banner34

banner50

banner6

05.10.2021, 00:38

Mavi Altın

Altından daha değerli ve yaşamımızın vazgeçilmez kaynağı “SU”… Peki suya hak ettiği değeri veriyor muyuz? Bizde “Sudan ucuz” diye bir deyim bile var. Çünkü doğada suyun sınırsız ve her zaman erişilebilir olduğunu düşündüğümüz için değerini anlamaya gerek duymadık. 2021 Birleşmiş Milletlerin Dünya Su Gelişimi Raporu’na göre durum öyle değil. Diğer doğal kaynaklardan farklı olarak suya paha biçmenin oldukça zor olduğu kanıtlandı. Susuz hayat mümkün olmadığına ve yerine koyulabilecek başka bir kaynak da bulunmadığına göre değeri sonsuzdur diyebiliriz. Raporda, su israfı ve hatalı kullanımın esas sebebinin suyun değerinin anlaşılamaması olduğu belirtiliyor. Nüfus artışı ve iklim değişikliğinin aynı anda gerçekleştiği, su kaynaklarının kıtlaştığı bu dönemde suyun değerinin anlaşılması için konuyu her boyutuyla ele almak gerekmektedir. 
Covid-19 pandemisinin yıkıcı etkileri, suya erişim, temizlik ve hijyen uygulamalarının önemini; çok sayıda insanın bu imkanlara erişiminin olmadığını hatırlattı. 2 milyar insanın doğrudan suya erişimi bulunmuyor. Su, yalnızca hayatta kalmak için değil, hijyen için de gerekli. 
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), düşük ve orta gelirli 140 ülkenin suya erişebilmesi amacıyla ayrılması gereken yıllık maliyetin 114 milyar dolar olduğunu ve 10 yıldan kısa bir süre içinde insanlığın küresel su kıtlığı ile karşı karşıya kalacağını bildirdi. 2030 yılına kadar su kıtlığının yüzde 40 seviyesine kadar yükseleceği ve küresel sorunlar ile birlikte durumun daha da kötüleşeceği öngörülüyor.
Dünya dışı yaşam çalışmaları için ay, Mars ve diğer gezegenlerde “su” bulabilmek amacıyla yatırımlar yapılırken; suyu korumak, kirlenmesi engellemek için gerekli yatırımları yapmıyoruz. Suyun insanların esenliğine etki eden değeri, insanın fiziksel yaşamını sürdürmesini sağlayan fonksiyonlarını desteklemedeki rolünün çok daha ötesinde olup zihinsel sağlığı, ruhsal esenliği, duygusal dengeyi ve mutluluğu da kapsıyor.
Suyun değerinin küçümsenmesinin riskleri, görmezden gelinemeyecek kadar büyük olacaktır.
 

Yorumlar (0)
12
kapalı
banner35
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51