Makineciler İngiltere turunda Makineciler İngiltere turunda

Otomotiv Sanayii Der­neği (OSD), otomotiv sektöründeki küresel geliş­meleri ve 2021-2022 yıllarına ait verilerle Türkiye otomo­tiv sanayisinin çevresel, sos­yal ve yönetişimsel performansını içeren, Küre­sel Raporlama Girişimi (Glo­bal Reporting Initiative – GRI) standartlarına göre ha­zırlanan ikinci raporu ka­muoyu ile paylaştı.

OSD Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Eroldu, otomotivin her zaman uzun vadeli planlar yapan ve sürdürülebilirliği ön plana çıkaran bir sanayi kolu ol­duğunu belirtti.

Dünya ticaret ortamındaki hızlı değişimin ve bununla gelen belirsizlik ortamının uzun vadeli gündemlerini belirlediğini kay­deden Eroldu, “Bu dönüşüme uyumu ve riskleri doğru şekilde yö­neterek küresel düzeydeki reka­betçiliğimizi mut­laka artırmamız gerekiyor. Tüm paydaşlarımızı da bu yönde teşvik et­meye çalışıyoruz” dedi.

İklim odaklı poli­tikaların Avrupa Yeşil Mutaba­katı ile hız kazandığını ifade eden Eroldu, bu durumun da ül­kelerin rekabetçiliklerinin yeni­den şekillenmesine sebep olacağını kaydetti.

Eroldu, iklim hedefleri ile bera­ber Ürün Standartları ve AB / Türkiye Pazarındaki Dönüşüm, Döngüsel Ekonomi ve Temiz Üre­tim konularının Türk sanayisi için öne çıkan konular olduğu­nun altını çizdi.

Sürdürülebilirlik Raporu’na göre Türk sanayisinin rekabetçi­lik özelliğinin devam ettiğini be­lirten Eroldu, sözlerine şöyle devam etti: “AB’de Aralık 2020’de yayımlanan, otomotiv tesisleri boyahaneleri için Mev­cut En İyi Teknikleri (MET) kulla­nılarak gelinebilecek limit değerlere göre Türk otomotiv sa­nayisi değerlendirildiğinde OSD üyelerinin tesislerinin Avru­pa’daki tesisler ile yarışır du­rumda olduğu açıkça görülüyor. Ülkemizde otomotiv ana sanayi tesislerinin Avrupa’daki tesislere göre nispeten yeni olması ve en iyi teknolojilerin uygulanması ile çevresel performansımız Av­rupa’daki tesisler ile yarışır du­rumda.

AB’deki otomotiv tesisleri bu limitlere geçiş yaparken, bizler de sürekli iyileşme prensibi ile üretim tesislerimizde çevresel performansımızı artırmak ama­cıyla yeni yatırımlara, iyileş­tirme çalışmalarına devam ediyoruz.”