Sanayiciler, TEKNOSAB'ı Bursa'nın sanayi geleceği için kritik bir adım olarak görüyor. Bursalı sanayiciler, “TEKNOSAB bizim için bir şans oldu. Bursa'nın çarpık sanayi yapısına çözüm getiriyor. Bölge sayesinde kapasitemiz artacak. Büyümemiz, insan gücü ve altyapıyla mümkün” şeklinde görüş belirttiler.

AYDIN DAĞTEKİN- GÖKSEL BAŞARAN

Türkiye'nin sanayi üretiminde yüksek teknolojiye geçişini hızlandırmak amacıyla kurulan Bursa Teknoloji Organize Sanayi Bölgesi (TEKNOSAB), sadece Bursa’da değil, ülke genelinde de parmakla gösterilen örnek bir OSB haline geldi.

Bölge, özellikle ileri teknolojiye dayalı üretim yapan firmaları bünyesinde barındırarak, Türkiye'nin sanayide dönüşümünü destekleyecek şekilde kurgulandı. TEKNOSAB’da özellikle otomotiv, makine, elektronik, savunma sanayi ve yenilenebilir enerji gibi sektörlerde faaliyet gösteren firmalar yer alıyor. Bu sayede, Türkiye'nin sanayi üretiminde katma değeri yüksek ürünlerin payının artırılması hedefleniyor.

TEKNOSAB, vizyonu ile Türkiye’yi Teknoloji Organize Sanayi Bölgesi kavramı ile tanıştırarak; Bursa’nın bilgi ve inovasyona dayalı üretiminde de rekabet gücünü artırması yönünde planlanmış yeni nesil bir Organize Sanayi Bölgesi olarak dikkatleri üzerine çekti. Ar-Ge ve Mükemmeliyet Merkezleri, BTSO Teknoloji Üniversitesi, güçlü fiber optik altyapısı ve tam entegre lojistik köyü ile teknoloji, inovasyon, lojistik ve sürdürülebilir enerjiyi bir araya getirerek Bursa’nın, Türkiye’nin lider sektörlerinin kümelendiği merkez olma konumunu güçlendirecek. Akıllı altyapısı ve fabrika binaları, yenilenebilir enerji kaynakları ile verimli üretim yapılmasına olanak tanırken; otoyol, demiryolu ve liman bağlantıları sayesinde sanayicilere lojistik kolaylıklar sağlıyor.

Yerli, Yenilikçi, Yeşil ilkesi ile kurulan TEKNOSAB’da kuruluş protokolü gereği, otomotiv ve taşıt tekniği sanayii, makine sanayii, teknik tekstil ve nano teknoloji sanayii, ilaç türevleri ve kimya Sanayii, elektrik elektronik sanayii, yenilenebilir enerji sanayii, uzay ve havacılık sanayi, raylı sistemler teknolojisi, kompozit malzemeler sanayi ve savunma sanayii alanlarında faaliyet gösteriliyor.

Stratejik bir konumda

TEKNOSAB konum olarak; Bursa kent merkezinin yaklaşık 30 km. batısında, Bursa-Karacabey Karayolunun yaklaşık 2,5 km kuzeyinde, İstanbul-İzmir Otoyolunun güneyine teğet, Zetinbağı-Mudanya il yolu üzerinde, yapım sürecinde olan ve sadece yolcu taşıyabilen YHT hatlarının yanı sıra yük ve yolcu taşımacılığının birlikte yapılabildiği 200 km/h hıza uygun çift hatlı Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli Hızlı Tren Projesi’nin hemen güneyinde, yük ve yolcu istasyonuna bitişik konumda, Bandırma Limanına 74 km ve Gemlik Limanına 50 km mesafede yer alıyor.

2019 yılında altyapı çalışmalarına da başlanan, 2021 yılında fabrikaların faaliyete geçmeye başladığı TEKNOSAB’da altyapı betonarme galeri sistemi ile yapıldı. Bölgenin elektrik ihtiyacının çok önemli bir kısmının, rüzgar ve güneş başta olmak üzere çeşitli yenilenebilir enerji kaynakları kullanılarak yeşil enerjiden karşılanması hedefleniyor.

İbrahim Burkay

BTSO YKB

Bölgede üretim yapacak firma sayısı 34’e çıkacak

Türkiye’nin en hızlı gelişen organize sanayi bölgesi olan TEKNOSAB’da şu anda 15 fabrikada üretim yapılıyor ve toplamda 5.500 kişi istihdam ediliyor. Ülkemizin yüksek teknolojili en önemli üretim ve ihracat üssü olan TEKNOSAB’da bugüne kadar 25 milyar TL’lik yatırımla 15 firmamız faaliyete başlarken, bu firmalarımızın toplam istihdamı ise 5 bin 500’e ulaştı. Yeni yılın ikinci çeyreğinde üretime başlayan firmalarımızın sayısı 34’e, çalışan sayımız 15 bine, toplam yatırım bedelimiz de inşallah 50 milyar TL’ye yükselecek.

Faik Çelik

Beyçelik Holding Yönetim Kurulu Başkanı

Bütün tesislerimizi TEKNOSAB’da toplayacağız

Ben öncelikle TEKNOSAB'a katkıları olan başta sayın Cumhurbaşkanımıza, Sanayi Bakanlığı'mıza, BTSO yönetimine çok teşekkür ediyorum. İbrahim Burkay, başkan olduktan sonra devamlı istişare ediyorduk. Sıfırdan, uygun maliyetli yeni bir sanayi bölgesi lazım diye. Avrupa'da sanayi arsaları çok pahalı değil ancak ülkemizde haddinden fazla pahalı. Sanayici yatırım mı yapsın, arsa mı alsın? Başkanımız ve yerel yönetimlerin desteğiyle TEKNOSAB hayata geçti. Çok hızlı bir şekilde hareket ettiler, 4-5 ayda kamulaştırma, yer satın almalar bitti. Gerçekten yatırım yapacak insanlara orada arsalar tahsis edildi. Bölgeye ilk yatırım yapanlardan biri de Beyçelik oldu. Tabi bizim için çok önemli bir projeydi, o yere de ihtiyacımız vardı. En büyük projeyi de biz yaptık, yapmaya da devam edeceğiz. TEKNOSAB, Türkiye'nin en güzel sanayi bölgesi olmaya aday bir bölge. Herşey mükemmel.

Başkanımızın önderliğinde TEKNOSAB'ı kurduk. Biz Beyçelik olarak bütün tesislerimizi, çalışanlarımızı o bölgeye toplayacağız, Bursa'da başka bir bölgede işletmemiz olmayacak. Şehir içinde bütün sanayi bölgeleri sıkışmış vaziyette, bizim burası da öyle. Türk insanı girişimci. Yeni TEKNOSAB'lara ve daha fazla KOBİ'lere ihtiyaç var. KOBİ'lerle ingili de başkanımız mücadele ediyor, inşallah onlarla ilgili de adım atılır. Amaç, Bursa'ya nefes aldırmak.

TEKNOSAB'da TOGG'un ana gövdesini biz yapıyoruz ve üretimini tamamen TEKNOSAB'da gerçekleştiriyoruz. Bu da bize ayrıca gurur veriyor.

Ahmet Özkayan

ERMAKSAN Yönetim Kurulu Başkanı

100 bin metrekare kapalı alan projesine başladık

Sanayicilikte belli bir ölçeğe gelebilmek için mutlak surette düzenli organize sanayi bölgelerinde büyümek gerekiyor. Yatırımları oralarda yapabilirsek asıl gerçek, sağlıklı, sürdürülebilir büyümenin tabi ki organize sanayide olması gerekiyor.

TEKNOSAB, Bursa için büyük bir fırsat oldu ve zamanlaması da çok iyi oldu. Bursa Organize Sanayi Bölgesi'nin kuruluşu gibi tarih nasıl orada yazıydıysa, bu organize sanayi bölgesi Bursa'yı nasıl etkilediyse, TEKNOSAB da yine Bursa'mızı o derecede etkileyecek ve ileriki yıllarda bunu çok daha iyi anlayacağız. Çünkü oradaki yatırımlar, ciddi metrekarelerde. Yani firmalar orada rahat bir yatırımla büyük hacimlere ulaşabiliyor. Zaten birçok yatırım başladı, birçoğu bitti. Dolayısıyla bizim de böyle bir yatırımımız olacak. Biz de 100 bin metrekare kapalı alan projesine başladık. Bizim için önemli bir yatırım ve sağlıklı, sürdürülebilir büyümeyi ciddi şekilde destekleyecek bir yatırım olacak bizim için de.

Şirketimizin yüksek teknolojiyle ilgili çalışmaları ve yatırımları var. Özellikle lazer sistemleriyle ilgili olarak. Türkiye'de bu alanda özel sektör olarak çip üretebilen tek tesisiz ve lazer ışın kaynaklarını da yine burada üretiyoruz. Dolayısıyla TEKNOSAB'da da bunun farklı boyut va hacimlerde üretimini düşünüyoruz. Oradaki yatırımımızı ona göre planlayıp projelendireceğiz. TEKNOSAB'ı tercih etmemizin bir sebebi de, orada teknolojinin konuşulacak olması. Teknolojiyle ilgili altyapının -üniversite olabilir, Ar-Ge merkezleri olabilir, enstitü olabilir- bu seviyelerdeki altyapının, araştırma ve bilim merkezlerinin bu bölgeye yakın, hatta içinde olması bizi teşvik etti açıkçası.

BTSO vasıtasıyla bilgiler geldi projeyle ilgili olarak ve yazışmalar yapıldı. Sonrasında başvuru yaptık. Toplantıları yakından takip ettik. Böyle bir yatırımın burada çok hızlı yapılacağını da anladık ve biz de o süreçte hızlıca başvurduk. Tam da zamanında aslında Bursa için, tekrar söylüyorum; çok önemli bir zamanlama. Bursa'nın, Bursa'nın sanayisinin ve katma değerli üretiminin geleceği TEKNOSAB'da saklıdır ve bunu yakın zamanda göreceğiz. Geri dönüşü mutlaka çok hızlı olacaktır.

Keşke alanımız daha geniş olsa, daha fazla firmamız orada olsa ama ben inanıyorum ki, BTSO bu konuda yine büyük çalışmalar yapacak, yapıyor, uğraşıyorlar. Daha fazla firmanın da katılımını sağlayacaklar diye düşünüyorum.

Bursa'nın yeni sanayi alanlarına ihtiyacı var, sadece Bursa olarak da görmemek lazım. Türkiye'miz büyümek, üretmek zorunda. Nasıl yapacak? Katma değerli üretecek. Bu, organize sanayilerden geçiyor. Fabrikalardan zarar gelmez. Keşke geçmişte daha az bina yapıp birazını fabrikalara kaydırsaydık, bugün Türkiye cari açığı biraz daha yönetilir halde olabilirdi. Ancak hiçbir şey için geç değil. Sanayi, endüstri, bilim demek, toplumu sürekli belli bir seviyeye getiren olgu demek. Yani bunu bir eğitim olarak da görmek lazım. Türkiye'de artık katma değerli üretimin farkına varıldı. Sıradan, ucuz işçiliklerden çıkılıyor, daha katma değerli, daha bilim- eğitim gerektiren işler üretiliyor. Türkiye'nin önü açık bu anlamda. TEKNOSAB'la ilgili çok güzel fikirlerimiz var. Orada çok modern, dünya çapında bir fabrika yapmayı düşünüyoruz. Sloganımız da; Cumhuriyet'in 100. Yılında 100 Bin Metrekare Teknolojik Bir Fabrika.

Baran Çelik

Beyçelik Holding CEO'su

Bursa sanayi ekosistemine can suyu oldu

TEKNOSAB, Bursa sanayi ekosistemine can suyu olan bir proje. Türkiye, büyüme, kalkınma modelini üretime, ihracata dayalı konuşlandırmış bir ülke. Bu çerçevede üç yıl önce 169 milyar dolarlık ihracat rakamı, geçtiğimiz yıl (2023) 255 milyar dolara ulaştı. Bursa'nın toplam ihracattaki payına bakarsanız, her geçen gün azalmakta. Bunun ana sebebi, özellikle ihracata yönelik üretim yapacak sanayi bölgelerinin mekansal planlamalarının durmuş olması. Bu çerçevede TEKNOSAB önemli bir hamle. Yeterli mi diye soracak olursanız, ben ihracatçı bir sanayici olarak bunun yeterli olduğunu düşünmüyorum. Türkiye'de Bursa yaklaşık 15 yıl boyunca, İstanbul'dan sonra en büyük ihracatçı şehirdi. Maalesef iki-üç yıldır üçüncü sıraya (2024 yılı rakamlarına göre dördüncü) düşmüş durumda. İller arasında bu anlamda tatlı bir rekabet var ve Gaziantep, Konya gibi şehirlerde inanılmaz sanayi bölgeleri yatırımları var. Bursa'nın bu konuda geri kalmamamı lazım. Bursa her şeyiyle, tarihi, kültürü, tarımıyla ön planda olmalı ama sanayisini de geri plana atmamalı. Bursa'nın sanayisiyle, ihracatıyla, özellikle otomotiv sektöründe başkent olma özelliğini korumaya devam etmesi için yeni sanayi bölgelerine, yeni mekansal planlamalara ihtiyacı var.

Beş, altı yıl önce bu fikir İbrahim Burkay başkanın öncülüğünde ortaya çıktı. Bizler de sanayiciler olarak Bunu destekledik. Bursa'da çok sayıda sanayi bölgeleri var ama hepsi şehrin içinde kalmış, küçük alanlar. TEKNOSAB bu anlamda bir devrim oldu. Bursa sanayisi tarihinde en önemli OSB yatırımı TEKNOSAB olacak bundan sonra ve devamında da genişlemesi bunu sürdürülebilir kılacak.

İki ayrı şirketimizin yatırımı devam ediyor TEKNOSAB'da. Birinde 50 bin metrekare kapalı alana ulaştık. Beyçelik Gestamp'ta. Grubumuzun bir diğer şirketi Warmhaus'un da şu anda 45 bin metrekarelik üretim alanı var. Özellikle otomotiv sektörüne faaliyet gösteren şirketimiz Beyçelik Gestamp'ın buradaki fabrikası, TEKNOSAB'da ilk faaliyete geçen fabrika oldu. Orada yüksek teknolojiyi otomobil parça kalıplarını ve ekipmanlarını üretiyoruz. Aynı zamanda TOGG'un birçok parçaları da Bursalı firmalar tarafından üretiliyor, bizler de onun özellikle iskelet ve şasi parçalarını üretiyoruz ve bu üretim de TEKNOSAB'da konuşlandı. Orada ikinci yaptığımız 10 bin metrekare kapalı alanı sadece TOGG'a ayırdık. Şu anda TOGG'un önemli parçaları TEKNOSAB'da üretiliyor.

Proje, faz faz ilerliyor. Beyçelik Gestamp buradaki yatırımını tamamladığında toplamda 150 bin metrekare bir alana ulaşacak ve toplam çalışan sayısının yüzde 60'ı burada olacak. Farklı lokasyonlarımızı orada topluyoruz. Yeni aldığımız tüm projeleri orada yapıyoruz. Bu çerçevede de Beyçelik Gestamp'ın önümüzdeki 10, 20 yıllık geleceğine şekil verecek bir bölge oldu TEKNOSAB.

TEKNOSAB, Türkiye'nin en planlı, en organize bölgesi. Çevreci bir bakış açısı var, yenilenebilir enerji yatırımı yapıyor TEKNOSAB. Oradaki fabrikalar, yeşil işletme modeliyle ilerliyor. O açıdan Türkiye'ye örnek olacak bir fabrikalar bölgesi olacak. Orta ve yüksek teknolojide Türkiye'nin koymuş olduğu hedeflere, bu amaca hizmet edecek bir sanayi bölgesi. Bence hem Bursa, hem Türkiye için bir mihenk taşı olarak tarihe adını yazdıracak ve buradaki fabrikalar Türkiye'nin kalkınmasına, ülkemizin ekonomik seviyesinin artışına çok büyük hizmet edecek.

İbrahim Gülmez

HAKSAN Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı

TEKNOSAB gibi düzenli sanayi bölgeleri kurulmalı

Firma olarak kauçuk ve plastik parça üretiyoruz. Otomotiv ve beyaz eşya ana sanayisine çalışıyoruz, onların tedarikçisiyiz. Yaptığımız ürünler, nitelikli ürün grubuna giriyor.

TEKNOSAB gibi büyük bir organizasyon yapıldığında, biz de dedik ki, "Bu dönüşümden bizim de yararlanmamız lazım." Yer işimiz çözüldüğü için bizim için büyük motivasyon kaynağı oldu, yatırımlarımıza da devam ediyoruz şu anda. TEKNOSAB'daki yatırımımız şu anda bitmek üzere. Bölgede 30 bin metrekare kapalı alan hedefimiz var. Bölgenin ruhuna da uygun şekilde, elimizdeki teknolojinin tamamını rekabetçi olacak şekilde yenilemeye karar verdik. Nisan 2025'ten itibaren de üretime başlayacağız.

17 OSB içinde ilki Bursa OSB, ikinci de TEKNOSAB gelişmiş planlı ve programlı olarak. Onun dışındaki bütün bölgeler, bir oluşumun OSB'ye devşirilmesiyle olmuş. TEKNOSAB belli bir ihtiyacı çözecek ama Bursa'nın ihtiyacı, TEKNOSAB'dan daha fazlası. Yatırımlar bu şekilde düzenli yapıldığı zaman, orada yer alacak firmalar da hesaplarını kitaplarını ona göre yapacaklar. Daha planlı, öngörülü ve uzun vadeli olarak yapacaklar planlarını.

Dünya çok rekabetçi hale geldi, çok hızlı değişimler yaşanıyor. Üretim ve ihracatı artırabilmemiz ve rekabetçiliğimizi sürdürebilmemiz için, 15-20 yıllık planları yapmamız lazım. TEKNOSAB da farklı değerlerin oluştuğu bir bölgeye dönüşüyor. Bursa üreten bir şehir. Böyle bir şehrin yeni nesil OSB'ye ihtiyacı var. Sadece Bursa'da değil, Türkiye'de yok böyle bir bölge.

Yurtdışından bir müşterim, görünce şok oldu. "Türkiye kriz içinde deniyor. Siz nasıl bir milletsiniz, dev bir sanayi bölgesi kurmuşsunuz" dedi. "Bu cesaretten dolayı sizi tebrik ederim" dedi. Bunun gibi iki bölge olsa, yine talep olur.

Bursa'yı daha ileri taşımanın yolu, üretimi, yatırımı ve ihracatı artırmaktan geçiyor. Siz düzenli sanayi alanları yapıp, işletmeleri yer probleminden kurtardığınız zaman, işletmeler bunun karşılığını verir. Şehrin içinde kalan, yangın riskinin olduğu işletmelerin düzenli, yeni OSB'lere taşınması ve bu anlamda yeniden bir planlamanın yapılması gerekiyor. Başkanımız (İbrahim Burkay) proje yapmayı seviyor, biz de o tempoya ayak uydurmaya çalışıyoruz.

TEKNOSAB gibi bölgede daha nitelikli, yüksek teknolojik ve daha fazla üretim yapmamız gerekiyor. Böylesi bölgeler oldukça Türkiye çok daha farklı noktalara gidecek. İhracat, ithalattan 1 dolar fazla olsun. Benim en büyük hayalim bu mesela. Bunun için de TEKNOSAB gibi düzenli sanayi bölgelerin kurulması gerekiyor.

Süleyman Önsever

PMS Yönetim Kurulu Başkanı

Cankurtaran gibi Bursa'nın imdadına yetişti

Üretimi yapabilmeniz için altyapısı tamamlanmış arazinin olmaması, herkesi çok zor duruma sokuyordu. Kapasite artışıyla birlikte alan kalmadığı için artık yollara, sokaklara malzemelerimizi koymak zorunda kalıyorduk. TEKNOSAB bu anlamda Bursa'nın gerçekten ihtiyacıydı. Bu ihtiyaçla beraber bence Bursa'nın ve ülkemizin önünü açacak hem teknolojide, hem de işgücü açısından büyük potansiyeli olan bir bölge oldu. Yatırım yapmamız gerekiyor, özellikle savunma sanayi ve elektrikli araçlar için. Bilgimiz, işgücü var ama yer yok. Bu yer de cankurtaran gibi Bursa'nın imdadına yetişti. Biz de hızlıca yatırımımızı bitirdik ve şu anda üretim yapıyoruz. TEKNOSAB'daki fabrikamızda 267 insanımız çalışıyor. Bunlardan çoğunun kadın olmasından da son derece mutluyum gerçekten de. TEKNOSAB'da emeği geçen herkese çok çok teşekkür ediyorum. Burası özel bir bölge ve ülkeye katma değer yaratacak. Özellikle teknolojide ilerlemiş ürünler için yatırım yapacak firmalara özel olarak hazırlandı. Ruhsatı alır almaz, biz firma olarak inşaata başladık. Bunu yaptık ve şu anda ülkemize katkı da sağlıyoruz. Doğalgazımız, petrolümüz yok, yer altı zenginliklerimiz zaten bize yetmiyor. Cari açığı azaltmak için ne yapmamız lazım? Katma değerli ürünleri uygun maliyetlerle üretip ihraç etmemiz lazım. Ancak bu şekilde cari açıktan cari fazlaya geçebiliriz.

TEKNOSAB'da üstyapıdan çok altyapıya ne kadar önem verildiğini, nelerin yapıldığını biz biliyoruz. Bunun üzerine binaları yapmak, üretim yapmak o kadar kolay ki. Tek tek orada burada üretim yaptığınızı düşünün. Hem verimli olmazsınız, hem de bundan sonra Avrupa ve dünya piyasasına ürün satabilmeniz için sizi onaylıyor zaten. Kuş uçmaz, kervan geçmez bir yerde şu anda üretim yapılıyor, binlerce insan çalışıyor. Bu işi yapan, organize eden, ülke ekonomisine sunan insanlara gerçekten de çok teşekkür ediyorum. Burayı alayım rant elde edeyim, böyle bir şey yok. Üretim yapıyoruz biz şu anda. Kimin için yapıyoruz bunu? Şahsım için yapmıyorum ki, ülkem için yapıyorum yani. Aselsan'a, elektrikli araçlara parça üretiyoruz. Gencecik, pırıl pırıl insanlarımız, kadınlarımız çalışıyor orada. Bende bu kadar, bir sürü fabrika var orada. Gelir elde ediyorlar, refah seviyeleri artıyor. Bunun ülkeye zararı olmaz. Her alanda üretim yapmalıyız. Buna en ufak bir katkım olduğu için de son derece mutluyum. Birilerinin yatırım yapması, birilerinin bu babayiğitliği yapması lazım. İbrahim Burkay ve yönetim kurulu, bu babayiğitliği yaptı diye düşünüyorum. TEKNOSAB çok önemli bir proje, bunun yüzlerce, binlerce olması gerekiyor.

Halil Ersan Özsoy

Polyteks Yönetim Kurulu Başkanı

İhracatın artması için böylesi bölgelere ihtiyaç var

Türkiye'de ve Bursa'da ilk düzenli OSB, Bursa OSB ile başladı. Kuruluşundan itibaren OSB olan ilk bölgedir Bursa OSB. TEKNOSAB'ı duyunca biz, çok heyecanlandık açıkçası. Şehrin içindeki OSB'ler tıkandığı için Bursa'nın mutlaka yeni üretim yapılabilecek sanayi bölgelerine ihtiyacı var. TEKNOSAB da bu anlamda bir ilk ve mutlaka bunun arkasının gelmesi lazım. Tarıma uygun olmayan bölgelerde yeni sanayi bölgeleri kurulması, Bursa'nın bundan sonraki hedefi olmak zorunda. Yoksa Türkiye'nin ihracatının katlanması, mevcut tesislerle çok olası gözükmüyor. Yeni alanların yaratılması gerekiyor. Bu konuda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, yerel yönetimler ve BTSO bir araya gelerek ortak akılla bir işbirliği yapmak durumunda.

TEKNOSAB, Bursa'ya vizyon katacak. Bursa'nın güçlü olduğu sanayi kollarının her dalında planlı, programlı yatırımlar dolayısıyla ufkunu açacak. Bursa'nın o zamanda katma değerli ürünü ve kilogram başına düşen ihracat rakamı çok daha yukarı çıkacak. Biz buna inanıyoruz. Bursa'nın daha çok TEKNOSAB'lara ihtiyacı var.

Sühendam Urbay

Sun Group Yönetim Kurulu Başkanı

Tüm tesislerimizi TEKNOSAB'da toplayacağız

Bursa ticari anlamında, üretim anlamında tarihe mal olmuş bir şehir. İlk OSB burada. İnşallah TEKNOSAB sayesinde ülke ekonomisine ve ihracata katkı sağlayacağımıza inanıyorum.

Biz Türkiye'de bir ilk ilke imza attık. Çok iyi bir Ar-Ge'miz var. Bu Ar-Ge sayesinde savunma sanayisine gireceğiz, kısmetse yatırımlarımızı da TEKNOSAB'da yapacağız. Savunma sanayisiyle yolumuza devam edeceğiz.

TEKNOSAB, coğrafi konum itibariyle, otoyol bağlantısıyla, altyapı sistemiyle ve en önemlisi bizim gibi farklı lokasyonlarda üretim yapan firmalara çok büyük bir alanda, tek çatı altında üretim yapma şansı verdi. Bu da bizi dünya liginde daha rekabetçi olmamızı, maliyetleri geriye çekmemizi ve yabancı firmalarla rekabet edebilmemizi sağladı. Önümüzdeki 50, 100 yıl planlı, programlı yapacağımız yatırımlarımızın, geleceğimizin ilk imzasını TEKNOSAB'ın attığını düşünüyorum. Ülke olarak kalkınabilmemiz için en büyük ihtiyacımız, üretmektir. Bu da altyapısı sağlam, düzenli, yenilenebilir, yenilikçi, yeşil OSB'lerle ancak mümkün olur. Dolayısıyla bizim yeni organize sanayi bölgelerine ihtiyacımız var.

TEKNOSAB, dört yıl gibi çok kısa bir sürede, ortak akılla, büyük bir koordinasyonla BTSO Başkanımız sayın İbrahim Burkay'ın önderliğinde uzun soluklu bir projeyi çok kısa bir sürede devreye aldı. Çok büyük bir başarıdır bu. Sadece Bursa'nın değil, Türkiye'nin bu şekilde planlı, programlı, altyapılı sanayi bölgelerine ihtiyacı var. Türkiye'nin dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisine girmesi için iki şeye ihtiyacımız var; Bunlardan birisi üretmek, diğeri de katma değerli üretmek ve ihraç etmek. TEKNOSAB bu açıdan önemli bir altyapıyı sağlayarak bizlerin hizmetine sundu.

Dikkat ederseniz, ihracatımızda katma değerimiz çok az, 1 doların altında. Bunu en az 4-5 dolara çıkarmamız lazım. Bu da ancak teknolojik ve katma değeri yüksek ürünleri üretmekten geçiyor.

Bizim gibi farklı lokasyonlarda üretim firmaları bir araya toplayarak, zaten inanılmaz bir maliyet avantajı sağlıyor. Altyapının doğruluğu, yerli ve yenilikçi olması, arıtma sularının çok büyük tonajlarda olması, otoyollara bağlantısı... Tüm bunları düşündüğünüzde bu şartlarda üretim yapabilmek, dünya liginde rekabetçi olmamızı sağlıyor. Biz de kısmet olursa tüm tesislerimizi TEKNOSAB'da toplayarak daha rebabetçi hale geleceğiz. TEKNOSAB, bundan sonraki 50-100 yıl içinde yapılan planlı, programlı bir projedir ve bence ilk projedir. Bu anlamda öncüdür. Sadece Bursa'da değil, Türkiye'de de öncü.

Alim Yürek

Yürek Tekstil Yönetim Kurulu Üyesi

TEKNOSAB olmasaydı şehir dışına çıkacaktık

Sanayi kuruluşları geliştikçe bir sermaye oluşumu oldu ve yapılaşmaya müsait yeni alanlara ihtiyaç oldu. Bireysel olarak bir şey yapmak çok mümkün değil. Bu noktada BTSO öncülüğünde girişim başlatıldı.

TEKNOSAB'ın alanı seçilirken, çok büyük istişareler yapıldı. Şehrin içinden işletmeleri alarak, hem halkı kurtarıyor, hem de nakliyecileri kurtarıyor.

Yeni yatırımımızla Yürek polimer olarak Türkiye'de ihtiyacın olduğunu düşündüğümüz yarı mamul, hammaddeye yakın, Türkiye'nin bugün net ithalatçı olduğu bir alanda ithalatı azaltmak için kurulmuş yeni bir şirketimiz. Bunun yatırımı için de tercih ettiğimiz bölge TEKNOSAB. Bu projede cips ve poy dediğimiz yarı mamul iplik üretimimiz olacak. Bu iki kalemde bugün hala Türkiye'deki kullanımının yüzde 80'i yurt dışından ithal gelen ürünler. Biz de bu ithalatı azaltmak için bu tarz bir yatırıma geçtik. Bu da tabi bizim için gurur kaynağı.

Bursa'da her ne kadar sanayi çokmuş gibi gözükse de, Bursa'da toprak alanının çok cüzi bir alanında sanayi yatırımı var. Sanayi arazilerini verimsiz, çorak, kullanım dışı kalmış alanlarda çok rahat gerçekleştirebiliyoruz. Yeni açılacak yerler Bursa'ya güç ve değer katacaktır.

Projenin başlarında Bursa'da yer bulamadığımız için değişik şehirlerde arazi ve yer baktık. TEKNOSAB olmasaydı biz de şehir dışına çıkmak zorunda kalacaktık. Bursa'daki bilgi birikimini ve sermayeyi, başka bir şehre transfer etmek zorunda kalacaktık. TEKNOSAB'ın bu kadar hızlı realize olacağını bilseydik, şehir dışında arazi bakmayacaktık. Şimdi de projemizi finalize etmeye, üretime geçmeye çalışıyoruz.

Yusuf Ateş

Mayfil Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı

60 milyon Euro civarında daha yatırımımız olacak

TEKNOSAB'da ilk temeli atan ve üretime geçen firmalardan biriyiz. İlk yatırımımız 25 milyon Euro civarındaydı ama ikinci ve üçüncü etapta 60 milyon Euro civarında yatırımımız olacak. Önümüzdeki yıllarda bunu da gerçekleştireceğiz.

Çok kısa sürede, 4-5 yılda kazma vurulabilecek hale geldi. Bu haliyle Türkiye'nin en hızlı hayata geçirilen sanayi bölgelerinden biri. Bursa için, ülkemiz için kazanılmış bir proje ve bu tabi ihracatımıza ve istihdamımıza da olumlu anlamda etki edecek.

Potansiyeli yüksek bir firmayız. Yapmak istediğimiz yatırımları yapamıyorduk, bekliyorduk. Böyle bir sanayi bölgesi olmadığı için. En azından bu yatırımımızı gerçekleştirme imkanını bulduk. Getirdiğimiz makinalar da TEKNOSAB'ın mantalitesine, yapılış gayesine uygun bir şekilde çok otomasyonu yüksek makinalar kurduk. Yani aslında TEKNOSAB'da biz hayallerimizi gerçekleştiriyoruz ve çok mutluyuz.

TEKNOSAB'ın gerçekleşmesinde BTSO'nun, tabi başkan İbrahim Burkay'ın çok büyük katkısı, çabası var. Ona da Bursa sanayisi adına çok teşekkür ediyorum.

Ömer Annaç

ANR Enerji Yönetim Kurulu Başkanı

Bursa’nın ilk güneş paneli üretim tesisi olacak

AN Solar olarak Türkiye’nin önde gelen güneş enerjisi firmalarından biriyiz. Bursa’nın ilk güneş paneli üretim tesisini Bursa Teknoloji Organize Sanayi Bölgesi’nde (TEKNOSAB) hayata geçirmeye hazırlanıyoruz. Yıllık 500 MW üretim kapasitesine sahip olacak tesis, bu yıl içinde faaliyete başlayacak. Yeni tesis Türkiye’nin yenilenebilir enerji hedeflerine önemli bir katkı sağlayacağına inanıyorum. AN Solar, TEKNOSAB’da 15.611 metrekare kapalı ve 5.000 metrekare açık alanda kurulacak. Firma olarak bu tesisle yılda 720.000 adet güneş paneli üretmeyi hedefliyoruz. 2018 yılında TEKNOSAB projesinin başlamasıyla birlikte bu yatırımı planladık. 2023 yılında temelini attığımız tesis, yakın zamanda üretime başlayacak. Bu tesis, Bursa’nın ilk güneş paneli üretim tesisi olacak. Tesis tam kapasiteyle çalışmaya başladığında Türkiye’nin yenilenebilir enerji alanındaki ithalat bağımlılığını azaltacağına inanıyorum. Hedefimiz, hücresi hariç bir güneş panelinin tüm aksamını burada üretmek. Bu, teknoloji üretimi anlamına geliyor. TEKNOSAB, düzenli elektrik, doğalgaz ve su altyapısı, limana yakınlık ve otoyol bağlantısı, bu bölgeyi cazip kılıyor. Ayrıca, çevre yönetmeliklerine uygun bir sanayi bölgesi olması da önemli bir avantaj. TEKNOSAB’ın Bursa’nın sanayi potansiyelini artıracak. Sanayi bölgeleri ne kadar gelişirse, üretim kapasitemiz ve yurt dışındaki rekabet gücümüz de o kadar artar. Bu projenin hayata geçmesinde emeği olan başta BTSO Başkanı İbrahim Burkay’a ve tüm ekibine teşekkür ederim.

Nurcan Özdemir

EPSA Yönetim Kurulu Başkanı

Bu vizyonda bir OSB’yi ben de düşünemedim

EPSA Yalıtım üç ana dalda iş yapıyor. İlk olarak yan sanayiye ambalaj malzemeleri üretiyoruz. İkinci bölümde inşaat sektörüne ısı yalıtım levhaları üretiyoruz. Diğer bölümde ise tamamen yapı kimyasalları üretiyoruz.

Geçmişte ilk OSB, Bursa'da kuruldu. İlk teknoloji sanayi bölgesinin temeli de yine Bursa'da atıldı. Bursa OSB, DOSAB şehrin içinde. Bence artık OSB'lerin şehirlerden uzak, altyapı ve üstyapılarıyla doğru bir yerde yapılması en doğrusu. TEKNOSAB bu anlamda Türkiye ve dünyada örnek gösterilen bir OSB oluyor. Şanslı olduğumu düşünüyorum. Yatırımlarımı yaparken, OSB'nin koyduğu kurallara göre kendimi şekillendiriyorum, daha doğru yatırımlar yapabiliyoruz böylece.

Ülkemizin büyümesi için üretmesi, ürettiğini de ihraç etmesi lazım. İşletmeler bu anlamda büyümek istiyor ancak yatırım yapabilecek, hareket edebilecek alan bulamıyor. Böylece işletmeler mecburen içeride farklı şekilde büyümenin yollarına giriyor ve bu da verimli bir yatırım olmuyor. Bursa'da sanayi arsası üretilebilecek alan da yok. Böylesi bir OSB'ye ihtiyaç vardı, ancak bu vizyonda ortaya konulacağını ben de bilmiyordum.

TEKNOSAB'da asıl yapacağımız iş, tamamıyla ithalatını yaptığımız ürünleri biz kendimiz orada üreteceğiz. Burada yapı, inşaat sektöründe kullanılan her türlü malzemeyi kastediyorum. Yapıştırıcıdan, su yalıtım ürünlerine kadar. Yeni yerde üretime başlayarak ihracat da ağırlık vereceğiz. Bölgenin Bursa'mıza ve ülkemize güzel katkı sağlayacağına gönülden inanıyorum. Bu sürecin de bu kadar hızlı biteceğini ben tahmin etmiyordum. BTSO yönetimi bu anlamda Bursa sanayisi için çok çalıştı, kendilerine teşekkür ediyorum. Ankara ayağı, kamulaştırma v.s çok hızlı bir şekilde tamamlandı. Çok hızlı bir şekilde altyapısı yapıldı.

Ben bir yatırımcı, sanayici ve Bursalı olarak şanslı olduğumu düşünüyorum. Oradaki altyapı ve üstyapı, Türkiye'nin hiçbir sanayi bölgesinde yok. Altyapı ve üstyapı sanayicinin ihtiyacına göre yapıldığı için bence bu sanayi bölgesi çok uzun süre sanayicinin işini çözecek diye düşünüyorum ben. Verimsiz bir alanda yapılmış olması da, Bursa'yı seven biri olarak benim için önemliydi. Ayrıca bölgedeki fabrikaların çatısına GES panellerinin konulması zorunlu. Bu çok önemli. Ben isterdim ki, Türkiye'deki tüm sanayi bölgelerinde bu zorunlu olsun. Güneşten gelen bedava enerjiyi biz niye kullanmayalım ki? Bunun yanı sıra sevkıyat, lojistik de çok önemli. Altyapının ona göre yapılmış olması, limana, her tarafa yakın olması demiryolunu, otobana yakın olması... Bunların hepsi bizim için çok önemli.

Mevcut sanayilerin şehrin içinden taşınması gerekiyor. KOBİ'lerin de çok ihtiyacı var böyle bölgelere. Onlar için de OSB kurulması gerekir diye düşünüyorum.

Sanayici için en önemli faktör, yer sıkıntısı. Yer sıkıntısını çözdükten sonra diğer sorunlar çözülüyor zaten. Bu da bizim için gerçekten büyük bir sorundu. Türkiye'ye örnek bir bölge oldu. İbrahim Burkay başkana ve BTSO yönetimine çok teşekkür ediyorum. Belki işlerinden, çocuklarından, ailelerinden vakit ayırarak Bursa'ya değer katan bir OSB oluşturdular. Çok kolay olmadığını anlayabiliyorum. Bursa için çok önemli bir değer ve 50 yıl sonra da konuşulacak bir değer. Bursa'yı 50, 100 yıl ileri götürecek bir değer.

Hasan Sazcılar

Sazcılar Yönetim Kurulu Başkan Vekili

TEKNOSAB çok doğru bir adım, bizim için şans oldu

Kapasiteyi artırabilmemiz ve beş lokasyonun en az dördünü bir araya getirebilmemiz için bir atılım yapmamız gerekiyordu. Gerçi zorlu bir süreçten geçiyoruz ama biz de artık buna soyunduk ve inşallah bunu yapmak için gayret ediyoruz.

Bizim emek yoğun bir işimiz var ve çok fazla üretim alanına ihtiyacımız var. TEKNOSAB, bize iyi bir imkan sağlayacak. Çünkü bizim büyümemiz insan gücü ve yerle oluyor. TEKNOSAB bizim için bir şans oldu ve biz de bu şansı değerlendirerek, ismimize yakışır bir şekilde bir şeyler yapmaya çalışıyoruz.

Sanayicilik gerçekten zor, emek yoğun çalışan firmalar için çok çok daha zor. Biz Bursa'da dört, Adapazarı'nda bir olmak üzere toplamda beş lokasyonda üretim yapıyoruz. Bursa bir sanayi şehri ve ciddi anlamda bir yan sanayi var. Ama çok ciddi anlamda da Bursa'nın zorlukları var. Bursa'da artık yeterli anlamda sanayi yok, yerler gerçekten çok pahalı, bulamıyorsunuz, ulaşamıyorsunuz. Bunun sıkıntılarını ciddi anlamda yaşıyoruz. Bizler de kapasiteyi artırmak için muhakkak yatırım yapmak zorundayız. TEKNOSAB da bu anlamda bizim için şans oldu, biz de Allah muvaffak ederse layıkıyla yapmak için gayret edeceğiz.

Türkiye ciddi anlamda gelişen bir ülke ve söz sahibi de oluyor. Üretim anlamında, kalite anlamında, pazara zamanında ürününü verme zamanında olsun, zaten ana sanayilerin baktığı en önemli konular bunlardır. Ben hiçbir zaman hiçbir şeyin yeteceğini zannetmiyorum. Evet, TEKNOSAB yapılıyor, fabrikalar yapılmaya başlandı ama Türkiye kendini kabul ettirdiği müddetçe, bence TEKNOSAB da yetmez. Şu anda bildiğim kadarıyla üçüncü bölge görüşmeleri var. İnşallah daha da büyür.

Burada en büyük katkı, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nındır. Özellikle İbrahim (Burkay) beyin. Bunları hayata geçirmek için çok ciddi anlamda emek sarfetmek lazım. Benim düşüncem, işin peşinden ciddi anlamda gidildi ve kararlılıkla bu adımlar atıldı diye düşünüyorum.

TEKNOSAB çok doğru bir proje. Türkiye gelişen ve büyüyen bir ülke, kendine göre hedefleri var. Bizler de bu hedefleri iteliyoruz, bu hedeflere yetişmek için çaba sarf ediyoruz. Çok doğru bir karar, çünkü sanayicinin buna ihtiyacı var. Üretmeye, kapasite artırmaya, ihracat yapmaya ihtiyacı var. Bence çok doğru bir adım oldu TEKNOSAB.

İbrahim Parladı

MİPAR Metal Yönetim Kurulu Başkanı

Kapasitemiz yaklaşık dört kat artacak

Aşağı yukarı 26-27 senedir sanayinin içindeyim. Bursa sanayisi ile hasbihalim. Bursa'da biraz çarpık sanayi yapılaşması söz konusu. Ankara ve İzmir Yolu gibi güzergahlarda yol boyu uzanan ve belli bir içeriye doğru yapılaşma söz konusu. Organize sanayi bölgelerinin yetersizliği günümüzde mevcut, belediyelerle bu iş bir şekilde çözülmeye çalışılıyor ama hem istenilen ölçeklerde bir planlama olmadığı için, hem de yapılaşması, altyapısı sanayiye uygun olmadığı için birçok sıkıntı çıkıyor ve bu Bursa sanayisinin gelişmesine engel oluyor. Dolayısıyla ülkemizin gelişmesine de engel oluyor. Bursa'ya büyük ölçekli, Bursa'nın ihracatını ve katma değerini ön plana çıkaracak büyük ölçekli sanayi yapılaşmaları şart ve geç kalınmış durumda. Onun haricinde küçük ölçekli işletmeler için de, şehrin içinde çarpık küçük işletme yapısı mevcut. Bunlar için de toplu bir şekilde, yine uygun ölçeklendirmeyle bir yapılaşma olması çok acil bir durum. Bu şartlar eğer kısa vadede Bursa'da planlanmazsa, Bursa'nın önü bu anlamda tıkanacak ve Bursa'daki işgücü başka yerlere kaymak zorunda kalacak. TEKNOSAB, gerek altyapısıyla, ölçeklendirmesiyle, parselleriyle, lokasyonuyla Bursa'nın acil bir ihtiyacıydı. BTSO bu ihtiyacı gördü ve gerekli kamulaştırma v.s gibi adımları atarak burayı tamamladılar.

TEKNOSAB'da bizim 50 bin metrekare yerimiz var. 40 bin metrekare kapalı alanımız mevcut. Kapasitemizi yaklaşık dört kat artıracağız. Yıllık 400 bin ton kapasiteli bir çelik servis merkezi kuruyoruz. Tüm altyapısını buna göre inşa ediyoruz. Onun haricinde ilave yatırımlarımız da olacak. Yine çelik üzerinde bir yatırımımız olacak. Bu şekilde bölgede çalışmayı düşünüyoruz. Bölgedeki yatırımlarla personel sayımız üçe katlanacak ve yaklaşık 250 kişi daha ilave olacak mevcut istihdamımıza. Bu tip sanayi bölgeleri istihdam konusunda Türkiye'nin önünü açacak, işsizlik sorunu diye bir şey kalmaz. TEKNOSAB, örnek bir sanayi bölgesi oluyor bence. Gerek çevre planlamasıyla, gerek ölçeklendirilmesiyle, gerek yollarıyla ve planlamasıyla örnek bir sanayi bölgesi olacak. Bunu diğer organize sanayilerin örnek alarak uygulayacaklarını zannediyorum. Endüstriyel üretimlerde artık yeşil enerji ve yeşil sanayiden bahsediliyor. Dolayısıyla TEKNOSAB da buna bir örnek. Çatılara güneş enerji panelleri kurularak kendi elektriğini kendi üretecek ve diğer fabrikaların enerji ihtiyacını da ciddi oranda karşılayacak bir yatırım. Bizim MİPAR olarak bulunduğumuz, çalıştığımız fabrika üç lokasyondan oluşuyor, dağınık bir yapılaşmamız var. Dolayısıyla TEKNOSAB'da bir bütün halinde çalışmaya başlayacağız, bizim için en önemlisi bu. İkinci önemli kazancımız, ölçeklendirmeden kaynaklı ilave bir yer kazancımız oldu. TEKNOSAB'a geçtiğimizde daha ihracat odaklı ve katma değerli ürün yapısına kavuşacağız. O doğrultuda yatırımlarımızı yapacağız. TEKNOSAB'ın bize katkıları bunlar. Ayrıca lokasyon olarak otoban bağlantısının olması, limanlara yakın olması bize çok büyük avantaj sağlıyor. Çünkü lojistiğimiz çok kuvvetli, lojistik hareketliliğimiz çok fazla. TEKNOSAB'ın bize böyle artıları olacak.

Sabri Deniz

Atılımcı Group Yönetim Kurulu Başkanı

Daha büyük, yeni yerlere ihtiyacımız var

Firmamızın 40 yıla dayanan bir hikayesi var. Otomotiv sektörüne hizmet vermekteyiz. Parça taşıma kasaları ve çelik rulolar işliyoruz. Önümüzdeki yıllarda hedefimiz, ihracat rakamlarımızı daha ileriye taşımak.

Bursa bir sanayi kenti, sanayinin başkenti. Yeni sanayi bölgelerine gerçekten çok ihtiyaç vardı. Bu anlamda TEKNOSAB fikri ortaya atıldı ve iş dünyası bunu çok sahiplendi. Kısa sürede de çok güzel şeyler oldu. Ruhsatımızı aldık, önümüzdeki ay inşaatımız başlayacak.

TEKNOSAB gerçekten çok katma değerli bir bölge. Sürdürülebilirlik konusunda da ciddi çalışmalar var.

TEKNOSAB'da bundan sonraki hedefimiz, yeni nesil sacların, ürünlerin üretimi. Dünyanın da gündeminde olan yeşil enerji, karbon ayak izi bizim de gündemimizde. Avrupa'ya ürün satabilmemiz için burada işlediğimiz ürünlerin karbon azalımını sağlayan ve nitelikli ürünleri işlemek için yeni nesil makinalarla burada yatırımlarımıza devam edeceğiz.

Şu anda dört lokasyonda faaliyetlerimiz devam ediyor. Dört yerde de kiracıyım. Gerçekten çok büyük bir ihtiyaçtı TEKNOSAB. İnşallah kendi yerimize geçtiğimizde hem kira giderlerinden kurtulacağız, hem de müşterilerimize daha kaliteli, verimli hizmet vereceğiz. Böyle büyük bir projeyi bize kazandırdığı için İbrahim Burkay ve ekibine minnettarız.

Türkiye'nin büyümesi devam ediyor. Böyle yerlere ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Burası Bursa'ya da yeterli gelmeyecek. Daha büyük, yeni yerlere ihtiyacımız var.

Ümit Okyay

YAMAS Yönetim Kurulu Başkanı

Şimdiden yeni TEKNOSAB’lar planlanmalı

Basında yeni bir sanayi bölgesi kurulacağıyla ilgili bir haber okudum. Duyurusu yapıldığı zaman hemen başvuru yaptım.

Biz bölgede toplamda 25 bin metrekarelik bir alandayız. 15 bin metrekaremiz var ama biz katlı yaptığımız için 21 bin metrekare kapalı alanımız var. Altyapısı, çevresel duyarlılığıyla bizim çok hayal ettiğimiz, yapmaya özendiğimiz bir işi başarmış olduk. Bölge, Türkiye ve yapacağımız işler adına çok daha hevesliyiz.

Türkiye'deki sanayi bölgelerinin, en azından rekabet ettiğimiz ülkelerle aynı donanımda, hatta daha iyi olması gerekiyor. Biz TEKNOSAB'dan çok memnunuz, çok hızlı bir şekilde altyapısı tamamlandı. Bölgeye gelen ilk fabrikayız.

Bursa çok büyük bir sanayi şehri. Çok büyük firmalar var. Bursa'ya inanmış yurtdışında çok fazla firma var. Yapılan ihracat rakamlarına, göstergelere baktığımızda Bursa, bundan daha fazlasını yapma potansiyeli olan, bunun da altyapısı oluşmuş bir şehir. O yüzden de TEKNOSAB, gecikmiş çok değerli bir açığı kapattı. Çok değerli sanayi bölgelerimiz var ama biliyoruz ki oralarda büyüyen fabrikalar için alanlar yoktu. Büyük sanayiciler, Bursa'da yeterli alan olmadığı için Bursa dışı ya da yurt dışında yatırım yapmak zorunda kaldılar. TEKNOSAB'da en küçük parsel 25 bin metrekare. TEKNOSAB'dan önce OSB'lerde bu ölçekte bir yatırım yapmak için alan yoktu. Çok önemli bir açığı kapattı.

Şimdiden önümüzdeki dönemlerde yeni TEKNOSAB'lar nerelerde yapmak gerekir, bunlarla ilgili çalışmalara başlamak gerekiyor. Sanayi uzun soluklu bir iş. Türkiye'nin buna ihtiyacı var. Bir gün bu firmalar 200-300 bin metrekarelik alanlara ihtiyaç duyacak. Bunun bugünden planlanması çok önemli.

Rising City & Yapı ve Yaşam Fuarı başlıyor Rising City & Yapı ve Yaşam Fuarı başlıyor

TEKNOSAB olmasaydı, YAMAS da belki şehir ya da ülke dışına gitmek zorunda kalacaktı.

Türkay Eyrice

Eyrice Dental Yönetim Kurulu Başkanı

Diş protezi üretip dünyaya ihraç edeceğiz

Sağlık alanında üretim yapan bir sanayiciyim. BTSO'nun yayınlarını da sürekli takip ederim. TEKNOSAB'dan da bu şekilde haberim oldu benim. Müracaat ettik biz de.

Diş protezi çok butik bir alan aslında. Gelişen teknoloji ile dijital diş hekimliği sayesinde biz artık dünyaya hizmet edecek konuma geldik. Dolayısıyla TEKNOSAB'da olmak istememizin sebebi de buydu. Buradan dünyaya üretim yapma, diş protezi ihraç etme hayaliyle TEKNOSAB'dan yer istedik ve biz ek bir müracaat yaparak, çok detaylı bir rapor sunarak BTSO yönetimine... Bu işin dünyada yıllık 500 milyar dolar bütçesinin olduğunu, kilogram katma değerinin 5 bin dolar olduğunu hazırladığımız raporda yazdık. Ben kendilerine teşekkür ediyorum; projemize inandıkları ve bize burada yer tahsis ettikleri için. Bursa'mızı, ülkemizi mahcup etmeyeceğiz, çok özel bir proje olacak. Düşünün, dünyanın dört bir yanındaki insanların diş protezlerini biz üretmiş olacağız. Bu çok önemli bir şey.

Ben TEKNOSAB'ı şöyle tanımlıyorum; Bursa'nın sanayi tarihinde tek seferde yapılmış en büyük yatırım. Bu kadar kıymetli. Türkiye'nin son yılında yapılmış en önemli projelerinden biri. Yeterli mi, değil. Daha çok projelere ihtiyaç var bu çapta. Daha nitelikli sanayi alanlarına ihtiyaç var.

TEKNOSAB, Bursa'ya bir cesaret verdi. Bu işin liderliğini yapan İbrahim Burkay ve yönetimine ben bu anlamda teşekkür ediyorum.

Bölge çok özelliği olan bir proje, sıradan bir proje değil. Dört yıl gibi kısa bir sürede altyapı tamamlanıp, üretim yapılabilir hale geldi bölge. Bu çok daha güven verdi bana. TEKNOSAB'ın hem nitelik olarak çok özel bir yer olduğu, hem de bu kadar kısa sürede olması takdire şayan bir durum.

Bölgede inovatif, teknolojik, katma değeri yüksek üretim yaparak, Bursa ve ülkemize ciddi katkı sağlayacağız. Rakiplerimizden daha avantajlı konuma geleceğiz. Bursa'nın üretim gücünü geleceğe taşıma gücüne sahibiz. TEKNOSAB gibi özel projelerin, Bursa ve ülkemizin önümüzdeki 50 yıllık gücünü şekillendireceğine inanıyoruz.

Esra Yıldırım

ILESBUS Genel Müdürü

TEKNOSAB gibi birçok sanayi bölgesi olmalı

TEKNOSAB'dan önce küçük bir yerdeydik, sonraki aşamada buraya geldik. Bir firma açısından işler yolundaysa ve kapasite artışı gerekiyorsa, mecbursunuz büyümek durumundasınız. Biz de o aşamalardan geçiyoruz, sürekli bir değişim gelişim içindeyiz. Herkes sıkışmış durumda OSB'lerde. Binaların hepsi eski, yeni bir yatırım yapmanız söz konusu değil, her yer dolu, boş arsa, toprak yok. Firma olarak hacimli iş yapıyoruz ve büyük yere ihtiyaç duyuyorduk. Bursa'da bakmadığımız yer kalmadı. TEKNOSAB bu anlamda konum ve zamanlama olarak güzel oldu. Çok da hızlı gelişti, bu kadarını düşünemiyorduk. Bu 3-5 yıllık bir mesele olamaz diye düşünüyorduk. İsterseniz yerinizi alıp fabrika inşaatına başlayabilirsiniz denildiğinde, inanamamıştık.

BTSO'nun yayınlarını sürekli takip ediyorduk. Öyle haberimizi oldu, başvurduk. İkinci bölgede olabilir ancak dediler. Çok kısa sürede geri dönüş yaptılar, bu hıza şaşırdık açıkçası.

Bence TEKNOSAB gibi birçok sanayi bölgesi olmalı. Sanayi bölgeleri çok sıkıştı. Madem işlerimizde iyiyiz, yeni sanayi bölgeleri kurulmalı.