Geçen hafta sizlere okulların kapanmadan önceki ay­larda yoğun biçimde, Nisan ayında 2 bin 369 öğ­renci, 185 öğretmen, Mayıs ayında 21 bin 736 öğrenci, 1497 öğretmen, Haziran ayının yarısında da 17 bin 609 öğrenci, 1706 öğretmen ile Hayvanat Bahçemizi doldur­duğunu, çocuklara bahçemizin özelliklerinin çeşitli yönle­riyle anlatıldığını ve sonra da 130 türdeki 1200 adet hayvanımızı doğal yaşam alanları içinde izlediklerini anlat­mıştım.

Bursa Hayvanat Bahçesi’nin Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumlar Birliği’nin (EAZA) üyesi olduğunu, hayvan barınaklarının ve içindeki hayvan yaşam koşullarının EAZA kurallarına uygun oluşturulduğunu da vurgulamış­tım. Aslında bu oluşumun projelendirme safhasından iti­baren danışmanlığımızı üstlenen, EAZA sertifikalı, Hollandalı Uzman Koen Brouwer’ın gözetiminde oluştu­ğunu da vurgulamak isterim. Kendisi projeye ilk adımımızı attığımız 1996 yılından bu yana hep yanımızda oldu, halen de her ayın iki gününü Bahçemizde geçiriyor, EAZA ailesi içinde hayvan yaşa­mıyla ilgili geliş­meleri ve yeni bilgileri teknik ekibimize akta­rıyor, onların karşılaştıkları sorunların çözüm yollarını kendileriyle tar­tışarak oluşturuyor. İşte bu yönüyle de Bursa Hayvanat Bahçesi sıradan bir oluşum değil, Avrupa’nın tüm hayva­nat bahçelerindeki gibi, tüm hayvan türleri doğadaki yaşam koşullarına benzer koşullarda yaşamlarını sürdürü­yorlar.

5-11 Haziran tarihleri arasında Dünya Çevre Günü kutla­malarına da okulların katılımı oldu. Bursa Büyükşehir Bele­diyesi Dünya Çevre Günü ve Haftası için hazırladığı ve birbirinden farklı etkinlikler içeren 5 günlük Dünya Çevre Günü etkinlikleri tüm hızıyla sürdürüldü. Çevre konu­sunda vatan­daşlarda farkındalık oluşturmayı amaçlama he­defiyle planla­nan program çerçevesinde yapılan etkinlikler, duyarlı bireylerle buluşmaya davet edi­yor.

İşte bu kapsamda, Bursa Hayvanat Bahçesinde Küresel Isınma ve İklim Değişikliği temalı bir resim sergisi düzen­ledi. Hasan Ali Yücel Anadolu Lisesi, Nilüfer Borsa İstanbul Fen Lisesi ve Hürriyet Mesleki ve Teknik Anadolu Lise­si’nden gelen çevre duyarlı 500 öğrenci bu Küresel Isınma ve İklim Değişikliği temalı resim sergisine, yaptıkları resim­lerle katıldılar.

Etkinliğe katılan Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Ve­kili Fethi Yıldız, her haftanın çevre konusunda aynı bilinç ve hassasiyetle yaşanması gerektiğini vurgulayarak, ‘’Dün­yanın en hassas olduğu bir dönemi yaşıyoruz, hem çevre kirliliği hem de toplumsal anlamda kirliliklerin çok olduğu bir dönemle karşı karşıyayız. Biz gençlerimize ve yeni nes­limize örnek olmak zorundayız. Çevremize baktığımızda doğayı kirletme hastalığına yakalanmış gibiyiz. Bu da kü­resel ısınmaya ve çevre kirliliğine neden oluyor. Dünyanın en güzel ülkesinde yaşıyoruz, herkesin heves ettiği, bütün güçlerin hedef aldığı bir ülkede yaşıyoruz. Doğayı kirletmeyelim, emanetlerimizi kirlet­meyelim. Hayvanat Bahçesi gibi böylesine güzel projelere imza attığınız için sizleri kut­luyorum’’ dedi.

Bu konuşmanın ardından öğrencilerin kendi ruhların­daki doğa sevgisini, yaşandığını gördükleri doğa tahribat­larını renklerle tuvallere aktardıkları resimlerin yer aldığı sergi açıldı ve gezildi. Sergiyi gezerken eserinin başında olan öğrenciyle de sohbet edildi, resmi çizerken, renkleri seçerken, oluşturduğu görüntüyü önümüze sererken ru­hunda oluşan düşüncelerini, duygularını da anlattılar. Yap­tıkları resimlere bakarken onların anlattıklarını dinlemek, diğer gezenleri bilmem ama, ben gurur duydum, çok yete­nekli, çok başarılı, çok üretken bir nesil yetişiyor, diye mutlu oldum.

Evet, okullar hayvanat bah­çesini dolduruyor ama yuka­rıda birkaç örnekle önünüze açtığım etkin bir eğitim orta­mında, ülkemiz geleceğini emanet edeceğimiz beyinlere çok değerli bilgi ve dene­yimleri işleyerek. Biz Bursa Hayvanat Bahçesi Ailesi olarak bu beraberliklerden çok mutluyuz.

21 Haziran yılın en uzun günü ve de dünyanın en uzun hayvanının günü, Dünya Zürafa Günü’nü yine Bahçeyi gezen çocuklarla kutladık…