banner34

banner50

banner6

29.06.2021, 00:05

Üçüncü kuşağın başarı hikayesi

Dut memleketinde küllerinden
yeniden doğan Işıksoy Tekstil

Bursa’nın köklü tekstil firmalarından Işıksoy Tekstil, 2015 yılında fabrikalarında çıkan yangın neticesinde üretim parkurlarının yüzde 60’ını kaybetti. Yangının ardından Ar-Ge yatırımlarına ağırlık veren firma geliştirdiği yenilikçi ürünlerle adeta küllerinden yeniden doğdu.

Türkiye’deki aile şirketlerinin sıkça yaşadığı yeni kuşakların f irmaya adaptasyon sürecini başarıyla gerçekleştiren Işıksoy Tekstil’de üçüncü kuşaklar görev başında. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Işık ve YK Üyesi Arzu Işık firmayı geleceğe daha güçlü taşımak için çalışıyorlar.

Tam dut zamanı şimdi…
Hani bülbülleri susturan, kirazdan sonra geldiği için insanların kilo vermesini durduran dutlar. Bursalı olup çocukluğunda kendi ya da bir yakınının bahçesinde dut ağacı olmayan kaç okurumuz var?  Benim ananemim bahçesinde vardı bir dut ağacı.  Merinos Fabrikası emeklisi dedem, Sümerbank basmasından dikilmiş pijamasıyla ağaca çıkıp dut silkeler, ben ve kuzenlerim dutların yere düşmemesi için el tezgahlarında dokunmuş tertemiz çarşafları gerer, o tatlı meyvenin pıtır pıtır dökülüşünü neşeyle izlerdik. Benden önceye tanık olanlar dutun asla pazarda satılmadığını çünkü ev halkını doyuran bu şekerli meyvenin sepetler içinde sokak kapılarına bırakılarak isteyen herkese sunulduğunu da biliyorlar. Hakikaten buralar hep dutluktu…


Dut neden boldu Bursa’da? Çünkü evlerde ipek böcekçiliği yapılıyordu. Koza Han’a insanlar kahve içmeye değil, koza ticareti için gidiyordu.  Eski çağların en değerli ham maddelerinden olan ipeğin Çin’den getirilerek, ilk defa Çin dışında üretilmesi M.S. 550 yıllarında Bursa yöresinde gerçekleştirildi.
1837 yılında Bursa’da ilk ipek fabrikasının açılışından başlayarak Fransız kolonilerinin ipekçilik alanında fabrikalaşmaya yönelmesinin Bursa’nın genlerine işleyen etkileri var. Örneğin bu fabrikalarda kadın işçilerin çalışması, kadının iş hayatına girmesinin kent kültürüne etkileri gibi. Hala hasret olduğumuz demiryolunun daha o yıllarda Mudanya’ya kadar yapılması gibi. Atamın kurduğu ve bugün Bursa’nın tekstil merkezi olmasını sağlayan Sunipek ve Merinos Fabrikaları da Bursa’yı tekstilin ve sanayinin öncüsü yaptı. Bursa’da tekstil alanında bugün donanımı güçlü, milyonlarca dolarlık yatırıma sahip 8 bini aşkın firma da 100 binden fazla eğitimli ve nitelikli işgücüyle, yüksek teknoloji makinelerle, yenilikçi bir bakışla, dünya standartlarına sahip üretim gerçekleşiyor. Ve bu ürünler 160’dan fazla ülkeye ihraç ediliyor. Bu firmalardan biri de Işıksoy Tekstil… 

Işık Ailesi’nin girişimci ruhu ile bugün geldiği noktayı nasıl zorluklarla edindiğinin yakın tanığıyım.  Tuz Pazarı’nda toptan ham bez ticareti ile başlayan ve bugün, 60 bin m2 alana yayılmış üretim tesisleri ile Türkiye`nin sayılı entegre tekstil kuruluşlarından olan Işıksoy’lar 900 kişilik istihdamları ile imalatlarını yaklaşık 40 ülkeye ulaştırıyor. Işıksoy Tekstil’in kadın ve erkek dış giyimi için geniş ürün yelpazesi sunan S.E.M. marka ipliği dünya pazarlarında tercih ediliyor. İplikten mamul kumaşa kadar üretimin tüm aşamalarında entegre tesis olmanın sağladığı imkanlarla hızlı teslimat ve fiyat avantajı sağlıyorlar.  Rahmetli Mehmet Işık’ın kurduğu ve oğullarının geliştirdiği Işıksoy Tekstil’de artık 3’üncü kuşak da işbaşında. 2015 yılında büyük bir yangın geçiren Işıksoy Tekstil, Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’ndeki üretim parkının yüzde 60’ını kaybetti ancak hiç duraksamadan kısa zamanda küllerinden yeniden doğdu ve daha da büyüdü. Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği’nin düzenlediği “İhracatın Yıldızları” ödüllerinin müdavimi oldular. 2015 yılındaki yangından birkaç ay önce kurulan Ar - Ge merkezleri, tekstil sektöründe Türkiye’de 8, Bursa’da ise 2’nci konuma ulaştı. Sadece temel araştırma veya icat değil, ticarileşme sürecinin de desteklendiği bir ekosistem ile fikirden kazanca giden yol olarak görüyorlar burayı. Firma, bu yenileşim çalışmalarıyla da ödüller aldı. Aslında onların kumaşlarını hepimiz görüyoruz. En popüler dönem dizilerinin ihtişamlı kumaşları Işıksoy Tekstil’in üretimi.


Dut yaprağında Bursa’ya gelen ipek böceğinin hikayesini renkli bir kelebeğe dönüştüren, dünya standartlarını yakalamış Işıksoy gibi tekstil fabrikalarımız teknoloji, Ar-Ge yatırımları, güçlü istihdamları ile kentimizin tekstil geleneğini geleceğe taşıyacak.

Yorumlar (0)
12
kapalı
banner35
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51