Geri sayım bitti ve otomotiv satış sonrası endüstrisinin lider ticaret fuarı Automechanika Istanbul geçen hafta gerçekleşti.

Automechanika fuarları, otomobil yenileme pazarı için dünyanın en büyük ticaret fuarlarıdır. Otomobil fuarlarından farklı olarak, çoğunlukla ticari ziyaretçilere açıktır. Üretim endüstrisi, tamir atölyeleri ve otomotiv ticareti için bir uluslararası buluşma yeri olmakla kalmıyor, aynı zamanda başka hiçbir ticari fuar markasının yapamadığı şekilde tüm otomotiv satış sonrası değer zincirini temsil ediyor.

Senelerce bu fuarlarda bazen katılımcı bazen de ziyaretçi olarak bulundum. Bu fuarlar dünyanın 13 şehrinde düzenlenmektedir ve otomotiv satış sonrası sektörünün en dinamik pazarlarıdır. Belli başlıları Frankfurt, İstanbul, Moscow ve Shanghai’dir.

Şüphesiz salgın iş dünyasındaki modelleri de değiştirdi ve otomotiv endüstrisinde birçok değişiklik yaşanmasına sebep oldu. 2 Haziran’da maskesiz ve salgın öncesini aratmayacak zenginlikte açılan fuar pandemi döneminin içindeyken de güvenilir bir iş ortağı olarak Türkiye’nin bu sektörde ne kadar etkin olduğunu gösterdi.

Hem Avrupa ve Asya arasında hem de Asya ve Afrika arasında bir köprü vazifesi gören ülkemiz yine çok güzel bir buluşma noktası oldu. Yurt dışından gelen katılımcılarla konuştuğumda hepsi fikir birliği etmişçesine bu sene katılımın salgın öncesi dönemden bile iyi seviyede olduğunu belirttiler.

Fuarda ilgimi çeken salgının etkileri olsa gerek Çinli firma ve ziyaretçi eksiği idi zira fuarların olmazsa olmazı Çin’dir. Dikkatimi çeken başka bir konu ise Katar, Dubai ve Suudi Arabistan’dan kimseler yoktu. Fuarı dolaşırken Meksika, Endonezya, Madagaskar, Almanya, Fransa, Kuzey Afrika ve Güney Amerika’dan misafirleri görünce açıkçası çok keyiflendim.

Fuarda 27 katılımcı ülke yer almış. Yerli firmalar da dahil tüm firmalar pandemi döneminde boş durmamış büyümüş ve teknolojik gelişmelere ayak uydurmuşlar.

Parça sistemleri, bakım-onarım, aksesuarlar-tuning, madeni yağ, akü, e-mobility ve araç yıkama-bakım merkezi başta olmak üzere birçok yenilikçi ürünün sergilenmesinin yanı sıra e-mobilite teknolojileri hakkında sunum ve söyleşilerin de yer aldığı Automechanika Academy de çok ilgi çekti.