Yabancı uyruklu kişilerin Türkiye’de malvarlıkları olabi­lir. Bu kişiler, vasiyetname düzenleyerek bazı kimse ya da kimseleri atanmış mirasçı olarak tayin edebilirler. Ya­bancı uyruklu kişinin vefatı üzerine, söz konusu kimse ya da kimseler, bu vasiyetnameye dayanarak “atanmış miras­çılık belgesi” verilmesini Türkiye’de asliye hukuk mahkeme­sinden isteyebilirler.

Bu durumda, yetkili mahkeme tarafından aşağıdaki hu­susların hukuki değerlendirmesi önemli bulunmaktadır. Mirasçılık belgesinin düzenlenmesinde, öncelikle, ölüm ta­rihi itibariyle miras bırakanın vatandaşı olduğu ülke ile Tür­kiye Cumhuriyeti Devleti arasında bir mütekabiliyet bulunması gerekir.

Diğer yandan, yabancı mahkemelerin hukuk davalarına ilişkini olarak verdikleri mirasçılık belgesine ilişkin kesinleş­miş ilam, Türk kamu düzenine açıkça aykırı olmamalıdır (5718 sayılı MÖHUK m.50-59).

Yabancı mahkemelerin hukuk davalarına ilişkin olarak verdikleri ve o devletin kanunlarına göre kesinleşmiş bulu­nan ilamların tenfizi ve tanınmasına ilişkin davalarda; baş­vuru dilekçesine, yabancı mahkeme ilamının o ülke makamlarınca usulen onanmış aslı veya ilamı veren yargı organı tarafın­dan onanmış örneği ve onanmış çevi­risinin; ilamın kesinleştiğini gösteren ve o ülke makamla­rınca usulen onanmış yazı veya belge ile onanmış çevi­risinin eklen­mesi gerekir.

Ayrıca, Türkiye’de mahkemeye başvuruda, dayanak vasi­yetnamenin aslı sunulmalıdır. Yabancı mahkemelerden hukuk davalarına ilişkin olarak verilmiş ve o devlet kanunlarına göre kesinleşmiş bulunan ilamların Türkiye’de icra olunabilmesi için, tenfiz kararı ve­recek yetkili mahkeme, Türkiye’de yerleşim yeri veya sakın olduğu yer asliye hukuk mahkemesidir (5718 sayılı MÖUH.m50, 51).

Miras bırakan, mirasın tamamı veya belli bir oranı için bir veya birden fazla kişiyi mirasçı olarak atayabilir. Atanmış mirasçılar da, mirası, miras bırakanın ölümü ile kazanırlar (TMK m.516, 599).

Dolayısıyla, vasiyetname aslı, kesinleşmiş yabancı mah­keme kararı, Türk mahkemelerince verilmiş tanıma ve ten­fiz kararı ile mirasçılık belgesi olmaksızın, tapu sicil müdürlüğünce mirasçılar adına tapuya kayıt ve tescil iş­lemleri yapılamaz.1

Ailelerinizle birlikte esenlik ve mutluluklar diler, en içten saygılarımızı sunarız.