Türkiye Ekonomi Modeli Yeni Modeli Adımlar ve Enflasyon Tedbirleri tanıtım toplantısı İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati modeli yatırım, istihdam, üretim ve ihracat olmak üzere 4 sacayağı üzerine inşa ettiklerini söyledi. Toplantıda yaptığı sunumda, yeni Kredi Garanti Fonu (KGF) paketini açıklayan Bakan Nebati, 60 milyarlık bir KGF destek paketi oluşturduklarını belirterek, yatırım destek paketi, ihracat destek paketi ve işletme harcamaları destek paketi olmak üzere 3 paketi devreye koyduklarını söyledi.

3 destek paketi birden
Yatırım destek paketinin 25 milyar liradan oluştuğunu belirten Nebati, “yatırım kredileri için azami 24 ay ödemesiz dönem, azami 96 ay vade, KOBİ ve KOBİ dışı alanlara dağıtıyoruz. Orta-yüksek ve yüksek teknoloji üreten teknoloji firmalarına 1,25 kat kefalet limiti yatırıma bağlı işletme kredileri için azami 6 ay ödemesiz dönem, azami 30 ay vade ve kar payı oranı da 0,24 TLREF artı yüzde 1, 24 ay üzeri için sabit TLREF artı yüzde 2 olacak. Bankalar için faiz oranı 0,24, ay değişken TLREF artı yüzde 1, 24 ay ve üzeri değişken TLREF artı yüzde 2 uygulanacak. Her bir KOBİ için maksimum 25 milyon lira, büyük firmalar için 100 milyon lira limit olacak.” ifadelerini kullandı. Nebati, 60 milyarlık KGF paketinin, diğer 25 milyarının ihracat destek paketi ve kalan 10 milyarının da işletme harcamaları destek paketinden oluştuğunu bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan gıdada 
KDV indirimi müjdesi

Toplantıya canlı bağlantıyla katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise yaptığı konuşmada, “KDV sistemini sadeleştirme programımız kapsamında, temel gıda ürünlerinde yüzde 8 olan KDV’yi yüzde 1’e indiriyoruz” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantının Türkiye’nin enflasyon ile mücadelesinde önemli bir dönüm noktası olduğuna inandığını belirterek, “Ülkemiz ekonomisini yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazla ile büyütme yolunda kararlılıkla ilerliyoruz. Bu Küresel ekonomi, enerji ve gıda başta olmak üzere emtia fiyatlarında aşırı yükselişin sancılarını yüksek enflasyon olarak yaşamaktadır. Bu süreçte ortaya çıkan yüksek enflasyonun etkilerini 2022 yılı içinde büyük ölçüde ortadan kaldırmayı hedefliyoruz” diye konu konuştu.