Kıymetli okurlar, bilindiği üzere yatırım teşvik belgesi başta sanayi kuruluşları olmak üzere tüm mükellefler açısından büyük önem arz etmektedir.  Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ hükümlerine göre Teşvik Belgesi; yatırımın karakteristik değerlerini ihtiva eden, yatırımın bu değerler ve tespit edilen şartlara uygun olarak gerçekleştirilmesi halinde üzerinde kayıtlı destek unsurlarından istifade imkanı sağlayan bir belge olup Kararın amaçlarına uygun olarak gerçekleştirilecek yatırımlar için düzenlenmektedir. Teşvik belgesinin düzenlenmiş olması teşvik belgesi kapsamında gerçekleştirilecek yatırımlarla ilgili olarak diğer mevzuat gereği kamu kurum ve kuruluşlarından alınması gerekli izin ve ruhsat gibi belgelerin verilmesi gerekliliğine mesnet teşkil etmeyeceği gibi söz konusu belgelerin temin edilmesi gerekliliğini de ortadan kaldırmayacaktır. 
Yatırım teşvik belgeleri çeşitli vergisel istisnalar taşımakta olup, şüphesiz bu istisnaların en önemlilerinden biri ise alınan yatırım malının Katma Değer Vergisi’nden istisna edilmesi durumudur. Gerek yurt içi gerekse yurt dışı yatırım malı alımlarında yatırım teşvik belgesi ekli listede sayılı ürünlerin satın alması sırasında Katma Değer Vergisi hesaplanmamaktadır.
İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı Gelir Kanunları KDV-ÖTV Grup Müdürlüğü tarafından 19.10.2020 tarih ve 39044742-130[Özelge]-E.775369 sayılı Özelge ile konuya çok farklı bir bakış açısı getirilmiş ve Yatırım teşvik belgesi kapsamında “kullanılmış makine” ithalinde KDV istisnasına ilişkin idarenin görüşü bildirilmiştir. 
İlgide kayıtlı özelge talep formunda, çorap imalatı faaliyetiyle iştigal eden şirkete ait yatırım teşvik belgesi kapsamında “kullanılmış (ikinci el) makine” ithal etmek istenildiği belirtilerek söz konusu makinenin ithalinde Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 13/d maddesi kapsamında istisna uygulanıp uygulanmayacağı hususunda idarenin görüşünün talep edildiği anlaşılmaktadır.
3065 sayılı KDV Kanununun;
-1/1 inci maddesinde ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde Türkiye’de yapılan teslim ve hizmetlerin, ½ maddesinde ise her türlü mal ve hizmet ithalinin KDV’ye tabi olduğu, -13/d maddesinde, yatırım teşvik belgesi sahibi mükelleflere belge kapsamındaki makine ve teçhizat teslimleri ile belge kapsamındaki yazılım ve gayri maddi hak satış ve kiralamalarının KDV’den istisna olduğu hüküm altına alınmıştır.
KDV Genel Uygulama Tebliğinin “Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamında Makine ve Teçhizat Teslimleri ile Yazılım ve Gayri Maddi Hak Satış ve Kiralamalarında İstisna” başlıklı (II/B-5.) bölümünün “Kapsam” başlıklı (II/B-5.1.) alt bölümünde;
“...Bir malın istisnadan yararlanabilmesi için, öncelikle yatırım teşvik belgesi eki listede yer alması ve makine-teçhizat niteliğinde olması, bu makine-teçhizatın kullanıldığı faaliyetlerin tamamen veya kısmen indirim hakkı tanınan işlemlerden oluşması gerekmektedir.
Teşvik belgesinde yer alsa dahi, KDV mükellefiyeti bulunmayanlar ile makine-teçhizatı münhasıran indirim hakkı tanınmayan işlemlerde kullanacak mükelleflere yapılacak teslimlerde istisna uygulanmaz. Aynı şekilde, KDV mükellefiyeti olmayan veya makine teçhizatı münhasıran indirim hakkı tanınmayan işlemlerde kullanacak olanlar tarafından bu malların ithalinde, teşvik belgesinde aksine bilgiler bulunsa bile KDV uygulanır. Makine ve teçhizatın, indirim hakkı bulunan işlemlerde kullanıldığı, hâlihazırda yapılan faaliyetin niteliği ve alınan makine- teçhizatın kullanılacağı işlemlerin KDV açısından indirim hakkı tanınan işlemler olduğu, mükellef tarafından tevsik edilebilir.”
açıklamaları yer almaktadır.
2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına ilişkin 2012/1 No.lu Tebliğin “Kullanılmış Makine ve Teçhizat İthali” başlıklı 12’nci maddesinde ise;
“(1) Kullanılmış makine ve teçhizat temininde, Karar hükümleri ve sektörel kısıtlamalar göz önüne alınarak;
a) İthalat Rejimi Kararı uyarınca yayımlanan Kullanılmış veya Yenileştirilmiş Olarak İthal Edilebilecek Bazı Maddelere İlişkin Tebliğ hükümleri uyarınca ithali mümkün olan makine ve teçhizat (karayolu nakil vasıtaları hariç),
b) İthalat Rejimi Kararı’nın 7’nci maddesi uyarınca ithaline izin verilen makine ve teçhizat, teşvik belgesi kapsamında ithal edilebilir...”  açıklamaları yer almaktadır.
Bu hükümler ışığında mali idare yatırım teşvik belgesine konu yatırımda doğrudan kullanılmak amacıyla ithal edilmek istenilen kullanılmış (ikinci el) makinenin, şirkete ait yatırım teşvik belgesi eki global listelerde yer alması, ilgili mevzuat uyarınca teşvik belgesi kapsamında ithaline izin verilebilir nitelikte olması ve bu iznin alınması durumunda, KDV Kanunu’nun 13/d maddesine göre KDV’den istisna tutulmasının mümkün bulunduğuna ilişkin görüş bildirmiştir.