banner34

banner50

banner6

30.05.2022, 20:00

25 litre...

25 litre suyu nasıl harcı­yoruz? Ya da harcadığı­mız su kaç litreyi buluyor? Günlük hayat içerisinde tü­ketimimizin farkında bile de­ğiliz. Dolayısıyla suyun değerini de bilmiyoruz. Yaşa­dığımız pandemi sürecinde bireysel ve toplumsal sağlığımızı korumak için suyun hayati önemi olduğunu bir kez daha gördük. Salgın sürecinde bireysel su kullanımımız yaklaşık 4,5 kat arttı. Bu demek oluyor ki sağlığımızı korumak için temiz suya ihtiyacımız var ve suyumuzu daha çok korumalıyız.

Ülkemiz su stresi yaşayan ve hiçbir önlem alınmaması duru­munda iklim kri­zinin de etkisiyle su fakiri olma yolunda ilerle­yen bir ülke… Evsel, endüstri­yel ve tarımsal su kullanımında israfı engelle­meye yönelik önlemler ve tek­nolojiler gelişti­rilmediği sürece su kısıtlamaları her an kapımızı çalabilir. Böyle bir durumda Dünya Sağlık Örgütü temel ihtiyaçların karşılana­bilmesi için (içmek, yıkanmak, temizlenmek, bulaşık, çamaşır yıkamak, yemek yapmak) günde 25 litre öneriyor. Bu da şu an kullan­dığımız 190 litre suyun 8’de birine denk geli­yor. Yani 25 litreyle yaşamak gerçekten çok zor görünüyor.

25 litreyi şu şekilde de düşünebiliriz:

- Duş almaya başladığımız ilk dakikada akan su

- Diş fırçalarken 2 dakika açık bıraktığı­mızda akan su

- Temizlik yaparken ortalama 2 kova su

- 8 kiloluk çamaşır makinasının kullandı­ğın suyun yarısı

- 2 kere sifon çek­mek

Ellerimizi yıkarken ovalama esnasında musluğu kapatmadı­ğımızda her 20 sani­yede 2 litre fazla su boşa akmaktadır.

Bütün bunları dü­şünerek ne kadar çok suyu boşa harcadığı­mızı ve günlük alışkanlıklarımızı gözden ge­çirmemiz gerektiğini unutmamalıyız.

Olası bir susuzluk durumunda 25 litre ile nasıl yaşanır derseniz bununla ilgili dikkat çekmek için National Geographic tarafın­dan çekilmiş belgeseli izleyebilirsiniz. Yarının suyunu korumak için su ayak izimizi hesap­lamalı ve geç olmadan harekete geçmeliyiz.

Yorumlar (0)
12
kapalı
banner35
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51