Türkiye Genç İş İnsanları Der­neği (TÜGİAD) Genel Baş­kanı ve Demirtaş Organize Sa­nayi Bölgesi Sanayici ve İş İnsanları Derneği (DOSABSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ni­lüfer Çevikel, 11 ilimizi et­kisi altına alan ve binlerce insanımızın hayatını kay­betmesine yol açan dep­rem felaketinin, bölgenin ekonomik hayatına da büyük darbe vuracağını söyledi. Depremin bü­yük bir göç tehlikesini de beraberinde getirdiğine dikkat çeken Çevikel, böl­gede yaşamın yeniden nor­male dönmesi için güvenli yerlerde kalıcı konutların hızlıca yapıl­ması ve bölgenin ‘Kalkınmada Önce­likli 6. Bölge’ konumuna getirilmesi ge­rektiğini söyledi.

Bursa iş dünyasında kafalar karışık Bursa iş dünyasında kafalar karışık

Göç önlenmeli

Depremden etkilenen Gaziantep ve Kahramanmaraş gibi illerin sanayide güçlü, büyük oranda ihracat yapan ve istihdam yaratan kentler olduğuna dik­kat çeken Başkan Çevikel, “Aynı za­manda Ege ve Marmara bölgesindeki birçok sanayi kuruluşu da bu iller­den ürün tedarik ediyor. Yani ülke ekonomisi ve ihracatı için stratejik önem taşıyorlar. Konutlardaki yıkı­mın aksine buralardaki sanayi tesislerinde elektrik, su, doğal­gaz gibi alt yapı sorunlarının dışında bir hasar yaşanmadı. Ancak göç nedeniyle bölge­deki firmaların istihdamla il­gili büyük sorunları olacak. Bu sebeple göçün bir şekilde önlenmesi lazım” diye konuştu.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) heyeti ile birlikte kalıcı konut kampanyası için Adıyaman’a gittiklerini belir­ten Nilüfer Çevikel, kalıcı göçü önle­mek için güvenli bölgelere derhâl kalıcı konutların yapılması ve bu illerin ‘Kal­kınmada Öncelikle 6. Bölge’ konu­muna getirilmesi gerektiğini söyledi. Çevikel, “Belli bir süre bu illerdeki sa­nayicilerden ve çalışanlardan kesilen vergi ve primlerin kendilerine verile­rek, bölgenin çalışan ve işveren açısın­dan cazip ve avantajı hale getirilmesi gerekiyor.