Alışkanlıklar arasında önemli zararlar verenlerden biri de sigaradır.

Dünya Sağlık Örgütü’nün, Dünya Sağlık İstatistikleri 2022 Yılı Raporu’na göre, 15 yaş ve üzeri dünya nüfusunun yaklaşık %22,3 ü tütün ürün kullanmaktadır. 2000 yılında bu oran, dünya nüfusunun yaklaşık %32,71’ i seviyesin­deydi.

Normal sigara, tütün bitkisinin yapraklarından üretilir. Tütün yaprakları içeriğinde; nikotin, karbon monoksit ve diğer zararlı maddeler bulunmaktadır. Ayrıca, üretiminde çeşitli katkı maddeleri de yer alır. Bu katkı maddelerinin da zararlı olduğu duraksama konusu olmasa gerekir. Normal sigaranın zararları, içerdiği kimyasallardan doğmakta olup, özellikle nikotinin sebep olduğu sağlık sorunları şunlardır;

- Kalp rahatsızlıkları,

- Akciğer kanseri,

- Solunum yolu enfeksiyonları,

- Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH),

- İnme,

- Hamilelik sıra­sında bebek sağlığı üzerinde olumsuz etkiler,

Elektronik sigara, elektronik bir cihaz olup, batarya ile çalı­şır. Dumansız olarak çalışan elektronik si­gara; tütün, tütün aromalı likitler veya sıvı nikotin içeren bir sıvı, propilen glikol, gliserin ve buhar kul­lanıcı tarafından so­lunur. Bununla beraber, bazı elektronik sigaralar, sadece tütün ısıtır. Elektronik sigaraların sağlık sorunlarına neden olduğu genel kabul görmekle birlikte, bunun seviyesi ko­nusunda çeşitli görüşler ileri sürülmektedir.

Bununla beraber bazı araştırmalar, likit içeriğindeki kimyasalların, solunum sorunları, kalp-damar hastalıkları ve hava yolu enfeksiyonlarına ne­den olabileceğini göstermektedir.1 Elektronik sigara kullanmak için 18 yaşından büyük olması gerektiği ciddiyetle ileri sürülmektedir. Dünyada 111 ülkede elektronik si­gara konusunda yasal düzenleme çalışması olduğu ve bunlardan 32’sinde yasaklama yönünde kanun kabul edilmiştir. Ülke­mizde, elektronik sigara kullananların 15-24 yaş arasında olanların daha yüksek olduğu ileri sürülmektedir.

Konunun önemine dikkat çeken Prof. Dr. Mücahit Öz­türk; “Tütün kullanımı kardiyovasküler ve solunum yolu hastalıkları, 20’den fazla farklı kanser türü ve diğer birçok sağlık durumu için önemli bir risk faktörüdür.” açıklama­sında bulunmuştur.

Sağlık sorunu, kişinin temel hak ve özgürlüklerini önemli ölçüde engelleyen bir engel ve etkendir. Bu sebeple, Sağlık Bakanlığı’nın, önemli ve ciddi bir sağlık sorunu doğuran elektronik sigara kullanımının önlenmesi ya da yaş veya diğer ölçütler esas alınarak sınırlandırılması yolunda bir yasa çalışması yapması ve kamuoyu ile payla­şılması en içten dileğimizdir.

Konuyu gündeme taşıyan Türkiye Yeşilay Cemiyeti (Hi­lâl-i Ahdar Cemiyeti) Sayın Başkan ve Yönetim Kurulu Üye­lerine içtenlikte teşekkür eder, saygılarımızı arz ederiz.

Ailenizle birlikte esenlik ve mutluluklar diler, en içten saygılarımızı sunarız.