Ticaret Bakanı Ömer Bolat, nisan ayına ilişkin dış ticaret verilerini kamuoyuyla paylaştı. Verilere göre, Türkiye ihracatını geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 8,5 artırarak 20,9 milyar dolarlık dış satım gerçekleştirdi. Bu rakam, son 9 ayın en yüksek aylık ihracat performansı olurken, bugüne kadar kaydedilen en yüksek ikinci nisan ayı ihracatı oldu.

TÜİK nisan ayı dış ticaret endekslerini açıkladı TÜİK nisan ayı dış ticaret endekslerini açıkladı

Buna karşın ithalat tarafında daha keskin bir artış yaşandı. Nisan ayında ithalat yüzde 12,9 artarak 33 milyar dolara yükseldi. Bu gelişmeler, dış ticaret açığını da doğrudan etkiledi. Nisan ayındaki açık yüzde 21,7 artışla 12 milyar dolar seviyesine çıktı.

Zorlu şartlara rağmen

Bakan Bolat, küresel ticaretteki belirsizliklere, korumacılığın yaygınlaşmasına ve dış pazarlardaki durgunluğa rağmen Türkiye'nin dış satışlarında elde edilen artışın, kararlı ve çok yönlü bir ticaret politikası sonucu olduğunu belirtti.

“Özellikle Avrupa Birliği gibi ana ticaret partnerlerimizin ithalatında durağanlık devam ederken, biz bu tabloda ihracatımızı artırmayı başardık. Bu, Türkiye’nin dış pazarlarda rekabetçiliğini kanıtladığının göstergesidir,” diyen Bolat, Türkiye’nin küresel daralmaya karşı üretim ve ihracat kabiliyetini koruduğunu ifade etti.

ABD’nin ticarette daha korumacı bir pozisyona yöneldiğine ve Çin’in ihracat fiyatlarını düşürerek rekabeti daha da zorlaştırdığına dikkat çeken Bolat, bu zemin üzerinde Türkiye'nin ihracatta yakaladığı yükselişin kıymetli olduğunu vurguladı.

İhracatta 12 aylık rekor

Bakan Bolat'ın aktardığı önemli gelişmelerden biri de yıllıklandırılmış mal ihracatındaki zirve oldu. 2025 yılı Nisan ayı itibarıyla Türkiye, son 12 ayda 265 milyar dolarlık ihracat ile Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı. Bu dönemde yüzde 2,7’lik artışla 7,1 milyar dolarlık net bir artış elde edildi.

Bolat, bu başarının sürdürülebilir olması için ihracatçıların dijitalleşme, lojistik altyapı ve yeşil dönüşüm gibi alanlarda yatırımlarını artırmaları gerektiğini de sözlerine ekledi.

İthalat dengeleri zorluyor

Bu arada ithalattaki artış, dış ticaret dengesini olumsuz etkilemeye devam ediyor. Enerji ve ara malı ithalatındaki yüksek oranlar, dış ticaret açığının büyümesinde etkili olurken, uzmanlar bu açığın kontrol altına alınabilmesi için katma değerli üretimin artırılmasına ve yerli tedarik zincirlerinin güçlendirilmesine dikkat çekiyor.