Ekohaber gazetesinin 6-12 Ekim 2026 tarihli 1584’üncü sayısında, Muhasebe ve Denetim Standartları Çalıştayı'nın 9-10-11 Ekim 2026 tarihlerinde Bursa YMM Odasında yapılacağından bahsetmiştik.
Söz konusu ettiğim çalıştay çok başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. Bu çalıştaydan bahsedeceğim ve yine bu arada benim İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisindeki (İİTİA) henüz hayatta olan son hocam Mehmet Yazıcı’nın vefatına da değineceğim. Artık Sultan Ahmet Akademiden hiçbir hocam sağ değil ne yazık ki!
Önce çalıştaydan bazı sahneler:
İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesinden Prof. Dr. Yakup Selvi; TMS 32 kapsamındaki TFRS-BOBİ FRS'de düzenlenen hisse senedi yatırımları konusundaki hakikaten engin bilgisini bizlerle paylaştı. Yıllar sonra, yani 50-60 yıl önceki derslerimizi hatırladık. Özellikle dinleyicilerin ilgisi azaldığında Prof. Dr. Yakup Selvi’nin çok güzel Kızılderili çığlıkları atabildiğini de öğrenmiş olduk. Hakikaten ders vermek ve dinletmek ayrı bir hüner işi, bundan bir kez daha emin olduk.
Ertesi gün, İşletme Birleşmeleri konusunu Prof. Dr. Yıldız Ayanoğlu Hoca’nın "İşletme Birleşmeleri ve Büyüme Yolları" konusundaki sunumundan zevkle dinleyip öğrendik; eksiklerimiz varsa tamamladık. Yine aynı gün Prof. Dr. Münir Şakrak tarafından yapılan "Öğretirken Eğitmek" konusundaki konuşmasını ve TFRS 11 açıklamalarını nefesimizi tutarak dinledik. Prof. Dr. Serap Hanım’dan "Amaç, öz kaynağı en iyi şekilde yürütmek olmalıdır" şeklinde aldığım notların sunumunu dinledik.
Hakikaten bu hocalar mesleklerinin en iyilerindendi. Ancak onlardan sonra Kamu Gözetimi Kurumundan (KGK) Şeyda Adak Kızılhan ve Hatice Sevde Ocak isimli hanımefendiler, yani uzmanlar, KAGİ FRS konusunda açıklamalar yaptılar. Kendilerini daha önceki birçok sunumda da dinlemiş, notlar almıştım. Ama bu defaki sunumlarından dolayı kendilerine sonsuz teşekkürlerimi iletmek ve kabulünü dilemek zorunda hissediyorum kendimi.
Benim Kamu Gözetimi Kurumundan en büyük şikâyetim; UFRS veya TFRS'yi birebir, aynen yabancı dilden tercüme edip hiç müdahale etmeden kabul etmeleriydi. "İnşallah bir gün bu usulden vazgeçerler ve ülkemizin dünya muhasebe standartlarına katkılarını dinleriz" diyordum ki…
Bu iki hanımefendi KAGİ FRS konusunu öyle bir işlediler ki hayran oldum.
Hemen aklıma geldi: Kanunname-i İhtisab-ı Bursa. Yıl 1502. Bu tarihte dünyadaki ilk standart ülkemizde yayımlanmıştı. Aynı yıllarda yine ülkemizde Ahilik teşkilatı, birçok meslek standardını henüz yazıya dökmeden başarıyla uyguluyordu. Kendilerine bu kıymetli çalışmaları için teşekkürlerimi bildirdim. İnşallah birebir yabancı dilden tercümeler yerine, onların bu ilk çalışmasıyla dünya muhasebe standartları konusunda ülkemizin de bir katkısının olacağını ve bu iki hanımefendinin bu konuda önderlik yaptığını konuşmamda belirttim.
Her konuda, ilgili profesör veya uzman çalışırken de iki konu gündeme gelmişti.
1976-1978 yılları arasındaki iş hayatımda, TSE Başkanı olarak hatırladığım Mehmet Yılmaz Arıyörük’ün, yangın söndürme cihazları satan Çetin Tütüncüler ile birlikte Bursa’da TSE’yi tanıtmak üzere yaptığı çalışmalar hemen aklıma geldi. Bugün de aynı gayretle çalışan Mustafa Karaman yine aklımdan çıkmıyor. Sevgili dostum Prof. Dr. Erkan Işığıçok yine hatırlanan ve unutulmayacak isimlerden biriydi.
İkinci konu ise İİTİA Sultanahmet Akademiden Prof. Dr. Mehmet Yazıcı’ydı. Ben 1965'li yıllarda Prof. Dr. Mehmet Yazıcı’dan tekdüzen hesap çerçevesini okumuş ve öğrenmiştim. Yıllar sonra bir toplantıda kendisiyle buluşmuş ve saatlerce konuşmuştuk. O da Türkiye’de alanında öncü bir isimdi. Dün veya önceki gün Prof. Dr. Mehmet Yazıcı’nın vefat etmiş olduğunu öğrendim. Kendisine, ülkeme hizmetleri için sonsuz teşekkürlerimle birlikte bir de Fatiha okudum.
Bir çalıştayın aklıma getirdiklerini burada siz sevgili okurlarımla paylaştım; faydalı olduğunu ümit ediyorum.
Cevdet Akçakoca
Yeminli Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi