banner34

banner50

banner6

13.07.2021, 00:00

Adında da özünde de dayanışma var; ONKO-DAY

Kanser, anormal hücrelerin hızla bölünmesi ve diğer doku ve organlara yayılması sonucu ortaya çıkan çok sayıda hastalık için kullanılan ortak terim. Dünya genelinde kalp ve damar rahatsızlıklarından sonra en çok can alan hastalıkların başında kanser geliyor. Bununla birlikte Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre yalnızca 2018 yılında 9,6 milyon insan, kanser nedeniyle hayatını kaybetti. Yani dünyada her altı ölümden birinin nedeni kanser.  2018 verilerine göre Türkiye’de 210 bin 537 yeni kanser vakası görüldü. Aynı yıl kanser nedeniyle ölenlerin sayısı 116 bin 710.  116 bin 710 kişiden biri de benim babamdı. Bu hastalık neredeyse hepimizin ailesine girdi. Canımızı yaktı, yakmaya da devam ediyor.


1997 yılı Nisan ayında Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Radyoterapi Merkezi’nde Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kayıhan Engin tarafından tedavi görmüş eski hastalar, hasta yakınları ve merkez çalışanları ONKO-DAY’ı kurdular. Gönüllülerin de katılımıyla her geçen gün büyüyen ve güçlenen ONKO-DAY’ın amacı kanser tanısı aldıktan sonraki zorlayıcı yolda hasta ve yakınlarıyla sosyal ve ruhsal dayanışmayı sağlamak, bilimsel çalışmalara katkıda bulunmak, kanser hakkında toplumsal bilinç düzeyini arttırmak. Sosyal ve ruhsal dayanışmada çocuk, ergen, yetişkin, yaşlı her yaş gurubundan kanser tanısı almış insana ve yakınlarına hizmet etmek, onlara yol arkadaşı olmak. ONKO-DAY, bugüne kadar bu amaç doğrultusunda binlerce insanın hayatına dokundu.
Geçtiğimiz hafta Genel Kurulu’nu da yapan ONKODAY’da Başkan Füsun Önen ve yönetim kurulu sistematik çalışmayı ilke edinmiş. Bilimsellikten kopmadan, hastaları tedavi sürecinde ve sonrasında yalnız bırakmayarak, farkındalık etkinlikleri ile önleyici ve erken teşhis ile hayat kurtarıcı olmayı hedef koyarak çalışıyorlar.  Mucizelere tanık oluyorlar. Tedaviye yeni başlayan hastalara iyileşen hastaları tanıtarak başarabileceklerine ikna ediyorlar.
24 yıldır Bursa’da pek çok etkinlik yürüten Dernek’in fiziksel iki mekânı var. Podym Park’a çok yakın olan ONKO-DAY Park, şehir içinde bir yeşil vaha. Herkese açık. Harika bir buluşma mekânı. Yemekleri de nefis (paket servis yapıyorlar). Buradan elde edilen gelirin kanserli hastalar için kullanıldığını bilmek bile burayı buluşma mekanı seçmek için yeterli aslında ama yine de hizmetiyle, konumu ile çok çekici….


Altınşehir’de bulunan ONKO-DAY Hasta Konuk Evi yine harika bir bahçe içinde 12 prefabrik ev ve idari binalardan oluşuyor. Türkiye’nin örnek merkezi. Burası yapılmadan önce şehir dışından gelen hastalar hastane bahçelerinde kalırken, bu merkez ile birlikte otel konforunda ve birbirleriyle sosyalleşme imkânı da bulabilecekleri yaşam alanına kavuştu. Kahvaltı ve yemek servisleri, moral arttıracak aktiviteler, geziler ile adeta bir terapi merkezi.
Hastalığı önlemek amaçlı bilgilendirmeler, erken teşhisi arttıracak farkındalık çalışmaları ile ONKO-DAY sadece kendi mekanlarında değil, okullarda, fabrikalarda, sokaklarda şehrin her yerinde. Sistemli çalıştıkları için her an göreve hazırlar. Her bayram olduğu gibi bu bayramda da çocuk hastalar için bayramlıklar dağıtıldı bile.


ONKO-DAY ile gönüllük çalışmalarına Kurban Bağışı ile de başlamak çok anlamlı. Zira önceden seçilen kurbanlıklar İslami usullere uygun olarak kesiliyor. Titiz hijyen koşullarında paketleniyor ve yıl içinde hastalara periyodik aralıklarla ve çokça miktarda dağıtılıyor. İyi beslenmesi gereken hastalara yıl boyu kan oluyor, can oluyor.  Kurban bağışı için kontak bilgileri afişte mevcut.

Yorumlar (0)
12
kapalı
banner35
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51