BKM Kitap Türkiye'nin Amazon'u olma yolunda
BKM Kitap’ın bu serüveni, dünyaca ünlü e-ticaret devi Amazon’un başarısını anımsatıyor.
Yeni yatırımlarla geleceğe dair önemli hedefler belirlediklerini ifade eden BKM Kitap Yönetim Kurulu Başkanı Kutbettin Bingölbalı, 2020 yılında 15 milyon kişiye kitap ulaştırmayı, 2023 yılında e-ticaret alanında da ‘sektöründe liderliği sarsılmaz bir marka’ olmayı hedeflediklerini ifade etti. “Kitabevleri şehrin en güzel yerlerinde olmalı, insanlar içinde buluşmalı” diyen BKM Kitap Yönetim Kurulu Başkanı Kutbettin Bingölbalı, BKM Kitap’ın 40 yıla yaklaşan hikâyesini, Türkiye’nin kitapçısı olma yolundaki adımlarını ve gelecek dönem hedeflerini EKOHABER’le paylaştı. 1983 yılında, Heykel Kitapçılar Çarşısı’nda ufak bir dükkânla işe başladıklarını söyleyen BKM Kitap Yönetim Kurulu Başkanı Kutbettin Bingölbalı, “Bir önsözün, bir paragrafın insan hayatında neler değiştirebileceğine şahit oluyordum. Hayallerimin arkasında bu düşünceler vardı. Bursa’nın ve Türkiye’nin kitapçısı olma hikâyemiz böyle başladı” dedi. BKM Kitap’ın ailelere, gençlere kitabevlerini sevdiren konsepti hakkında değerlendirmelerde bulunan Bingölbalı, “Sektörümüzde gerçekleşen tüm yenilikleri takip ederek, anında uygulamaya başladık. Yeni nesil buluşmak için kitabevine değil, kafeye gidiyordu. Bizim de onları kazanmamız gerekiyordu” diye konuştu.
“Bize özel bir konsept belirledik”
Bingölbalı, “FSM Bulvarı’ndaki şubemizde aileleri, gençleri, iş insanlarını kitabevlerinde buluşturmak için kafe, restoran ve çocuk etkinlik alanlarıyla yeni bir konsept yarattık. Özlüce ve son olarak da İstanbul Caddesi Şubemiz’de de aynı konsepti uyguladık. Bu konsept bizim ayrılmaz bir bütünümüz haline geldi. Şubelerimize gelen kitapseverlere sadece kitap değil, sevdikleriyle vakit geçirebilecekleri, kitapların içerisinde ruhlarını dinlendirebilecekleri bir ortam sunuyoruz” şeklinde konuştu.
2023 hedefimiz lidermarka
BKM Kitap’ın 2015 yılında 1 milyon ciro, 1 milyon üye hedefiyle e-ticaret alanına girdiğini dile getiren Bingölbalı, 2018 yılında hedeflerine ulaştıklarını kaydetti. Bingölbalı, “İnsanların taleplerine karşılık verdiğinizde, gerekli zemini hazırladığınızda kitap satın aldıklarını gördük. Bugün yeni bir yatırımla, e-ticarette 2023 yılında ‘sektöründe liderliği sarsılmaz bir marka’ olmayı hedefliyoruz” diye konuştu. E-ticaret operasyon merkezlerini de idari yönetim kadrolarıyla birlikte, İstanbul Caddesi’ndeki 17 bin metrekarelik şubeye taşıdıklarını ifade eden Bingölbalı, “Burada Endüstri 4.0 ile uyumlu, tam otomasyon sistemi olan yeni lojistik merkezimizle hizmetlerimizi sürdüreceğiz. Kitapların raftan alınmasından, paketlenmesine kadar tüm süreci robotlar gerçekleştirecek. Böylece hata payını minimuma indirerek, artan siparişlere en hızlı şekilde cevap vereceğiz. Bu yatırımımızla, günde 10 bin olan kargo sayımızı, 70 bine çıkardık” dedi. İnsanların online kitap alışverişinde fiyata ve güvenilirliğe önem verdiğini söyleyen Bingölbalı, BKM Kitap’ın Türkiye genelinde tercih edilme sebebinin başında da bu iki özelliğin geldiğini ifade etti.
“2020 yılında 15 milyon kişiye kitap ulaştıracağız”
Bingölbalı e-ticaret başarısı hakkındaki sözlerini şöyle sürdürdü; “Fiyatlarımızda ve kampanyalarımızda iddialıyız. Sürekli olarak indirimler uyguluyoruz. Bunun yanında, sosyal medyalarımızda, takipçilerimizle iletişimde kalarak, onların beklentilerini anlayacak etkileşimler üretiyor ve onlara hediyeler veriyoruz. Bunun yanı sıra ödeme yöntemlerinde de güvenli bir altyapı sağlıyoruz.” Konuşmasında pandemi sürecine de değinen BKM Kitap Yönetim Kurulu Başkanı Kutbettin Bingölbalı, salgın döneminde işlerinin yüzde 80 civarında artığına dikkat çekti. Pandemide işlerin büyük oranda internete kayması sebebiyle toplam 300 personelini e-ticaret departmanına yönlendirdiklerini kaydeden Bingölbalı, hedeflerinin 2020 yılında 15 milyon kişiye kitap ulaştırmak olduğunu dile getirdi.
Bunlar da ilginizi çekebilir