İş Dünyası

Çevikel: Rekabetçiliğimizi kaybediyoruz

Enerji maliyetlerinin iş dünyasının rekabetçiliğini azalttığını belirten DOSABSİAD Başkanı Nilüfer Çevikel, “Bu enerji maliyetleri ile üretip, dünya ile ihracat anlamında rekabet etmemiz çok zor” dedi.

Demirtaş Organize Sanayi Böl­gesi İş İnsanları Derneği (DO­SABSİAD), Paris İklim Anlaşması gereği iklim değişikliğine karşı küre­sel çaplı mücadeleye katkı sunmaya devam ediyor. Yönetim Kurulu top­lantısında ‘Sınırda Karbon Düzenle­mesi’ ile ilgili bilgilendirme sunumu gerçekleştirdi. Nilüfer Çevikel baş­kanlığındaki toplantıda, Interfed Yö­netim ve Finansal Danışmanlık firma yetkilileri Rupen Melik Mıhçı­yan ve Doç. Dr. Banu Sezginer, Av­rupa Yeşil Mutabakatı ile ilgili bilgilendirme yaptı.

“Pazar kaybına tahammül edemeyiz”

DOSABSİAD Yönetim Kurulu Baş­kanı Nilüfer Çevikel, Sınırda Karbon Düzenlemesi’nden en çok etkilene­cek sektörlerin başında tekstilin gel­diğini vurgulayarak şunları söyledi: “AB, en önemli ticaret ortağımız. İh­racatımızın yaklaşık yarısını bu pa­zara gerçekleştiriyoruz. Bu nedenle AB’de yaşanan gelişmeleri çok dik­katli takip etmemiz gerekiyor. Her ne kadar AB’deki ithalatçı ödeyecek olsa da bizim ürünlere yönelik olu­şan ek maliyet, pazar kaybına neden olabilir” dedi.

Çevikel, maliyetlerin her geçen gün arttığı bir dönemde hızla hare­kete geçmenin büyük avantaj oldu­ğunu belirterek “Eylül 2020’den Eylül 2022’ye kadar doğal gaz birim fiya­tındaki artış tam yüzde bin 218, yani 12 kat olarak gerçekleşti. Bu enerji maliyetleri ile üretip, dünya ile ihra­cat anlamında rekabet etmemiz çok zor.

Avrupa’da devlet destekleri çok geniş şekilde uygulanıyor, o nedenle Avrupa’ya karşı rekabetçiliğimizi kaybediyoruz” ifadelerini kullandı.