Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) mart ayına ilişkin konut satış rakamlarını açıkladı.

Buna göre Türkiye genelinde konut satışları geçen yılın mart ayına göre yüzde 20,6 artarak 134 bin 170 oldu. Martta satılan konut sayısı şubat ayına göre de yüzde 37,5 arttı. Şubatta 97 bin 587 konut satılmıştı.

Mart ayında en fazla konutun satıldığı iller sırasıyla, 23 bin 974 konut satışıyla İstanbul, 12 bin 609 konut satışıyla Ankara ve 8 bin 51 konut satışıyla İzmir oldu. Bursa 4 bin 918 satışla mart ayında en fazla konutun satıldığı 5’inci il oldu.

Bursa’nın mart ayı performansı

Bursa’da konut satışları geçen mart ayına göre yüzde 20,7, şubat ayına göre de yüzde 46,6 arttı. Şubatta Bursa’da 3 bin 354 konut satılmıştı. Söz konusu ayda Bursa’da ipotekli satışlarda yüzde 35,3 artış yaşandı. Martta bin 228 ipotekli konut satışı gerçekleştirildi.

Mart ayında ilk el satışlarda yüzde 12,9, ikinci el konut satışlarında ise 24,6 artış yaşandı. Geçtiğimiz ay bin 514 ilk el, 3 bin 404 ikinci el konut satıldı. İlk el konut satışlarının toplam satışlardaki payı yüzde 30,7 oldu.

Yılın ilk çeyreğinde ise Bursa’daki konut satışları yüzde 24,7 artış gösterdi. Geçen yılın ocak – mart aylarında 9 bin 928 konut satılırken, bu yılın aynı döneminde 12 bin 6 konut satıldı.

Geçtiğimiz ay Bursa’da yabancıya yapılan konut satışları da yüzde 148,5 artarak 147. oldu. Ocak – mart arasındaki ilk üç aylık sü­reçte ise Bursa’da yabancıya yapılan konut satışları geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 120,4 artışla 452 olarak kayıtlara geçti.

“Satışların üçte ikisi ikinci el”

Konut satış rakamları hakkında değerlendirmelerde bulunan İnşaat Müteah­hitleri Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İM­SİAD) Başkanı Mustafa Andıç, “Mart ayında genel olarak bir önceki aya göre iyi, ama geçen seneki mart ayına göre biraz iyi geçen satış rakamları görmekteyiz” dedi.

“Konut üretimi arttırıcı tedbirler almazsak, önümüzdeki dönemde talebi karşılayamayacağız dediğimiz günleri yaşıyoruz” diyen İMSİAD Başkanı Mustafa Andıç, “İpotekli satışlar, faizlerin enflasyonun altında kalması nedeniyle geçtiğimiz aylara göre nispeten artmış görünüyor. Bu noktada, konut sahibi olmak isteyenlerin gayrimenkul fiyatlarını bugün için pahalı ama yarın için ucuz diyerek daha fazla fiyatı artmadan aldıklarını, ama bu alımların üçte ikisinin ikinci el konut alımı olduğunu görmekteyiz” şeklinde konuştu.