Semih AYDIN
Bursa Çimento, hızla büyümeye ve gelişmeye devam ediyor. Kurulduğu günden bu yana sürdürülebilir büyüme anlayışı ile yol alan firma, yaklaşık 120 milyon euroluk yeni yatırımıyla, çevre ve teknolojiye verdiği önemi bir kez daha gözler önüne seriyor.

Fabrika binasında gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Bursa Çimento Genel Müdürü Osman Nemli, firmanın 1966 yılından bugüne gelen sürecini anlattı. On yıldan uzun süredir çevrecilik ve dijitalleşme alanında önemli çalışmalara imza attıklarını söyleyen Nemli, “Sürdürülebilir gelecek yolundaki yeniden yapılanma çalışmalarında Bursa Çimento olarak aktif ve pozitif rol almayı istiyoruz. Bu kapsamda Türkiye’ye örnek olacak bir yatırımı Bursa’ya kazandıracak olmanın heyecanını yaşıyoruz” dedi. Sektörde 35 yıllık bir tecrübeye sahip olduğunu aktaran Osman Nemli, Bursa Çimento’nun yeni yatırımının en fazla gurur duyduğu proje olduğunun altını çizdi. Nemli yeni yatırım hakkında şu bilgileri verdi: “Sürdürülebilir Gelecek İçin Yenilenen Bursa Çimento sloganıyla hayata geçireceğimiz bu yatırım ile birlikte tesisimizde kalofirik tüketim düşerken, enerji tüketimi azalacak. Aynı zamanda yüzde 10 daha az elektrik tüketimi, yüzde 35 daha az yanma  kaynak CO2 emisyonu, yüzde 10 daha az doğal ham madde kullanımı ve daha az su tüketimi olacak.  Bununla birlikte baca sayımızı yüzde 50 azaltarak, NOX emisyonunu yüzde 40, çevresel toz emisyonunu da yüzde 25 düşüreceğiz.”

Geleceğe dönüşüm projesi
Yeni yatırımlarını “Bursa Çimento’nun geleceğe dönüşüm projesi” olarak nitelendiren Nemli, “Yaklaşık 120 milyon euro tutarındaki yatırımımızı 2023’ün ilk çeyreğinde tamamlamayı planlıyoruz. Bu yatırım sadece maliyete dönük değil. Çevresel ve dijital dönüşümü sağlayan sayılı yatırımlar arasındaki bu proje tamamlandığında Türkiye’deki çimento fabrikaları arasında en üst düzey teknolojiyi kullanan fabrika olacağız. Bu konuda oldukça iddialıyız” diye konuştu. Yatırımla ayrıca 6 kat kapalı stok alanı oluşacağını ve cari açığa yıllık 100 Milyon TL katkı sağlayacaklarını belirten Nemli, “Avrupa Birliği’nde yürürlükte olan çevre yönetmeliklerinden daha fazlasına uyumlu olan, bu uyumu sağlarken ithal ürünlere bağımlılığımızı daha da azaltan, fabrika içi elleçleme ve taşıma miktarlarını yüzde 50’den fazla aşağı çeken, doğal ham madde ve su kullanımını azaltan, dijital dönüşümünü tamamlamış bir fabrika hedefliyoruz. Sürekli iyileştirme çalışmalarımız ile de bu hedefimiz doğrultusunda yol almaya devam ediyoruz” dedi. Bursa ve ülke ekonomisine katkı sağlama amacında olduklarını dile getiren Nemli, sürekli kendilerini geliştirerek çalışmaya, üretmeye ve ekonomiye katkı sağlamaya devam edeceklerini de sözlerine ekledi.