banner6

14.06.2021, 23:18

Elektriğin ‘Çetin’ hali

Temelleri 1979 yılında Çetin Öztunalı tarafından atılan Çetin Elektrik Grup, mühendislik, taahhüt, bakım, imalat ve satış alanında gerçekleştirdiği başarılı işler ve uzman kadrosu ile başta Bursa olmak üzere Türkiye genelindeki firma ve kurumların tercihi oluyor.
Sanayi tesisleri, otel, hastane, iş merkezi ve sanayi bölgelerine elektrik, aydınlatma ve güvenlik sistemi imalatı gibi konularda sunduğu hizmetlerle sektöründe öncü oluyor. Güzin Abraş, Çetin Elektrik mühendislerinin bakım çalışmaları hakkındaki önerilerini yazdı. 

Hangimiz onları tanımıyoruz?  Amerikan bilim-kurgu aksiyon film dizisi transformerlar, araçlara veya hayvanlara dönüşme yeteneğine sahip, insana benzeyen robotlar… Hayatın "Görünenden daha fazlası” olduğu ana temalı etkileyici yaşam öykülerinin kahramanları….  Siz çocuklarınızın ısrarıyla bu filmin karakterlerinin oyuncaklarına dünya para verip, söylene söylene almak durumunda kaldığınızdan onları çok iyi tanıyorsunuz. Hatta evinizin her köşesinden çıkıyor olabilirler. 
Sanayi üretiminin içinde olanlar ise transformatörleri çok iyi tanıyorlar.  Transformatörler araçlara, hayvanlara dönüşmüyor ama bir elektrik devresindeki voltaj veya akımı dönüştürüyor. Düşürüyor ya da yükseltiyor.  Benim için ise trafolar, dış binasının üzerine resim filan yapılarak güzelleştirilmeye çalışılan ve elektrik kesintilerinin müsebbibi olan donanımlar. 
Transformatörler yani trafoların transformersler gibi iyi ve kötü karakterli olanları var. İyi karakterli olanları üretim ve yaşam alanlarını yangın ve patlamalardan koruyor.  Devre dışı kalmayarak kesintiye neden olmuyor. Üretimin aksamamasını sağlıyor. 
Yani biz transformatörlerin bakımlı olanlarından elektrik alıyoruz.
İstanbul İtfaiye Teşkilatı’nın 2020 yılına dair yayınladığı istatistiğe göre son beş yılda yangınların yüzde 37,6’sının sigara, yüzde 23,7’sinin elektik ve yüzde 8’inin de kasıtlı nedenlerden kaynaklandığı tespit edilmiş. 
Tamam sigara sağlığa zararlı ama elektrik de hem yaşamımızın bir parçası hem de çok hayati bir risk faktörü. 
Bir Bursa markası olan Çetin Elektrik, projeden başlayıp taahhüt, bakım, imalat ve satış faaliyetleri ile entegre çözümler sunmasıyla yatırımcının tercih ettiği; sanayi tesisleri, otel, hastane, iş merkezi, AVM ve sanayi bölgelerinin elektrik proje, güç ve aydınlatma, otomasyon ve güvenlik sistemlerinin yapımı, kuruluş ve bakım hizmetlerini üstlenen bir kuruluş. 
Çetin Elektrik’in önemli bir uyarısı var. Kesintisiz üretim için düzenli bakım ve kontrollerin önemini vurguluyorlar. Ancak bu bakım çalışmalarının yönetmeliklerdeki mecburiyet için değil iş yerlerinin selameti ve çalışanların güvenliği için yapılmasını gerektiğinin de altını çiziyorlar. 
Standart bakımlarda trafoların kontrolü yaygın olarak gözle yapılıyor. Ancak, Çetin Elektrik mühendisleri yüksek gerilim sistemlerinde, trafo çevirme oran, trafo sargı direnci, trafo izolasyon, kesici açma kapama, kesici kontak geçiş direnci, kesici izolasyon ve röle testlerinin yapılmasının riskleri minimize ettiğini ve bu testlerin gözle değil özel test cihazları ile yapılması gerektiğini vurguluyorlar. 
Kısaca; artık gözünüze değil teknolojiye güvenin ve trafo ve yüksel gerilim cihaz bakımı için Çetin Elektrik gibi işin uzmanlarına kulak verin. Yoksa olası bir yangında sizi kurtaracak iyi karakterli bir Transformer hayal etmeniz gerekecek.

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51