6Şubat 2023, Kahramanmaraş ve civarında yaşanan ve hepimizi kedere boğan depremlerin felaketinin acıları henüz çok taze. Yitirdiğimiz canlarımıza tekrar rahmet, yara­lılarımıza acil şifa, yakınlarını yitirenlere, canıyla boğuşan kar­deşlerimize, işini gücünü kaybeden, yaşamsal endişe içinde bulunan tüm yurttaşlarımıza dayanma gücü diliyoruz.

Yaşamın gerçeği, bölgede ve ülkede, ayakta kalabilenler için hayat, buruk bir şekilde devam edecek. İlk on günden geriye kalan millet dayanışması, farklı renklerden ırk ve mil­letlerden gelen uluslararası dayanışma görüntüleri, içimizi ısıtan, teselliden öte güzel görüntüler. Barış gibisi yokmuş değil mi? Empati gibisi yokmuş. Irkı, dili, dini, farklılıklarımızı bir yana bırakıp, Çinlisi, Yunanı, Avrupalısı, Afrikalısıyla aynı çatı altında aynı iç acısını, insani duyguları yaşamanın, iç dünyamıza kattığı in­sani farkındalıklar.

Hayat devam ede­cek... Bir yandan yeni­den imar, ihya ve inşa çalışmaları planlama­ları dile getirilmeye başlandı. Diğer yanda da, başta kamu sağ­lığı, salgın hastalıklarla mücadele olmak üzere, acil konaklama, gıdaya erişim, eğitim, istihdam, üretim tes­isleri ve üretimin du­rumu olmak üzere hemen her kurum ku­ruluş ve kesimler kendi alanlarında çalışma ve sıkıntıları, proje ve düşünceleri dile getirmeye başladı.

Bölgede acil adli hizmetlerin yürütülmesi anlamında da hummalı bir çalışma var. Hukukta elbette ki duruşmalar ve süreler haklı ve doğru bir şekilde şimdilik Nisan 2023’e öte­lendi ancak yaşamsal anlamda adli hizmetler elbette ki ke­sintiye uğrayamaz ve ilk günden itibaren bölgede görevli savcılarımız ve diğer illerden görevlendirilen geçici görevle görev verilen adli teşkilat, gerçekten zor şartlarda sahada yoğun bir çalışma içerisindeler. Yıkılan ve ağır hasarlı binalar­dan uzmanlar eşliğinde beton, karot numuneleri, ifadeler alınıyor, görüntüler toplanarak soruşturmalar, raporlar, açıla­cak tazminat, ceza ve idari davalarda delillerin kaybolma­ması için delillerin toplanması mücadelesi sürüyor.

Keza, vefat edenlerimizin toprağa verilmesinde de bir hukuk devletinde uyulması gereken asgari kurallar var. Or­tada bu kadar yıkıcı etkileri olan bir deprem olsa da, vefat edenlerin kimlik tespitlerinden tutun bir otopsi titizliğinde olmasa da vücuttaki hasar ve temel bulguların yine de fo­toğraflanması ve tutanağa alınması gerek. Bu çalışmalarda hukukun tüm gereklerine eksiksiz uyulması özellikle ilk an­larda zor olabiliyor ancak gözlemlediğimiz kadarıyla tec­rübe edilmemiş böylesi bir ortamda bile teşkilatın olağan üstü özverili çalışmaları var.

Normalleşme (!) dediğimiz süreç başlayınca, güncelde kırk bin olarak belirtilen yitirdiğimiz canların ana babaları, çocukları, eşleri, kardeşleri, nine-dedeleri tarafından sorum­lular aleyhine maddi ve manevi tazminat davaları açılacaktır. Şimdiden hukuk hocalarımız, vatandaşlar ve hukukçulara yönelik ceza ve tazminat davaları için genel çerçeve hukuk rehberleri hazırlamaya ve yayınlamaya başladılar. Vatandaş­larca binlercesiyle açılması beklenen bu davalarda, davanın aktif husumeti doğrudan ve dolaylı zarar görenler, eşler, aile üyeler, kardeşler. Davanın “Pasif husumeti” yani hangi kurum ve kişilere karşı açılacağı ,planlanacağı ise değişken­lik gösterebilecek bir tartışma konusu. Davalar masraflı ol­duğu için harç ve giderleri devletin üstleneceği “adli yardım” hakkındaki kanun ve usul hükümlerden yararlanılacaktır. Yanı sıra Gölcük depremi sonrası verilen kararlar ve Yargıtay uygulaması, görülecek davalara ışık tutacaktır.

Ceza davalarında yargılanacak olanlar ise yıkıma uğrayan binaların başta mevzuatı dolanan veya doğrudan ihlal eden müteahhitleri olmak üzere açıkça zincir içerisindeki görevini yerine getirmemiş tüm yetkililer, kişiler olacaktır.

Buradan tecrübelerimize istinaden kısa bir bilgi ve uyarı.

Memleketimizde irili ufaklı çok sanıklı kazalar ya da fela­ketlerden sonra açılan ceza davalarının “bitmemesi”, “ömür tüketmesi” gibi bir gerçek var. Eğer bir davanın 40-50-100 sanığı varsa süreç içerisinde davaya bakan hakimler elli kez değişir. Yeni gelen hakimin davaya vakıf olmasıyla bir başka şehre tayini arasında dava sallanır gider. Böyle davaların yüz­lerce duruşması olur. Yakalanması istenenler yakalanmaz ve ifadeleri alınamaz. Dosyalar birbirinin bitmesini bekler, neti­cede de genellikle yaşanan ceza davaları zaman aşımına uğrar, zamanaşımına yakın telaşe ile hatalı kararlar verilir, ka­rarların çoğu üst mahkemeden döner ve dava dosyaları pin­pon topu gibi alt/üst mahkemeler arasında yıllanır, yaşlanır. Ya da ömürler tükendiği için bu tür çok sanıklı davalar bir nevi “kuş masalına” döner.

Bu nedenle açılacak ceza davaları için mevcut CMK kap­samında özel soruşturma ve kovuşturma usulleri uygulan­ması gerek. Toplumun adaletten beklentileri bu işlemeyen sistem ve klasik CMK yargılama düzenlemeleriyle karşılanamaz.

Tekrar yitirdiğimiz canlara rahmet, yaralılara tekrar şifa, in­sanımıza sabır ve güzel günler görme dileklerimle.