NOSAB Yalçın Aras Konferans Salonu’ndaki etkinliğe; Dünya Gazetesi (NBE) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ, Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Av. Mehmet Gün, MARSİFED Başkanı Ramazan Kaya, TÜRKONFED Başkan Yardımcısı Feyyaz Ünal, BUSİAD Başkanı Buğra Küçükkayalar, BUİKAD Başkanı Av. Oya Eroğlu, Bursa Barosu Sayman Yönetim Kurulu Üyesi Av. A. Gonca Gülçin, GESİAD Başkanı Murat Kaya, Daha İyi Yargı Derneği Üyesi Av. Elif Melis Özsoy’un yanı sıra çok sayıda STK’dan temsilci ile davetliler katıldı.

“Yabancı sermaye Türkiye’ye gelmekten kaçınıyor”
Programın açılışında konuşan MARSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kaya, Türkiye’nin orta gelir, orta demokrasi ve orta eğitim tuzağında olduğunu söyledi. Orta gelirli ülkelerin yüksek gelir grubuna geçişi için kurumların güçlenmesinin kilit rol oynadığını vurgulayan Kaya, “Kurumların iyi gelişemediği ülkelerde, belirsizlikler çoğalırken uzun vadeli plan yapmak zorlaşır. İş dünyası beşeri sermayenin iyileştirilmesi, teknolojinin yenilenmesi için yatırım yapmaktan kaçınır. Yabancı sermayenin Türkiye’ye gelmekten imtina etmesinin temel sebebi, Türkiye’nin hukuk sistemindeki zaaflardır. Hukukun üstünlüğü olmadan ekonomik gelişme de mümkün değildir” dedi. 

“Yapısal reformları başaramıyoruz”
TÜRKONFED Başkan Yardımcısı Feyyaz Ünal ise güven ortamının önemine dikkat çekti. Ünal, “Türk iş dünyası olarak üretim ve ihracatı iyi yapıyor, kriz zamanlarında hızlı aksiyon alabiliyoruz. Ama yapısal reformlarda bu kadar başarılı değiliz. İş dünyası dört sac ayağı üzerinde duruyor. Bunlar; adil olmak, şeffaflık, hesap verebilirlik ve sorumluluk. Bunlardan biri olmadığı zaman sağlıklı bir iş ortamı da olmuyor” diye konuştu.

 “Koruyucu hukuk hizmetlerine ihtiyaç var”
Türkiye’de mahkemeye gittiği zaman hakkını alabileceğini kesin olarak düşünenlerin oranının yüzde 20’den az olduğuna dikkat çeken Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Av. Mehmet Gün de, “Türkiye’deki işletmeler başlarına bir sorun geldiği zaman ne yapacakları konusunu düşündüklerinde yargı bir çözüm mercii, çözüme katkıda bulunan bir yapı olarak karşımıza çıkmıyor. İş dünyası kendisini yargının hatalarından, yıkıcı etkisinden korumaya muhtaç. Onun için koruyucu hukuk hizmetlerine ihtiyaç var” ifadelerini kullandı.
Açılış konuşmalarının ardından BUSİAD Başkanı Buğra Küçükkayalar, BUİKAD Başkanı Av. Oya Eroğlu, Bursa Barosu Sayman Üyesi Av. Gonca Gülçin ve GESİAD Başkanı Murat Kaya iş dünyasında ve ekonomik kalkınmada hukukun önemi ile ilgili görüşlerini Hakan Güldağ moderatörlüğünde dile getirdiler. Daha İyi Yargı Derneği Üyesi Av. Elif Melis Özsoy da derneğin faaliyet ve çalışmaları hakkında katılımcıları bilgilendirdi.