TÜMSİAD hızlı başladı
TÜMSİAD, TÜSİAD ve MÜSİAD'ın ardından üçüncü büyük SİAD olmayı hedefliyor. Bursa Şubesi Başkanı Muzaffer İlçel, önceliğin KOBİ'ler olduğunu söyledi. Hedef; yıl sonuna kadar 500 üye ile en kalabalık SİAD olmak.
Dursun EROĞLU
Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD), Haziran 2005'te İstanbul'da kurulan bir dernek. Bursa Şubesi de geçtiğimiz Kasım ayında faaliyete geçti. Ancak 6 aylık kısa bir geçmişe rağmen, 200 üyeye ulaşmayı başaran TÜMSİAD Bursa Şubesi'nin Başkanı, mimar Muzaffer İlçel, hedeflerinin yıl sonuna kadar 500 kişiyi üye yapmak olduğunu söylüyor. Derneğin iddiası; sadece en kalabalık SİAD olmak değil, aynı zamanda etkinliklerine iş dünyasının en yoğun katılımını sağlamak. Kendilerini katılım konusunda cesaretlendiren en büyük olay, Holiday Inn'de düzenledikleri tanışma toplantısına 800'ün üzerinde kişinin katılması.
"Türkiye'de iki büyük SİAD var. Birisi TÜSİAD, diğeri MÜSİAD. Üçüncüsü de TÜMSİAD olacak" diyen TÜMSİAD Başkanı İlçel, derneklerini şöyle konumlandırıyor: "TÜSİAD, malum, büyük sermaye gruplarına hizmet ediyor. Sınırlı, istediğini alıyor, istediğini almıyor. Patronlar Kulübü. Siyasi mesajlar veriyor. MÜSİAD da yine yüksek sermaye kesimine hizmet ediyor. TÜMSİAD'ın çıkış noktası ise KOBİ'ler."
İzmir Yolu'na bakan lüks sayılabilecek bir dernek merkezine sahip olan TÜMSİAD Bursa Şubesi, 12 ilde teşkilatlanmasını tamamlamış. Dernek, kendisini diğer SİAD'lardan ayıran şeyin KOBİ'lere yaklaşım olduğunu varsayıyor ve Türkiye'de küçük ve orta ölçekli işletmelere yönelik bir dernek olarak bir boşluğu doldurdukları inancında.
"Biz vergi levhası olan herkesi, sermayesine bakmadan kabul ediyoruz" diyen İlçel'in verdiği bilgiye göre, üyelerin tamamı 250 ve altında işçi çalıştıran işyerlerinin sahipleri ile yönetici konumdaki insanlar. TÜMSİAD, elbette bir SİAD olarak kurulmuş ve örneğin 250 ve üzerinde işçi çalıştıran, KOBİ olmaktan çıkmış firmaların sahiplerinin derneğe üye olmasını engelleyen bir tüzük hükmü yok. Bununla birlikte dernek, KOBİ'lerin sorunlarına uzun ve orta vadeli çözümler bulma perspektifine sahip ve fark burada.
Öncelik KOBİ
Peki TÜMSİAD, KOBİ'ler için, diğer SİAD'lardan farklı ne yapyor veya ne yapacak? Şube Başkanı İlçel, bu konuda, şunları söyledi: "Şu anda KOBİ'ler için araştırmalar yapıyoruz. Biz üye sayımızı 500'e çıkarmayı planlıyoruz. Şu anda 200 civarında üyemiz var. Çok farklı meslek gruplarımız var. Benim dernekçilik geçmişim aslında fazla değil, ama amacımız öncelikle KOBİ'lerin sorunlarını ve ihtiyaçlarını tespit etmek. Bir anket yapıyoruz. Anket sonuçlandığında talepler bellirlenecek. KOBİ'ler bizim hizmet edeceğimiz hedef kitle. Üyelerin idealleri nedir, neler yapmak istiyorlar. Bizim işimiz, idealleri, hedefleri olan KOBİ'lerle. İdeali olmayan KOBİ'lerle bir işimiz yok. Şu anda Türkiye genelinde 3 binin üzerinde üye kaydı yapıldı, yakın zamanda 5 bini bulacak. Biz planlar yapıyoruz, bu insanlara neler yapabiliriz diye. Dernekte 10 ayrı komisyon kurduk. Yatırım, Ar-Ge, Dış İlişkiler, Bürokratik İlişkiler v.s. Üyelerimize belirli bir çalışma planı çıkardık. Ayda bir etkinlik yapmak istiyoruz. KOBİ'ler için biz farklı olacağız."
Bursa Şubesi, TÜMSİAD'ın en aktif şubesi olarak görülüyor. Holiday Inn Otelde, 6 aylık bir dernek olmasına, toplantının BUSİAD'ın ödül töreni akşamına denk gelmesine rağmen tanışma kokteyline 800'den fazla kişinin gelmesi genel merkezi bile şaşırtmış ve yıl sonuna kadar 500 üye hedefinin artırılması gündeme gelmiş...
Dernek, Bursalı KOBİ'lere katkıda bulunmak için, iki kurumla ortak projeler gerçekleştirmeyi planlıyor. Bunlar KOSGEB ve Milli Eğitim. KOSGEB aracılığı ile küçük ve orta ölçekli işletmelere yönelik konferans, panel türü toplantı yapmayı planlayan TÜMSİADın eğitimdeki hedefi de mesleki teknik okul öğrencilerine işyerleri ile uyumlu eğitim verme.
İş garantili eğitim...
Muzaffer İlçel, bu konuda şunları söyledi:
"KOSGEB yetkilileri ile görüştüm. Mayıs'ın ilk yarısında bize bir brifing verecekler. Her türlü desteğe hazırlar. Toplantı için 300-400 kişiyi toplamak istiyoruz. Yeri, saati belirlenecek. Yıllık program yaptık, amaçlarımızdan birisi meslek okullarına işlevsellik kazandırmak. Türkiye'de işsizlik var, deniyor ama bana göre işsizlik değil, vasıfsız eleman bolluğu var. Vasıflı eleman işsiz kalmıyor. Biz Milli Eğitim ile görüşüp, meslek okullarını öğrencisine iş garantisi veren bir okula çevirmeyi düşlüyoruz. Fabrika için de teknik eleman garantili bir eğitim olacak. Okullarla ve işadamları ile birlikte yürüyeceğiz. Türkiye'de ses getirecek bir proje olacak. İş dünyasında büyük ses getireceğini düşünüyorum. Velilerimizi de sevindirecek bir proje. Atıl hale gelen endüstri meslek liseleri daha değer kazanacak."
SİAD'ların eğitime yaklaşımı genellikle sanayi üniversite işbirliğini gündeme getirmek ve bazı durumlarda okullara parasal destek, yardım vs. yapmak olarak biçimleniyor. Oysa TÜMSİAD doğrudan öğrenci eğitimi ile ilgili bir çabanın içinde olacak. Ancak bunun başarısının büyük ölçüde Milli Eğitim'in tutumuna bağlı olacağı da çok açık.
Derneğin hedeflerinden birisi de kooperatifleşme. Kooeratifleşme ile üyeler arasıda dayanışma öngörülüyor. Ancak ne tür koopratiflerin kurulacağı net değil.
Başkan İlçel, "Mesela bana kalırsa ben mimarım ve konut, işyeri yapı kooperatifi kurmak isterim. Belki diğer arkadaşlar üretim, tüketim kooperatifi kurabilir. İhtiyaç neyse ona bakarız" diyor.
TÜMSİAD Bursa Şubesi Yönetim Kurulu:
Muzaffer İlçel, Hüdaverdi Başar, Önder Matlı, Mesut Yüksel, Sait Şükrü Kanca, Aykut Özdeğer, Yavuz Kanca, Cemal Balabanoğlu, Turgut Demiroğlu, Erdoğan Daloğlu, Recai Ustaoğlu, İbrahim Atay, Hüseyin Babacan, Üzeyin Aktaş, Süleyman Erçalış, Ekrem Saral, Bilal Aşkın, Hüseyin Özbudak, Kemalettin Gider, Muhsin Parlak ve Cihat Çiftçi.
Çeki dönmeyen işadamı
İlçel, EKOhaber'in sorularını yanıtladı:
EKOhaber: Sayın İlçel, TÜMSİAD ilk toplantısında kalabalık bir işadamı grubunu topladı. Derneğe ilgi nasıl?
Muzaffer İlçel: Biz çalışkan, mütevazı, tutarlı, gelişime açık, güvenilir, yenilikçi, eğitimli, şeffat, dürüst müteşebbislere ulaşmaya çalışıyoruz. Burada büyük bir özveri vardır. Bakınız, bizim Yönetim Kurulu'muz 21 kişidir, haftada bir toplantı yapıyoruz ve 21 kişi toplanıyoruz. Etkinliklerimize insanların yüksek katılım gösteriğini herkes görecek. Dürüst ticaret yapan insanları üye yapmak istiyoruz. Çeki dönen, oradan buradan insanların şikayet ettiği kişileri, trilyonları olsa da üye alamayız. Çeki dönmeyen, başkasını kandırmayan, işadamını biz TÜMSİAD'da tutmak istiyoruz. Dürüst olmayanlarla işimiz olmaz."
EKOhaber: TÜMSİAD'ın hızlı örgütlenmesinde siyasal nedenler var mı?
Muzaffer İlçel: Biz herhangi bir şekle sokulmak istemiyoruz. Siyasi yönümüz yok. Bütün siyasi partilere eşit uzaklıktayız. Biz yaptığımız ve yapacağımız işlerle gündeme gelmek istiyoruz.
EKOhaber: KOBİ'leri hedeflemek, belli ölçüde iktisadi açıdan milliyetçi bir damar taşıyor. Küresel sermayenin baskın olduğu bir dönemde KOBİ perspektifiniz nedir?
Muzaffer İlçel: Bizim yapımız milliyetçi, muhafazakar. Biz sonuçta vatanımıza hizmet ediyoruz. Ben bir küçük esnafın, işadamının tek bir sorununu halledersem, Bursa'ya, ülkeme hizmet etmiş olurum. Herkes evinin önünü temizlerse, sokak tertemiz olur. Küçük işyerleri, esnafı, KOBİ'si ayağa kalkarsa, Türkiye tertemiz olur. Küreselleşme nedeniyle zaten sınırlar ortadan kalktı. 55 kişi ile Suriye'ye gittik. Suriye devleti bize 5 bin dönüm yer verdi. İş yapmak istiyorsanız gelin tapusunu verelim, diyorlar. Türkiye ile Suriye arasındaki işbirliği anlaşması yıl başında yürürlüğe girdi. Çok iyi davrandılar. Birkaç arkadaşımız iş için bağlantılar kurdu. Biz yeni bir derneğiz. Kısa, orta, uzun vadeli hedeflerimiz var. Hedefimiz üyelerin kalkınması. Küreselleşmede zaten herkes birşeylerin içinde. Küçücük bir firma bile internet ile yurt dışında bir yerle iş yapabiliyor. Girişimci kendi tercihini yapacak. Uluslararası projelerde elbette Türk KOBİ'lerinin yer almasını da isteriz. Önce KOBİ'lerin ihtiyaçlarını belirleyeceğiz. Temel olmadan inşaata kolon dikemem. Şu anda temel yapmakla meşgulüz.
EKOhaber: Dernek merkeziniz oldukça şık. Zengin bir dernek görüntüsü veriyor...
Muzaffer İlçel: Derneğimizin görüntüsü arkadaşlarımızın samimi, verici olmalarından kaynaklanıyor. Yoksa zengin olmalarından değil. İzmir yoluna cephe, güzel bir yer, normalde derneğin aidatlarla halledebileceği bir iş değil.
EKOhaber: Derneğin logosundaki yıldızlar ne anlama geliyor?
Muzaffer İlçel: Biz küçükten alıp büyütüyoruz. KOBİ'leri yıldızlaştıracağız inşallah. Genelde bir siyasi oluşum ve görüşe dayalı olarak kurulduğu düşünülüyor. Ben böyle düşünülmesini istemiyorum. Vatanını milletini düşünmeyen, kendi çıkarlarını düşünen, kendi egolarını tatmin etmek isteyen insanlarla bizim işimiz yok. Dürüst insanlarla tanışacağız, onlarla ticaret yapacağız, aldatmayacağız, aldanmayacağız, biz de bu işten yararlanacağız.
TÜMSİAD, TÜSİAD ve MÜSİAD'ın ardından üçüncü büyük SİAD olmayı hedefliyor. Bursa Şubesi Başkanı Muzaffer İlçel, önceliğin KOBİ'ler olduğunu söyledi. Hedef; yıl sonuna kadar 500 üye ile en kalabalık SİAD olmak.
Dursun EROĞLU
Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD), Haziran 2005'te İstanbul'da kurulan bir dernek. Bursa Şubesi de geçtiğimiz Kasım ayında faaliyete geçti. Ancak 6 aylık kısa bir geçmişe rağmen, 200 üyeye ulaşmayı başaran TÜMSİAD Bursa Şubesi'nin Başkanı, mimar Muzaffer İlçel, hedeflerinin yıl sonuna kadar 500 kişiyi üye yapmak olduğunu söylüyor. Derneğin iddiası; sadece en kalabalık SİAD olmak değil, aynı zamanda etkinliklerine iş dünyasının en yoğun katılımını sağlamak. Kendilerini katılım konusunda cesaretlendiren en büyük olay, Holiday Inn'de düzenledikleri tanışma toplantısına 800'ün üzerinde kişinin katılması.
"Türkiye'de iki büyük SİAD var. Birisi TÜSİAD, diğeri MÜSİAD. Üçüncüsü de TÜMSİAD olacak" diyen TÜMSİAD Başkanı İlçel, derneklerini şöyle konumlandırıyor: "TÜSİAD, malum, büyük sermaye gruplarına hizmet ediyor. Sınırlı, istediğini alıyor, istediğini almıyor. Patronlar Kulübü. Siyasi mesajlar veriyor. MÜSİAD da yine yüksek sermaye kesimine hizmet ediyor. TÜMSİAD'ın çıkış noktası ise KOBİ'ler."
İzmir Yolu'na bakan lüks sayılabilecek bir dernek merkezine sahip olan TÜMSİAD Bursa Şubesi, 12 ilde teşkilatlanmasını tamamlamış. Dernek, kendisini diğer SİAD'lardan ayıran şeyin KOBİ'lere yaklaşım olduğunu varsayıyor ve Türkiye'de küçük ve orta ölçekli işletmelere yönelik bir dernek olarak bir boşluğu doldurdukları inancında.
"Biz vergi levhası olan herkesi, sermayesine bakmadan kabul ediyoruz" diyen İlçel'in verdiği bilgiye göre, üyelerin tamamı 250 ve altında işçi çalıştıran işyerlerinin sahipleri ile yönetici konumdaki insanlar. TÜMSİAD, elbette bir SİAD olarak kurulmuş ve örneğin 250 ve üzerinde işçi çalıştıran, KOBİ olmaktan çıkmış firmaların sahiplerinin derneğe üye olmasını engelleyen bir tüzük hükmü yok. Bununla birlikte dernek, KOBİ'lerin sorunlarına uzun ve orta vadeli çözümler bulma perspektifine sahip ve fark burada.
Öncelik KOBİ
Peki TÜMSİAD, KOBİ'ler için, diğer SİAD'lardan farklı ne yapyor veya ne yapacak? Şube Başkanı İlçel, bu konuda, şunları söyledi: "Şu anda KOBİ'ler için araştırmalar yapıyoruz. Biz üye sayımızı 500'e çıkarmayı planlıyoruz. Şu anda 200 civarında üyemiz var. Çok farklı meslek gruplarımız var. Benim dernekçilik geçmişim aslında fazla değil, ama amacımız öncelikle KOBİ'lerin sorunlarını ve ihtiyaçlarını tespit etmek. Bir anket yapıyoruz. Anket sonuçlandığında talepler bellirlenecek. KOBİ'ler bizim hizmet edeceğimiz hedef kitle. Üyelerin idealleri nedir, neler yapmak istiyorlar. Bizim işimiz, idealleri, hedefleri olan KOBİ'lerle. İdeali olmayan KOBİ'lerle bir işimiz yok. Şu anda Türkiye genelinde 3 binin üzerinde üye kaydı yapıldı, yakın zamanda 5 bini bulacak. Biz planlar yapıyoruz, bu insanlara neler yapabiliriz diye. Dernekte 10 ayrı komisyon kurduk. Yatırım, Ar-Ge, Dış İlişkiler, Bürokratik İlişkiler v.s. Üyelerimize belirli bir çalışma planı çıkardık. Ayda bir etkinlik yapmak istiyoruz. KOBİ'ler için biz farklı olacağız."
Bursa Şubesi, TÜMSİAD'ın en aktif şubesi olarak görülüyor. Holiday Inn Otelde, 6 aylık bir dernek olmasına, toplantının BUSİAD'ın ödül töreni akşamına denk gelmesine rağmen tanışma kokteyline 800'den fazla kişinin gelmesi genel merkezi bile şaşırtmış ve yıl sonuna kadar 500 üye hedefinin artırılması gündeme gelmiş...
Dernek, Bursalı KOBİ'lere katkıda bulunmak için, iki kurumla ortak projeler gerçekleştirmeyi planlıyor. Bunlar KOSGEB ve Milli Eğitim. KOSGEB aracılığı ile küçük ve orta ölçekli işletmelere yönelik konferans, panel türü toplantı yapmayı planlayan TÜMSİADın eğitimdeki hedefi de mesleki teknik okul öğrencilerine işyerleri ile uyumlu eğitim verme.
İş garantili eğitim...
Muzaffer İlçel, bu konuda şunları söyledi:
"KOSGEB yetkilileri ile görüştüm. Mayıs'ın ilk yarısında bize bir brifing verecekler. Her türlü desteğe hazırlar. Toplantı için 300-400 kişiyi toplamak istiyoruz. Yeri, saati belirlenecek. Yıllık program yaptık, amaçlarımızdan birisi meslek okullarına işlevsellik kazandırmak. Türkiye'de işsizlik var, deniyor ama bana göre işsizlik değil, vasıfsız eleman bolluğu var. Vasıflı eleman işsiz kalmıyor. Biz Milli Eğitim ile görüşüp, meslek okullarını öğrencisine iş garantisi veren bir okula çevirmeyi düşlüyoruz. Fabrika için de teknik eleman garantili bir eğitim olacak. Okullarla ve işadamları ile birlikte yürüyeceğiz. Türkiye'de ses getirecek bir proje olacak. İş dünyasında büyük ses getireceğini düşünüyorum. Velilerimizi de sevindirecek bir proje. Atıl hale gelen endüstri meslek liseleri daha değer kazanacak."
SİAD'ların eğitime yaklaşımı genellikle sanayi üniversite işbirliğini gündeme getirmek ve bazı durumlarda okullara parasal destek, yardım vs. yapmak olarak biçimleniyor. Oysa TÜMSİAD doğrudan öğrenci eğitimi ile ilgili bir çabanın içinde olacak. Ancak bunun başarısının büyük ölçüde Milli Eğitim'in tutumuna bağlı olacağı da çok açık.
Derneğin hedeflerinden birisi de kooperatifleşme. Kooeratifleşme ile üyeler arasıda dayanışma öngörülüyor. Ancak ne tür koopratiflerin kurulacağı net değil.
Başkan İlçel, "Mesela bana kalırsa ben mimarım ve konut, işyeri yapı kooperatifi kurmak isterim. Belki diğer arkadaşlar üretim, tüketim kooperatifi kurabilir. İhtiyaç neyse ona bakarız" diyor.
TÜMSİAD Bursa Şubesi Yönetim Kurulu:
Muzaffer İlçel, Hüdaverdi Başar, Önder Matlı, Mesut Yüksel, Sait Şükrü Kanca, Aykut Özdeğer, Yavuz Kanca, Cemal Balabanoğlu, Turgut Demiroğlu, Erdoğan Daloğlu, Recai Ustaoğlu, İbrahim Atay, Hüseyin Babacan, Üzeyin Aktaş, Süleyman Erçalış, Ekrem Saral, Bilal Aşkın, Hüseyin Özbudak, Kemalettin Gider, Muhsin Parlak ve Cihat Çiftçi.
Çeki dönmeyen işadamı
İlçel, EKOhaber'in sorularını yanıtladı:
EKOhaber: Sayın İlçel, TÜMSİAD ilk toplantısında kalabalık bir işadamı grubunu topladı. Derneğe ilgi nasıl?
Muzaffer İlçel: Biz çalışkan, mütevazı, tutarlı, gelişime açık, güvenilir, yenilikçi, eğitimli, şeffat, dürüst müteşebbislere ulaşmaya çalışıyoruz. Burada büyük bir özveri vardır. Bakınız, bizim Yönetim Kurulu'muz 21 kişidir, haftada bir toplantı yapıyoruz ve 21 kişi toplanıyoruz. Etkinliklerimize insanların yüksek katılım gösteriğini herkes görecek. Dürüst ticaret yapan insanları üye yapmak istiyoruz. Çeki dönen, oradan buradan insanların şikayet ettiği kişileri, trilyonları olsa da üye alamayız. Çeki dönmeyen, başkasını kandırmayan, işadamını biz TÜMSİAD'da tutmak istiyoruz. Dürüst olmayanlarla işimiz olmaz."
EKOhaber: TÜMSİAD'ın hızlı örgütlenmesinde siyasal nedenler var mı?
Muzaffer İlçel: Biz herhangi bir şekle sokulmak istemiyoruz. Siyasi yönümüz yok. Bütün siyasi partilere eşit uzaklıktayız. Biz yaptığımız ve yapacağımız işlerle gündeme gelmek istiyoruz.
EKOhaber: KOBİ'leri hedeflemek, belli ölçüde iktisadi açıdan milliyetçi bir damar taşıyor. Küresel sermayenin baskın olduğu bir dönemde KOBİ perspektifiniz nedir?
Muzaffer İlçel: Bizim yapımız milliyetçi, muhafazakar. Biz sonuçta vatanımıza hizmet ediyoruz. Ben bir küçük esnafın, işadamının tek bir sorununu halledersem, Bursa'ya, ülkeme hizmet etmiş olurum. Herkes evinin önünü temizlerse, sokak tertemiz olur. Küçük işyerleri, esnafı, KOBİ'si ayağa kalkarsa, Türkiye tertemiz olur. Küreselleşme nedeniyle zaten sınırlar ortadan kalktı. 55 kişi ile Suriye'ye gittik. Suriye devleti bize 5 bin dönüm yer verdi. İş yapmak istiyorsanız gelin tapusunu verelim, diyorlar. Türkiye ile Suriye arasındaki işbirliği anlaşması yıl başında yürürlüğe girdi. Çok iyi davrandılar. Birkaç arkadaşımız iş için bağlantılar kurdu. Biz yeni bir derneğiz. Kısa, orta, uzun vadeli hedeflerimiz var. Hedefimiz üyelerin kalkınması. Küreselleşmede zaten herkes birşeylerin içinde. Küçücük bir firma bile internet ile yurt dışında bir yerle iş yapabiliyor. Girişimci kendi tercihini yapacak. Uluslararası projelerde elbette Türk KOBİ'lerinin yer almasını da isteriz. Önce KOBİ'lerin ihtiyaçlarını belirleyeceğiz. Temel olmadan inşaata kolon dikemem. Şu anda temel yapmakla meşgulüz.
EKOhaber: Dernek merkeziniz oldukça şık. Zengin bir dernek görüntüsü veriyor...
Muzaffer İlçel: Derneğimizin görüntüsü arkadaşlarımızın samimi, verici olmalarından kaynaklanıyor. Yoksa zengin olmalarından değil. İzmir yoluna cephe, güzel bir yer, normalde derneğin aidatlarla halledebileceği bir iş değil.
EKOhaber: Derneğin logosundaki yıldızlar ne anlama geliyor?
Muzaffer İlçel: Biz küçükten alıp büyütüyoruz. KOBİ'leri yıldızlaştıracağız inşallah. Genelde bir siyasi oluşum ve görüşe dayalı olarak kurulduğu düşünülüyor. Ben böyle düşünülmesini istemiyorum. Vatanını milletini düşünmeyen, kendi çıkarlarını düşünen, kendi egolarını tatmin etmek isteyen insanlarla bizim işimiz yok. Dürüst insanlarla tanışacağız, onlarla ticaret yapacağız, aldatmayacağız, aldanmayacağız, biz de bu işten yararlanacağız.
Sayı: 574 - Sayı'nın Kapağı