OSD Başkanı Eroldu, yap­tığı açıklamada, 2022’de, en önemli ihraç pazarı olan Av­rupa’da ve küresel seviyede etki yaratan birçok zorluğun eş zamanlı yaşandığını belirtti.

Mikroçip darboğazı etkileri başta olmak üzere tedarik zin­ciri sorunları devam ederken, küresel enflasyon ile birlikte ihraç pazarlarında talep daral­ması yaşandığını hatırlatan Eroldu, Ukrayna-Rusya savaşının enerji arzı ve güvenilirliği ile çeşitli ham madde bu­lunurluklarını olumsuz etkilediğini vurguladı.

Eroldu, “Ekim ayında paylaştığımız 2022 yıl sonu öngörülerimiz, ocak ayın­daki öngörülerimize paralel seviyede, 1,04-1,10 milyon adet ihracat ve 1,38- 1,47 milyon adet üretimdi.

Bugün itibarıyla baktığımızda yılı kabaca 1 milyon adet ihracat ve 1,36 milyon adet üretim ile kapat­mayı öngörüyoruz” ifadele­rini kullandı. 2023’ün öngörülmesi zor, belirsizlik­lerle dolu bir yıl olacağına işa­ret eden Eroldu, şunları kaydetti:

Tekstil sektörü Paris’te buluştu Tekstil sektörü Paris’te buluştu

“Ekim ayında açıklanan IMF Dünya Ekonomik Görü­nümü Raporu’nda 2023 yılı ekonomik büyüme beklentisi yüzde 2,9’dan yüzde 2,7’ye düşürüldü. Rapora göre, gelecek yıl yüksek enflas­yon, ekonomik büyüme sorunları, Rus­ya’nın Ukrayna’da sürdürdüğü savaş ve Kovid-19 salgınının ekonomi üzerin­deki ağır baskısının devam edeceği tahmin ediliyor.

Burada önemli gördüğümüz husus, kendi etki alanımızda olan ülkemizin ekonomi ve dış ticaret politikalarının sanayi faaliyetlerini koruyacak yapıda şekillendirilmesidir.”