Şirket (Kurum) Üniversitesi "Corporate University
Türkiyede "strateji okulu mantığını gündeme taşıyan ve bunda da başarılı olan bir insan olarak, bahsedeceğim bu model benim de esinlenme modelimdir. Temeli, yurtdışındaki büyük şirketler tarafından uygulanan bir modele dayanır. Bahsedeceğim konu "devlet üniversitesi ya da "vakıf üniversitesi kavramlarının dışında, yapı olarak benzeyen ama içerik olarak da farklılaşan bir tanım; "Şirket üniversitesi
Türkiyede, hele hele Bursada bilgi üretmek çok zor bir iş. Hatta bu bilginin bir "ederinin olması daha da zor bir iş. Bunu belki de Bursanın üretici, fasoncu, ara mal ve hizmet sunan demografik yapısına bağlayabiliriz, ama günümüzde küreselleşme ile birlikte gelinen noktada, siz hangi işi yapıyor olursanız olun, bilgiyi üretmek, işlemek, sonuçlarından da "farklılaşma noktaları yaratmak artık bir gereklilik.
"Strateji Okulu kavramından önce de, "Şehrin pazarlamacısı, "bir şehrin kurumsal olarak merkezi pazarlanması şeklinde ortaya attığım kavramlar çok tartışılmış, üzerinde muhtelif çevreler görüş beyan etmişti. Bursanın geleceği ile ilgili olarak evrensel bir tanımlama ve marka şehir olma vaadini yerine getirebilecek bir yapılanma tarifiydi bu.
Teknoloji Perakendeciliği Akademisi
Başlıkta bahsettiğim, "şirket üniversitesi kavramı da en az diğerleri gibi üzerinde tartışılacak ve farklı fikirlerin doğmasına yol açacak bir tarif olacak belki de. Aslında anlatacağım kavram yeni değil, sadece yaygın kullanılmıyor, birebir olması gerektiği gibi hayat bulmuyor. Mesela, Coşkunöz Vakfının kendi bünyesinde benzer faaliyetleri sürdürdüğünü, Teknolojix firması bünyesinde "Teknoloji Perakendeciliği Akademisi (TEPA) başlığı altında "şirket üniversitesi modelini andıran çalışmalar yapıldığını biliyorum.
Şirket üniversitesi, klasik anlayışta eğitim veren üniversitelerdeki lisans ve yüksek lisans statüsündeki öğretimden farklı olarak; işyerine, yapılan işe, sektöre, yönetim tarzı ve kurumsal kimliğe özel, akademik anlamda da belli başlı konular tarafından desteklenen, dünyada kurumsallaşmış büyük şirketlerin kendi bünyelerinde kurdukları veya işletimini yaptıkları eğitim merkezlerinin adıdır. Klasik tanımdaki üniversitelerde amaç bilimsel araştırma ve metodik öğrenimi üzerine kurulu gibi gözükürken, şirket üniversitesi kavramındaki yapılar limiti bir kapsam dahilinde, şirket hedeflerine odaklanmış, ana ve yan şirketler bünyesindeki yönetici personel başta olmak üzere, şirket bünyesinde yaygın bir şekilde düzenli olarak organize etmeyi hedefler.
Hamburger Üniversitesi
1993 yılında dünyada 400 adet şirket üniversitesi varken, bu sayı 2001 yılına gelindiğinde 2000e, 2007li yıllarda da 3000lere ulaşmıştır. En tanınan şirket üniversitesi McDonalds tarafından çalıştırılan "Hamburger Üniversitesidir. Bazı örnekler verilmesi gerekiyorsa, Motorola, Walt Disney, Toyota gibi bazı firmalar sıralanabilir.
Bursalı büyüyen ve kurumsal olan şirketler şunu tartışmalı
Bu bir tarif... Detaylara inildikçe finansmanı, hedefleri, takvimi, programları onlarca konu karşımıza çıkıyor. Ama bence Bursalı büyüyen ve kurumsal olan şirketler şunu tartışmalı;
"Ben, kurumsal bir kimlik kazanıyorum... Kendim bilgi üretiyorum... Bunun yayılımını, hem kendi içimde, hem tedarikçilerim bazında yayabilmek için eğitim departmanları yerine, baştan aşağı disipline bir şekilde, eleman yetiştirmek, ya da üniversiteden sadece bilgi ile çıkmış olan daha az maliyetli insanlara kıymet katmak için yapmam gereken bir sonraki adım nedir?
Bu cevabı ararken, karşınıza "Şirket Üniversitesi kavramı muhakkak çıkacak. İngilizcesini bilerek yazdım, arama motorlarına girdiğinizde yüzbinlerce sonuç bu işin ciddiyetini anlamanıza yol açıyor.

Sayı: 609 - Sayı'nın Kapağı