Geçen hafta gazetemizin manşetinin bir bölümünde, ‘’Sanayi alanları büyütülüyor’’ başlığı altında, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kaçır’ın ‘’Bursa’da hem mevcut sanayi alanlarını büyütmeyi hem de kenti depreme hazırlamayı amaçladıkları’’ sözleri yer aldı. BTSO Başkanı İbrahim Burkay da ‘’Daha güçlü bir ekonomik yapı ve sosyal gelişmenin temini için altyapı ve hizmetlerin mekânsal planlaması, Bursa’mızın, ülkemizin kalkınma politikasındaki gücünü ve liderliğini pekiştirecektir. Ayrıca şehir içinde sıkışıp kalmış 8 bini aşkın üretim tesisimizin KOBİ/OSB mantığıyla planlı, modern ve güvenli alanlara taşınması firmalarımıza ve kentimize değer katacaktır’’ diye konuştu.

Bu bilgileri okuyunca Sayın Bakana Bursa’nın değerleri hakkında bazı bilgileri aktarmayı, Sayın BTSO Başkanına da bu bilgileri hatırlatmayı, tüm meslek yaşamı boyunca Bursa ovasının çok değerli tarım topraklarının geliştirilmesi, veriminin artırılması, Büyükşehir Belediye Başkanlığı sürecinde de bu toprakların korunması yolunda emek sarf etmiş bir Bursalı olarak, aktarmak isterim.

Önce kendisinden bir ricam var, lütfen Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim Yumaklı ile beraber kentimizi tekrar ziyaret edin, yanınıza hem sanayi hem de tarım kesiminden üretici temsilcilerini de alın, Bursa’nın değerlerinin nasıl geliştirilebileceğini masaya yatırın.

Çalışmalarınıza yardımcı olacak, kararlarınıza ışık tutacak bazı bilgileri de aktarayım. Dönemimde İmar ve İskan Bakanlığı ile beraber hazırladığımız, onay öncesi BTSO meclisi ve birçok sivil toplum kesimlerine anlattığımız, sanayicilerimiz tarafından da ‘’Bursa Anayasası’’ olarak adlandırılan ve 1998 yılında yürürlüğe giren 1/100.000 ölçekli imar planımız var. Yenisi hazırlanmışsa da, henüz Büyükşehir Meclisinde tartışılıp onaylanmadığı için bizim yürürlüğe soktuğumuz bu plan hala geçerlidir, ne yazık ki delik deşik edilmiştir. Şöyle ki;

Bu plan kentin doğal ve sosyal değerleri ve gelişmeleri dikkate alınarak hazırlanmıştır. 1960’lı yıllarda DSİ Bölge Müdürlüğünce, Bursa İçme Suyu projesi öncesi uluslararası yöntemler kullanılarak hazırlanan nüfus büyüme hesapları baz alınarak belirlenen yerleşim alanları plana işlenmiş, o yıllarda henüz yarısı bile dolmamış olan Bursa OSB’ye ilave olarak, geleceğin sanayi gelişmelerini karşılamak üzere yeni sanayi bölgesi olarak NOSAB, planda yerini almıştır. NOSAB’ın yerleştirildiği alan tarımsal değeri düşüktür ve fakat inşaatlar için sağlam zemin yapısına sahiptir. Geri kalan çok verimli tarım topraklarına sahip olan alanlar da ‘’Korunacak Tarım Alanı’’ olarak kırmızıçizgiyle çevrilmiştir. Ne yazık ki o kırmızıçizgiyle çevrili alanlarda 18 adet yeni OSB kurulmuştur. Ve yine ne yazık ki bu sanayi bölgelerimizdeki sanayi tesisleri, eğer çok dikkatli temel etütleri yapılıp projelendirmedilerse büyük bir deprem riski altındadırlar. Zira Bursa Ovası 150 metreye varan derinlikte verimli tarım topraklarına ve fakat taşıma gücü çok zayıf zemin temel yapısına sahiptir. O nedenle bu alanlarda yer alan sanayi tesislerinin, belki derin kazıklarla güçlendirilmiş temel yapıları üzerine inşa edilmesi gerekiyordu.