TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, son yıllarda dünyanın en önemli gündeminin dijitalleşme olduğunu söyledi.

Dijitalleşme ve sanayide dijital dönüşümün önemini gündeme getirdiklerini belirten Bilecik, dijitalleşme trendlerini yakından takip etmenin Türkiye gibi gelişmekte olan ekonomiler için adeta bir zorunluluk olduğunu ifade etti. Bilecik, sanayinin dijitalleşmesi gerektiğini vurgulayarak, "Gerek şirket gerek sektör gerek ülke olsun, değişime kafa yoranlar ayakta kalacak, yormayanlar ise yerinde sayacak. Türkiye'nin ise böyle bir seçeneği olamaz. Atatürk'ün sözleriyle ‘Yerinde saymak, geride kalmaktırdedi. Türkiye ekonomisinin yeni bir hikayeye ihtiyacı olduğunu anlatan Bilecik, bu yeni hikayenin, sanayinin dijital dönüşümü üzerinde yazılması gerektiğini bildirdi.Bilecik, son 10 yıllık dönemde dijital teknolojilerin sanayi başta olmak üzere tüm üretim ve hizmet sektöründe yarattığı dijital dönüşüm rüzgarının, küresel rekabetçilikte en büyük kırılmayı meydana getirdiğine dikkati çekerek, Türkiye özelinde dijitalleşmenin getirdiği yıkıcı etkinin sanayiyi dönüşüme zorladığını ifade etti. Türkiye'nin hedefinin güçlü ülkeler arasında yer almak olduğunu anımsatan Bilecik, "Ülkemizin dijital dönüşüm rüzgarını arkasına alarak daha hızlı ilerleyebilmesi için ilk şart, sanayimizin katma değeri yüksek üretim yapmasıdır değerlendirmesinde bulundu. Bilecik, geleceğe hazırlanırken gerekliliklerinin esas alınması gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:Bu anlayışla yüksek teknolojiyle üretimi ve yüksek teknolojili ürünü, bu çerçevede dijital teknolojileri kritik önemde görüyoruz. Türkiye'nin yeni kalkınma modeline temel teşkil edecek inovasyon ekosisteminin çok boyutlu bir bakış açısıyla oluşturulması önemli. Etkili sanayi politikalarının yaratılması, Ar-Ge ve yeniliğe yönelik stratejik yatırımların tasarlanması, insan kaynağı, teknolojik altyapıyı besleyecek ekosistemin oluşturulması kritik rol oynuyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, "Sanayinin dijital dönüşümünün yerli teknolojilerle sağlanması halinde ülkemizde üreticiler için toplam maliyetlerde yüzde 7'ye, dönüştürme maliyetlerinde yüzde 15'e varan verimlilik artışı sağlanması öngörülüyor dedi.
Kacır, TÜBİTAK'ta bu yıl 5'incisi düzenlenen TÜSİAD Sanayide Dönüşüm Günleri etkinliğinde yaptığı konuşmada, Bakanlık olarak milli teknoloji ve güçlü sanayi vizyonuyla çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. Bu vizyonun temeline yüksek katma değerli üretimi, dijital dönüşüme odaklanan ve güçlü çalışan sanayiyi koyduklarını ifade eden Kacır, dünya genelinde endüstriyel üretim süreçlerinde bütünüyle bir paradigma değişimi yaşadığını bildirdi.Kacır, söz konusu değişime ayak uydurmak için rekabet gücünü artıracak ve üretiminde yapısal dönüşümü gerçekleştirecek politikaları hayata geçirdiklerini vurgulayarak, "Başka ülkelerin ‘Endüstri 4.0', ‘Toplum 5.0' gibi politika çerçevelerini ve yol haritalarını dikkatle izliyoruz. Fakat onları taklit etmek yerine Milli Teknoloji Hamlesi başlığıyla öz kaynaklarımızla gerçekleştirebileceğimiz işleri, öz yetkinliklerimizi dikkate alarak, milli ve stratejik hedeflerimiz doğrultusunda hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Milli teknoloji ve güçlü sanayi vurgusuyla yüksek katma değerli alanları insan, teknoloji, altyapı, tedarikçiler, kullanıcılar ve yönetişim başlıklarında değerlendirerek gerçekleştireceğiz dedi. Kacır, sadece bugünün teknolojilerini değil, geleceğin teknolojilerini yakalayacak işleri hayata geçireceklerine işaret etti.

"SANAYİDE DİJİTAL DÖNÜŞÜM MİLLİ TEKNOLOJİDE ANAHTAR SÜREÇ
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ise, Türkiye'nin 2023'te 10 büyük ekonomiden birisi olabilmesi için herkesin üzerine görev ve sorumluluk düştüğünü söyledi. Mandal,"Bu anlamda milli teknolojideki anahtar süreçlerden birisi de sanayide dijital dönüşümdür dedi.

Sayı: 1178 - Sayı'nın Kapağı