TCMB Başkanı Karahan: 2024 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 38 olarak güncelledik TCMB Başkanı Karahan: 2024 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 38 olarak güncelledik

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, 1-12 Ağustos tarihlerinde lisanssız elektrik üretiminin 561 bin megavatsaat, 13-24 Ağustos tarihlerinde ise 551 bin megavatsaat olduğunu bildirdi.

Bu düşüşün, yaklaşık 9 bin megavatlık güneş kurulu güç kapasitesinden 100 megavatlık anlık düşüşe karşılık geldiğini belirten Yılmaz, şunları kaydetti:

"Bu, hava durumuna bağlı olan, santrallerin bakımı, arızası ile de oluşabilecek herhangi bir manası olmayan yüzde 1'lik bir düşüştür. Yani kesilen bir enerji söz konusu değildir. Üstelik Ağustos ayının 22-23 ve 24'ünde tüketim talebinin saatlik 5 bin megavatsaat üzerinde artmış olması bile yapılan çıkarımın yanlış olduğunu gösterir. Ayrıca saatlik olarak serbest piyasada elektrik fiyatlarında yönetmelik çıkmadan önce de megavatsaat başına 3 bin 750 ya da 3 bin 499 lira gibi rakamlar görülmüştür. 25 gigavat gücün nasıl hesaplandığı veya 24 saat üretim yapan hangi kaynağın verisinin alındığını zaten bilmiyoruz. Bir de bu hesaplar güneş santrallerinin 24 saat üretim yapabileceği düşünerek yapılmışsa, gerçekten böylesi bilgisizlik olacak iş değil."