Bazen kendime de kızarım, şikâyet ettiklerimi değiştirmediğim için.

Mesela gelen elektrik faturalarından hep şikâyet ederim.

Dikkat edin birkaç kişi araya gelince “bu ay sana fatura ne kadar geldi” diye soruyoruz birbirimize.

Açık gördüğümüz lambaları kapatmaktan başka bir şey yaptığımız da yok sonuçta.

Geçen haftaki yazımı okuyan varsa orda da bahsetmiştim, özellikler üretim yapan şirketlerin rakip ülkelerle rekabetini zorlaştıran en önemli sebeplerden birisi, onların fiyatlarına inemiyor olmak. Enerji maliyetlerinin de bu sonuçta çok etkili olduğu tartışmasız.

Peki ben bunu niye anlatıyorum size.

Kullanılan enerjiden tasarruf edilebilir ancak bunun anlamı tüketimin azaltılmasıdır yani daha erken yatıp ışıkları daha erken kapatabilir ya da daha kalın giyinip kombiyi az çalıştırabiliriz mesela.

İyi de daha erken yatmadan veya üşümeden bunu yapmak mümkün mü?

Evet mümkün. ENERJİ VERİMLİLİĞİ ile.

Bursalı iş insanı, Gümüş Enerji Sistemleri firmasının genel müdürü Mustafa Gümüş, 2000’li yıllardan itibaren Çin ve Hindistan’ın tekstil sektörüne girmesi ve rekabet şartlarının artması ve maliyetlerin sorun olmaya başlaması üzerine öncelikle kumaş boya ve terbiye makinelerinde (Örnek: Buharlama) doğalgazın; ısıya ihtiyaç olan noktada, doğru yakma teknikleri kullanılarak enerji verimliliğinin %20-%50 oranında azaldığı sistemler geliştirdi. Yani yüksek doğalgaz ve elektrik harcanarak oluşturulan ve uzun bir yol giderek bacadan zararlı gazlarla birlikte atılan buharı yeniden enerjiye dönüştürmeyi başarmış.

Çalışmalarına devam eden Mustafa Gümüş, mevcut makine yapılarının yenilenmesi ile yüzde 94 daha az enerji kullanımını sağlamış. Üstelik dünyanın en büyük ihtiyacı olan enerji nedeniyle bu değişiklikler için teşvik de verilmeye başlanmış. Her makine yıllık 1 milyon dolarlık doğalgaz tasarrufu sağlıyormuş.

Hindistan ve Pakistan Mustafa beyin peşinden ayrılmıyor. Söylemesi ayıp anlaşmalarda benim de birkaç dokunuşum oldu. Şimdi de ülkemizin sayılı şirketleri ile birlikte diğer üreticilerin boşa giden enerjisini verimli kullanarak şirketlerin rakipleri ile fiyat rekabetinde öne geçebileceği, suyu havayı daha az kirleterek üretim yapabileceği (Karbon salınımı sınırını bilen bilir) iyileştirmeler yapıyor. Benden söylemesi, yok ben duymadım yok haberim olmadı demeyin.