Makine İhracatçı­ları Birliği (MAİB) ve­rilerine göre, Türkiye’nin makine ihraca­tındaki rekor kasımda da devam etti. Makine imalat sanayisinin ocak-kasım ih­racatı geçen yılın aynı döne­mine göre yüzde 9,1 artarak 22,9 milyar dolara ulaştı.

Tekstil sektörü Paris’te buluştu Tekstil sektörü Paris’te buluştu

Sektörün ihracatı ka­sımda 2,4 milyar dolara ula­şırken, geçen ay artış oranı ABD’de yüzde 57,9’a, Rusya’da yüzde 135,7’e ulaştı. Sektör, kasımda, en büyük ihracat pazarları olan Almanya, ABD ve Rus­ya’ya toplam 600 milyon dolarlık makine ihraç ede­rek bir rekora daha imza attı. Bu üç ülkenin yanı sıra İtalya ve Birleşik Krallık’ta da aylık 100 milyon dolar eşiği geçildi.

Makine İhracatçıları Bir­liği Başkanı Kutlu Karaveli­oğlu, Gelişmiş ülkelerin para politikalarında sıkı­laşma eğilimlerinin etki­siyle yeni yılı küresel eko­nomide bir ya­vaşlama beklen­tisiyle karşıla­dıklarını dile getiren Karaveli­oğlu, en büyük ihracat pazarla­rını oluşturan ül­kelerin merkez bankalarının faiz artırımla­rını sürdürdüğünü, bu ülke­ler küçülme mi yoksa bü­yüme mi yavaşlayacağını anlamaya çalıştıklarını bil­dirdi.

Karavelioğlu, bu politika­ların 2023 sonuna kadar gevşetilmeyeceğinin kesin olduğunu ve bunun da sa­bit sermaye yatırımlarını olumsuz etkileyeceğini kay­dederek, “Resesyon beklen­tilerinin güçlenmesi küresel enflasyondaki yüksekliğe rağmen emtia ve mal fiyat­larını sınırlıyor. 2023 için iyimser senaryomuz son 2 yılda değer olarak yüzde 30’dan fazla artan küresel ihracatın yüzde 5 kadar aza­lacağı, aynı dönemde yüzde 14 kadar artan mal miktarı­nın ise seviyesini koruya­cağı yönünde. Bu durumun küresel makine fiyatlarına da yansıyacağı ve rekabetin kızışacağı aşikar” diye ko­nuştu.