Geçtiğimiz hafta sanayide yaşanan doğal gaz kısıntıları ve elektrik kesintileri iş dünyasının gündemine oturdu. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Bursa Ticaret Borsası (Bursa TB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Özer Matlı ile Türkiye Genç İş İnsanları (TÜGİAD) Genel Başkanı ve Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İş İnsanları Derneği (DOSABSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Nilüfer Çevikel konuyla ilgili yaptıkları açıklamalarda yenilenebilir enerjinin ve kaynak çeşitlendirmenin önemine dikkat çektiler.

Burkay: Yenilenebilir enerji yatırımları önemini gösterdi
2022 yılının ilk BTSO meclis toplantısında konuşan BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, “Yaşadığımız bu dönem üretimin sürdürülebilirliği açısından milli enerji politikalarının ve yenilenebilir enerji yatırımlarının ne denli önemli olduğunu bir kez daha gösterdi” dedi.Burkay, söz konusu kısıtlamaların yaşanmaması adına önerilerini şöyle sıraladı: “Bölgesel enerji ajanslarının hızlı bir şekilde oluşturulmasını da sağlamalıyız. Enerji politikalarının arz güvenliğini güçlendirmek için güzergâh ve kaynak çeşitlendirmesini sağlayacak şekilde kurgulanması, sağlıklı ve sürdürülebilir bir üretim için en önemli beklentilerimiz arasında yer almaya devam edecektir.”

Tedarik zincirinde bölgesel çözümlerin sunduğu fırsatlarla ivme kazanan üretim iştahı ve artan ticari faaliyetlerin enerji kesintileriyle sekteye uğradığını belirten Burkay, “Doğalgaz ihtiyacının en yoğun olduğu dönemde İran’ın bakım gerekçesiyle durdurduğu gaz akışı, sanayimizde ilk kez bu denli uzun süreli ve kapsamlı bir enerji kesintisine neden oldu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Fatih Dönmez, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank, BOTAŞ ve ilgili tüm kuruluşlarımızla 5 saati aşan toplantılar gerçekleştirdik. Bu toplantılarda özellikle ihracat yükümlülüklerini yerine getirmek ve taahhütlerini gerçekleştirmek zorunda olan firmalarımızın bulunduğunu, üretimin devamlılığı açısından bakım ve onarım işlemlerinin ertelenmesi gerektiğini doğrudan paylaşma fırsatı bulduk” şeklinde konuştu.BTSO olarak ilaç ve gıda sanayi gibi farklı üretim dinamiklerine sahip kritik sektörlerin kesintiden etkilenmemeleri için girişimde bulunduklarının da altını çizen Burkay, söz konusu sektörler için yaptıkları girişimlerin karşılık bularak, bu sektörlerin enerji kısıtlamasından muaf tutulduğunu sözlerine ekledi.  

Matlı: alternatif çözümler üretilmeli
Bursa Ticaret Borsası (Bursa TB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Özer Matlı da, yaptığı yazılı açıklamada sanayide yaşanan elektrik ve doğalgaz kesintilerine yönelik değerlendirmelerde bulundu.Türkiye’nin üç büyük doğalgaz tedarikçisinden İran’ın arıza bildirerek 10 gün süreyle doğalgaz akışını kesmesinin ardından, organize sanayi bölgelerine verilen doğalgaz ve elektrikte kısıtlamaya gidilmesinin üretimde çok ciddi sıkıntılara yol açtığını kaydeden Özer Matlı, “Siparişlerin arttığı bir dönemde İran kaynaklı alınan kesinti kararları üretimi ve sanayimizi ciddi manada olumsuz etkilemektedir. Türk iş dünyasının çatı kuruluşu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak konunun yakın takipçisiyiz. Sektör temsilcilerimiz ilgili bakanlıklarla sürekli istişare ederek, sürecin en az kayıpla atlatılması noktasında yoğun çaba sarf etmektedirler. Temennimiz bu 3 günlük sürenin daha fazla uzamamasıdır” dedi. BOTAŞ’ın ilaç, et ve et ürünleri ile süt ve süt ürünleri üreten işletmeler için doğalgaz kesinti uygulamasını kaldırdığını hatırlatan Başkan Özer Matlı, “Sanayide bazı sektörlerde planlama yapılarak kısıtlama devam ederken, bozulabilir ürünlerin üretim süreçlerinde kesinti kararlarının kaldırılması bu sektörlerimiz adına memnuniyet verici. Ancak üretimin ve ihracatın geleceği için enerji arz güvenliğinin sağlanması kritik bir önem taşımaktadır. Buna benzer olayların bir daha yaşanmaması için uzun vadeli alternatif çözümler üretilerek yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik destekler arttırılmalı ve sanayinin bu kaynakları yaygın bir şekilde kullanması sağlanmalıdır” diye konuştu.

Çevikel: Enerji krizini iyi okumalıyız
Doğalgazda yaşanan tedarik sorununun üretici açısından ciddi riskleri beraberinde getirebileceğini belirten TÜGİAD ve DOSABSİAD Başkanı Nilüfer Çevikel, “Enerjide dışa bağımlılığı azaltacak adımlarla krizlere karşı direnç göstermeliyiz” dedi.
Arzın talebin yeterince karşılanamaması sonucu tüm dünyada ortaya çıkan enerji krizinin iyi okunması ve çözüm noktasında uzun vadeli adımlar atılması gerektiğini dile getiren DOSABSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Nilüfer Çevikel, “Türkiye, yer aldığı coğrafyanın en güçlü üretim merkezlerinden biri olma yolunda hızla ilerlerken daha fazla üretim için en temel ihtiyacımız enerji. Enerjiyi yoğun kullanan sektörlerin, kısıtlama yapılacağına dair açıklama yapılmasıyla üretim ve planlama konusunda stres yaşaması, sürdürülebilir üretimimizi sekteye uğratabilecek potansiyelde. Hâlihazırda artan enerji maliyetlerine rağmen fedakârlık gösterip üretimi sekteye uğratmayan sanayicimizin enerji arzı konusunda da endişe yaşamasına sebep olan tüm faktörlerin ortadan ivedilikle kaldırılmasını temenni ediyoruz. Zira üretimde yaşanan sorun, yalnızca sanayiciyi etkileyecek nitelikte değil. Üretimin azalması sonucu ortaya çıkacak yüksek fiyatlamanın enflasyonu tetikleyeceği ve enerji krizinin beraberinde getireceği elektrik kesintileri de hesaba katılmalıdır” dedi.
Doğalgaz arzındaki kısıtlama ile birlikte sanayi tesislerinin elektrik tüketiminde de kısıtlamaya gidilmesinin enerji arzı sorununu daha da zorlu hale getirdiğini kaydeden Çevikel, “Enerji krizi, tüm alanlarda kendini gösteriyor ve maliyetleri anormal şekilde etkiliyor. Türkiye olarak enerjide dışa bağımlılığımızı azaltarak ileride yaşanacak daha büyük krizlere karşı direnç oluşturabiliriz. Bu bakış açısıyla atılabilecek en sağlıklı adım, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını artırmaktır. Özellikle Yeşil Mutabakat Çağrısı ile sanayicilerimizin gündeminde önemli yer tutan yeşil enerji konusunda gereken özeni göstermeliyiz. Sürdürülebilir üretim ile ihracat pastasından aldığımız payı büyütmek istiyorsak; dışa bağımlılığımızı azaltıp yaşanan enerji krizlerini minimum hasarla atlatmanın yanı sıra üretim planlamalarında tasarruf odaklı planlamaları da hazırlayıp uygulamalıyız” diye konuştu.