Balkan kökenli, Türk iş insanlarını aynı çatı altında toplamak hedefiyle kurulan Balkan Rumeli Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (BALKANTÜRKSİAD) 10’uncu yaşını kutluyor. Projeleri ve faaliyetleriyle Bursa, Türkiye ve Balkan ülkeleri için önemli işlere imza atan dernek  Fatih Şakir başkanlığında 400 üyesiyle yeni hedeflere ilerliyor.

BALKANTÜRKSİAD, 10. kuruluş yıldönümünü kutluyor.  Balkan kökenli iş insanları sinerjinin, ortak hareket etmenin, planlı çalışmanın, proje geliştirip uygulamanın ve sürdürülebilirliğin güzel örneklerini veriyor.  
Kurucu Başkan Naci Şahin’in ardından BALKANTÜRKSİAD Başkanlık görevini sırasıyla Aytuğ Onur, Levent Bilek, Berat Tunakan yürüttü. BALKANTÜRKSİAD, Fatih Şakir başkanlığındaki yönetim kurulu ve sayıları 400’e ulaşan üyeleri ile vizyoner çalışmalarıyla 10. yaşını kucaklıyor. Başkan Fatih Şakir geçmiş dönemden devraldığı projeleri başarıyla geleceğe taşıyor. Şakir, salgın dolayısıyla yaşanan kısıtlamalar tam anlamıyla kalktığında yurtdışı projelerine de hız vermeyi hedefliyor. Başkanın üretkenliği ve projeleri derneğin enerjisini her daim yüksek tutuyor.Ankara temasları, TBMM ziyaretleri, Bursa protokolü ile doğru iletişim kurabilmiş olmak derneğe yeni kapılar açtı. Sadece kamu ile değil; BTSO, BEBKA, BTB ve diğer sivil toplum örgütleriyle ortak projeler yürüterek sinerji kavramının da hakkını verdiler.                                                                             
Bu insanlar muhacir.  Kirada oturmaz. Pek tabi kendilerine yeni bir hizmet binası yaptılar. 1200 m2 kapalı alana sahip olan toplantı ve eğitim salonlarının yer aldığı hizmet binası BALKANTÜRKEVİ 2018 yılında hizmete girdi.
2014 yılında Naci Şahin önderliğinde merkezi Bursa olan BALKANTÜRK Eğitim Vakfı kuruldu. Vakıf, başarılı ve eğitim hakkından yararlanmak isteyen öğrencilere ulaşıyor ve yeni ufuklar açıyor. Ayrıca Vakıf öğrencilere BALKANTÜRKSİAD üyelerinin işletmelerinde staj imkânı yanısıra iş deneyimi edinmelerini de sağlıyor. BALKANTÜRK Akademi ise sürekli öğrenmeye inanan üyelere gelişmeleri takip edebilmeleri için eğitimler planlayıp uyguluyor. 
Pandemi döneminde bu eğitimler online olarak sürdürüldü. 10 yıl içinde ses getiren pek çok organizasyon yapıldı. 7 Balkan ülkesinden diplomatik misyon temsilcilerinin katıldığı ve ülkelerindeki iş fırsatlarını tanıttığı Balkan Paneli, Türkiye’nin Balkan ülkelerine ihracatını artırmak ve ticari ilişkilerini geliştirmek   amacıyla yapılan Balkan Ticaret Fuarı ilk akla gelenlerden. 
Üyelerin ticari ilişkilerini geliştirmek ve ihracatlarına katkı sağlamak amacıyla farklı farklı ülkelerde “Ekonomi Zirveleri” düzenlendi. Bu proje de sürdürülebilirlik açısından örnek. Balkan topraklarının tümünde ve bazı Avrupa ülkelerinde,   bakanlar, konsolosluk yetkilileri, ticari ateşler ve iş dünyası temsilcileri ile görüşmeler yapıldı. Brüksel ziyaretinde ise AB hibelerinden daha çok yararlanmanın yolları arandı. Avrupa Parlamentosu ziyaret edilerek konu merkezden sorgulandı. 10 yıl boyunca Bakanların, Türkiye’nin en büyük şirketlerinin Ceo’larının, güçlü sivil örgütlenmelerin ve yerel yöneticilerin konuk olarak katıldığı Sinerji Toplantıları düzenledi. 
BALKANTÜRKSİAD’ın üyelerin birbirlerini daha iyi tanımaları hedefiyle düzenlediği İş Geliştirme Toplantıları ve İşyeri ziyaretleri gerçekleştirdi. Gelişmiş NETWORK tekniklerinin adaptasyonları ile BALNET sistemini kurdu. Nilüfer Belediyesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile birlikte projelendirdiğimiz, 12 Balkan ülkesinde yer alan Türk Osmanlı eserlerine ilişkin 3D Maket tarafından yapılan minyatürlerin yer aldığı “MİNİA BALKANTÜRK Parkı da bitmek üzere…
Sosyal sorumluluk projelerinde çevre ve sanat etkinliklerine ağırlık verdiler.  Balkan Film festivali ve galaları anmadan geçemeyeceğim. Afetler, salgın hastalıklarda yurtiçi ve Balkanlara yardımlar ulaştırmayı da başardılar. Türkiye’nin farklı noktaları dışında Varna’daki sel felaketinde, Arnavutluk’taki depremde Balkantürksiad varlığını hissettirdi.  
Aşure günleri ve iftar organizasyonları ile geleneklerimizi, dini değerlerimizi yaşattılar.                                                                                   
Düzenli basın toplantılarıyla kamuoyunu bilgilendirirken, Balkan Business Dergisi ile periyodik olarak kendi gündemleri ile okuyucularına ulaştılar.
Balkantürksiad ‘a başarılarla dolu nice 10 yıllar diliyoruz. 
Onlarla yorulmadan çalışırken biz de yorulmadan takipte kalacağız.