Değerli okurlar, geçtiğimiz haftalarda gerçekleşen G20 ve ASEAN-Hindistan zirvelerinde; Hindistan’ı temsil eden liderler BHARAT Cumhurbaşkanı ve Başba­kanı olarak anılıp tanıtıldılar. Anayasalarının ilk maddesi “Hindistan, yani Bharat bir eyaletler birliğidir” diyor­muş. Bize zaten ilkokulda bile Hindistan bir Baharat ül­kesidir diye anlatılmıştır. Dolayısıyla hoşçakal HİNDİSTAN, hoş geldin BHARAT…

Turuncu cesareti ve fedakarlığı, beyaz barış ve dürüstlüğü, yeşil kahramanlık ve sadakati temsil eder. Bayrağın ortasındaki lacivert renkli yuvarlak simge ise Budizm inancındaki Çakra’dır.

Muhakkak ki bu konu daha çok kendi içlerinde farklı değerlendir­melere sebep olmuştur ve olacak­tır ama dünyanın en kalabalık ülkesindeki bu değişikliği yazmaz­dan gelmemeliyiz diye düşündü­ğüm için sizlerle paylaştım.

Öte yandan, ABD ve Çin ölçeğinde dünyada müthiş bir ekonomik savaş hüküm sürüyor. Gelişmiş ekonomi­lerin birçoğu ABD’nin yanında saf tutmakla beraber, tüm bu ülkeler Çin’e çok büyük yatırımlar yaptılar ve yapmaya devam ediyorlar (ancak, yurtdışına yaptık­ları yatırımları ülkelerine geri çekmek için de yoğun bir çaba içerisindeler – biz dahil.) Bu ülkelerin davalı olduğu tüm ülkelerle de Çin’in ilişkileri çok kuvvetli. Adeta bir satranç oynanmaya devam ediyor.

Bence, gelecekte dengenin kim ya da kimlerden yana olacağında BaHARAT’ın duruşu belirleyici olacak­tır. Yeter ki UYUYAN DEV UYANMAYA GÖRSÜN… İşte yeni dünya düzeninin asıl belirleyecek olan ülkenin adıdır BaHARAT… Bakalım nasıl bir lezzet ortaya çı­kacak.

TÜRKİYE olarak bizde; ulusal uzlaşıyı sağlar, özel­likle adalet ve eğitimde gerekli reformları gerçek­leştirir, misafirleri geri gönderir ve hiçbirimizi ötekileştirmeden halkımıza ve faaliyetlerine sahip çıkarsak; dünyanın akışına yön verecek diğer ülke de biz olabiliriz. Ne dersiniz, sizce mümkün mü?

Saygılarımla.