Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre Türkiye ihracatı­nın 16 yıldır üst üste lider sek­törü olan otomotiv endüstrisinin haziran ayı ihracatı geçen sene­nin aynı döneminde göre yüzde 17,9 artış ile 2,8 milyar dolar oldu. Türkiye ihracatında ikinci sırada yer alan sektörün aldığı pay ise yüzde 11,8 olarak gerçek­leşti. OİB Yönetim Kurulu Baş­kanı Baran Çelik, bu yılın ilk yarısında otomotiv endüstrisi ih­racatının geçen senenin aynı dö­nemine kıyasla yüzde 6,1 artışla 15,3 milyar dolara ulaştığını ve ocak-haziran döneminde de or­talama aylık ihracatın 2,5 milyar dolar olarak gerçekleştiğini söy­ledi. OİB Yönetim Kurulu Baş­kanı Baran Çelik “Otomotiv endüstrisi olarak çip krizi ve enerji maliyetleri gibi birden çok sorunla mücadele etmemize rağ­men haziranda bu yıl aylık baz­daki en yüksek ihracat rakamına ulaşmayı başardık.

Görükle MTAL:"Okulumuzda memnuniyet arttı" Görükle MTAL:"Okulumuzda memnuniyet arttı"

Aynı şekilde yılın ilk yarısında da yüzde 6 oranında artış kay­dettik. Otomotiv ihracatımızda artış grafiğinin süreceğine ve yıl sonunda hedefimizi geçeceği­mize inanıyoruz” dedi.

Haziranda en büyük ürün gru­bunu oluşturan tedarik endüstri­sinde yüzde 11 artışla 1 milyar 193 milyon dolar ihracat gerçek­leştirilirken, binek otomobil ihra­catı yüzde 44 artışla 876 milyon dolar, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatı yüzde 16 azalışla 381 milyon dolar, oto­büs-minibüs-midibüs ihracatı yüzde 14,5 artışla 142 milyon dolar oldu.