Değerli okuyucular, yılın son Salı günü ve son yazısı ile yılı uğurlamaya hazırlanıyoruz. Koca bir yılı daha devirdik. Herkesin ömrüne her konuda farklı dokunan bir yıl oldu. Pandeminin gölgesinde pek çok olumsuz olaylar yaşansa da, güzel umutlara vesile olan deneyimlerde yaşandı. Bu yıla veda ederken, 2021 yılında çevresel açıdan neler gündemdeydi kısaca bir hatırlayalım:
- Pandemi sayesinde temiz hava ve temiz suya sahip olmanın ne kadar kıymetli olduğunu anladık.
- Marmara Denizi’nde yaşanan müsilaj problemi ile deniz ekosisteminin ve canlılarının ne kadar olumsuz etkilendiği bir kez daha görmüş olduk.
- Marmara Denizi’ne yönelik eylem planı böylelikle yürürlüğe girmiş olduk.
- Kuraklık yaz ayları boyunca ciddi olarak kendini hissettirdi. Kuruyan göllerimiz, oluşan obruklar, tarımsal üretimin olumsuz etkilenmesiyle gıda güvenliği bir kez daha gündeme geldi.
- İklim değişikliğinin etkilerini ve sebeplerini tüm dünya ile ortak olarak konuşmaya başladık.
- Orman yangınları ile günlerce hepimiz uzak yakın seferber olduk. Orman ekosisteminin yok oluşunun etkilerini, iklim değişikliği, kuraklık, aşırı sıcaklar ile olan ilgisini tartıştık.
- Tüm bunlarla bağlantılı olarak Avrupa Yeşil Mutabakatı ile sınırda karbon düzenlemesi, AB’ye olan ihracatımız, hangi sektörlerin nasıl etkileneceği ile ilgili çalışmalar hız kazandı. Yeşil Eylem Planı ve Döngüsel Ekonomi’ye geçiş konularında pek çok yol kat edilmeye başlandı. Yeni nesil ticaret anlayışına geçiş için doğal kaynak kullanımından bağımsız Döngüsel Ekonomi ilkelerini temel alan çevre odaklı dönüşüm başladı.
- Paris İklim Anlaşması’nı meclisten geçirerek onayladık.
- COP 26 Glasgow İklim Anlaşması’nda 2053 yılı için karbon nötr hedefimizi açıkladık.
- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı oldu.
- İklim yasası çalışmaları hız kazandı.
- 1. Su Şurası gerçekleşti ve Sürdürülebilir Su Yönetimi adına önemli adımlar atıldı. Su kanunu çalışmaları başladı.
Listeyi daha detaylandırmak mümkün, yeni yıl itibariyle yeni uygulamaları ve yönetmelikleri konuşuyor olacağız. Örneğin 2022 yılı itibariyle Depozito İade Sistemi (DİS) devreye girecek. 
Yaşanabilir bir Dünya için, 2022’de de yapılacak çok iş var. Öncelikle pandeminin sona ermesini, sağlıkla, mutlulukla güven içerisinde geçireceğimiz yepyeni bir yıl olmasını diliyorum. Yeni yılda tekrar görüşmek üzere, mutlu yıllar…