banner34

banner50

banner6

26.10.2021, 00:42

Bursa osb, ‘Yeşil Mutabakat’a hazır 

Yeşil Mutabakat ile uluslararası ekonomi ve ticaret politikalarının merkezinde yer alan çevre yatırımları, Bursa Organize Sanayi Bölgesi’nin yıllardır gündeminde. Bölge, Dünya Bankası’nın sürdürdüğü Yeşil OSB projesinde yer alan Bursa’nın tek ve ülkemizin de 4 organize sanayi bölgesinden biri.

Bursa Organize Sanayi Bölgesi (Bursa OSB), 2018 yılında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile koordineli bir şekilde Dünya Bankası’nın sürdürdüğü Yeşil OSB projesinde yer alan Bursa’nın tek ve ülkemizin de 4 organize sanayi bölgesinden biri.
Sürdürülebilir, kaynak etkin ekonomiye geçiş ve ülkemizin küresel değer zincirlerine entegrasyonunun geliştirilmesi çalışmalarını yıllardır sürdüren Türkiye’nin ilk OSB’si olan Bursa OSB, Yeşil Mutabakata uyum konusunda da yapmış olduğu yatırımlarla sanayicisine avantajlar sağlıyor. 
Bursa OSB, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından “En Çevreci Organize Sanayi Bölgesi” seçilerek Çevre Beratı ile de ödüllendirildi.
Karbon ayak izini azaltmak amacıyla Bursa’daki organize sanayi bölgelerinin kurduğu BOSBİR Enerji A.Ş. 3,5 MW kapasiteli 4 milyon dolarlık yatırımını yenilebilir enerjide güneş enerji santraline yapıyor. Öte yandan yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen elektrik bölge sanayicisinin kullanımına sunuluyor. 
Bursa OSB su döngüsü ile de örnek. Bursa OSB proses suyunu kendi üretiyor. Bursa Organize Sanayi Bölgesi Su Üretim Tesisi, Nilüfer Deresi’nden aldığı atık suyu, arıtarak bölgedeki firmalara proseste kullanılmak üzere dağıtıyor. Türkiye’de yer alan organize sanayi bölgeleri içerisinde en büyük kapasiteli ultrafiltrasyon ve ters-ozmoz sistemine sahip su üretim tesisi Bursa Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunuyor. Bu sayede aylık 1.000.000 m3 atık suyun geri kazanımı sağlanıyor. Su Üretim Tesisi ile hem kirletilerek doğaya bırakılan su kullanılarak ekonomiye katkı sağlanıyor, hem de şehir şebekesinin de beslendiği doğal kaynaklardan elde edilen su tüketilmeyerek şehre 1 baraj kadar katkıda bulunuyor. Türkiye’nin ilk OSB’si, 1998’de ve 2005’te devreye aldığı arıtma tesisini 7 gün 24 saat işletiyor. Tesis, toplamda 48 bin metreküplük mega kapasiteye sahip. Fiziksel, kimyasal, biyolojik ve renk giderimi için tekrar kimyasal arıtma süreçleriyle çalışıyor. Tesiste oluşan arıtma çamurları yasal mevzuata uygun olarak bertaraf ediliyor. 

Bursa OSB’nin Bursa Çevre Merkezi, Alman Ekonomik İş Birliği ve Kalkınma Bakanlığı tarafından finanse edilen bir proje kapsamında 1997’de kuruldu. Türk Akreditasyon Kurumu’ndan akredite İlk çevre laboratuvarı olan bu merkez, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Yeterlik Belgesine sahiptir. Merkez su/atık su, atık yağ ve çamur analizleri, baca gazı ölçümleri, işçi sağlığı ve hijyeni ölçümleri yapıyor. Bursa Organize Sanayi Bölgesi 2004’te ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi, 2005 ‘te ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi, 2013’te ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi 2020’de Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Sıfır Atık belgesini aldı.      
Kanal bağlantı İzin belgeleri, Proses suyu günlük analiz sonuçları, arıtma tesisi çıkış suyu analiz raporları  firmalara sunuluyor. Ayrıca Bursa OSB, Sanayi Bakanlığı ve Dünya Bankası’nın ulusal çerçevede bir Yeşil OSB politikası oluşturmak amacıyla başlattıkları çalışmalara pilot bölge olarak katılarak çalışmalarını sürdürüyor. Bursa Organize Sanayi Bölgesi Bölgesindeki fabrikalarda kullanılan teknolojik ömrünü tamamlamış elektrik motorlarının verimli ve çevreye duyarlı motorlar ile değiştirilmesi projesinde öncü rol oynuyor. Bursa Organize Sanayi Bölgesi, Bursa organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İşadamları Derneği (BOSİAD) ile Çevreye Duyarlı Sanayi Tesisi Yarışması gibi sosyal sorumluluk projeleri yürüterek Yeşil Mutabakatın toplumsal bilinçlendirme kriterini de yerine getiriyor.
 

Yorumlar (0)
12
kapalı
banner35
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51