Kıymetli okurlar, hepimizin ma­lumu üzerine özellikle büyük­şehirlerde yaşam standartlarına bağlı olarak, yüksek katlı yapılar ya­pılmakta ve önemli bir yaşam alanı oluştur­maktadır. Bu yapıların bazıları konut tahsisli olsa bile ofis amaçlı ve iş yeri amaçlı kullana­bilmektedir. Bu kullanım çeşitliliği pek tabi ki beraberinde zaten uzun yıllardır sürekli mev­zuat değişikliklerine tabi olmuş taşınmazla­rın KDV oranı sorununu daha da derinleştirmektedir.

Bilindiği üzere konut tahsisli taşınmazların teslimlerinde uygulanacak olan KDV oranı, bazı dönemlerden metrekare bazlı bazı dö­nemlerde de arsa emlak vergisi metrekare değerine göre şekillenerek farklı KDV oranla­rına tabi tutulmuştur.

Konuya ilişkin olarak, Sivas Valiliği Defter­darlık Gelir Müdürlüğü tarafından 16/03/2015 tarih ve 67630374-130[2014-41]-1 sayılı özelge ile inşaat yapı ruhsatında işyeri olarak görülen ve Sivas ilinde bulunan taşınmazların konut olarak satışında uygula­nacak KDV oranının ne olacağı hakkında mali idare görüş bildirmiştir.

3065 sayılı KDV Kanununun;

1/1 inci maddesinde; ticari, sınai, zirai faa­liyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde Türkiye’de yapılan teslim ve hizmetlerin KDV ye tabi olduğu hükme bağlanmıştır.

Diğer taraftan KDV oranları, KDV Kanunu­nun 28 inci maddesinin verdiği yetkiye isti­naden yayımlanan 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesi (BKK) ile BKK eki I sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için %1, II sayılı listede yer alan teslim ve hiz­metler için %8, bu listelerde yer alanlar hariç olmak üzere vergiye tabi işlemler için %18 olarak tespit edilmiştir.

Söz konusu BKK eki I sayılı listenin 11 inci sırası uyarınca net alanı 150 m² ye kadar olan konut teslimleri % 1 oranında KDV’ye tabi bulunmaktadır.

26.04.2014 tarih ve 28983 sayılı Resmi Ga­zete’de yayımlanan ve 1/5/2014 tarihinde yürürlüğe giren KDV Genel Uygulama Tebli­ğinin “III/B-2.1. Konut Teslimleri ve İnşaat Ta­ahhüt İşleri” başlıklı bölümü ile 60 No.lu KDV Sirkülerinin “8.2. Taşınmaz Teslimlerinde KDV Uygulaması” başlıklı bölümünde konuya iliş­kin ayrıntılı açıklamalara yer verilmiştir.

Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalara göre; “Ortaklığınız tarafından yapı ruhsa­tında ofis (işyeri) olarak görünen taşınmazla­rın her ne kadar konut olarak teslim edileceği beyan edilmiş olsa da;

-İnşaat ruhsatının konut olarak değil, ofis (işyeri) olarak verildiği,

-Söz konusu taşınmazların fiili durumda iş­yeri olarak kullanılabileceği, verilen inşaat ruhsatının da bu taşınmazların işyeri olarak kullanılmasını mümkün kıldığı,

-Söz konusu taşınmazların işyeri olarak kullanılmak üzere satın alınabileceği, husus­ları dikkate alındığında, söz konusu taşınmaz teslimlerinin %18 oranında KDV’ye tabi tu­tulması gerektiği” konusunda görüş bildirilmiştir.