UİB bünyesinde faaliyet gösteren 5 birliğin seçimli olağan genel kurulları Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçı Birliği (UMSMİB) ve Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin (UYMSİB) seçimli olağan genel kurullarıyla birlikte tamamlandı.

Buna göre UMSMİB’in 2021 yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda Özkan Kamiloğlu yeniden başkan seçilerek güven tazelerken, UYMSİB’in 201 yılı Olağan Genel Kurulu’nda başkanlık görevine Prof. Dr. Senih Yazgan seçildi.

Kamiloğlu’ndan ihracatta düşüş uyarısı 

UMSMİB Genel Kurulu’nda konuşan Başkan Özkan Kamiloğlu, 2021 yılında sektör olarak ihracatlarını bir önceki yıla göre yüzde 20,6 artırdıklarını ve 2 milyar 28 milyon dolarlık dış satış gerçekleştirdiklerini söyledi. Kamiloğlu, bu yıl ağustos ayıyla birlikte ihracatın gerilemeye başlayacağına dikkat çekerek, “Enerji, işçilik, gübre, ilaç gibi maliyetlerimiz sürekli artıyor. Ama kur korumalı mevduat nedeniyle döviz aynı yerde kalı-yor. Bu şekilde devam ederse kendi sektörümüz için söylüyorum, ihracatçımız zarar etmeye başlayacak” dedi.

Yazgan: Gıdaya talep devam edecek 

Tek liste ile gidilen seçimde UYMSİB Başkanı seçilen Prof. Dr. Senih Yazgan ise genel kurulda yaptığı konuşmada pandeminin gıdaya olan talebi arttırdığını ve bu artan talepten Türkiye’nin de payını alarak ihracatın 2021 yılında da arttığını vurguladı. Prof. Dr. Yazgan, “UYMSİB olarak, 2021 yılında ihracatımız, 2020 yılına göre yüzde 9,1 artışla 159,5 milyon dolar olarak gerçekleşti. Covid-19 pandemi süreci bizlere sağlıklı ve güvenilir gıdanın önemini bir kez daha gösterdi. UYMSİB olarak 2022 yılı ihracat hedefimiz 175 milyon dolar. Gıdaya olan talebin devam edeceğini ve ihracatımızın artacağını bekliyoruz” dedi.