Semih AYDIN – Göksel BAŞARAN

Yakup CANBOLAT

Bursa Valisi

Değerli Bursalılar;

Öncelikle Cumhuriyetimizin 100. yılının heyecanını bize şimdiden hissettiren 2023 yeni yılınızı gönülden kutluyor, her şeyin gönlünüzce olmasını diliyorum.2022 yılını uğurlarken görüyoruz ki hüzünleri, sevinçleri ve yaşanan acı tatlı hatıraları ile gerek ülkemiz gerekse dünya için birçok önemli gelişmeye sahne olan bir yılı daha geride bırakıyoruz.

2022 yılında dünyada yaşanan göçlere, savaşlara, yaşanan insani ve ekonomik krizlere bakarak kimilerinin insan haklarından, kandan ve gözyaşından fırsatlar çıkararak ahlaki çöküntü içerisinde olduklarına, kimilerinin de insana, hayvana, doğaya ve insanlığın ortak miraslarına katkı sunmaya çalıştığı bir yılı geride bıraktığına şahit oluyoruz.

Ne mutlu bizlere ki millet olarak geride bıraktığımız yılda yine mazlumların yanında olduk, onların hali ile hemhal olduk. 2023 yılında da gücümüze inanarak, umudumuzu canlı tutarak, karamsarlığa kapılmadan yine ve yeniden üzerimize düşen ne varsa hepsini yapmaya devam edeceğiz.

Geride bıraktığımız yılda ilimize, ilimizin siz güzel insanlarına tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızla birlikte hizmet etmek için gecemizi gündüzümüze katmaya gayret ettik. Yeni yılda da ilimizin sahip olduğu maddi ve manevi değerleri en faydalı şekilde kullanarak siz halkımızın hizmetinde olmaya var gücümüzle devam edeceğiz.

İlimizin bizlere en güzel miras olduğu bilinci ile, Bursa’nın her yönüyle bir marka kent haline gelmesi, en önemli hedefimiz olacaktır. Bu konuda bizim en büyük gücümüz ve avantajımız, tüm kamu kurum-kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları ile ilimizin bir bütün olarak ortak bir iradeye sahip olmasıdır.

2022 yılında Bursamıza her alanda pozitif dokunuşlarla emeği geçen iş vereninden işçisine, memurundan çiftçisine, erkeğinden kadınına, gencinden yaşlısına kadar herkese teşekkürlerimi sunuyorum.

Bu vesile ile aziz milletimizin ve siz Bursalı hemşehrilerimin yeni yılını kutlarken, 2023 yılının ülkemize ve tüm insanlığa barış, kardeşlik, huzur ve mutluluk getirmesini diliyor, sizlere saygılarımı ve sevdiklerinizle birlikte geçireceğiniz güzel bir yıl temenni ediyorum.

Alinur AKTAŞ

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı

Geçmişten aldığımız güç, birlik ve beraberlik ruhuyla, Cumhuriyetimizin 100. yılına giriyoruz. Yeni yılda da hedeflerimizden ödün vermeden Bursa'mızın geleceğini inşa etmeye devam edeceğiz. 2023 yılının bolluk ve bereketle dolu, sağlıklı ve huzurlu bir yıl olmasını diliyorum.

Mustafa DÜNDAR

Osmangazi Belediye Başkanı

Ülkemiz ve dünya açısından farklı süreçlerden geçtiğimiz bir yılı geride bıraktık. Ülkemiz üretim gücüyle, ekonomisiyle, büyüme performansıyla dünyadan pozitif ayrıştı. Bu süreçte biz de tüm Osmangazili hemşehrilerimizin yanında olduk ve şehrimize yeni değerler kazandırdık. Türkiye Yüzyılı’na gireceğimiz 2023’te Osmangazi olarak marka ve vizyon projelerin yine merkezinde olacağız.

Turgay ERDEM

Nilüfer Belediye Başkanı

2022 yılı tüm dünyada ekonomik açıdan çok zor geçti ve elbette belediyemizin bütçesine de yansıdı bu durum. Ancak biz Nilüfer Belediyesi olarak zor şartlara rağmen yine de çok sayıda projeyi yıl içinde hayata geçirdik.
İklim yılı ilan ettiğimiz 2022 yılında karbon ayak izini, 2030 yılına kadar yüzde 40 düşürme hedefimizi gerçekleştirme yolunda önemli adımlar attık. 2023 yılında bu çalışmalara daha da ağırlık vereceğiz. “Yeni nesil Nilüfer” diye başladığımız çalışmalar çerçevesinde çocuklara, gençlere, dezavantajlı gruplara, kadınlara ciddi anlamda projeleri önceki yıllarda hayata geçirdik bu yöndeki çalışmalarımız 2023 yılında artarak devam edecek.
Bursa’nın en fazla göç alan ilçesi olan Nilüfer’de daha yapacak çok işimiz var. 2022 yılında herkesin hayatını kolaylaştıracak yeni projelerle halkımızı gülümsetmeye devam edeceğiz. Çok zor bir dönemdeyiz ancak daha güzel günler olacağına bütün kalbimizle inanarak, umudumuzu hiç kaybetmeden hizmetlerimizi sürdüreceğiz. “Bugünlerin de üstesinden geleceğiz” diyerek herkese sağlıkla, umutla güzelliklerle dolu güzel bir yıl diliyorum.

Oktay YILMAZ

Yıldırım Belediye Başkanı

Ekonomisiyle, iş gücüyle, üretimiyle, eğitim hayatıyla, sosyal yaşamıyla Bursa’nın önemli değeri olan Yıldırım’da, hayatın her alanında en iyiye ulaşmak için yola çıktık. Kentimizin değerlerine sahip çıkmak, insanımızın yüzünü güldürmek ve hizmetlerimizi en doğru ve ulaşılır şekilde yapmak için buradayız. Yıldırım’ı, daha güzele, daha iyiye hep birlikte ulaştıracağız. 2023 projelerimizin meyvelerini vereceği bir yıl olacak. 2023’ün ülkemize, kentimize, ilçemize ve tüm insanlığa sağlık başta olmak üzere huzur ve mutluluk getirmesini diliyorum.

Hayri TÜRKYILMAZ

Mudanya Belediye Başkanı

Mudanya’nın tüm değerlerinin ön plana çıkarıldığı 8 yıllık bir yatırım sürecini tamamladık. Kentimizin geleceğini şekillendiren projelerimizi hemşehrilerimizle buluşturduk. Hesap verebilen, kaynaklarını etkin kullanan, ürettiğini halkıyla paylaşan bir belediye olarak, Mudanya’da 2023’ü, barışın ve kardeşliğin yanı sıra “bereketin kenti” ilan ettik.

Ali ÖZKAN

Karacabey Belediye Başkanı

Geride bıraktığımız 2022 yılı, Karacabey için yatırımlarla dolu bir yıl oldu. Altyapıdan turizme, sosyal faaliyetlerden kültür sanata, ulaşımdan spora kadar hemen her alanda Karacabey, adeta yatırımların merkezi oldu.

Merkezi yatırımlar, Bursa Büyükşehir Belediyesi yatırımları ve Karacabey Belediyesi’nin yatırımları ile ‘güzellikler şehri’ Karacabey’imiz, adeta altın çağını yaşıyor.

Bizler de göreve geldiğimizde belirlediğimiz 3T (Tarım, Turizm ve Teknoloji) vizyonu ile şehrimizin geleceğini inşa etmeye ve Karacabey'de yaşayan vatandaşlarımızın hayat standartlarını yükseltmeye devam ediyoruz.

2023 yılında da yeni yatırımlarla ve projelerle beraber Karacabey’in her alandaki yükselişi devam edecek.

Bu vesileyle herkesin yeni yılını en içten dileklerimle kutluyor; 2023’ün tüm insanlık için barış içinde sağlık, huzur ve mutluluk dolu bir yıl olmasını temenni ediyorum.

Prof. Dr. Saim KILAVUZ

BUÜ Rektörü

Üniversiteler; eğitim-öğretim yapmak, bilimsel projeler üretmek ve topluma faydalı çalışmalarda bulunmak üzere 3 temelde kurgulanmıştır. Bursa Uludağ Üniversitesi de bu 3 ana başlıkta Türkiye ve Bursa’nın ortak aklı olma hedefi ile çalışmalarına devam etmektedir. 48 yıllık dev bir bilgi çınarı haline gelen, “Öğrenci Dostu” ve “Toplumla Bütünleşen Üniversite” vizyonlarını üstlenen Üniversitemiz, bugüne kadar olduğu gibi yeni yılda da iş dünyasına, topluma ve tüm insanlığa faydalı hizmetlerde bulunmaya gayret edecektir.

YÖK tarafından Araştırma Üniversitesi olarak seçilen Üniversitemiz, Uluslararasılaşma ve İhtisaslaşma alanlarındaki başarısını 2023 yılında da sürdürecektir. Bu vesile ile Türk halkının ve Bursalı hemşehrilerimizin yeni yılını kutluyor, sağlık ve başarılar diliyorum.

Ahmet KILIÇ
AK Parti Bursa Milletvekili

Global ölçekte değerlendirdiğinizde 2022 yılında Türkiye’nin dünyadan pozitif ayrıştığı bir dönem yaşadık. Dış politikada, ticarette, sanayide ve ekonomik gelişmelerde Türkiye kendini daha hissedebilir, dünyanın gündemine oturmuş bir şekilde yoluna devam etti. İnşallah 2023 ülkemiz için ivmenin daha da arttığı bir dönem olacak.

Zeki ZORLU

Zorlu Holding YK Eş Başkanı

Türkiye ekonomisi 2022’de devam eden pandeminin etkilerine rağ­men ayakta ve güçlü kalmayı ba­şardı. 2023’ten umutluyuz.

Oda ve Borsalar

İbrahim BURKAY

BTSO YK Başkanı

Önce pandemi ardından da Rusya-Ukrayna Savaşı ekonominin hemen hemen her alanında etkisini göstermeye devam etti. 2022 yılı Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın ekonomik ve jeopolitik sonuçlarıyla şekillendi. Enflasyon rakamları tüm dünyada rekor seviyelere ulaştı. Gelişmiş ekonomilerde para politikalarında sıkılaştırma hamleleriyle faiz oranları yükselirken, büyüme performanslarında düşüşler kaydedildi. Ülkemizde ise döviz kurlarındaki yüksek volatilite ile başladığımız 2022 yılı tek haneye inen faiz oranları, hızlı büyüme, kurda azalan dalgalanma ve hızı yavaşlasa da yüksek seyreden enflasyonla mücadele içinde tamamlanıyor.

Küresel ekonomi, büyük oranda enerjinin yol açtığı bir enflasyonla karşı karşıya. Bu sürecin nasıl yönetileceği ile ilgili belirsizlikler var. Burada bizim risklerimiz olduğu kadar avantajlarımız da var. Cumhuriyetimizin yeni yüzyılında ideallerimizi gerçekleştirebilmemiz için enflasyonu düşürecek, fiyat istikrarını sağlayacak, rekabet gücümüzü ve refah seviyemizi artıracak argümanlara ihtiyacımız var. En önemli ihraç pazarımız olan Avrupa Birliği ülkelerinde beklenen resesyonu da dikkate alarak, başta KOBİ’lerimiz olmak üzere işletmelerimizin artan sermaye ihtiyaçlarına çözüm üretmemiz gerekiyor. Bu noktada enflasyon muhasebesinin yeniden uygulanması ve finansmana erişimin kolaylaştırılması büyük önem taşıyor. Pandemi sürecinde çalışanlarımız için koruma kalkanı olarak planlanan ‘Kısa Çalışma Ödeneği’nin de ekonomideki yavaşlamaya karşı yeniden uygulanmasını bekliyoruz.

Küresel ekonomide yaşanan değişim ve dönüşümle birlikte Türk imalat sanayi ürünlerine yönelik büyük bir talep artışı gerçekleşti. İhracatımız Cumhuriyet tarihimizin en yüksek düzeyine ulaştı. Bu başarıyı sürdürülebilir kılmak, ihracata dayalı üretimin ve büyümenin gerektirdiği katma değeri yüksek ürünler için yeni yatırımlara ihtiyacımız var. Bu nedenle başta üretim ve ticaret merkezi Bursa’da olmak üzere ölçek ekonomisine uygun, kapasite artışına imkân sağlayan, otoyol, demiryolu ve liman entegrasyonuyla daha rekabetçi bir üretim anlayışına zemin hazırlayan yatırım alanlarına ihtiyacımız var.

Bursa gibi üretim ve ticaret merkezi şehirlerde ekonominin dinamosu olan KOBİ’lerin güçlü bir yapıya kavuşturulması kalkınma hedeflerinde stratejik bir nitelik taşıyor. Bursa’mızın ve ülkemizin krizi fırsata dönüştürebilmesi ve sürdürülebilir gelişimi için doğru bir mekânsal planlamaya ihtiyacı var. Bursa’nın toplam yüzölçümü içinde yalnızca binde 8’i sanayi alanı. Bunun da yarısı plansız. Altyapısı ve arıtma çözümleri olmayan, lojistik imkanları gelişmemiş plansız sanayi alanlarında üretim yapmak bu alanlarda üretim yapan firmalarımız için bir kader olmamalı. Daha güçlü bir Bursa ve Türkiye ideallerine ulaşmak için düşük karbon emisyonlu, yüksek enerji verimliliği, akıllı şebekeler, sanayi ve tarım alanları oluşturmak, çevre dostu ve sürdürülebilir bir büyüme gerçekleştirmek zorundayız. Bu kapsamda yüksek teknoloji üretim odaklı TEKNOSAB ile firmalarımıza rekabet ve ayrışma yerine ticaret zinciriyle verimlilik ve nitelikli büyüme imkânı sağlayan KOBİ OSB gibi örnek projelere yenilerinin eklenmesi gerekiyor. Bunu gerçekleştirebildiğimiz takdirde Türkiye’nin başta cari açığı olmak üzere kronik birçok sorununa da çözüm üretmiş oluruz.

Özer MATLI

Bursa TB YK Başkanı

Özellikle korona virüs salgınının ekonomilerde yarattığı tahribatı Rusya-Ukrayna savaşının daha da derinleştirdi. Ekonomilerdeki küresel durgunluk yılın ikinci yarısından itibaren çok daha belirgin bir hal aldı. Gıda emtia fiyatlarındaki artışlara ek olarak, maruz kaldığımız kur artışları üretim için gerekli olan hammadde fiyatlarımızı ve dolayısıyla da maliyetlerimizi ciddi ölçüde artırdı. Bunun yanı sıra iş dünyamız, savaşın devam eden etkileri, mevcut enflasyonist ortam, finansmana erişimde yaşanan sıkıntılar ve küresel iklim değişikliklerinin getirdiği öngörülemez gelişmeler gibi temel problemlerle 2022 yılında mücadele etmek zorunda kaldı.

Türk iş dünyası bu süreçte önemli bir sınavdan geçti. Her geçen gün artan riskler ve kırılganlıklara karşın Türkiye ekonomisi diğer ülke ekonomilerine göre daha az etkilendi. İhracat ve büyüme rakamları da bu başarıyı destekliyor. Enflasyon ve girdi maliyetlerinin üretim üzerindeki baskısına rağmen iş dünyamız sahip olduğu dinamizm ile krizlere hızla uyum sağlamıştır. Öyle ki en büyük ihracat pazarımız olan Avrupa ülkelerindeki durgunluk belirtilerine karşın pazar çeşitliliği sayesinde ihracatımızın 250 milyar doları geçmesi ve yılın ilk 9 ayında elde edilen yüzde 6’lık büyüme oranı ekonomide yakaladığımız güçlü performansın göstergesidir.

Küresel ticaret hacmi küçülmeye devam ediyor. Ülkelere ilişkin 2023 yılı büyüme beklentilerinin azalarak resesyon endişelerinin arttığı bir dönemde, Türkiye’nin önündeki en önemli iki gündem maddesinin yaklaşan seçim süreci ve yüksek enflasyon. Bu iki konu 2023 yılını şekillendirecek. Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlayacağımız 2023 yılında, ekonomi yönetiminden öncelikli beklentimiz enflasyonun düşürülerek alım gücünün artırılması, fiyat istikrarını sağlayacak enstrümanların devreye alınması, üretim girdi maliyetlerini aşağı çekerek iş dünyasının yatırım, istihdam, üretim ve ihracat iştahını koruyacak destekleri hayata geçirmesidir.

İçinden geçtiğimiz bu zorlu süreci ancak ve ancak katma değeri yüksek kaliteli üretim ve ihracat ile aşabiliriz. Bu noktada önümüzdeki riskleri çok iyi analiz edip, mevcut iktisadi planlamalarımızı buna göre yapmalıyız. Tarım sektörü başta olmak üzere savunma sanayi ve teknoloji gibi alanlardaki araçlarımızı çeşitlendirip ihracat pazarlarımızı genişletmeliyiz. Unutmayalım ki her zorluk aynı zamanda yeni fırsatları da içinde barındırır. Ekonomi yönetimimizin alacağı önlemlerin de itici gücüyle Türk iş dünyası olarak bu fırsatlara odaklanmalı, birlik ve beraberlik içerisinde, makroekonomik hedeflere ulaşmak adına kararlılıkla çalışmaya ve üretmeye devam etmeliyiz. Bu vesileyle 2023 yılının krizlerin değil, umudun hâkim olduğu bir yıl olmasını temenni ediyor, yeni yılın tüm dünyaya barış, huzur ve bereket getirmesini diliyorum.

OSB’ler

Hüseyin DURMAZ

Bursa OSB YK Başkanı

Bir yılı daha geride bırakıyoruz. 2022 yılı, 2020 ve 2021’den devreden pandemiden kurtulduğumuz bir sene oldu. Ancak bu kez Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş konjonktürel gelişmelere yol açtı. Global ekonomi, sürekli yükselen enflasyon başta olmak üzere enerji sıkıntısından maliyet artışlarına kadar pek çok alanda etkilendi. 2023 yılı geleceğe daha umutla bakmak istediğimiz bir yıl olacak. Bu vesile ile ülkemiz başta olmak üzere iş dünyasına Bursa OSB’deki firmalarımıza başarılı bir yıl dileklerimle herkese sağlık ve mutluluk temenni ediyorum.
 

H. Ersan ÖZSOY

DOSAB YK Başkanı

Artan emtia ve enerji maliyetleri 2022 yılında üretimi etkileyen en önemli faktör oldu. Savaş ve Avrupa’daki resesyon da ihracatımızı etkiledi. Tüm bunlar neticesinde zor bir yılı geride bıraktık. 2023 seçim yılı olacak. Bu durum bir belirsizlik doğursa da özellikle seçimin ardından izlenecek doğru politikalarla iş dünyasının önünün açılmasını diliyoruz.

Erol GÜLMEZ

NOSAB YK Başkanı

2022 çok zor bir yıl oldu. Pandeminin ardından bir rahatlık beklerken savaşın başlaması umutlarımızı boşa çıkardı. Savaştan dolayı emtia ve enerji fiyatları çok arttı. Bu da iş dünyasında olumsuz etki yarattı. Özellikle ihracata çalışan firmalar çok sıkıntıda. Çünkü girdi maliyetlerimiz TL bazında çok yüksek artarken dövizin baskılanması sonucu cirolarımızda bir artış olmadı. 2023’te bu olumsuzlukların tersine dönmesini umut ediyoruz.

Yunus AYDIN

Uludağ OSB YK Başkanı

Pandemiyle geçen yılların 2022’ye ümitli bir başlangıç yapmıştık. Ancak yılın başında patlak veren Rusya-Ukrayna savaşı, beraberinde enerji krizi ve global ölçekte yaşanan enflasyon tüm dünyayı olduğu gibi ülkemizi de etkiledi. Fakat tüm bunlara rağmen bölgemizdeki firmalar üretim ve ihracatlarını başarılı bir şekilde sürdürdü. Yeni yılda da Uludağ OSB olarak üreterek, istihdam sağlayarak ve ihracatımızı artırarak ülke ve Bursa ekonomisine fayda sağlamaya devam edeceğiz.

Ö. Faruk KORUN

HOSAB YK Başkanı

Covid-19 salgının etkilerinin hafiflemesiyle 2022’ye yeni umutlarla başlamıştık. Ancak bu süreçte hem küresel ölçekte hem de ülkemizde yaşanan gelişmeleri ne yazık ki bu umutlarımızı boşa çıkardı. 2022 özellikle sanayide zor bir yıl oldu. 2022’deki umutlarımızı yeni yıla taşıyoruz. Yeni yılın istikrar ve öngörülebilirlik getirmesini temenni ediyoruz.

Yalçın TOY

Kayapa OSB YK Başkanı

2022, Covid-19’un ardından toparlanma yılı oldu. Yılın sonuna doğru açıklanan asgari ücret ve EYT kararı ise çalışanlar açısından yılın en büyük sürprizi oldu. İş insanları olarak bu kararlardan biz de mutluluk duyduk. Çünkü iş veren ve çalışanlar olarak aynı dünyanın içindeyiz. 2023 yılında emekli olan EYT’lilerle çalışmak en büyük arzumuz.

2023’ün sağlıklı, mutlu ve bol kazançlı bir yıl olmasını ümit ediyoruz. Çünkü dünya ekonomisinde Türkiye’nin yıldızı her geçen yıl daha da parlıyor.
 

UİB

Baran ÇELİK

OİB YK Başkanı

Türkiye otomotiv endüstrisinin ihracattaki tek koordinatör birliği olan Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) öncülüğünde bu yıl sektörel ihracat hedefimizi 33 milyar dolar olarak belirlemiştik. Ancak başta çipler olmak üzere, küresel enflasyonist ortam, resesyon riski ve tedarik sorunlarının yıl boyunca devam etmesi bizi hedefimizden alıkoyacak. Diğer taraftan yüzde 85 Euro ile çalışan otomotiv endüstrisi bugüne kadar Euro-Dolar paritesi kaynaklı 2.5 milyar dolar kayıp yaşadı. Yılsonuna kadar bunun 3 milyar dolara ulaşmasını bekliyoruz. Kısaca sadece Euro-Dolar paritesi geçen yılkı seviyelerinde seyretseydi, yaşanan tüm sorunlara rağmen 33 milyar dolarlık hedefimize ulaşmış olacaktık.

Yine de OİB’in son aylık verilerine baktığımızda Euro bölgesinde derinleşen daralmaya rağmen otomotiv ihracatımızda artışın sürdüğünü görüyoruz. Türkiye otomotiv endüstrisi olarak Kasım ayı ihracatımız geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 14 artışla 2,9 milyar dolar oldu. Böylece aylık bazda bu yılki en yüksek ihracat rakamına ulaştık. Otomotiv endüstrisinin toplam ihracattan aldığı pay yüzde 13,2 olarak gerçekleşti. Bu yıl ocak-kasım döneminde de yaklaşık yüzde 6 artışla 27,8 milyar dolar ihracata imza attık. Bugün itibariyle bu yılı 30 milyar doların üzerinde bir ihracat ile tamamlayacağımızı öngörüyoruz.

Bilindiği üzere dünya otomotiv endüstrisi büyük bir dönüşüm süreci yaşıyor. Fosil yakıtlı motorlu taşıtlar ve geleneksel aksam ve parçalar yerini bağlantılı, otonom, paylaşımlı ve elektrikli araçların hakim olduğu yepyeni bir mobilite ekosistemine bırakıyor. Türk otomotiv sektörünün de dünyada yaşanan bu dönüşümün bir parçası olması gerekiyor.

Türkiye otomotiv ihracatının %12’sini gerçekleştiren Bursa ilinde kurulu OİB olarak bu temel vizyon bilincinde öncü çalışmalara imza atıyoruz. 2022 yılında da bu konuda önemli projeleri ve çalışmaları hayata geçirdik. Dönüşümün en önemli gündem maddelerinden olan sürdürülebilirlik konusunda bizi en çok zorlayacak temel etkenin, 2050 yılında iklim nötr kıta olmayı hedefleyen AB’nin İklim Politikaları olacağından hareketle, öncelikle Ticaret Bakanlığı desteği ile Otomotiv Sektöründe Yeşil Dönüşüm Ur-Ge Projesini başlattık. Sektörümüzden 18 firmamızın katıldığı bu proje ile Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın getireceği sınırda karbon düzenlemesi gibi ihracatçılarımızı etkileyecek düzenlemeler hakkında üyelerimizi bilinçlendirmek, rehberlik etmek ve karbon emisyonlarını azaltarak Yeşil Düzenin getireceği şartlar doğrultusunda dönüşümlerini sağlamalarına yardımcı olmayı hedefliyoruz.

Yine Yeşil düzenin getireceği şartlar doğrultusunda dönüşümlerini sağlamalarına yardımcı olmak amacıyla 1 milyon 800 bin Euro’luk Türkiye Otomotiv Sektörünün Karbon Emisyon Düzeyinin Değerlendirilmesi ve Sera Gazı Net Sıfır Emisyonuna Sahip Olmak İçin İyileştirme Alanlarının Belirlenmesi IPA III Projesi”sinin başvurusunu Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na iletmiş durumdayız.

OİB olarak sürdürülebilirlik, Ar-Ge ve inovasyon odaklı katma değerli ihracatı artırmak üzere yaptığımız en güçlü çalışmalardan biri de Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması (OGTY). Her yıl Ticaret Bakanlığı desteği ve TİM koordinatörlüğünde düzenlediğimiz yarışma ile geleceğin yenilikçi girişimci projelerinin gün ışığına çıkmasına ve ticarileşebilmesine en güçlü katkıyı sunuyoruz. Bu yıl yarışmayı Şarj ve Batarya Teknolojileri Çözümleri teması ile 25 Ekim tarihinde Bursa Uludağ Üniversitesi’nde yoğun bir katılımla düzenledik ve toplam 500 bin TL'lik nakdi ödül dağıttık.

Bu yılki yarışmada birincimiz, başta otomobillerin uzaktan kumandası olmak üzere oyuncaklarda, saatlerde, bilgisayarlarda ve birçok elektronik cihazda kullanılan CR2032 tipi lityum pillerin üretimini gerçekleştiren ve bu alanda Türkiye’nin ithalata bağımlılığını tamamen ortadan kaldırma vaadiyle öne çıkan Tayko Pil projesi ile Dr. Tayfun Koçak oldu.

OİB olarak birinci olan projeye 140 bin, ikinciye 120 bin, üçüncüye 100 bin, dördüncüye 80 bin ve beşinciye 60 bin TL ödül verdik.

OGTY’de ayrıca yurtdışı eğitim desteği, patent tescil sponsorumuz Adres Patent firması sponsorluğu ile Patent Tescil ödülü; Okan Üniversitesi sponsorluğu ile OPINA Programı bağlantılı ve otonom araçlar konusunda teknolojik mentörlük ve OPINA altyapısı üzerinde verilecek eğitim hizmetlerinden yararlanabilme imkanı da sunuldu. Kazanan projeler İTÜ Çekirdekte kuluçka programına alınma ve projelerini burada geliştirme imkânına da sahip olacaklar. Ayrıca Türkiye'nin en büyük girişimcilik etkinliklerinden biri olan Big Bang Startup Challange'a katılma hakkı kazandılar.

Paydaşı olduğumuz ve 7-8 Aralık tarihlerinde düzenlenen İTÜ Çekirdek Big Bang Startup Challenge Yarışmasında da otomotiv alanındaki 10 girişimci projeye toplam 1 milyon TL ödül dağıttık. OGTY ve İTÜ Çekirdek Big Bang Startup Challenge ile birlikte bu yıl verdiğimiz nakdi ödül tutarı toplamda 1,5 milyon TL’ye ulaşmış oldu.

Diğer yandan OİB olarak TAYSAD ve OSD iş birliğinde geleneksel olarak düzenlediğimiz ve bu yıl 17-18 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirdiğimiz Uluslararası Otomotiv Mühendisliği Konferansı-IAEC ile dijital ve yeşil dönüşümün gerçekleşmesine katkı sunduk, mühendislik alanında bu konuda atılması gereken adımları ele aldık.

Aynı şekilde inovasyon konusunda çalışan üniversiteler ve akademisyenler ile ihracatçı firmaların eşleştirildiği Odaklı İnosuit Programı’na Mart ve Eylül 2022 yılı döneminde 4 yeni üye firmamız dahil oldu.

Otomotiv endüstrimizde sürdürülebilirlik ve yenilikçilik bilincini genç öğrencilerimize de aktarabilmek ve güncel konularla onların ufkunu açmak amacıyla OSD iş birliğinde iki yıldır Otomotiv Yaz Kampı etkinliğimizi de düzenliyoruz.

Bu yıl otomotiv ihracatımızı artırmak adına Mısır Otomotiv Sektörel Ticaret Heyeti, Fransa- Renault Sektörel Ticaret Heyeti, ABD-Michigan Otomotiv Sektörel Ticaret Heyeti, İtalya Autopromotec Fuarı, Automechanika Frankfurt, Rusya ve Azebaycan Sektörel Ticaret Heyeti Programı ve ABD, LasVegas AAPEX Otomotiv Aftermarket Fuarı gibi çok sayıda fuar katılımına ve heyet ziyaretleri programlarına imza attık.

Sonuç olarak, otomotiv endüstrisinde yaşanan gelişmeler doğrultusunda hem mevcut faaliyetlerimizi genişletmeyi ve güçlendirmeyi hem de yeni faaliyetler ile ihracatçılarımızı yaşanmakta olan dönüşüme hazırlıklı kılmayı ve onlara yardımcı olmayı amaçlıyoruz. OİB olarak bu dönüşüm sürecinde çatı kuruluşumuz TİM, sektör paydaşlarımız OSD ve TAYSAD ile yakın iş birliği içerisinde çalışmaya devam edeceğiz. 2023 yılında da 30 milyar doların üzerinde bir rakam hedefiyle yola çıkacağız.

Nüvit GÜNDEMİR

UHKİB YK Başkanı

Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği olarak en önemli ihracat kalemlerimiz olan kadın ve erkek dış giyim, suni-sentetik ev tekstili, diğer ev tekstili ve pamuklu ev tekstili ürünlerimizi başta İspanya, Hollanda, Almanya, Birleşik Krallık ve Fransa gibi büyük pazarlar olmak üzere çok sayıda ülkeye ihraç ediyoruz. Geçen yıl yüzde 32 artışla 970 milyon dolara yükselttiğimiz ihracatımız bu yıl ocak-kasım döneminde yüzde 16 artışla 1 milyar 26 milyon dolar olurken, geriye dönük 12 aylık dönemdeki ihracatımız da yüzde 16 artışla 1 milyar 111 milyon dolar olarak gerçekleşti.

UHKİB olarak, 2022 yılsonu hedefimizi 1 milyar 50 milyon dolar olarak belirlemiştik. Yılın ilk 11 ayında 1,03 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğimiz dikkate alındığında, aynı performansın yılın geri kalanında devam edeceğini ve 2022 yılı için ihracat hedefimizi fazlasıyla gerçekleştireceğimizi söyleyebiliriz.

2023 yılı için henüz bir hedef belirlememekle birlikte, uluslararası ticarete engel olan salgın, savaş, enerji sıkıntısı gibi konuların ortadan kalmasını diliyoruz. Bunun olması durumunda Türk hazır giyim ve konfeksiyon sektörü ve birliğimiz üyesi firmalarımızın üretimden gelen gücü, kalitesi ve yenilikçi yaklaşımlarıyla her zaman hedefini yükselterek, ihracatı artıracağına inanıyoruz. Yeni Ar-Ge yatırımları, katma değeri yüksek, orijinal tasarımlı ürünlerin ihracatı ile küresel piyasalarda firmalarımızın yerlerini güçlendirebiliriz.

Değişen dünya düzeninde sorumlu birer dünya vatandaşı olarak üretimde sürdürülebilirlik ve döngüsel ekonomi ekseninde karbon ayak izimizi minimuma indirmemiz de gerekiyor. Aynı şekilde Endüstri 4.0 ile birlikte insan makine ilişkisi yeniden şekillenirken yapay zeka trend takibinde yepyeni ufuklar açtı, tedarik üretim dağıtım süreci uçtan uca izlenebilir hale geldi. B2B ve B2C’ye yönelik pazarlama faaliyetlerinde iş yapma biçimlerimiz değişti. Bu değişimi firmaları olarak ayak uydurmak zorundayız. Küresel markaların tedarik süreçlerini de yeniden gözden geçirdiği bir dönemde, Made in Türkiye markasını kaldıraç olarak kullanabiliriz.

En büyük Ticaret ortağımız Avrupa Birliği, Yeşil Mutabakat ile kamu ve özel sermayeyi iklim ve çevresel eylemlere yönlendirmek için birtakım aksiyonlar alacağını taahhüt ediyor. Mutabakatın bizim için önemli boyutu ise AB’nin işbirliği içinde olduğu ülkelerden de bu kurallara uymasını bekleyecek olması. Sektör firmaları olarak bu konudaki gelişmeleri takip ediyor ve ilgili mevzuatlara uyum için firmalarımız gerekli çalışmalarda bulunuyor.

UHKİB olarak tüm bu gelişmeler üzerine üyelerimizi bilgilendirme çalışmaları yürütüyoruz. Bu yıl pek çok başlıkta toplam 37 eğitim gerçekleştirdik ve toplamda yaklaşık 3000 kişi bu eğitimlere katıldı. “Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektöründe Endüstri 4.0 Entegrasyonu’’ isimli UR-GE projemiz ise devam ediyor. Tekstil mühendisliği öğrencilerimizin geleceklerine yön verebilmek, kariyer hedeflerine yönelik fikir sahibi olmalarını sağlamak, sektörle ilgili soru işaretlerine yanıt bulabilmeleri amacıyla konusunda uzman konuşmacıları üniversite öğrencileri ile buluşturduğumuz TEXSUM zirvesini 2023 yılında da düzenlemeyi planlıyoruz.

TechXtile Start-Up Challenge programı ile genç girişimcileri teşvik ederken, Athleisure Challenge Aktif Giyim Tasarım Yarışması’nın paydaşı olarak sürdürülebilir tasarım ile üretimde ve tüketimde doğal kaynakların korunması, yenilenebilir enerji tüketiminin desteklenmesi hedefliyoruz.

Pınar TAŞDELEN ENGİN

UTİB YK Başkanı

Pandeminin yıkıcı etkilerinin azalmasıyla birlikte ihracatta yeniden yükseliş trendine kavuşan Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği olarak, 2021 yılında ulaştığımız 1 milyar 355 milyon dolarla tüm zamanların rekorunu kırmanın ardından, 2022 yılında hedefimize doğru ilerliyoruz. Bu yılın Ocak-Kasım döneminde ihracatımız geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2 artış ile 1 milyar 242 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu dönemde; dokuma kumaşlar, suni-sentetik iplikler, örme kumaşlar, pamuklu ev tekstili ve dokunmamış kumaşlar ve eşyalar en önemli ihracat kalemleri arasında yer alırken, en önemli ihracat pazarlarımız Almanya, İspanya, Birleşik Devletler, İtalya ve Fas oldu. 1 milyar 242 milyon dolarlık ihracata imza atan UTİB’in katma değerli üretim, etkin yurt dışı fuar katılımları, ticaret ve alım heyetlerinin de desteğiyle yıl sonuna kadar hedefine ulaşabileceği görülüyor.

Üretim ve ihracatta dünya sıralamasının üst basamaklarında yer alan sektörümüzün verilerine baktığımızda; bu yılın sonunda yine en büyük pazarımız olan Avrupa Birliği ülkelerine ihracatımızın 4,2 milyar dolar olacağını öngörüyoruz. İkinci en büyük pazarımız olan Bağımsız Devletler Topluluğu bölgesine de ihracatımızı yüzde 25 dolaylarında artırarak 1 milyar 650 milyon dolar düzeyine taşıyoruz. Ayrıca üçüncü büyük bölgemiz olan Afrika pazarına da ihracatımız 1,3 milyar dolar barajını aşacak.

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin 2021 yılı ilk 1000 ihracatçısı arasında 132 adet hazır giyim ve 53 adet tekstil firmamızın yer alması, sektörlerimizin gücünü ve potansiyelini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Artık sadece bir pazara odaklanmış değil, yakın ve çevre ülkeler başta olmak üzere dünyanın tamamını pazar kabul eden bir anlayışa sahibiz. 2022 yılı ilk 11 aylık dönemde ülkemiz zor şartlara rağmen tam 198 ülke ve bölgeye tekstil ihracatı yaptı. Diğer yandan Türkiye tekstil sektörü sadece pazar çeşitlendiren değil, ürün çeşitlendiren bir konuma da yükseldi. İşte bütün bu olumlu gelişmelerin altında yatan nedenlerin en önemlilerinden biri de Ar-Ge tasarım ve inovasyon kültürünün, yapılan çalışmalarla ülkemizde de yaygınlaşmış hale gelmesi.

Tekstilin, tasarım ve yeniliklere her zaman açık bir sektör olmasını sektörün güçlü yanlarından birisi olarak iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Sektörün küresel rekabet ortamında öne çıkabilmesi için Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markalaşma, ekoloji dostu çevreci üretim vb. konularında çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz. Çünkü 2023 yılı AB Yeşil Mutabakatı yaptırımlarının 2022 ye oranla daha da yoğun olacak. Bunu önlemek ve küresel rekabette güç kaybetmemek için Ar-Ge’ye verdiğimiz önemin yanı sıra; girişimcilik ekosisteminin gelişimine de çok önem veriyoruz. Bu alanda yoğun çalışmalarımız da var.

TechXtile Platformu kapsamında, Start Up Challenge ile genç girişimcileri sektöre katmaya devam ediyoruz. Kurumlarda yapılan yenilikçi uygulamaların yarıştığı İnovasyon Ligi etkinliği ile firmaların Ar-Ge yatırımlarını artırmasını teşvik ediyoruz. Genç tasarımcıları sektöre kazandırmak amacıyla yola çıktığımız Türkiye Ev Tekstili Tasarım Yarışması da önemli projelerimizden biri. Bugüne kadar finale kalan tasarımcılarımızın tamamına yakını sektörde faaliyet gösteriyor bu da bizi son derece mutlu ediyor. Texsum Zirvesi ile tekstil mühendislerine destek oluyoruz. Son olarak da Ticaret Bakanlığı desteği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) koordinatörlüğünde bu yıl ilk defa hayata geçirdiğimiz ulusal çaplı Aktif Giyim Tasarım Yarışması Athleisure Challenge ile fonksiyonel ve estetik tasarımların ortaya çıkması ve ürünlerin ticarileşmesine katkı sağlanmasını hedefliyoruz.

Prof. Dr. Senih YAZGAN

UYMSİB YK Başkanı

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) olarak bu yıl ocak-kasım döneminde yüzde 10,5 azalışla 133,1 milyon dolar ihracata imza attık. İhracat rakamımızdaki düşüşü iklimsel durumun ve soğuk havaların hasadı ötelemesine bağlayabiliriz.

2022 yılının 11 aylık döneminde Birliğimizin gerçekleştirdiği ihracatın yüzde 93,4’lük kısmını, yani 124,3 milyon dolarlık bölümünü en fazla ihracatı yapılan ilk 15 ürün oluşturdu. Bu dönemde en önemli ihracat kalemlerimiz 30,77 milyon dolarla siyah zeytin, 27,1 milyon dolarla incir, 17.6 milyon dolarla kiraz ve vişne, 12 milyon dolarla domates ve 6,6 milyon dolarla da şeftaliden oluştu.

Ülkeler bazında incelediğimizde, Almanya, 2022 yılının ocak-kasım döneminde de en fazla ihracat yaptığımız pazar olma özelliğini korudu. Almanya’nın toplam ihracatımızdaki payı yüzde 41,9’a yükselirken, 56 milyon ihracat yaptığımız Almanya’yı sırasıyla; Hollanda, Rusya, Birleşik Krallık ve Hong Kong takip etti. Aynı dönemde 15 ülkeye yaptığımız ihracat 114 milyon dolara ulaşırken, birliğimizin toplam ihracatındaki payı da yüzde 85,8 oldu.

Birliğimizin, 2022 yılı ilk 11 ayında yaptığı ihracatta en büyük payı AB ülkeleri alıyor. Diğer önemli pazarlar arasında Rusya Federasyonu, Birleşik Krallık başta olmak üzere diğer Avrupa, Kuzey Amerika ve Uzak Doğu ülkeleri yer alıyor. Rusya pazarının genişletilmesi, Hindistan, Malezya, Singapur, Çin gibi Uzakdoğu ülkelerine ihracatın önündeki karantina engellerinin giderilmesi ve nakliye düzenlemeleri gibi bir dizi adımlarla ihracatın artırılması planlanıyor.

Geride bıraktığımız Covid-19 pandemisi nedeniyle dünya genelinde özellikle gıda tüketiminin artması ve bu artışın devam edeceği yolundaki sinyaller ilerisi için umut veriyor. Öte yandan pandemi döneminin insanlara sağlıklı ve güvenilir gıdanın önemini bir kez daha göstermesi sektör ihracatının geleceği için olumlu gelişmeler.

Ancak, tarım sektörünün diğerler sektörlere nazaran don, dolu, sel, kuraklık gibi iklim koşullarından direkt etkilenmesi nedeniyle ileriye dönük bir ihracat hedefi belirlemek bizleri zorlayabiliyor. Geçen yıl 100’e yakın ülkeye ihracat gerçekleştirmeyi başaran UYMSİB olarak, 2022 yılı ihracat hedefimizi 175 milyon dolar olarak belirlemiştik. İlk 11 aylık ihracat rakamlarımıza bakıldığında 133,1 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaştığımızı görüyoruz. Her ne kadar bu rakam hedeflerimizin altında kalsa da 2022 yılı ihracat rakamlarının yılsonunda çok büyük farklılık göstermeyeceğini düşünüyoruz. İhraç ürünlerimizin iklim koşulundan olumsuz etkilenmesi durumunda önümüzdeki dönemde ihracatımızda azalışların da olabileceğini belirtmekte fayda var.

Özkan KAMİLOĞLU

UMSMİB YK Başkanı

Ocak-kasım döneminde yüzde 27,6 artışla 271 milyon dolar ihracat gerçekleştiren Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin (UMSMİB) geriye dönük 12 aylık dönem ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26 artışla 292 milyon dolar oldu. Bu yıl ihracatımızda önemli artışlar gördüğümüz bir yıl oldu. Geçen yıl yüzde 15 artışla 49 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğimiz en büyük pazarımız Almanya, bu yıl da en büyük pazarımız olma özelliğini korudu. Ocak- kasım döneminde Almanya’ya yüzde 16 artışla 53,4 milyon dolar ihracat yaptık. Almanya’nın ihracatımızdan aldığı pay yüzde 20 düzeyinde. Bu ülkeyi yüzde 17 pay ile Rusya takip ederken, üçüncü büyük pazarımız Irak da ihracattan yüzde 9 pay alıyor. Söz konusu dönemde, Irak’a yüzde 40 artışla 23,8 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik.

Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da ana pazarımız Avrupa Birliği Ülkeleri ve ihracatımızdan en büyük payı Avrupa Birliği Ülkeleri alıyor. İhracatımız için büyük önem arz eden Avrupa Birliği ülkelerini bu yıl Bağımsız Devletler Topluluğu ülkeleri takip ediyor.

UMSMİB olarak bu yıl ihracat verileri mal grupları bazında değerlendirildiğinde; ön plana çıkan ürünlerimiz arasında ilk sırada Sebze Meyve Bitki Parçaları Konserveleri mal grubu yer alırken, Dondurulmuş Patates Konserveleri ikinci sırada, Gazlı Sular-Maden Suları-Gazozlar üçüncü sırada yer alıyor. Ayrıca geçen yıl aynı döneme göre kilogram başına ihracatta artışlar göze çarpıyor.

UMSMİB olarak 2022 yılında 260 milyon USD olan hedefimiz doğrultusunda ilerliyoruz. Her platformda dile getirdiğimiz gibi, pandeminin başladığı 2020 yılı ve yine pandemi gölgesinde geçen 2021 yılında ihracatta yaşanan artışlar bizi yanıltmamalı. Önemli olan bu başarının sürdürülebilir olması ve normal şartlarda da devamlılığının sağlanması... Bu olumlu havayı sürekli kılmak için doğru analizi yapmamız ve bu verileri ve dönemi iyi okumamız gerekiyor. 2023 yılı için de her sene olduğu gibi bir öncekinden daha fazla ihracat yapmayı, ülkemize daha fazla döviz kazandırmayı amaçlıyoruz.

Yeni dönemde gıda sektörüne olan talebin artacağından hareketle, işlenmiş gıda ihracatının 2023 yılında da artış göstereceğini tahmin ediyoruz. Alternatif pazarlar olarak, Uzak Doğu ve Rusya Federasyonu da bizler için yine önemli pazarlardan olacak.

STK’lar

Rasim ÇAĞAN

BOSİAD YK Başkanı

Ben 2023 yılına umutla bakıyor ve işlerin daha iyi olacağı düşüncesi ile plan yapıyorum. İş insanı her zaman geleceğe umutla bakmak zorundadır. Bir televizyon programında şu soru dikkatimi çekmişti; ‘Çalışan ile iş insanı arasında bakış açısı farkı nedir?’ sorusuna cevap genelde ‘iş insanlarının bardağın dolu tarafını görmeye çalıştıkları’ idi.

Ülke ekonomisini etkileyen, iç dinamikleri ve dış pazarlardır. Her ne kadar, ihraç pazarlarımızda resesyon beklentileri olsa da; resesyon beklentisi öngörülebilirliği etkileyerek küresel markaların tedarik süreçlerini değiştirmelerine ve bunun sonucunda ihtiyaç oluştukça yakın pazarlardan alışveriş etmelerini gerektirecektir. Stratejik konum olarak çok şanslı olan ülkemiz, nüfusu yaşlı ama zengin, doğal kaynak zengini Rusya ve petrol zengini Orta Doğu’nun güvenilir ve hızlı tedarikçisi olmaya devam edecektir. Bizim ülkemizin stratejik konumu, Dünya ekonomik krizlerini sever. Dolayısıyla, Dünya’daki resesyon söylentileri beni az endişelendiriyor.

Tekstilci çıkışı fuarlarda arıyor Tekstilci çıkışı fuarlarda arıyor

Ancak iç dinamiklerimiz, seçim yılı olması sebebiyle biraz daha karmaşık olacak. Ben ekonomik ortamı yılın birinci yarısı ve ikinci yarısı olarak, iki farklı şekilde yaşayacağımızı düşünüyorum. İlk yarıda para ve maliye politikalarında gevşeme ile %3,5 civarında bir büyüme ve enflasyonun baz etkisi ile %50 civarına gerilemesini ancak Mayıs ayında yapılması beklenen seçim sonrası kurlar üzerinde baskının kalkması ile artan kurlar ve %60 civarlarına yükselen bir enflasyon ile karşılaşacağımızı düşünüyorum. İlk yarıda para ve maliye politikalarının desteklediği ekonomiyi, ikinci yarıda artacak kurlarla ihracat taşıyacak ve 2023 yılını %4-5 arası bir büyüme ile bitireceğimizi öngörüyorum.

Ben Türkiye’nin Dünya krizini seven stratejik konumuna ve düştüğü yerden elinden bir avuç toprakla kalkan insanına güveniyorum.

Nilüfer ÇEVİKEL

TÜGİAD ve DOSABSİAD Başkanı

İş dünyası olarak birçok zorlukla mücadele etsek de 2022, üretimden hiçbir surette vazgeçmediğimiz bir yıl oldu. Küresel resesyon işaretlerinin yoğunlaştığı bir dönemde enerji başta olmak üzere birçok girdi kaleminde yaşanan artışlar, rekabetçilik noktasında dezavantajlı bir duruma yol açsa da üretim ısrarımız sürdü. Artan maliyetlere ek olarak finansmana erişimde yaşanan zorluklar da yatırımlar için öngörülebilirliği azalttı. Makroekonomik hedeflere ulaşılması yolunda iş dünyamızın özverili çalışmaları, 2022'de olduğu gibi yeni yılda da belirleyici olacaktır. 2023'te daha fazla üretim, daha fazla yatırım ve daha fazla istihdam için yeni başarı hikâyeleri yazmaya devam edeceğiz.

Engin ÇETİNER

GÖRSİAD YK Başkanı

Pandemi Türkiye’ye yaradı. Avrupa’daki rakiplerimizin yavaşlaması bizi ön plana çıkardı. Hem firmamız özelinde hem sektörümüz bazında hem de bölgemizdeki imalatçıların yoğun bir şekilde çalıştığını gözlemliyoruz. Firmalar yeni yatırımlarla kapasitelerini artırmayı amaçlıyor. Biz de yeni yatırımımızla kapasitemizi yüzde 40 artırmayı planlıyoruz. Ancak bu noktada en büyük endişemiz Avrupa’nın resesyona girmesi. Fakat Avrupa dışındaki pazarlar iyi gidiyor. Bu bağlamda ABD, Uzak Doğu, Afrika ve Orta Doğu pazarlarının önümüzdeki süreçte daha hareketli ama Avrupa pazarının daha sakin geçeceğini düşünüyorum.

Nihat ALPAY

MÜSİAD Bursa Şb. Bşk.

Pandeminin ardından küresel enflasyon, Rusya – Ukrayna savaşı ve enerji kriziyle karşı karşıya kaldığımız bir yıl oldu. Ancak buna rağmen Türk iş insanları olarak üretime, istihdama ve ihracata ara vermeden yolumuza devam ettik. 2022’yi pozitif büyümeyle tamamlayacak olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. 2023’te de azim ve özveriyle üretmeye, ülke ekonomisine katma değer sağlamaya devam edeceğiz.

Ramazan KAYA

MARSİFED YK Başkanı

Zor bir yılı daha geride bırakıyoruz. İlk 9 ayda ihracatımız yüzde 17 artarken, ithalatımız yüzde 40 arttığı, dış ticaret açığımızın yüzde 156 oranında arttığı, dış ticaret hadlerimiz 80’lere düştüğü, işsizlik oranlarımıza bir çözüm bulamadığımız, enflasyon oranlarımızın tarihi rekor kırdığı, politika faizinin, piyasa gerçeklerinden uzaklaştığı, buna karşılık savaşa rağmen turizm gelirlerinde hedefe yaklaştığımız bir yılı geride bırakıyoruz.

Cumhuriyetimizin 2. yüzyılına ise, kafamızda birçok soruyla giriyoruz. Baskılanan döviz kuru daha ne kadar devam edecek? OVP’da enflasyon hedefi %22,3 olarak belirlenmiş. Bu hedefin ne kadarı gerçek? Seçim sonrası uygulanacak politikalar neler? İhracat pazarındaki resesyon endişesi bitecek mi? Rusya – Ukrayna savaşının seyri ve enerji fiyatları ne olacak? Bu endişelerle girdiğimiz, 2023 yılınız kutlar, önce sağlık, mutluluk, huzur ve barış dolu bir yıl geçirmenizi dilerim.

Osman AYBİL

İMOS YK Başkanı

Pandemi ve Ukrayna savaşı etkisi ile artan ham madde ve enerji fiyatları tüm sektörlerde olduğu gibi mobilya sektöründe de etkili oldu. Özellikle ham madde fiyatları beklentilerin çok ötesinde bir artış gösterdi. Beraberinde yüksek enflasyon ile azalan alım gücü mobilya sanayicimizi son derece olumsuz etkiledi. Tüm bunlar yaşanırken yüksek döviz kuru ile yeni pazarlara yönelme ve ihracat ağırlıklı satış planlamaları da ön plana çıktı.2022 yılı İnegöl Mobilya sanayisinin ihracat backgroundunun ne kadar önemli olduğunu ve yeni pazarlar ile çeşitlendirilmesine ihtiyaç doyulduğu anlaşılan bir yıl oldu demek yanlış olmaz.

2023 yılı küresel ekonomik dalgalanmanın etkisinin azalarak da olsa devam edeceği bir yıl olacağını düşünüyorum. Fiyat artışlarının etkisini bu yıl olduğu kadar sert ve yüksek olmayacağı beklentisi içerisindeyim. İstikrarlı bir yapıya dönüş yılsonuna doğru hissedilir olsa da kısa sürede oluşması gerçekçi bir yaklaşım olmaz düşüncesindeyim

Kağan YEŞİL

BURPAS YK Başkanı

Pandemi, savaş ve yüksek enflasyon gibi etkenler, tüm dünyada olduğu gibi 2022 yılında Türkiye ekonomisini de hissedilir ölçüde etkiledi. İş dünyası olarak 2023 yılından en önemli beklentimiz istikrardır, yaşadığımız ekonomik olumsuzluklar geleceğe umutla bakmamızı engelleyemeyecektir.

Osman GÜLER

IBIA YK Başkanı

Sektör olarak pandemiyle ülkemize yönelen talebi iyi değerlendirerek, istikrarlı büyümemizi 2022 yılında da sürdürdük. 2022 yılında ilkini gerçekleştirdiğimiz IBIA Expo Fuarı ile sektörümüzü aynı çatı altında buluşturmanın mutluluğunu yaşadık. Geride bıraktığımız 2022’de enerji krizi, artan maliyetler gibi unsurlar üretimi etkilese de, tüm olumsuzluklara rağmen başarılı bir yılı geride bıraktık.

2023’te de tüm risklere rağmen üretim ve ihracata odaklanarak aynı başarılı performansı sürdürmek istiyoruz. 28 Eylül – 1 Ekim 2023 tarihlerinde ikinci kez düzenleyeceğimiz IBIA EEXPO ile sektör olarak gücümüze güç katmayı hedefliyoruz.

Fatih ŞAKİR

BALKANTÜRKSİAD YK Başkanı

2022 yılı pandeminin sonu ve Rusya-Ukrayna savaşının başlangıcıyla başladı. Bu savaşın 2023 yılında bitmesini diliyoruz. Bu savaşın Türkiye’ye faydaları ve zararları oldu. İş insanları olarak krizleri fırsata çevirerek, her zaman ülke ekonomimize katkı sağlamak istiyoruz. Seçim sürecini bir an önce atlamamız gerekiyor. Çünkü insanlarımız yatırımlarını seçim sonrasına ertelemeyi tercih ediyor. Bu süreci de atlattıktan sonra Türkiye’nin önünün açık olduğunu düşünüyorum.

Zarif ALP

RUMELİSİAD YK Başkanı

Konjonktürel gelişmelerin de etkisiyle 2022 yılı tüm dünyada pek çok açıdan zorlu geçti.

Ancak her zaman olduğu gibi bu yıl da sanayiciler olarak yaşanan tüm zorluklara rağmen üretmekten vazgeçmedik ve ülkemiz için her koşulda katma değer sağlamaya devam ettik.

2023 yılında da ülkemize katkı sağlama hedefiyle üretmeye ve yatırımlara devam edeceğiz.

RUMELİSİAD olarak da her geçen gün büyüyen ve güçlenen yapımızla, Balkanlar ve Türkiye arasındaki sosyal, kültürel ve ticari ilişkileri güçlendirme çalışmalarının yanı sıra sosyal sorumluluk projelerimizle de fark yaratmaya devam ettik. Yeni yılda da bu yöndeki çalışmalarımız, yeni projelerle birlikte artarak devam edecek.

Herkese sevdikleriyle birlikte mutlu, sağlıklı ve başarılı bir yıl diliyorum.

Murat KAYA

GESİAD YK Başkanı

2022 yılı büyük umutlarla başladığımız ama tüm dünyayı saran enflasyon ortamı, Rusya-Ukrayna savaşı ve enerji krizi iş süreçlerini inanılmaz zorlar hale geldi. Bu durumun daha da derinleştiğini hissediyoruz. Zor bir yılı geride bıraktık. 2022 yılındaki umudumuzu 2023’e taşıdık. Reel sektörün desteklenmesi gerektiğini her fırsatta dile getiriyoruz. Enflasyonist ortamın arkasına daha fazla gizlenemeyiz.

Arif DEMİRÖREN

BARSİAD YK Başkanı

2022 sadece ülkemiz için değil, dünya geneli için zorlu bir yıl oldu. Özellikle Rusya-Ukrayna krizi ile birlikte tırmanışa geçen enerji fiyatları, üretim dünyasının yatırım iştahanı azalttı. Yanı sıra yüksek enflasyon, finansmana erişimde yaşanan zorluklar da üretimde sürdürülebilirlik için risk teşkil etti. Tüm bu zorluklara rağmen ülke ekonomimiz, pandemi döneminde olduğu gibi pozitif ayrışmayı başarmıştır. Ümit ediyorum ki, girdi maliyetlerini düşürmeye yönelik yeni hamlelerle daha fazla yatırım ve istihdam mümkün olacaktır. Yeni yılın tüm dünya için sağlık, huzur ve bereket getirmesini temenni ediyorum.

Yavuz Kazangil

TOSYÖV Bursa YK Başkanı

Son yıllarda dünyada ve Türkiye’de ekonominin bir önceki seneye göre küçülerek gittiği ve değişkenlerin arttığı için sancılı gitti. 2022’de Covid-19’un etkisinin bitmesini beklerken savaş ve ekonomik çalkantılar 2022'yi ciddi etkiledi. Bu değişkenlik içinde geçmiş yıllarda doğru stratejiler yapmış firmaların atağa geçtiği, yaşanan olaylara anlık stratejiler oluşturan firmaların yaşam mücadelesi verdiği ve karsız da olsa bir şekilde yılı kapattıkları görülüyor. Ne yazık ki, günü yöneten firmaların hayat mücadelesi imkansıza yaklaştı.

2023 yılı birçok sanayiciye heyecan ve umut vermiyor. 2022'nin bilinenlerinin önüne seçim de eklendi. Açıkçası bundan sonra işletmelerimizin kurumsal firmalarda olduğu gibi uzun stratejiler yapmaya mecburuz, sanayici toplumun ilk amacı üretebilmekti, sonra bu ucuza üretmek oldu, ardından pazarlama önem kazandı. Şimdi gerçek ar-ge yapmanın zamanı özel ürün ve markalaşmak ön plana çıktı. Bunlar üzerine stratejiler bizi hedeflerimize götürebilir.

2023'te ancak bunları yaparsak daha doğrusu bu stratejileri oluşturursak bir geleceğimiz olduğunu bilmek gerekir. 2023 yine de bir umut olduğunu unutmamak gerekir. Yalnızca alışkanlıklarımızı değiştirmemiz kaçınılmaz, onu bilmemiz bence bize yeni ufuklar açacaktır.

Gürsel DURMUŞ

ARSİYAD YK Başkanı

2022 yılını iki ayrı dönemde ele almak gerekiyor. Kur korumalı mevduat uygulaması piyasalarda bir rahatlık yarattı. Özellikle dövizin baskı altına alınarak, sabit bir şekilde tutulması borsanın hareketlenmesine yol açtı. Enflasyonist ortamlarda borsa kazançlı bir yatırım haline geliyor. Bu nedenle borsanın beklenenin çok üzerinde prim yaptığı gördük. Eğer dövizde bir hareketlik yaşanmazsa 2023’ün ilk yarısında da bu durumun yaşanması mümkün. Ancak dövizin baskı altında kalması ihracat ayağını da sıkıntıya sokacaktır. Bu yüzden dövizde bir artış yaşanabilir. Fakat seçimin ardından farklı ekonomik politikalarla karşı karşıya kalabiliriz. Çünkü şu anda uygulanan sürdürülebilir bir ekonomik politika değil. Seçimi kim kazanırsa kazansın faizleri yükseltmek ve enflasyonu dizginlemek için yeni bir politika içinde olma zorunluluğunda. Daha sıkı bir politikaya ihtiyaç var. Seçimden sonra kemerleri sıkacağız. 2022 belirli noktalarda olumlu belirli noktalarda sıkıntılı geçti. Ama genel itibariyle sanayi ayağında üretim, ihracat ve büyüme noktasında olumlu bir süreç geçirdik. 2023’ün de herkes için hayırlı ve güzel bir yıl olmasını temenni ediyorum.

Ülfet ÖZTÜRK

BUMKAD YK Başkanı

Bursa Mühendis Kadınlar Derneği olarak başarılı ve yoğun bir yıl geride bıraktık. 2022 yılı Dünya’da ve Tükiye’de pandemi döneminden çıkışımızı kutladığımız bir yıl oldu. Bunun yanında bu yıl iki önemli konu olan sürdürülebilirlik ve iklim krizi gündemlerimizi çokça meşgul etti ve etmeye de devam edecek. 2023 yılının öncelikle Dünyamızda önemli sorunların ortadan kaldırıldığı, hepimiz için sağlık, huzur ve mutluluğun dolu dolu yaşanacağı bir dönem olmasını diliyorum.

Ömer YILDIZ

BEKSİAD YK Başkanı

Rusya-Ukrayna savaşının başlamasıyla tüm dünya gibi biz de sıkıntılı bir sürece girdik. Artan maliyetlerin enflasyona yansıması ve küresel çapta yaşanan krizler bizleri de etkiledi. Ama büyük bir sıkıntı olmadan 2022’yi atlattık. 2023’ün 2022’ye nazaran daha umut dolu olduğunu düşünüyorum. Ancak bu yılı büyümekten ziyade mevcudu koruyarak, kontrollü bir şekilde üretimi devam ettirme yılı olarak görüyorum.

Hasan EKER

TÜRSAB Gen.Bşk.Yrd.

2022 yılı turizm sektörü olarak beklentilerimizin üzerinde geçti. Yıla başlarken Covid sıkıntıları vardı. Bir de yılın başında Rusya-Ukrayna savaşının başlaması sektörümüzün 2022’ye karamsar başlamasına yol açtı. Ancak salgının azalması ve Rusya’ya yönelik atılan adımlar buradan gelen müşterilerde düşüş yaşanmamasını sağladı. Ayrıca yeni pazarlara yönelik hamleler 2022’nin verimli geçmesini sağladı. 50 milyon turist 40 milyar dolarlık gelirle 2022’yi kapattık. Fakat karlılıklar gelir artışı oranında olmadı. Personel, enerji, gıda ve akaryakıt giderlerinin artması karlılıkların artmasının önündeki engel oldu. Gelecek yıl için konjonktür iyi gözüküyor. Dış turizm olacak. Türkiye dış pazar için ucuz bir ülke konumunda. Ancak iç pazardaki düşüşün 2023 yılında devam edeceğini düşünüyorum. Çünkü otel fiyatları iç pazardaki müşterinin ulaşamayacağı seviyelere çıktı. Hareketli bir yıl bekliyoruz ama giderlerimiz de oldukça arttı. Özellikle asgari ücrete gelen zamlar hizmet sektöründeki firmaları zorluyor. Biz personel odaklı, emek yoğun bir sektör olduğumuz için işçilik ücretlerindeki artış karlılıklarımızı olumsuz etkiliyor. Bu yüzden bizi hem geliri hem de gideri yüksek bir yıl bekliyor. Ayrıca seçim yılına giriyoruz. Bu da turizm anlamında dalgalanmalar yaşanabilir. Dolayısıyla temkinli olmamız gereken bir yıla giriyoruz. Fakat dış pazar için iyi kontratlar yapıldı. Yurt dışından gelecekler için iyi bir sezon geçireceğimizi ve rekorlar kıracağımızı düşünüyorum.

Mustafa ANDIÇ

İMSİAD YK Başkanı

2022 yılı çok keyifli geçmedi. İstikrarsızlık devam etti. Sürdürülebilir bir ekonomik ortam oluşamadı. Enflasyon yüksek devam etti. İnşaat malzemelerine enflasyon üzerinde zamlar gelmesi bizi oldukça zorladı. Hem vatandaşın hem de müteahhitlerin finansmana erişimi zor oldu. Topyekûn zor bir dönemden geçtik. 2023 yılı konutta bir kredi kampanyası olacağını öngörüyoruz. Bunu olumlu karşılıyoruz. Bu sektörümüz için can suyu olacaktır.
 

Esra İNHANLI

Yapı Den. Kr. Bir. Bursa Şb. Bşk.

2022 sektörümüz için zor geçti. Yılda bir kez ocak ayında belirlenen birim fi­yatlarımız 2022 yılında gelen tüm zamların atında adeta eridi. Pek çok işletme kredi kul­lanımı ile borçlanarak ayakta kalmaya çalıştı.2023’te Bursa özelinde yeni yapı denetim fir­maları açılmasın ve yüzde 70-80 oranında doluluk ile çalışarak 2022’deki zararları­mızı kapatabilelim.

Emin DİREKÇİ

KalDer Bursa Şb. Bşk.

Komşularımız savaştı ve devam ediyor, bu durum yakın çevremizi ve bizi olumsuz etkiliyor. Enflasyon çok yüksek gerçekleşti, gerçek hayat pahalılığı ise en az iki katı.

Enflasyondan arındırıldığında cirolar düştü. Asgari ücret açlık sınırının altında.

Kadın ve çocuk istismarı hat safhada. Ülkeden ayrılan ve ayrılmak isteyen çok yurttaşımız var. Adalete güven yok. Bu şartlar altında dahi geleceğe güvenle ve umutla bakıyorum. Halkımı ve vatanımı seviyorum.

Otomotiv

Faik ÇELİK

Beyçelik Holding YK Başkanı

Beyçelik Grubu olarak 2022 yılında yatırım ve büyüme planlarımız doğrultusunda faaliyetlerimizi sürdürerek bu yılı hedeflediğimiz şekilde tamamlamayı başardık. 2023 yılındaki en önemli gündemimiz hali hazırda devam eden üretim tesisi yatırımlarımızın tamamlanması, üretimdeki kapasite artışlarımız ve bu yeni yatırımlarımız ile birlikte yurtiçi ve yurtdışında faaliyet gösterdiğimiz tüm bölgelerde yeni istihdam olanakları yaratmak olacaktır.

A. İhsan YEŞİLOVA

Yeşilova Holding YK Başkanı

Ekonomik, sosyal ve toplumsal alanda yaşanan zor koşulların globalde ve ülkemizde derinden hissedildiği, belirsizliklerle dolu, çetin bir seneyi geride bıraktık. 2022 yılı tüm sıkıntılara rağmen, planlarımızı ve yatırımlarımızı gerçekleştirdiğimiz bir yıl olarak geride kalıyor. İşlerimizi bu yıl da istikrarlı bir şekilde büyüttük, sene başında koyduğumuz hedefleri yakalayarak ve zaman zaman da üstüne çıkarak başarılı sonuçlara ulaştık. Ancak küresel ekonomi kırılgan bir süreçten geçmeye devam ediyor ve önümüzde daha zorlu günler var. Yaşanan olumsuzluklara ve belirsizliklere rağmen 2023’te de karamsarlığa kapılmadan ama ihtiyatlı bir yaklaşımla üretmeye devam edecek; şehrimiz, ülkemiz ve toplumumuz için katma değer oluşturmak için çalışacağız.

Fahrettin GÜLENER

Ermetal Şirketler Grubu YKB

1972 yılında iş dünyasına atıldım. Tek davam vardı; üretim, üretim hem de YERLİ ÜRETİM! Şimdi ise yarım asrı geride bıraktığım günlerde bir ilave yapma gereğim oldu; İHRACAT! İhracatın ithalatı karşılama oranına dikkat…! Var gücümüzle çalışalım.

Ayhan KORGAVUŞ

Ünver Group YK Başkanı

Neresinden bakarsak bakalım hem ülkemiz açısından hem de küresel anlamda ekonomik açıdan zorlu bir yılı geride bırakıyoruz. Hammaddeden enerjiye, lojistikten tedarik zincirine kadar üretim ve ihracat için gerekli olan tüm kalemlerde büyük güçlükler yaşadık. Yıl boyunca rutin hale gelen enerji maliyetlerindeki artış ve beraberinde getirdiği yüksek enflasyon, belirsizliği daha da artırdı. Tüm bu olumsuzluklara rağmen Ünver Group olarak faaliyetlerimize, yatırımlarımıza ara vermeden şehir ve ülke ekonomisine katkı sunmaya devam ettik. Tüm ekibimiz bu anlamda teknoloji alt yapımızı da kullanarak üretim proseslerinde iyileşme sağlayan fikir ve projeler üzerine yoğun çaba sarf etti. Sürdürülebilirlik ve enerji tasarrufu alanlarında çalışmalarımıza hız kazandırdık. Çalışarak ve üreterek büyüyeceğimize olan inancımızla otomotiv sektörünün geleceği için önemli yatırımlar gerçekleştirerek yeni makina parkurları ve tesis yatırımlarımızı gerçekleştirdik. Elektrikli (hibrit ve hidrojen yakıt hücreli) araçlara uygun ürünler üretmeye başladık.

2022 yılı ekonomik açıdan zorlu bir yıl olarak hafızalara kazındı. Türkiye’yi diğer ülkelerden negatif ayrıştıran yüksek enflasyonun yanı sıra yüksek enerji fiyatları, cari açık, yüksek döviz kuru, izlenen ekonomi politikaları tüm kesimleri olumsuz etkiledi. Bu ekonomik tablo, Rusya-Ukrayna savaşı, tedarik zincirlerindeki aksamalar gibi küresel konjonktürde yaşanan sıkıntıların da eklenmesiyle pekişti, öngörülebilirlik iyice zayıfladı. Finansmana erişimdeki zorluklar, yüksek emtia ve enerji fiyatları gibi birçok soruna rağmen sanayi üretimimizin hız kesmeden devam etmesi 2022 yılının pozitif yanları oldu. Tüm kesimler gibi biz sanayici ve iş insanlarının 2023 yılı için en büyük beklentisi ülkemizin istikrarlı ve öngörülebilir bir ekonomiye kavuşmasıdır. Yüksek teknolojiyi ve katma değeri önceleyen ve ithal girdiyi düşürecek üretimin sürükleyeceği büyümeyi sağlamamız gerekiyor. Ayrıca rekabet gücümüzü artırabilmek için sanayimizin yeşil ve dijital dönüşümünü sağlamalıyız. Tüm bunlar için doğru bir kalkınma ve finansman modeli ile stratejik bir planlama “olmazsa olmaz”.

Mahmut KOÇASLAN

Koçaslanlar Holding YKB

2022 yılı, Koçaslanlar Holding ve grup şirketlerimiz adına tüm pazar zorluklarına rağmen, İşimizi daima ileri taşıyarak, hizmet verdiğimiz her segmentte ve kendi üretimimiz olan tüm ürün gruplarında Türkiye’nin EN İYİ çözüm, satış ve hizmet operasyonu olma vizyonumuza uygun ilerlediğimizi gösteren başarılarla dolu, öğretici bir yıl oldu. 50. yılımıza yaklaşırken, 2023’te de birlikte omuz omuza vererek çok daha büyük başarılara imza atacağımıza gönülden inanıyorum.

Sevda KESKİN GÜLMEZ

Güleryüz Otomotiv YKB

2022 yılının Güleryüz için oldukça başarılı ve verimli geçtiğini söyleyebilirim. AR-GE Merkezimizin 2022 yılında başarılı projelere imza atarak Türkiye’nin ilk çift katlı elektrikli otobüsünü ürettik. hracat yaptığımız ülkelere yenilerini eklerken, yurtiçi pazardaki araç sayımızı da arttırdık. Tüm dünyada pandeminin izleri silinmeye devam ederken özellikle turizm sektörüne yönelik üretmiş olduğumuz modellerimizi Almanya’da katıldığımız IAA Transportation Fuarı’nda sergiledik ve olumlu geri dönüşler aldık. Güleryüz olarak 1967 yılından beri otobüs üretmekteyiz. Üretimimizi her yıl arttırmamıza rağmen Dünya’da toplu taşıma kullanım oranlarının azaldığını ilgili sektörel raporlardan takip etmekteyiz. 2023 yılında çevreye duyarlı yerel yönetimlerin destekleri ile toplu taşıma kullanımının teşvik edilmesi amaçlı olarak kullanıcılara çeşitli sübvansiyonlar verileceği Avrupa’daki bazı ülkeler tarafından açıklanmaktadır. 2023 yılında hem toplu taşıma kullanım oranlarının artacağını hem de elektrikli otobüslere olan talebin artacağını öngörmekteyiz. Tüm Dünya için sağlıklı bir yıl dilerken ve kaostan uzak bir yıl diliyoruz.

Mustafa EKİNCİ

Doğu Pres YK Başkanı

Doğu Pres ailesi olarak 2022 yılında ürün yelpazemizi ve üretim kapasitemizi artırmaya devam ettik. Teknolojik atılımların hız kazandığı ve sürdürülebilirlik adına çevreci projelerin revaçta olduğu bir dönemdeyiz. Müşterilerimizin elektrifikasyon, hidrojen yakıtlı ve hibrit araç çalışmalarından yeni projeler aldık. Yeni teknolojileri barındıran makineleri bünyemize katarak yeni ürün gruplarına çok hızlı uyum sağlayabiliyoruz. Bu yetkinliklerimiz ile ikisi ana sanayi olmak üzere hizmet verdiğimiz global firma sayısını 2022 yılında 17’ ye çıkardık.

Ürünlerimizin yüzde 70’ini ihraç ediyor, farklı pazar arayışlarımızla da bu başarılarımızı 2023 yılında da büyüyerek artırmayı hedefliyoruz. Önümüzdeki sene için satışlarımızda ise yüzde 20 büyüme öngörüyoruz.

Osman AŞLAV

Demircioğlu Group Genel Müdürü

Yıla umutlu başlamıştık. Ancak Rusya-Ukrayna savaşıyla beraber emtia ve enerji maliyetlerindeki artışlar bu olumlu tabloyu biraz tersine çevirdi. Fakat ülkemiz bu süreçte pozitif ayrıştı. Türkiye’ye talep oldukça arttı. Bu durum firmamıza da yansıdı. Dolayısıyla yılı başarılı bir şekilde tamamladığımızı söyleyebilirim. 2023’te de yeni yatırımlarımızla üretim ve ihracatımızı artırmayı hedefliyoruz.

R. Serkan AKTAŞ

Aktaş Holding YK Başkanı

2022 yılı herkes için zorlu geçti. Ancak biz, her şeye rağmen üretmeye ve ülkemize katma değer sağlamaya devam ettik.

Şirket olarak, sürdürülebilirliğin ve değer yaratma anlayışının her alanda yaygınlaşması hedefiyle çalışmalarımızı tüm hızımızla sürdürüyoruz.

Yeni yılda da Aktaş Holding olarak bu doğrultuda çalışmalarımız devam edecek.

Herkesin yeni yılını kutluyor; 2023'ün sağlıklı ve başarılı bir yıl olmasını diliyorum.

Ümran ERTAŞ

SKE Otomotiv YKB Yrd.

2022 yılı dünya ve Türkiye için belirsizliklerle dolu bir yıl oldu. Global bir değişim süreci içerisindeyiz. Bu sene hedeflerimizi buna göre planlamaya çalıştık. Ayrıca ciro bazlı 2021 rakamlarının üzerine çıktık. 2022 yılında ayrıca çeşitli yatırımlar yaptık. Otomotiv sektörü 2026 hedefleri doğrultusunda çevre dostu çatı üstü güneş panel yatırımı yaptık. 2023 yılı içerisinde kendi elektriğimizi artık kendimiz üreteceğiz ve karbon ayak izimizi ciddi oranda azaltacağız. Ayrıca sektörel ihtiyaçlarımız doğrultusunda yeni makine yatırımı yaptık. 2023 yılı, Türk sanayisi için öngörülmesi zor bir yıl olacak. Bütçe hazırlama konusunda her firmada olduğu gibi bizde ciddi zorluk yaşıyoruz ancak hedeflerimiz ve yatırımlarımız doğrultusunda 2022 yılının üzerinde kapatmayı hedefledik ve bu hedefe ulaşmak adına SKE Grup olarak çok daha agresif olacağız. Yeni yatırımlarımız 2023 yılı ilk çeyreğinde aktif hale gelecek. Yıl ortasından itibaren daha rekabetçi olacağız ve yeni pazarlarda daha yüksek cirolara ulaşmada emin adımlarla yürüyeceğiz. Dünyanın test edildiği bu zorlu koşullarda devletimizin bizim gibi sanayicilerin ve ihracatçının yanında durmasının, desteklemesinin önemini bir kez daha vurgulamak istiyorum. Biz gücümüzü çalışanlarımızdan ve ülkemizden alıyoruz. Ülkemizin refahına katkıda bulunmaktan hiçbir zaman geri durmadık, yeni dönemde de durmayacağız. 2023 yılının tüm Türkiye sanayisi ve halkımız için daha iyi bir yıl olmasını temenni ediyorum.

Esma BAŞ GÖCEN

Yepsan YKÜ

Yepsan Grup olarak 2022 yılını seri üretim artışlarının olduğu, yoğun proje uygulama ve devreye alma çalışmaları nedeniyle emek ve zaman yoğunluğu yaşadığımız bir yılı geride bırakmanın haklı gururu ile yeni bir yıla girecek olmanın tatlı heyecanını yaşamaktayız. Yapmış olduğumuz yatırımlarımızın ve projelerin devreye girmesiyle birlikte Yepsan büyüme trendini yukarılara çıkarmaya devam edecektir.

Emel ÖZKAN TAŞYAKAN

Destek Otomotiv YK Üyesi

2022 Yyılı başında Ar-Ge Merkezimizin faaliyete başlaması ile birlikte farklı sektörlere yeni projeler geliştirmeye başladık. Enerji, lojistik, hammadde ve malzemelerdeki kontrol edilemeyen artışlara, enflasyonist ortama rağmen hedeflerimiz doğrultusunda yılı tamamladık. 2023 yılı hedefimiz ise emekleme aşamasında olan projelerimizin tamamlanması ve seriye dönmesi ile birlikte üretimde atağa geçmek, katma değerli seri ürünler ile kârlılığımızı arttırmaktır. Yeni yılın başta Ülkemize, firmamıza, tüm çalışanlarımıza ve paydaşlarımıza sağlık, mutluluk ve huzur getirmesi dileklerimle, iyi seneler.

İpek YALÇIN

Thierry Diniz Otomotiv Gen. Md.

Hem dünya hem de ülkemiz zorlu bir yıl geçirdi. Pandemi şartlarından yeni çıkmaya çalışırken; malzeme ve enerji fiyatlarındaki artışlar, yüksek enflasyon ile savaş hem bireysel hem de şirketlerimizi yordu. Bu neden ile 2023 yılının önce güven, istikrar ve huzur getirmesini diliyorum.

Gelecek yıl; Cumhuriyetimizin 100. Yılını kutlayacağız. Çok zor koşullarda kazanılmış bu miras için hepimize çok büyük görevler düşmektedir. Hedefimiz; Türkiye ekonomisini ve şirketlerimizi dünya standartlarında, üretim kabiliyetleri ve insan kaynağı ile tercih edilir hale getirmek olmalıdır.

Çok büyük bir dönüşümün eşiğindeyiz. Dijital çağ ile birlikte şirketlerimizin çok daha hızlı ve doğru uyumlanma yapmak zorunda oldukları bir döneme giriyoruz. Daha fazla üretken ve rekabetçi olmamız gerekmektedir. Ayrıca hem bireyler hem de kurumlar olarak “Sürdürülebilirlik” ve “Döngüsel Ekonomi” konuları, ana ilgi odağımız olmalı çünkü tek bir Dünya var ve sınırlı kaynaklarını hızlıca tüketmekteyiz. Thierry Diniz olarak 2022 yılını “Sürdürülebilirlik” yılı ilan etmiş ve yıl boyunca hem çalışanlarımız hem de Tedarik Zinciri ağımız ile farkındalık çalışmaları yürütmüştük. Bu yıl da bu çalışmalarımıza devam edeceğiz.

Tevfik SAYAR

Nevpa Group YK Üyesi

Pandeminin ardından 2022 yılında dünya ticaretinde tekrardan hareketlenme yaşandığını gördük. Uluslararası fuarlar yeniden hız kazandı, lojistik kaynaklı sorunlar azalmaya başladı. Ancak tüm bu pozitif gelişmelere rağmen dünyada yaşanan enflasyonist ortam, Avrupa’nın resesyon tehlikesine girmesi, Rusya-Ukrayna savaşı ile ortaya çıkan enerji krizi 2022’nin ana gündem konuları oldu. Tüm bunlara rağmen Nevpa olarak üretim ve ihracatta hız kaybetmeden yolumuza devam ettik. 2023 yılında da yeni yatırımlar ve ürünlerimizle, 70 yıllık başarımızı aynı şekilde sürdürmeyi hedefliyoruz.

Deniz ALAGÖZ

T.Ş.T. Lift Amortisör Dış Tic. Md.

2022 yılı ülkemiz ve dünya açısından hareketli oldu. Pandemiden sonra yaşanan talep artışı global ölçekte enflasyona yol açarken, gelişmiş ülkelerin ekonomileri durgunluk riskiyle karşı karşıya kaldı. Tüm bunlara Rusya-Ukrayna krizi ile baş gösteren enerji krizi de eklendi. Bunların etkilerini ülkemizde de gördük. Ancak tüm bu olumsuzluklara rağmen Türkiye ve dünyada fuarların yeniden hız kazanması, ticari ilişkilerin de eski düzenine girmesini sağladı. Biz de yeni ürün ve hizmetlerimizle bu fuarlarda boy gösterdik. 2023 yılı belirsizliklerle birlikte geliyor. Özellikle önümüzdeki seçim süreci yılın gidişatında önemli rol oynayacak. İş dünyası olarak temennimiz belirsizliklerin ortadan kalkması ve önümüzü net şekilde görebilmek.

Murat BAYRAM

Hitachi Astemo Türkiye Fabrikası Genel Müdürü

27 ülkede yaklaşık 140 tesiste 90.000 kişiyi istihdam eden global bir otomotiv teknoloji şirketi olan Hitachi Astemo’nun Türkiye Fabrikası olarak, gerek yurt içinde gerekse globalde gösterdiğimiz başarılı performansla 2022 yılını hedeflediğimiz rakamlara ulaşarak tamamladık. Bu nedenle oldukça mutlu ve gururluyuz.

2023 yılında da üretim kapasitemizi artırma odaklı yaptığımız yatırım çerçevesinde, sürdürülebilir büyüme hedeflerimize emin adımlarla ilerleyeceğiz. Sektörümüzde fark yaratarak, kaliteli ve başarılı çalışmalarımız sayesinde küresel otomotiv pazarında iddialı bir şekilde büyümemizi sürdüreceğiz.

Bu vesileyle; yeni yılın başta sağlık olmak üzere yeni fırsatlar ve yeni başarıları beraberinde getireceğine yürekten inanıyorum.

Hepimize sağlıklı, huzurlu ve mutlu bir yıl diliyorum.

Tülay HACIOĞLU ŞENGÜL

Maysan Mando Genel Md.

Dünyada yaşanan zorluklara rağmen Türkiye’nin ilk ve en büyük amortisör üreticisi Maysan Mando olarak, yenilikçi ve katma değer odaklı çalışmalarımız neticesinde 2022’yi başarılı bir şekilde geride bıraktık.

İleri teknoloji geliştirmeye öncülük edip, ezber bozan inovasyon stratejileriyle küresel pazarlardaki konumumuzu daha da güçlendirme odaklı faaliyetlerimiz yıl boyunca devam etti.

Sürdürülebilir büyüme stratejimiz doğrultusunda tüm süreçlerimizi sürekli gözden geçirerek, BANI dünyasına hızla uyum sağlamaktayız.

Geçtiğimiz yıl Euro bazında yüzde 36 oranında büyüme kaydettik ve 2020’de kurguladığımız 5 yıllık strateji planı çerçevesindeki 5 kat büyüme hedefimize doğru da kararlı adımlarla ilerliyoruz.

Hedeflerimize paralel, yeni yıla dair umudumuz ve inancımız da yüksek.

Yeni yılda umuyorum ki daha da güzel sonuçlar elde ederek, ülke ekonomimize en yüksek düzeyde katkı sağlamaya devam edeceğiz.

2023’ün herkes için sağlık, mutluluk ve katma değeri yüksek fırsatlar getirmesini diliyorum.

Gül Çiçek ZENGİN BİNTAŞ

MUBİTEK Gen. Md. Yrd.

2022 yılını savaşın gölgesinde ve pandeminin etkilerini hissederek geride bıraktık. 2022 yılı, sadece geçmiş bir yıl değil, önümüzdeki yılı daha verimli, daha hayırlı ve daha refah dolu yaşayabilmek için edindiğimiz bir tecrübedir. İnanıyorum ki 2023 yılı; ümitlerimizin tazeleneceği, çalışma azmimizin artacağı, birlik, beraberlik içinde hedeflediğimiz Türkiye Yüzyılına ulaşmak için önemli adımlar atacağı mutlu bir yıl olacaktır.

Bu inançla okuyucularımızın yeni yılını tebrik ediyor, sağlık, mutluluk ve esenlik dileklerimle sevgi ve saygılar sunuyorum.

Tekstil

Bülent YAŞAR

Prestige Mensucat YKB

2022 yılı artan maliyetler, azalan talep ve büyük belirsizlikler sebebiyle hayal kırıklığı yaratan bir yıl oldu. Kurun sabit kalması ekonomimizin ihracat bacağını zayıflattı. Özellikle yılın ikinci yarısında çıkan kanunlarla krediye ulaşım zorlaştı. 2023 yılınında belirsizlik ile başlayacağını düşünüyorum. Ülke seçime gidecek. Fakat umudumuzu koruyoruz. Özellikle ikinci yarısından sonra her şeyin daha güzel olacağını düşünüyor ve tüm sanayi camiasına hayırlı seneler diliyorum.

Hüseyin KURU

Durak Tekstil YKB

2022 yılında dünyada ve bölgemizde yaşanan siyasal ve sosyal gelişmeler hem küresel hem de ülke ekonomimizde önemli etkiler yarattı. Fiili olarak Ukrayna-Rusya savaşının başlamasıyla enerji/doğalgaz ve tarım/ayçicek yağı gibi temel ürünlerde tedarik kanallarında sorunlar yaşandı, AB ve ABD tarafından Rusya’ya uygulanmaya başlanan ticari kısıtlamalar ve ambargolar gündeme geldi. Savaş hali olduğu için ihracat pazarlarına ulaşımda Ukrayna bölgesi uzun süre kullanılamadı. Kuzeyimizde yaşanan bu sıcak gelişmeler ile ertelenmiş tüketim sendromu devreye girdi ve tedarik sorunları nedeniyle yüksek enflasyonist etkiler yaşandı. Kuzeyimizde yaşanan bu sıcak gelişmeler zaten zorluklarla boğuşan ülke ekonomimizi daha kırılgan hale getirdi. Ülkemizde yaşanan kur dalgalanmaları ve para politikaları ile reel ekonomi arasındaki açık pozisyon nedeniyle enflasyon son 20 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Alım gücünde yaşanan düşüş, Türk lirasındaki değer kaybının sürmesi, ihracatta beklenen patlamanın elde edilememesi gibi temel gelişmeler kırılgan noktalarımızı oluşturdu. Bununla birlikte bankacılık ve finansal sistemimizin güçlü oluşu ve üretim çarklarının hiç durmaması avantajlı olduğumuz noktalardır.

2022 yılını Durak Tekstil adına değerlendirecek olursak, aralık ayı başı itibariyle yıl için hedeflediğimiz bütçenin %90’dan fazlasını yakalamış bulunuyoruz. Durak Tekstil’in kuruluşunun 50. yılı olması nedeniyle 2022 bizim için özel bir anlama sahip. Endüstriyel dikiş ve nakış iplikleri alanında lider marka olma yolunda yaptığımız çalışmalarımız yeni bir boyuta ulaştı. Turquality Marka Destek Programı’na girmemiz hem şirket dinamizmini artırıyor hem de marka değerimize katkı sağlıyor. Önümüzdeki yıllarda özellikle ihracat pazarlarına dönük büyüme beklentilerimiz artıyor ve buna göre kurumsal yapımızı yeniden organize edip, güçleniyoruz.

Yine küresel bağlamda yanıt verecek olursak, 2023 yılında başta FED olmak üzere dünyanın önde gelen merkez bankalarının faiz politikaları gereği enflasyonun dizginlendiği bir yıl olacaktır. Bununla birlikte üretim ve ticaret devam edeceği için resesyon beklentilerine katılmıyorum. Düşük yoğunluklu bir büyüme devam edecektir. Diğer yandan Çin pandemi sonrası kısıtlamaları daha yeni yeni kaldırıyor. Dünya ticaretine daha güçlü bir şekilde dönecek bir Çin gerçeği bizi bekliyor. Yani, Çin büyürse dünyada resesyon olmaz. 2020 yılından bu yana pandemi nedeniyle neredeyse durma noktasına gelen ve 2022 yılında tekrar canlanmaya başlayan turizm tüm dünyada tekrar eski gücüne ulaşacaktır. Tüm dünyada turizm hareketi bütün hızı ile bir gelişim gösteriyor.

Durak Tekstil açısından 2023 yılı elbette büyüme ve yeni pazarlara ulaşma perspektifi ile tanımlanabilir. Büyümemiz hem ciro ve satışlar bağlamında hem de yeni ürünler ve ürün çeşitliliği çerçevesinde gerçekleşecektir. Özellikle son dönemde AR-GE çalışmalarını yaptığımız teknik ürünlerimizin pazarda güçlü bir talep alacağını öngörüyoruz. Turquality Marka Desteği sayesinde ihracat pazarlarında çok daha interaktif bir sürece gireceğiz, bu nedenle önümüzdeki dönemde satışlarımızda yurt içi/yurt dışı dengesinin ihracat lehine değişeceğini söyleyebilirim. Stratejik planlamalarımızı gerçekleştirdik ve 2023 yılında ihracatımızı %40-50 artırarak ciromuzu büyütmeyi hedefliyoruz.

2023 ülkemizde seçim yılıdır ve seçim yılları genelde enflasyonist bir etkiye sahiptir. Ülkemiz açısından en önemli nokta kur paritesi ve kur dengesi olacaktır. Eğer kurlar, enflasyona paralel artış gösterirse ihracat yapan şirketlerin maliyet yönetimleri daha sağlıklı olacaktır. Kısa, orta ve uzun vadeli planlamalar ve öngörüler için kurlardaki dengenin sağlanması hayati önemdedir.
 

Yeşim Grup Ceo’su Şenol Şankaya

Gerek sektör, gerek Yeşim adına oldukça hareketli geçen bir yılı geride bıraktık. 2022’nin ilk yarısını olumlu sinyallerle kapatan sektörümüz, yılın ikinci yarısındaki olumsuz faktörler nedeniyle üretim ve ihracat değerlerinde belli bir oranda yavaşlama yaşadı. Tüm bu gelişmeler ışığında 2022 yılını, 2021 seviyelerinde kapatacağımızı öngörüyoruz. Dünyada yaşanan tüm bu gelişmeler 2023 yılının da zorlu bir yıl olacağını bize gösteriyor.

2023 yılı, Cumhuriyetimizin 100. yılını hep birlikte kutlayacağımız çok özel bir yıl olacak aynı zamanda. Yıl içinde Yeşim Grup olarak yeni başlangıçlar yapacağımız günleri de hep birlikte karşılayacağız. Yeşim’in 40. kuruluş yıldönümünü, Kreşimizin 35. yıldönümünü ve Yeşimspor’un da 20. yıldönümünü yine 2023’te hep birlikte kutlayacağız.

2023’ün hepimize sağlık, mutluluk, huzur ve barış dolu günler getirmesini temenni ederim.

Arzu IŞIK

Işıksoy Tekstil YKÜ

2022 yılı zor bir yıl olsa da üretim ve yatırımlarımıza ara vermeden devam ettik. Önümüzde yeni hedefler ve umutlarla dolu güzel bir yıl bizleri bekliyor. 2023 yılında ülkemizde üretim ve istihdamın artarak devam etmesini sağlık, mutluluk ve bereket getirmesini diliyorum.

Ali GÜZELDAĞ

AG Mensucat YKB

2022 şubat ayında Ukrayna Savaşıyla başlayan ve tüm dünyayı etkisi altına alan savaş ve küresel resesyona sebep olan ekonomik sıkıntı ile birleşerek dünya ekonomisine farklı hesaplar yapılmasına neden olmuştur. Bu savaşın tarafları, özellikle enerjiyi elinde bulunduran Rusya ile olan ilişkilerinde gergin olması nedeniyle 2022 yılında Avrupa birliği başta olmak üzere dünya ekonomisine enerji çerçevesinden farklı bir bakış açısı kazandırmıştır. Bu alanda Türkiye bölgesel jeopolitik gücünü kullanarak bu krizden az etkilenmesi için çaba sarf etmiştir. Özelde içinde bulunduğumuz tekstil sektöründe devletinin yapmış olduğu destek ve teşviklerle sektöründeki 2022 yılını yeni yatırımların yanında yenilenebilir enerji ve tesviye yatırımlarla güçlü bir altyapı kurarak geçirmiş olduk.

Ev tekstili sektörümüz ise 2022 yılının başlangıcında sıkıntılı olan bu süreci HOMETEX fuarına gelen ziyaretçiler sayesinde alınan siparişler 2022 yılını iyi bir sonuçla tamamlanmasına neden olmuştur. Bu süreç hala devam etmekte birlikte Pandemiden sonra ilk kez yapılacak olan Almanya’daki Heimtex Ocak 2023 fuarıyla bu siparişlerin artması ve Hometex Mayıs 2023 ile daha da pekişeceğini düşünüyorum. 2023’te tüm dünyadaki enflasyon etkisinin dengeye oturarak fiyatlara yansımasını bekliyorum. Bu nedenle ihracat odaklı sektörde özellikle 2023’ün ikinci çeyreğinden sonra ihracatta çok ciddi bir ivme kazanacağı inanıyorum.

Bu arada Tekstil sektörümüz katma değeri yüksek malların geliştirmesi konusunda günümüz dünyasındaki konjonktürü daha önem kazanmaktadır. Şöyle ki Çin ile olan rekabetimizin katma değerli ürünlerde de yoğunluk yaşayacağımızı bir döneme girdik. Çin’den Avrupa’ya İpekyolu tren hattı 11 günlük termin süreciyle minimum sipariş piyasasına hızlı bir giriş yapacak olması dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Bu konuyu dikkate alarak firmaların pozisyonlarını ve Ar-Ge çalışmalarını bu yönde geliştirmelerini ve bütçe ayırmalarını tavsiye ederim.

Yavuz ÖZDEMİR

AKRİDA Tekstil YKB

Sanırım dünya bundan sonra PÖ ve PS (pandemiden önce ve pandemiden sonra) diye anlatacak bu günleri. 

Ekonominin faz değiştirdiği bir yılı yaşadık 2022'de. Tüm dünyada ve tüm sektörlerde tedarik zincirinin bozulması sonucu emtia fiyatları beklenmedik, öngörülemeyecek bir oranda artış gösterdi. Aslında bu durum dünyada "sürdürülebilir/ yönetilebilir borç yükü ekonomisi" çarkının sekteye uğramasının bir sonucu olduğu kanaatindeyim. Ve bu sürece borçsuz veya az borç, çok stokla yakalananlar gücünü korudu ve/ veya büyüdü. 2021 dövizdeki anormal yukarı yönlü çıkış 2022 başlarında biraz KKM nin de etkisiyle durağana geçerken, Türkiye'mizde ve dünyada enflasyonun muazzam yukarı yönlü yıkıcı pik yaptığı bir duruma dönüştü. Artık ABD ve Almanya gibi güçlü ekonomilerin, enflasyonla zorlanarak mücadele ettiği bir dünya var önümüzde. 2023'ün ise daha ziyade enflasyon ve enerji merkezli olan zor bir dönem olacağını düşünüyoruz. Resesyon korkusunun tam karşılık bulmayacağı ufak ufak anlaşılsa da, daralan bir üretim, tedarik, sipariş süreci bizleri beklemekte. Ham madde fiyatları bir yandan gevşerken öte yandan asgari ücrete gelen (ki reel ve adil düşünüldüğünde bu bile (8500) yeterli değil) farkla birlikte, enflasyonun belirsizliği, üretim/ satış maliyetlerini yönetmeyi zorlaştırıyor. Hülasa dünya ekonomisi eksen değiştiriyor ve yeni yörüngesine oturacak olmanın sarsıntılarının yaşanacağı bir 2023 bizi bekliyor. Ancak biz ülke olarak dünyanın gelişmiş ülkelerine göre bu tür agresif ve beklenmedik ekonomik gelişmelere karşı reflekslerimiz daha güçlü. Zor bir yılın beklediğini düşünmekle birlikte, asla karamsar değilim. Güçlü yönlerimizi ve başta coğrafi avantajlarımızla önümüzdeki birkaç fırsatı görüp kullanabilme imkanımız da var ülke olarak. Değişim ve dönüşümü yönetirken, beraberinde finansal okumalara daha fazla ihtiyaç duyacağımız bir dönemin hazırlığı öncelikli orijinimiz olmalı.

Vedat KAYAOĞLU

KAYAOĞLU Tekstil YKB

Bildiğimiz üzere üretim ve ihracat bakımından ilk sıralarda yer alan Tekstil sektörü, Türkiye ekonomisinde stratejik bir öneme sahiptir. Tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de tekstil sektörü pandemi ile birlikte yeni bir dönüşüm sürecine girmiştir. Biz Kayaoğlu Tekstil olarak, bu süreçte doğru adımlar atarak, istikrarlı bir büyüme elde ettik. Oldukça iyi başladığımız ve ihracatta ivme kazandığımız 2022 yılının son çeyreğinde, küresel tekstil endüstrisinde seyreden durgunluk ve hammadde, enerji, navlun maliyetlerinin artmış olması nedeniyle sipariş alımlarında düşüş gerçekleşmiş olmasına rağmen, 2022 yılına bakıldığında, hem iç pazarda hem de ihracat pazarında başarılı bir performans ortaya koymayı başardık. 2023 yılı global olarak ilk bir kaç ay sektörü zorlasa da, takip eden aylar için oldukça umutluyuz.

Firmamızın 2023 için belirlediğimiz yol haritasında büyüme istikrarımızı korumak ve performansımıza hız kesmeden devam etmek var. Tekstilin geleceği 'sürdürülebilirlik'tedir ve biz de bu altyapıyı başarılı bir şekilde oluşturmuş durumdayız. İnovatif tekstil ürünleri geliştiriyor, kalite yatırımları yapıyor, çözüm odaklı müşteri memnuniyetini ilk planda tutuyor, servis hızına çok önem veriyoruz. Ekolojik ve çevre dostu üretim konularındaki çalışmalarımıza hızla devam ediyoruz. Global olarak da, sektörümüzün, sahip olduğu lojistik avantajı ve sürdürülebilir üretim başarısı ile tüm zorluklara rağmen avantajlı durumunu koruyacağını öngörüyoruz.

Erman BÜKÜMCÜ

Pakipek Tekstil Gr. Paz. Md

2022’nin ilk 6 ayı hedeflerimiz doğrultusunda iyi geçti. Sonrasında Ukrayna-Rusya savaşının etkileri, yüksek enflasyon baskısı, talepteki daralma ve yüksek enerji maliyetleri sektörde bir krize neden oldu. 2023 de 2022’nin gölgesinde başlıyor. İlk çeyrek de de böyle devam edeceğini öngörüyoruz. Bunlara ilave olarak bizi bir secim atmosferi bekliyor. Açıkçası çok umutlu olamıyoruz. Yüksek maliyetlerimiz yüzünden Yurtdışı müşterilerimiz bizden vazgeciyor.2023’ten beklentimiz, hükümetin bu sorunlara farklı enstrümanlarla müdahale edip piyasaları rahatlatması en büyük beklentimiz.

Ali SAYIN

Karkent Tekstil YKB

Uzun süren ve her anlamda yıkıcı izler bırakan pandeminin ardından tam da her şey düzene girecek derken şubat ayında başlayan ve halen devam eden Rusya-Ukrayna savaşının gölgesinde geçen 2022 yılı, hem dünya düzeni hem de ülkenin gidişatına doğrudan etki etti. Uluslararası tüm arenada bozulan ekonomik göstergelerin yanına çip krizi, küresel ısınmaya bağlı su kıtlığı endişesi gibi birçok tedirgin edici sebep eklenince hem ülkeler, hem şirketler, hem de bireyler parasal politikalarda daha sıkı tutumlar geliştirdiler. Bu bağlamda daralan ekonomik hareketlilik tüm dünyada olduğu gibi ülkemiz ekonomisini de negatif yönde etkiledi. Döviz kurunun da yüksek seyretmesi bireylerin alım gücünü düşürmekle birlikte şirketlerin de iş kapasitelerini azalttı.

Tüm bu olumsuzluklara rağmen şirketimiz gerek kriz yönetim başarısı gerekse doğru yatırım politikaları ile 2022 yılını kazançlı geçirdi diyebiliriz. Sayısız şirketin iflas ettiği, ekonomik olarak dar boğaza sürüklendiği, yatırımlarını ertelediği böylesine zorlu bir yılda, Karkent Tekstil olarak üretim, satış ve ciromuzu artırmanın, yatırımlarımıza hız vererek ülkemizin kalkınmasına ve istihdama katkı sağlamanın haklı gurur ve sevincini yaşamaktayız.

2022 yılında elde ettiğimiz kazanımları ve tecrübeleri önümüzdeki yıla aktararak şu anki üretim kapasitemizi en az %50 artırmak yeni hedefimiz olacaktır. Yapacağımız yatırımlarla üretim süreçlerini hızlandırma ve kalitemizi daha üst seviyelere çıkarma gayreti içerisinde olacağız. Savaşların bittiği, ekonomik göstergelerin normale döndüğü, kur krizinin aşıldığı, gıda ve su kıtlığı endişesinin bittiği ve Türkiye için önemli bir dönemeç olan seçim sürecinin sıkıntısız geçip ardından ülke olarak büyük atılımlara imza attığımız bir yıl olması temennilerimle.

İnşaat

Hüseyin Ergün KIRATLI

Kıratlı İnşaat YKB

Yaklaşık 2 yıl süren corona salgınının dünyada ki bütün dengeleri olumsuz etkilemesinin yanında Şubat 2022’de başlayan Rusya-Ukrayna savaşının etkisi ile dünyada enerji ve emtia fiyatlarının artması ile birlikte, nüfus yoğun ülkelerin gıda stoklaması ve Rusya-Ukrayna gibi tahıl ihracatçısı ülkelerden dünya piyasalarına tahıl sevkiyatının yapılamaması sonucunda tüm dünya yüksek enflasyona maruz kaldı. Ancak 2023 yılının ilk yarısında savaşın bitmesi öngörülmektedir. Tahıl sevkiyatının başlaması ve petrol fiyatlarındaki düşüşler 2023 ile ilgili olumlu sinyaller vermektedir.

Naci ŞAHİN

Burçin İnşaat YKB

Genelde enflasyon ve döviz artışları üretim deki fiyat artışlarına yansıması 2022 ikinci çeyrek itibariyle daha durağan geçti,2023 yeni seçim ve istikrar ile 4-5 yıllık program ile piyasaya güven ve dengeli uygun fiyat politikaları ile daha iyi bir 2023 bekliyorum.

Sertaç KARAALP

Alpiş Holding YK Başkanı

Acı tatlı bir yılı daha geride bırakıyoruz. 2022 yılı, bizler için geride bıraktığımız pandemi sonrası Holding bünyemizdeki tüm şirketlerimizle birlikte yoğun çalıştığımız bir dönem oldu. Çok şükür bir yılı daha geride bırakıyoruz.

Elbette her yeni yıl yeni umut ve hedefler demek. Bizler de 2023’de yine aynı azim ve çalışkanlıkla işlerimize dört elle sarılıp güzel bir yıl geçirmek istiyoruz. Şimdiden herkese ailesiyle birlikte güzel sağlıklı ve mutlu yıllar diliyorum.

H. Nalan TÜZEL

Bursa Çimento YKB Vekili

2022 zor bir yıldı ama güzel geçti. Pandemi ertesi dünyada ve ülkemizdeki ekonomik belirsizlikler, hammadde ve temel girdilerdeki aşırı fiyat artışları, fabrikamızda devam eden modernizasyon çalışması, diğer şirketlerimizdeki yatırımlar bizleri bir hayli yarışmacı bir ortama soktu. Pandemi ile birlikte başlayan ve 2022’de perçinlenen değişim rüzgarları artık bizlere klasik yönetim anlayışından eni nesil yönetim anlayışına geçirdi. 2023 yılında ekonomik belirsizliklerin tam olarak olmasa da bir nebze dengeleneceğini düşünüyoruz. Yine 2023 yılında fabrikamızın modernizasyonu yatırımı sona erecek. Sürdürülebilir yeni nesil çevreci bir teknoloji ile yeni yatırımımızın faaliyete geçmesini sabırsızlık ve heyecan ile bekliyoruz. Diğer grup şirketlerimiz de kendi faaliyet alanlarında hız kesmeden yatırımlarına ve faaliyetlerine devam edecekler.

Muhammet ADİLOĞLU

Adiloğlu Grup YKB

Geride bıraktığımız bu yılı pandemi sonrası toparlanma yılı olarak değerlendirebiliriz. 2021 yılı son çeyreğinden başlayarak geçtiğimiz yılda devam eden ham madde fiyatlarındaki astronomik artış hareketli bir yıl geçirmemize neden oldu. Alışveriş anlamında bereketli bir yıl oldu. Fakat alım gücünde düşüş ve bütçelerde küçülmeler yaşandı. Türkiye Yüzyılı olarak ilan edilen yeni yüzyılın ilk yılında yaşadığımız tüm olumsuzlukları unutacağımız, bir bereketin olacağı kanaatindeyim. Ham madde fiyatlarındaki artışın durağan olacağı ve buna bağlı olarak alım gücünün hızla iyileşeceği bir 2023 geçireceğimizi düşünüyorum.

Yusuf ŞEHİTOĞLU

Yusuf Şehitoğlu İnşaat YKB

2022 yılında pandemi ve sonrasındaki süreçlerde piyasa dengesizliklerini ve tedarik süreçlerindeki ciddi aksamaları yaşadık. Özellikle hızlı fiyat artışları piyasa dinamiklerini olumsuz etkiledi ve şirket hareket alanlarında bozulmalar yaşandı. Enflasyonist döneme hızlı giriş şirketlerin bilançolarında satış gelirlerinde artış yaşatsa da aynı hadise karlılık adaptasyonunda yaşanmadı. Korumaya geçen şirketler kapasite düşürdüler. Enerji maliyetlerindeki artış önemli gündemimiz oldu. Sektörümüz ve tüm sanayi alanları adına açıkçası 2023 yılında iyi organize olunması gerekmektedir. Üretim ekonomisinde hızlanmak isteyen ülkemizde finansal planlama, yatırım planlaması, yatırım organizasyonu, destek planlaması ve işgücü planlamasına ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Aksi takdirde şirketlerin bireysel mücadelesi yeterli gelmeyecektir.

Selçuk EREN

E.C.S. Cam YK Başkanı

Sektörümüz ve firmamız açısından 2022 yılı çok verimli geçti. Yüzde 40’lık bir ciro artışıyla yılı tamamladık. 2022 cam sektörünün de ihracat rekoru kırdığı bir yıl oldu. 2023 yılında da aynı seyrin devam etmesi ümit ediyoruz. Yeni yılda da 2 mW’lik GES projemizi hayata geçirmeyi hedefliyoruz.

Cemal TUNA

Tuna Boya YKB

2022 yılı başında piyasalarda yakaladığımız pozitif hava Rusya – Ukrayna savaşı, tüm dünyadaki dengeleri değiştirdi. Artan maliyetlerin yanında bir anda başlayan enflasyon her sektörü olduğu gibi inşaat sektörünü etkilendi. Üretim ekonomisine hazırlanan ülkemiz 2023 yılına daha iyi planlarla girmesi gerekmektedir. Ekonomik sıkıntılara rağmen 2023 yılında da ihracat, üretim ve istihdam odaklı çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz. Bu 2023 yılının tüm dünyaya ve ülkemize hayırlar getirmesini diliyorum.

Cem KALELİ

Numan Kaleli AŞ YKB

Yapı malzemeleri satışı alanında 50 yılı geride bırakan firmamız 2022 yılı içerisinde Eskişehir ve İstanbul - Pendik şubelerini devreye alarak hizmet alanını genişletmiştir. 2023 yılı ilk çeyreğinde Çanakkale bölgesindeki mağazamızı da devreye alarak hemen akabinde de hedefleri­miz içerisinde yer alan diğer iller için hız kesme­den yatırımlarımıza devam etmeyi planlıyoruz.

Hüseyin KUL

BARS Kimya YKB

2022 yılı başında salgının etkileri azalmaya başlarken oluşan pozitif hava; yanı başımızda patlak veren savaş, akabinde yükselen enerji, girdi maliyetlerinin yükselişi ve sürekli artan enflasyon ile geçti. Uygun finansmana erişmek çok zorlaştı. Bütün bu olumsuzluklara rağmen uygulanan doğru politikalar sayesinde iç pazarda tüketim durmadı. Şirket olarak iç piyasada ve ihracatta bu yılı hedeflerimize yakın bir yerde tamamladık diyebilirim. 2023 yılında da dünya ekonomisinde bu olumsuz tabloların devam edeceğini, büyümenin yavaşlayacağını ve yıl boyu yüksek enflasyonla mücadele edileceğini görüyoruz. Lakin ülkemiz diğer ülkelerin aksine sıra dışı dinamikleri sayesinde pozitif ayrılacağını düşünüyorum.

İbrahim DOĞRU

Doğru Lift Gen. Md.

Bizleri her yanıyla zorlayan 2022 yılında pandemi ve sonrasındaki süreçlerde piyasa dengesizliklerine neden oldu. Ham madde fiyatlarındaki astronomik artış hareketli bir süreçten geçtik. 2023’ün ilk çeyreğinin inşaat sektörü için iyi geçeceği inancındayım. Asansör üreticisi olarak bu süreçten biz de nasibimiz fazlasıyla aldık. Her yeni yıl, yeni umutlar demek olduğunu biliyoruz. Önümüzdeki yıl için koyduğumuz hedefler için çalışmalarımız devam ediyor. Bu dalgalı ve zor süreci her zaman altınız çizdiğimiz gibi yerli ve milli üretimle ancak atlatabiliriz.

Gökhan YAVUZ

Endogaz Gen. Md.

2022 yılında küresel anlamda yaşanan dalganlanma ülkemizi de etkiledi. Bununla birlikte inşaat sektöründe de ciddi daralmalar yaşandı. Artan maliyetler ve eleman sıkıntıları da buna eklenince 2022 yılı genel anlamda zorlayıcı bir yıl oldu. 2023 yılından beklentimiz piyasalarda oluşacak ekonomik rahatlama ile iş dünyasının önünü görmesidir.

Makine

Ahmet ÖZKAYAN

Ermaksan Yönetim Kurulu Başkanvekili ve Genel Müdürü

Tüm dünyada yaşanan zorluklara rağmen 2022 yılını Ermaksan olarak global hedeflerimiz doğrultusunda başarılı bir şekilde tamamladık. 2023 yılında da sürdürülebilir büyüme ve teknoloji geliştirme odaklı çalışmalarımız hız kesmeden devam edecek.

Türkiye’nin büyüme hedeflerini dikkate aldığımızda da 2023 son derece önem taşımaktadır.

Biz de Ermaksan olarak, ilk günden bu yana yüksek teknoloji geliştirmeye odaklanıyoruz. İleri teknolojiye sahip, katma değeri yüksek, çevre dostu, enerji tasarruflu makineler geliştirerek, ülkemize ve sektöre katkı sağlama amacındayız.

Yeni yılda da bu doğrultuda çalışmalarımızı kararlı bir şekilde sürdüreceğiz. Dolayısıyla 2023 yılından beklentimiz yüksek.

2023 yılının herkes için sağlıklı, başarılarla dolu bir yıl olmasını diliyorum.

Orhan ER

ERBEND ve ERFAB YKB

Dünyada tuhaf bir süreçten geçiyor. Ancak buna rağmen başarılı bir yıl geçirdik. İşlerimiz iyi gitti. Bunda Türkiye’nin ortaya koyduğu duruş önemli. Böylece Avrupa’da yaşanan düşüşü Rusya ile kapatabildik. Fakat 2023 için olumlu sinyaller gelmiyor. Başta Avrupa olmak üzere dünyadan daralma sinyalleri geliyor. Bunun yanında seçimler var. 2023 sıkıntılı geçecek gibi görünüyor.

Alper KÖRÜSTAN

NUKON YKB Yrd.

Firma olarak başarılı bir yılı geride bıraktık. Yeni yıla da yeni hedeflerle giriyoruz. Önümüzde yıl TEKNOSAB’daki yeni fabrikamıza taşınmayı planlıyoruz. Böylece hem üretimimizi hem de iç ve dış pazarlardaki payımızı artırmayı hedefliyoruz. Ayrıca yeni fabrikamızla birlikte istihdamımızı da yaklaşık iki kat artırarak ülke ve kent ekonomisine katkı sağlamayı istiyoruz.

Erdem ALTINTAŞ

LoyalMak YK Başkanı

2022, zirve yaptığımız yıl oldu. Bu yıl ciromuzu 3’e katladık. Gelecek yıldan daha da umutluyuz. Ciromuzun ve ihracatımızın artarak devam edeceğine inanıyorum.

Serdar SAĞLAM

Yavuzlar Dişli YKB YRD

2022 yılı bizim için ihracatta yeni bölgeler bulma ve ihracat oranımızı arttırma konusunda oldukça verimli geçti. Ancak enerji maliyetlerindeki artışlar ve ham madde fiyatlarındaki dalgalanmalar bizi maliyetlendirme konusunda zora soktuğunu söyleyebilirim. Ayrıca yıl içerinde yapacağımız yatırımlar için kredi bulma kanalları oldukça kısıtlıydı. Pandemi sonrasında bu yıl bir toparlanma yaşadık. Ancak yeni yılda Avrupa’da beklenilen resesyon ve ülkemizde yapılacak seçimler bizleri ihtiyatlı iyimser moduna soktu. 2023 Yılı için tedbirli olacağız, ulaşılamayan pazarlara ulaşacağız. Yurt içi ve yurt dışı fuar katılımlarıyla daha aktif pazar araştırması yapacağız. Her şeye rağmen işimizin başında olup dümeni sıkı tutacağız.

Fatih SEZGİN

Sezgin Lazer Makine YKB

Türkiye makine sektörü pandemiyle birlikte arkasına aldığı rüzgarı 2022 yılında da sürdürmeyi başardı. Sektörümüzün ihracatı bu yıl da ciddi bir artış gösterdi. Bursa’daki makine üreticileri ve Sezgin Lazer Makine olarak bu başarıya katkı koymaktan mutluyuz. Türkiye’de tek firmamızın ürettiği el tipi kaynak makineleriyle başarımızı 2022 yılında artırdık. Yeni yılda da yeni yatırımlarımızla başarımızın üzerine koyarak devam etmeyi hedefliyoruz.

Turan CESUR

CESURBEND YK Başkanı

Dünyada yaşanan bütün olumsuzluklara rağmen 2022 firmamız için güzel bir yıl oldu. Önümüzdeki yıldan da daha fazla beklentimiz var. 2023 için yeni projelerimiz var. Yeni ürünler çıkarmayı planlıyoruz. Yeni yıldan beklentimiz bu yıla oranla daha fazla olacak.

Aytekin KOÇ

Atik Endüstriyel YK Başkanı

2022 geçen yıla göre daha güzel geçti. 2021 Covid-19’un en yoğun olduğu dönemlerdi. Bu yüzden çok fazla fuar yapılamadı. Bu yüzde 2022 bizim için bir fırsat oldu ve onu da güzel bir şekilde değerlendirdik. Yatırımlar devam ediyor. Ülkemizin ekonomisi hareketli. Özellikle ihracat yoğun bir şekilde devam ediyor. Önümüzdeki yıl için de yeni yatırımlarımız var. Üretim ve satışla ilgili yeni projelerimiz var. Daha fazla fuara katılacağız. Çünkü ürünümüzü en iyi tanıtabildiğimiz yerler fuarlar. Ben genel anlamda 2023 yılının daha verimli geçeceğini düşünüyorum.

Gürkan UZUNLAR

Bölük Makine Genel Müdürü

Bölük Makine olarak bir önceki yıl yakaladığımız ivmeyi 2022 yılında da sürdürdük. İmalat ettiğimiz yeni ürünlerimizi ülkemizdeki ve yurt dışındaki fuarlardaki ziyaretçilerimizle buluşturduk. Buralarda kurduğumuz yeni iş bağlantıları 2023’e daha ümitli bakmamıza imkan sağlıyor. Hedefimiz Ar-Ge çalışmaları ve kaliteli üretimle müşterilerin tercihi olmak.

Hasan TORUN

TESLAMAK Kurucu Ortağı

2022 bizim için verimli bir yıl oldu. İlkleri yaşadık. İstanbul’daki MAKTEK ve Almanya’daki EuroBLECH fuarlarına katılım sağladık. Makine üretim sayımızı yüzde 40 artırırken, ciddi oranda makine satışı gerçekleştirdik. Biz de TESLAMAK ve TESLABEND markalarını dünyada tanıtmak istiyoruz. Kalitemizle ve fiyat rekabetimizle küçük CNC makineler denilince akla Bursa’nın ve TESLAMAK’ın gelmesini istiyoruz. Hedefimiz 2023 yılında ihracat odaklı çalışmalarımızla buradaki payımızı artırmak.

Serdar KANLIOĞLU

Surfence Genel Müdürü

2022’de güzel bir ivme yakaladık hem Surfence hem de MGG’de. Çalışan sayımız 100’ün üzerine çıktı. Bunun gururunu yaşıyoruz. Sürekli büyüyerek yolumuza devam ediyoruz. Makine ve otomotiv sektörlerindeki büyümeyle beraber biz de büyüyeceğiz. Tüm hazırlıklarımızı bu minvalde yapıyoruz. Enerji kriziyle beraber Avrupa’da demir – çelik fabrikalarının kapanması, buradaki rakiplerimizin lojistik maliyetlerini artırdı. Bu da bizim için bir avantaj oldu. Bu avantajı da en iyi şekilde kullanıp daha güzel projelere imza atmak istiyoruz. Önümüzdeki dönemde üretimimizi daha da artırmak istiyoruz. İlerleyen süreçte Avrupa ve ABD pazarlarında da daha güçlü bir şekilde yer almayı hedefliyoruz.

Serdar ALAT

Teknomasyon Kurucusu

2022, pandemi sonrası bir yıldı. O dönemle kıyasladığımızda gayet güzel bir yıl oldu. 2023’ün de daha güzel ve bereketli bir yıl olmasını diliyoruz. Firma olarak yeni yılda yeni projelerimiz olacak. Bunları hem yurt içi hem de yurt dışı fuarlarda sergilemek istiyoruz. Bunlarla ilgili yeni yatırımlarla yapma düşüncemiz var.

Özgür YILDIZ

SIFF Elektromekanik Gen. Md. Yrd.

2022 yılı üretim ve finansman beklentilerimizin üzerinde geçti. 2021 yılında pandeminin etkisi daha fazla hissediliyordu. 2022 yılı biraz daha dengeli geçti. Hem yurt içi hem de yurt dışında projelerimiz vardı. Şu anda bunların bazıları devam ediyor. 2023 yılından itibaren de hedefimiz Endüstri 4.0’a uygun makineler imal etmeyi hedefliyoruz. Zamana ayak uydurabilen ve üretimini talep edilen şekilde yüksek teknoloji düzeyinde sürdüren firmaların hem ekonomik hem de satış anlamında memnun olacağını düşünüyoruz.

Ramazan ÇELİK

MTK Teknik Kaplama YKB

Verimli bir yılı geride bıraktık. Bu süreçte yüzde 100 büyüme sağladık. Ülkemizdeki ve dünyadaki gelişmeler bizleri etkilese de yerinde ve radikal kararlarımızla bu başarıyı sağladık. Ancak 2023 yılının aynı başarıyla geçeceğini düşünmüyorum. Bunun için enflasyonun düşmesi gerekiyor. Aksi takdirde gelir gider dengesini korumakta zorlanıyoruz.

Mesut BARUT

Nümerik Mühendislik Kurucu Ortağı

2022 yılının bizler tarafından verimli ve yeniliklerin olduğu ve birçok belirsizliğe rağmen iş akışının hızlandığı yeniliklerimizi sunma fırsatı yakaladığımız güzel bir yıl oldu. 2023 yılında Avrupa’da resesyon beklentileri mevcut bu durum karşısında olumsuzluğa kapılmadan firmalar pozisyonlarını kontrol ederek uzun vade planlamalarının yanına kısa vade planlamalarını da eklemeli. Bu durumundan avantaj sağlayabileceğimizi düşünüyorum.

İbrahim ALTIPARMAK

Nümerik Mühendislik Kurucu Ortağı

2022 yılında 7 fuara katılım sağladık ve bu fuarlarda yurt dışından birçok firmayı öncelikle fuar standında daha sonrada fabrikamızda ağırlama şansı bulduk bir çoğunla sürdürülebilir ilişkimizi ticaretle süsledik ve ülkemizin ihracatta büyüme payına ufakta olsa katkı sağladık. 2023 yılına birçok firmanın umut bağladığı ve yatırımlarının şekilleneceği yıl olarak görüyorum bu bağlamda atılacak adımların stratejisinde Avrupa’da konuşulan resesyon beklentilerini dikkate alarak yatırımlarını yapmalarını ve firmaların teknolojik alt yapısını güçlendirerek önümüzde ki yıllara rekabetçi ve sektöründe lider olma vizyonuyla hareket etmeyi planlıyoruz.

Serkan KARIŞAN

Kozanlı Mühendislik Ür. Md.

Geçmiş yıllar pandemiden dolayı bir miktar duraklama oldu. Ancak bu yıl firmamız için oldukça güzel geçti. Yılı güzel bir şekilde kapatıyoruz. İşlerin 2023 yılında daha da hızlanacağına inanıyoruz. Yeni yılda imalata yönelik özel makine yatırımlarımız olacak. Kendimizi geliştirmeye devam edeceğiz.

Serkan TURAN

Biel Makine Genel Müdürü

2022’yi oldukça verimli geçirdiğimizi söyleyebilirim. 2022’nini veriminin 2023’e de yansıyacağını düşünüyoruz. 2022’de özellikle çok sayıda yüksek lazerli makine satışı gerçekleştirdik. İnsanlar teknolojilerimizi, makinelerimizi, kesim kalitemizi ve hassasiyetimizi gördükçe her sene biraz daha ilerliyoruz. Eminim ki yeni yılda çok daha iyi bir konumda olacağız. Bu yüzden yeni yıldan büyük beklentilerimiz olduğunu söyleyebilirim.

İbrahim HARMAN

DCB Makine Kurucusu

Firma olarak hedefimiz son teknolojiye uygun, güçlü makineleri yerli üreticilerle buluşturmak. Bu kapsamda hayata geçirdiğimiz işbirlikleri sayesinde hedeflerimize emin adımlarla ilerliyoruz. Dünyanın en güçlü lazer makinesini Türk sanayicisinin hizmetine sunmaktan mutluluk duyuyoruz. Yeni yılda da çıtamızı daha da yükselterek, 2022 yılı performansımızın üzerine çıkmak istiyoruz.

Cemre TEKELİ

Ce – Tek Nozzle YK Başkanı

Yerli nozzle üreticisi bir firma olarak 2022 yılında ciddi bir büyüme yakaladık. Geçtiğimiz yıl hem firmamız adına hem de kendi adıma önemli ödüller aldım. Türkiye’nin üretim seviyesi ne kadar ilerlerse bu durum firmamıza da olumlu yansıyor. Önümüzdeki yıl kalıplarımızı ve yerli üretimi artırarak ihracattaki payımızı yükseltmek istiyoruz.

Oğuz TURUŞ

R1 Robotics Genel Müdürü

2022 Yılı hedeflerimizi büyük ölçüde gerçekleştirdiğimiz bir yıl oldu. Yeni yıl için beklentilerimizin yükselmiş olması ile birlikte 2023 yılının robotik endüstri grubunda daha yoğun olacağı kanaatindeyim. Yeni yılın herkese mutluluk getirmesi dileğiyle.

Hakan KARSAN

Zigana Vinç YKB

Zor şartlara rağmen 2022’yi iyi bir şekilde geçirdik. Ancak 2023 yılının zor geçeceğini düşünüyorum.

İlker ÜNLÜTÜRK

İl-Tek Şirket Yöneticisi

2022 yılı firmamız için oldukça iyi geçti. Savunma sanayii ve medikal sektörlerinin daha da ivme kazandığını gördük. Distribütör bir firma olarak en çok insana yatırım yapıyoruz. Daha vasıflı ve kaliteli personele yatırım yapıp, hizmet kalitemizi artırarak firmamızı önümüzdeki yıl daha güzel bir noktaya taşımaya hedefliyoruz.

İmalat

H. Burak ARAS

GÖKÇELİK Strateji ve İş Geliştirme Müdürü

2022 yılı siyasi sosyal ve ekonomik olarak tüm dünya için zor bir yıl oldu. Başta Rusya Ukrayna savaşı ve bu savaşın enerji, hammadde, gıda fiyatları üzerindeki etkisi doğal olarak tüm dünya gibi ülkemizi ve tüm şirketler gibi şirketimizi de etkiledi. Türk şirketleri olarak bizler benzer krizlere çok alışık olduğumuzdan yani bir nevi bağışıklığımız olduğundan, batılı şirketlere göre bu duruma karşı daha hızlı aksiyonlar alıyoruz. Bilindiği gibi kriz zamanında yaşanan bazı aksaklıklar karşısında geliştirilen çözümler eğer çok iyi analiz edilebilir ise ve gelecek yılların fırsatlarına da dönüşürler. Biz gökçelik olarak başta enerji tasarrufları, yeşil enerji yatırımları ve başarılı bir stok yönetimi ile 2022 yılını beklentilerimize uygun bir şekilde kapattık.

2023 yılından beklentilerimize gelecek olursak, özellikle 2023 yılının ilkbahara kadar ki ilk çeyreğinin dünyanın ve dünya ekonomisinin geleceği için çok çok kritik bir dönem olduğunu düşünüyoruz.

Eğer Avrupa kış aylarını Rusya- Ukrayna savaşı kaynaklı krizden etkilenmeden veya çok az etkilenerek çıkarsa bahar aylarından itibaren ekonominin hem de barışın bu durumdan pozitif etkileneceğini düşünüyoruz. Şirket olarak üretim pazarlama ve fuar gibi yatırımlarımıza olması gerektiği gibi devam edeceğiz. 2023 yılının tüm dünyaya başta barış olmak üzere sağlık, huzur ve her alanda istikrar getirmesini dilerim.

Merve ÖNSEVER ÇAĞLAYAN

PMS Alüminyum Yönetim Kurulu Üyesi

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemiz açısından da zorlu geçen 2022 yılını, PMS Alüminyum olarak gerek yıl boyunca ortaya koyduğumuz performans gerekse de yeni yatırımlarımızla beraber başarılı bir şekilde tamamladık.

Almış olduğumuz çeşitli ödüllerle de bu başarılarımızı taçlandırmanın mutluluğunu yaşadık.

Şirket olarak, farklı sektörlerin alüminyum ihtiyaçlarına hızlı ve güvenilir çözümler sunma hedefiyle çalışmalarımızı sürdürüyor, ülkemiz ve dünya ekonomisine katma değer sağlıyoruz.

Ar-Ge ve inovasyon odaklı yenilikçi çalışmalarımız sayesinde de sektörün gelişimine önemli katkılarda bulunuyoruz.

Yeni yılda da sürdürülebilir başarı odağıyla, dünya genelindeki büyüme hedeflerimize doğru emin adımlarla ilerlemeyi hedefliyoruz.

Bu vesileyle, herkesin yeni yılını en içten dileklerimle kutluyor; 2023’ün sağlıklı ve başarılı bir yıl olmasını diliyorum.

Şinasi GÜNEŞ

BEMİS Teknik Elektrik YKB

2022 yılı pandeminin etkileri, dünyadaki genel resesyon ve hammadde tedarikinde yaşanan sıkıntılara rağmen bizim açımızdan üretimde tedarikli ve uygun fiyat politikası benimseyerek gayet kontrollü bir yıl oldu. 2023 yılından beklentimiz ise olumlu yönde daha stabil piyasalar ve rahat üretim yapacağımız ortamın oluşmasıdır.

Melih İYİGÜLLÜ

İyigüllü Şirketler Grubu İş Geliştirme Müdürü

2022 yılı hızlı büyüdüğümüz ve çok fazla yatırım yaptığımız bir yıl oldu. 2023 yılının ilk 6 ayının stabil sonrasında ise global ticaretin yavaşladığı bir yıl olabileceğini ön görüyor ve pozisyonlarımızı buna göre alıyoruz.

Sevgi SAYGIN

Umdasch Madosan YKÜ

Umut umutsuzluktan daha güçlü olmaya devam ediyor! Bunu da sağlayan değişimin ta kendisi!

İçinden geçmekte olduğumuz zaman bir kriz dönemi değil, adeta bir kriz yumağı. Kovid-19 salgını, Rusya-Ukrayna savaşı, yüksek enflasyon, durgunluk ilk akla gelenler. Aynı zamanda iklim değişikliği ve insanlara ülkelerini terk etme zorunluluğu getiren göç hızla devam etmekte. Yapılan araştırmalar 2022 yılının ülkeler için %80 oranında kötü geçtiğini gösteriyor.

Birçok global ve lokal zorlukların olduğu 2022 yılı umdasch Madosan Ailesi için genelin aksine gayet verimli ve başarılı geçti diyebiliriz. Birçok alanda belirlemiş olduğumuz hedeflerimize ulaşmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bunu da başta belirttiğimiz gibi değişime borçluyuz. Değişim kuşkusuz kaçınılmaz, ama özellikle planlanmış ve bu plan doğrultusunda zamana yayılarak hedeflerin belirlenmiş olduğu değişim çok kıymetli. Firmamızın 2020 yılında yapmış olduğu ortaklık çerçevesinde başlatmış olduğumuz entegrasyon çalışmalarının meyvelerinin alınmaya başlandığı bir yıl oldu diyebiliriz. Bunun en önemli çıktısı önceden tecrübe edilmiş, sürekli gelişime açık organizasyon yapısı ve farklı iş birimlerindeki operasyonel veremlilik diyebiliriz. Satıştan planlamaya, üretimden sevkiyata birçok alanda artırmaya çalıştığımız operasyonel verimlilik ile hem kaynakların daha verimli kullanılmasını hem de zaman kayıplarının önlenmesini hedefledik ve bu da başarımızda önemli faktörlerden bir tanesi oldu.

Özellikle ihracat tarafında daha önceki yıllarda giriş yapmış olduğumuz ama Pazar payımızın henüz istenilen seviyelerde olmadığı bazı ülkelerde 2022 yılında derinleşme yaşadık diyebiliriz. İlgili pazarlarda daha fazla projeye ve kullanıcıya ulaşarak etkinliğimizi artırmış olduk. İhracat engellerinin ortadan kalkmasıyla hız kazandığımız Suudi Arabistan, global tedarik zinciri sorunlarından ötürü önemli iş hacmini Türkiye’ye kaydıran İngiltere ve bazı Avrupa ülkeleri bunlardan en önemlileri oldu diyebiliriz.

Cumhuriyetimiz 100. kuruluş yılı olan 2023 için ülkemizin belirlemiş olduğu 500 milyar dolar ihracat hedefine hep birlikte ulaşmak amacıyla çalışmalarımız daha da hızlanarak artacak. umdasch Madosan olarak genişleyen organizasyon yapımız ve artan yatırım kalemlerimiz sayesinde 2023 için %35 büyüme hedefliyoruz. Büyüyen bu rakamların yanı sıra artık dünya için konuşulması kaçınılmaz hale gelen sürdürülebilirlik ve dijitalleşme iki büyük gelişim alanımız olacak diyebiliriz. Hizmet vermekte olduğumuz perakende sektörü ve sanayi kuruluşlarına sunacağımız ürün ve çözümlerin içerisinde sürdürülebilirliğin ve dijitalleşmenin oranının artırılması en önemli odağımız olacak. Alışverişi daha pratik ve eğlenceli hale getiren dijital ödeme çözümleri ve yazılımın en önemli yatırım kalemi olmaya başladığı depolama çözümleri iş ortaklarımıza daha fazla değer teklifi sunmaya başlayacağımız kalemler haline gelmesi planlanmakta.

2023 yılında hali hazırda yüz yüze olduğumuz global ve lokal sorunlar bitmiş olmayacak. Belki bu sorunların arasına yenileri de eklenecek. umdasch Madosan olarak bu durumlar karşısında alacağımız pozisyonu ve iş ortaklarımıza sunacağımız değer tekliflerini çok önemsiyoruz. Arzumuz yolumuza sadece ekipman üreticisi bir firma olarak değil, aynı zamanda projelerin başlangıcından montajına ve daha sonraki hizmetlere kadarki tüm süreci yönetebilin ve müşterisine verimlilik sağlayan çözümler sunabilen bir firma yolunda ilerlemek.

Büşra DEMİROĞLU OKUR

Burçak Metal Gen.Mdr.

Dünyamız 2022 yılında hammadde temini, enerji arzındaki tehditler, küresel savaşlar gibi sanayi sektörünü olumsuzluklarla geçirdiği bir yıl oldu. Hammadde teminindeki zorluklar, enerji maliyetlerindeki ciddi artışlar, tüm dünyada sanayii sektörlerini etkiledi. Lakin Türk sanayisi bu etkilerden olumsuz etkilenmesine rağmen, Avrupalı üreticilerin enerji arzındaki ve ulusal güvenlik tehditlerinden dolayı Türk sanayisine yönelik hamleler gerçekleştirdi. Buda Türkiye’nin ihracat payının yükselmesine sebep oldu. Türkiye’de sanayi denilince ilk akla gelen il olan Bursa’mızda ihracatta etkinliğini daha da artırdığını biliyoruz. Bizler 2021 yılına göre ihracatımızı %45 artırarak ciromuzda yurt dışı payımızı %70 seviyelerine çıkardık. Çeyrek asırdır gerçekleşen üretimimiz, 15 yılı aşkın süredir yurt dışı müşterilerimize ürünler üretiyor olmamız ve kalitemiz ile sağlamış olduğumuz güven ile bu sene yurt dışı müşterilerimizden yoğun üretim talepleri aldık. Avrupa da üretim tehditleri devam ettiği sürece Avrupalı müşterilerin yeni pazar arayışlarının devam edeceğini ve daha fazla Türk sanayisine ağırlık vereceğini tahmin ediyoruz. Bu sebepten ötürü üretim hattımıza yılın son çeyreğinde 4 adet yeni makine alımı daha gerçekleştirdik. 2023 yılı hedeflerimizde ihracat ciromuzun %30 bandında artırılmasını şimdiden hedeflerimiz arasına koyduk. Yeni yılın öncelikle Ülkemize sağlık, huzur ve güven getirmesini temenni ediyor ve Türk sanayisinin ve sanayi sektörünün kalbi olan Bursa’mızın güçlü ekonomi ile güçlü yarınlara ulaşmasını diliyoruz.

Özge CANITEZ

CSA Kaplama Fabrika Müdürü

Global sağlık krizinin gölgesinde geçen dönemlerin ardından, 2022 yılının verimli ve hızlı geçtiğini söyleyebilirim. Agresif büyüme hedefleri koymamıştık, ilk hedef her zaman kârlılığı koruyarak devam edebilmekti, aynı zamanda yeni politikalar da oluşturarak şirketimizi geliştirmeye odaklandık. Genel anlamda yüksek maliyetlerle baş etmeye çalıştığımız bir yıl oldu. Tedarik zincirinde kırılmalar yaşanmasıyla birçok şirket ithal ettiği ürünleri içeride üretmeye yöneldi. Bunların bizim adımıza da önemli geri dönüşleri oldu. Teknoloji ve akabininde pazarlama stratejilerinin sürekli bir gelişim ve dönüşüm içerisinde olması hepimizi “çevik” olmaya itti. Yüksek emtia fiyatları, enerji maliyetleri ve finansmana ulaşmadaki zorluklar ülkemiz adına başlıca riskler olarak görülüyor. 2022’de yakalamış olduğumuz pazarlarda rekabeti sürdürmemiz gerektiğini, uzun vadeli planlar üzerine kurulu bir yaklaşımla, öngörülebilir ve büyüyen bir iç pazar oluşturmanın; gerekli güven ortamını sağlamanın, bunun içinde başta ekonomi olmak üzere tüm politikaların tutarlı olmasının önemli olduğunu düşünüyorum. Beklentimde gerçekleşmesi yönünde.

Uğur ÖZÇAĞLAR

İtimat Ambalaj Gen. Mdr. Yrd.

2022 yılı beklentilerimizin ötesinde bir yıl olarak geçti diyebilirim. Ürettiğimiz ürün tonajı olarak 2021 yılına oranla %47’lik bir artış ile büyüme gerçekleştirdik. Her sektörde olan rekabet ortamı bizim sektörde de bir hayli fazla. Biz strateji olarak sadece mevcut müşterimizi portföyümüzde tutmakla kalmadık aynı zamanda yeni müşteri kazanımlarımız ile kapasitemizi arttırdık. Bu sebeple kötü bir yıl geçirdik dersem bütün ekip arkadaşlarıma haksızlık etmiş olurum. 2023 yılı öngörülmesi zor ve dalgalanmaların üst seviyede olacağı bir yıl olarak gözlemliyorum. Her ne kadar bütçe ve stratejilerimizi belirlesek de sapmaların olacağı konusunda bazı endişelerim var. Umarım ülkemizin ekonomisini kalkındırabileceğimiz, üretim rekorları kırabileceğimiz bir yıl olur. Herkes için en iyisini umuyorum.

Gıda

Yusuf YARAR

Referans Catering YK Başkanı

Sektör olarak bu yıl artan ham madde ve enerji maliyetleri ile karşı karşıya kaldık. Ancak buna rağmen kalitemizden ödün vermeden hizmet sunmaya devam ettik. Yaşadığımız enflasyonist ortam tüm iş dünyasını olduğu gibi bizi de etkilese de emin adımlarla yolumuza devam ettik. 2023 belirsizliklerle birlikte gelecek olsa da yaşadığımız sıkıntıların sona erdiği ve sağlıklı bir yıl geçirmeyi diliyoruz.

Tayfun KURDAL

Kayra Yemek Genel Müdürü

2022, Kayra Yemek’in 25’inci yılını kutladığı, çeyrek asrı başarıyla geride bıraktığı bir yıl oldu. Bu süreçte ham madde, işçilik ve enerji maliyetleri büyük oranda artış gösterse de kalitemizden ödün vermeyerek müşterilerimize en iyi hizmeti sunmaya gayret ettik. Ayrıca Kayfood markamız ile 2022’de ihracata adım atmak da bizleri gururlandı. 2023'de de aynı lezzet ve kaliteyi koruyarak, yeni yatırımlar ile projelerimize odaklanacağız.

Şakir ÖZEN

Örnek Yemek YKB

2022 yılı genel manada bizim için güzel geçti özellikle Eylül ayı ile beraber perakende gıda sektöründe Pandemi öncesindeki hacimlere ulaştık fakat gelen gıda zamlarıyla fiyat revizesi yapmak durumunda kaldık. Her yeni yıl umutlarıyla gelir. 2023 yılından da umudumuz tamdır. Seçim yılı olacak. Cumhuriyetimizin de 100. yılı olması sebebiyle 2023 yılı çok önemli. Ancak ekonomide de kolay bir yıl olmayacak ama her zaman umutlarımız var olacaktır.

Lale YILDIZ

TTI Pharma Genel Müdürü

2022 yılı iş dünyası için zor bir yıl oldu. Covid pandemisini nispeten geride bırakmaya başlamışken, Rusya’ nın Ukrayna’ ya müdahalesi, tüm dünyada derin ekonomik ve jeopolitik sonuçlar yarattı. Ülkemizde de kur şokları, ham madde krizi, enerji krizi, yüksek enflasyon ve artan faizler büyümede yavaşlamaya yol açtı. Bununla birlikte takviye edici gıda sektörü olarak görece şanslı olduğumuzu söylemeliyim; sektörde büyüme hız kesmedi. Sektörün dünyadaki pazar hacmi 2021'de yaklaşık 130 milyar doları aştı. Türkiye'deki pazar büyüklüğü 300 milyon dolar seviyesine geldi. Özellikle pandeminin başından bugüne yaklaşık %40’lık bir büyüme yaşadık sektör olarak.

2023 yılı ise seçim yılı olacak, dolayısıyla bir öngörüde bulunmak zor. 2023’te büyümenin hızlandırılması gerekiyor. 2023 yılı ekonomik istikrarın tesis edildiği bir yıl olmak zorunda. Güven verici politikalara ihtiyacımız var. 2023 yılında asgari ücret artışlarıyla birlikte ciddi bir yükün altına girecek olan işverenlere, doğru teşvik ve desteklerin sağlanması kritik önemde olacak. Artan enerji fiyatları, haliyle tüm maliyetlerin de yükselmesine neden oluyor. Dolayısıyla yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına yönelim, bu dönem artacaktır. Ekonomi yönetimi, yenilenebilir enerji yatırımları noktasında sanayiciye daha fazla destek sağlamalı.

2023 yılı her birimiz ve ülkemiz için güzel gelsin.

Sağlık

Uzm. Dr. Erol KILIÇ

Burtom Sağlık Grubu YKB

Yeni bir yıl, yeni umutlar ve başlangıçlar demek her zaman. Tüm dünyayı hem bedenen hem de ruhsal ve mental anlamda yıpratan global bir pandemi dönemini geride bıraktık. Hayata karışabildiğimiz, sevdiklerimize sarılabildiğimiz, sosyalleşebildiğimiz günler nihayet bizimle.

2023 yılında da en büyük dileğimiz önce sağlık. Birine iyi gelmek, yaralarını sarmak, destek olmak, şifalandırmak hatta bazen sadece yanında olmak bile iyi gelir insana. Buradan yola çıkarak biz de Burtom Sağlık Grubu olarak bu yılki mottomuzu “Size İyi Gelir” olarak belirledik. Şubelerimize bir yenisini daha eklediğimiz 2022 yılını geride bırakırken, dileğimiz her zaman size iyi gelmek. Herkese sağlıklı, keyifli bir yıl dilerim.

Dr. Ö. Yavuz Namlı

Doruk Hastaneleri YKB

2022 yılında başta pandeminin izlerinin silinmesi tüm sağlık çalışanlarını olduğu gibi bizleri de çok mutlu etti. Tüm dünyayı kasıp kavuran böylesine bir salgının bir daha yaşanmamasını temenni ediyoruz. 2023 yılında Doruk Hastaneleri olarak başta Güney Marmara ve tüm ülkeye hizmet verecek ve sağlık turizmini hedefleyen Doruk Nilüfer Hastanesi’ni Bursalılara kazandırma heyecanı içerisindeyiz. Bu vesileyle tüm Türkiye’ye ve Bursa’ya sağlıklı bir yıl diliyorum.

Türkay EYRİCE

Eyrice Grup YK Başkanı

2022’de hem Eyrice Dental hem de Eyrice Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi açısından başarılı bir yıl geçirdik. Bursa’nın en kapsamlı ve alanında tek olan hastanemize başta Bursalıların ve Türkiye ile dünyanın dört bir yanından gelen hastalarımızın ilgisi bizleri çok mutlu etti. Eyrice Dental olarak ise 2023 yılında faaliyete başlamasını hedeflediğimiz TEKNOSAB’daki yeni fabrikamızla alanımızdaki liderliği pekiştirmeyi hedefliyoruz.

Uzm. Dr. Fatih ÖZKUL

Hayat Hastanesi Başhekimi

Geride bıraktığımız son 2 yılda gerek ekonomideki dalgalanmalarla gerekse Covid-19 salgınıyla mücadele ettik. Sağlık hizmetlerimizi aksatmadan yolumuza devam ederken özel sağlık sektörü için zor bir yıl olacak olan 2023 yılında da yatırımlarımız devam edecek ve etik, kaliteli güvenilir sağlık hizmeti ile yaptığımız işin en iyisini yapmak için çalışacağız. Yeni yılın herkese sevdikleri ile beraber sağlık, mutluluk, bereket, huzur ve başarılar getirmesini temenni ederim.

Op. Dr. Ergin KOPAL

Nev Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı

2022 yılında, global düzeyde yaşanan ekonomik zorlukların etkilerini ülke olarak biz de yakından hissettik.

2023 yılına da yeni umutlarla ve yeni hayallerle giriyoruz. 2023 yılının, tüm bu zorlukların ortadan kalktığı, gerek istikrarın gerekse de öngörülebilirliğin sağlandığı bir yıl olmasını diliyoruz.

Nev Sağlık Grubu olarak, 2022 yılında yeni yatırımlarla beraber hızla büyümeye devam ederken, sağlık sektöründe ülkemizin gücüne güç katma gayretinde olduk. Yeni yatırımlarla birlikte çok daha geniş kapasiteyle hizmet veriyoruz. Modern teknolojiye sahip altyapımız ve hizmet kalitemiz ile sağlık alanında ülkemizi daha da ileriye taşıma gayesiyle çalışmalarımız sürüyor. ‘Güçlü Türkiye’ hedefiyle de çalışmalarımıza heyecanla devam edeceğiz.

Yeni yılın hepimize başta sağlık olmak üzere huzur ve mutluluk getirmesini diliyorum. Herkese mutlu yıllar…

Mobilya

Durmuş KUMRU

MASSİF Mobilya YKB

Mobilya sektörü 2022 yılı 1.çeyrekte belirsiz kur hareketleri ve artan hammadde fiyatları neticesinde oluşan yüksek fiyatlama talep azalmasına sebep olmuştur. İç piyasanın alım gücünü kaybetmesi ile ilk çeyrekte işlerimiz durağana yakın yatay seviyede gerçekleşmiştir. Kur artışını yurt dışında avantaja çevirme isteğimizi 2.çeyrekte de devam ettirdik. Fakat küresel resesyon riskleri devamında baskılanan kur, yüksek işçilik maliyetleri ile birleşince 3.çeyrekte de beklentilerimizin tam olarak karşılanmadığını gördük. 2022 yılı aralık sonundan geriye doğru baktığımızda yıllık ticaret hacmimizin satın alma gücünün yarı yarıya düştüğünü görmekteyiz. İşletmemizin geleceğini ve yatırımlarımızı planlayabileceğimiz, siyasi ve ekonomik istikrarın olduğu bir 2023 yılı temenni ediyorum.

Rıdvan İŞBAŞARAN

Masachi YKB

Dünyada oluşan negatif gelişmelere rağmen 2022 yılı şirketimiz açısından başarılı geçti. 2023 yılı içinde yeni model ve tasarımlar hazırlıyoruz. Dünyada büyük bir resesyon olmazsa ve ülkemizde enflasyon düşürülebilirse başarılı geçeceğine inanıyorum. İhracat için ise döviz kurlarının biraz yukarıda olması gerektiğini düşünüyorum.


 

Enerji

Ali Erman AYTAC

Uludağ Elektrik Genel Müdürü

2022’de şirket olarak büyük bir değişim geçirdik ve global bir hissedarla yolumuza devam ettik. Gündemimizde çevresel etkimizi en aza indirecek dijital hizmetleri, dolayısıyla da paydaş memnuniyetini artıracak ve farkındalık oluşturacak projeleri tuttuk. 2023 ile birlikte globaldeki ekonomik kırılmaların yanı sıra en büyük risk olarak iklim krizini konuşuyor olacağız. Şirket olarak, küresel iklim krizinin oluşturabileceği riskleri en aza indirmek için tüm projelerimizde karbon nötr anlayışını yaygınlaştırmaya devam edeceğiz. Toplumumuza değer katmak ve hayatı aydınlatmak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

Olgun KARABİBER

LimaDEM YKB

2022 yılı, Rusya -Ukrayna savaşı, bu savaşa bağlı yaşanan tedarik sıkıntıları ve global düzeyde yaşanan enflasyonist ortamla zor bir yıldı. Başlıca Merkez Bankalarının para politikasını sıkılaştırıp, faiz oranlarını arttırma sürecine girmeleri, büyümeyi yavaşlattı. Bu gelişmeler ülkemizi de etkiledi. Limadem ve Limaç şirketlerimiz açısından baktığımızda ise; enflasyonist ortama rağmen her iki şirketimiz ciro ve pazar payını geçen seneye göre arttırdı. Mayıs ayında şirketimizin 5. yılını kutladık çalışanlarımız, paydaşlarımız ve dostlarımızla birlikte unutulmaz bir gece yaşadık. Müşteri ziyaretlerimizi arttırdık ve portföyümüze yeni müşteriler kattık. Tedarikçilerimizle ilişkilerimizi sürekli geliştirdik. GES ve elektrikli şarj istasyonu olmak üzere iki önemli iş kolunda projeler yaptık. Genel anlamda zor bir yılı, başarılı bir şekilde tamamladık.

Enflasyonun tek haneye inmesi, yüksek enflasyonun erittiği satın alma gücünün yeniden toparlanması, iç talebin canlanması ve makroekonomik dengenin bozulmadan büyümenin hızlanması beklentisindeyiz. Limadem ve Limaç şirketlerimiz açısından bakarsak; Cumhuriyetimizin 100. yılının sürdürülebilir büyüme hedeflerimize ulaşacağımız bir yıl olarak geçmesi en önemli hedefimiz olacaktır. Ayrıca kurumsallaşma yolculuğumuz hız kesmeden 2023 yılında devam edecektir.

Murat KILIÇ

SUNVİTAL Enerji Kurucu Ortağı

Zamanın çok ötesinde hızla değişen dünyamızda, sürdürülebilirlik ve üretimin önemini çok daha iyi anladığımız geçen yıllarda ileriye bakarak yeni projeler üretiyoruz. Güneşten aldığımız enerjiyi tüm paydaşlarımızla paylaşıyoruz. 2023 yılında da enerjimizi, mutluluğumuzu ve heyecanımızı paylaşmaya devam etmeyi diliyoruz. Sunvital Enerji ailesi olarak mutlu yıllar dileriz.

Hizmet

Çetin YILDIRIM

Uludağ Koleji YKB

Ülkemizde ve dünyada yaşanan tüm gelişim ve değişimleri değerlendirdiğimizde eğer bu gelişim sürecinde “biz de varız” diyebildiysek ve bu değişim sürecinde insanların yaşamlarını yine o insanların anlatabileceği başarı hikâyelerine dönüştürebildiysek başarı yolculuğumuza sığdırdığımız bu 2022 senesi de bizler için çok şey ifade ediyor demektir. Gelişimin bir parçası olmak, geleceğe cesaret ve umut vermek sadece günü değil yarınları da kurtarmanın bir formülü.. Ülkemizde ya da dünyada yaşanan ve yaşanabilecek zorlukların ilerlememize engel teşkil etmediğini, bilhakis karşılaşılan her engelde yeni fırsatların kapılarını aralayabilecek gücü kendimizde görebilmeliyiz. Bizler geleceğe dair öngörülerimizle de gençlere ve çocuklara bu doğrultuda rol model olmaya devam etmeliyiz ki adım atacağımız her yeni sene bizler için yarınlara ilham veren başarı hikâyelerinin senesi olmaya devam edebilsin. Gelecek nesilin, 21. yüzyıl becerilerinin gelişim sürecine ivme kattığımız, Profesör ve Doçentlerden oluşan Bilim Kurulumuz ve Uludağ Gelişim Akademisi öncülüğünde hayata geçirdiğimiz yeni nesil derslerimiz ile Türkiye’nin ilk ve tek okulu olmanın ayrıcalığını yaşamakla birlikte, 2022 senesinde Word’s Best School Prizes (Dünyanın En İyi Okulu) yarışmasında ülkemizi temsil edecek olmanın da gururunu yaşıyoruz. Tüm bunlarla birlikte, akademik ve sosyal kazanımların hem ana dilinde hem de yabancı dilde doğal, interaktif ve iletişimsel öğrenme ortamlarında edinmesini desteklediğimiz Çift Dilli Eğitim programımıza başlangıç yaparak çocuklarımızın akademik derslerinde hem İngilizce hem Türkçe iki dilde eş zamanlı eğitim almalarını destekleyerek, sanat ve spor becerilerini geliştirmeye yönelik branş derslerinde de İngilizce öğretmenleri eşliğinde yabancı dili sosyal alanlarda da deneyimleme fırsatını yaşatıyoruz. Çocuklarımızı çağa uygun yeni nesil metodlarla yeni bilgi ve deneyimlerle tanıştırıyor olmakla birlikte onların ulusal ve uluslararası platformda da spordan sanata, bilimden teknolojiye hayatın her alanında Dünya Şampiyonlukları, Türkiye Şampiyonlukları ve dereceleri elde etmelerini destekleyerek nesilden nesile miras bırakılacak başarı öykülerinin mimarı olmanın mutluluğunu bu sene de doyasıya yaşadık. Yaşadığımız yüzyıl, bizlere imkansızı imkanlı hale getirmeye ve gelecek nesillere onların hayallerine ulaşabileceği güçlü ve aydınlık yarınların temellerini atmaya mecbur kılmakta. Dünya değişiyor ve değişen dünya düzeninde kendi kültürümüzü asimileye uğratmadan değişen bu düzene ayak uydurmanın ve geleceği bu yeni sisteme güçlü bireyler olarak hazır hale getirmenin ön koşulunun gelişim ve değişim olduğu bilinciyle ilerlemeli ve bu bilinçle gücümüze yön vermeliyiz. Bu, hepimizin toplumsal sorumluluğu. Hepimiz biliyoruz ki eğitim hem kişisel hem de toplumsal gelişimi kapsamakta. Bu sebeple eğitim alanında hayata geçirdiğimiz her yenilik kişiyi topluma kazandırmakla birlikte toplumu da güçlendirmektedir. Bu doğrultuda gelecek nesilin tüm potansiyelini ortaya çıkaracak çalışmalara yön vererek geleceği inşa etme sürecinde var oluyor olmak gurur verici. Gençlerimizin ve çocuklarımızın evrensel değerlere önem veren farkındalıkları güçlü bireyler olmaları yolunda onları bilimle, sporla, sanatla, teknolojiyle buluşturarak onların hem yeteneklerini keşfettikleri hem de kişisel gelişimlerine katkı sağlandığı verimli bir yılı daha hep birlikte geride bırakıyoruz. Gayemiz, gelecek nesile her yeni yılda dünden daha güçlü olmalarını sağlayacak yenilik ve gelişmelerin kapılarını aralamaya devam ederek; geleceği umutla, cesaretle ve sevgiyle kucaklamak.

Erdem KAYA

Erdem Kaya Patent YKB

2022 yılına girerken geçmiş yıllardaki verilerimizi de analiz ederek belirlediğimiz bütçeler ve stratejilerimiz mevcuttu. Diğer taraftan, gerek ülkemiz gerekse dünyadaki ekonomik ve siyasal dalgalanmalardan kaynaklı belirsizlikleri de göz önüne almamız gerekiyordu ve öyle de yaptık.

Bütçe ve strateji gözden geçirme toplantılarımızın aralıklarını sıklaştırdık ve bununla beraber hiyerarşik yapıdan daha da uzaklaşıp güçlü insan kaynağımıza da güvenerek daha esnek ve olabildiğince yatayda işleyen bir yönetim modeline geçtik. Bu uygulamamızın da çok faydasını gördük. Yılın şu son günlerinde yaptığımız analizler sonucunda, belirlediğimiz hedeflerin tümünü gerçekleştirdiğimizi ve öngördüğümüz bütçe ve stratejilere tüm belirsizliklere rağmen çok büyük oranda uyum sağladığımızı gördük. 2023’ü de, 2021 ve özellikle de 2022’de elde edindiğimiz bu esnek yönetim kaslarıyla planlamaya başladık.

Soruyu kendi sektörümüz özelinde değerlendirirsek, tüm belirsizliklere rağmen ülkemizdeki ve dünyadaki marka, patent başvuru sayıları bir önceki yıla göre artış gösterdi ama artış hızında bir yavaşlama olduğu da gerçek. Diğer taraftan, özellikle ülkemizde artık fikri mülkiyet hakları tarafında kaliteden kaliteye bir geçiş söz konusu. Diğer bir deyişle, bizlerin de bu alanda yaptığı yoğun farkındalık çalışmaları sayesinde artık insanlar marka-patent başvurusu yapmanın ötesinde sahip oldukları fikri mülkiyet haklarından finans, teknik, hukuk ya da rekabetçilik gibi perspektiflerde nasıl bir fayda sağlarım sorusunu sormaya başladı. Bu durum da sektörümüz açısından güzel iş fırsatları doğurmakta.

Patente dayalı vergi istisnaları, marka-patent değerlemeleri, pazardaki rekabetçiliği sürdürülebilir kılma amacıyla fikri mülkiyet haklarının stratejik yönetimi gibi birçok yeni danışmanlık alanı açılmış durumda. Erdem Kaya Patent de bu konuları ülkemizde ilk gündeme getirenlerden ve uygulamaya geçiren şirketlerden biri ve bunun da getirilerini görmekteyiz.

Örneğin 2022’ye baktığımızda bazıları ülkemizin en gözde şirketleri ve üniversiteleri olan yüzlerce yeni müvekkili portföyümüze kattığımızı, buna bağlı olarak da gerek nicel gerekse nitel olarak iyi bir büyüme oranı yakaladığımızı gördük.

Erdem Kaya Patent ekibi olarak tabi ki sosyal sorumluluk anlamındaki görev ve sorumluluklarımızı da yerine getirmeye çalışıyoruz. Bu noktada 2022 yılında sağladığımız eğitim burslarımızın yanında üniversite öğrencilerinin teknoloji odaklı kulüplerine de destek sağladık ve bu desteğimizi 2023 yılında da sürdüreceğiz.

Cumhuriyetimizin 100. yılına çok sayıda tehdit ama bir o kadar da fırsatla giriyoruz. Bu noktada umarım böyle anlamlı bir yılda ülkemiz işvereninden çalışanına, öğrencisinden emeklisine herkesin en azından asgari geçim şartlarını sağlayabileceği, daha adil gelir dağılımın olduğu bir ekonomik ortama kavuşur. Zaten geçim derdi en alt seviyeye düştüğünde artık insanlar daha fazla buluşlara, sanata, başkaları için bir şeyler yapmaya odaklanabilecek, bu da ülkemizin daha müreffeh bir ülke olmasını sağlayacaktır.

İlave olarak, hem yaşadığımız şehri hem de ülkemizi daha da ileriye taşıyacak düzeydeki inovatif çalışmaların ve buluşların artmasını, Erdem Kaya Patent olarak da böyle çalışmalara 2023 yılında da en etkin şekilde destek olmaya devam edebilmeyi diliyorum.

Herkese sağlıklı, huzurlu ve bereketli bir yıl diliyorum. Gözünüz, gönlünüz, yolunuz her daim aydın olsun.

Semra BAYKAN

Hedef Patent Genel Müdürü

2022 yılında işlerine yatırım yapanların yanı sıra, mülk alanlar, paralarını borsaya, altına dövize yatıranlar paralarının değerini arttırmış gibi gözükse de yaşanan enflasyonla aslında sadece paralarının değerini korudular. 2022 enflasyonun yoğun yaşandığı bir yıldı. Asgari ücret artışı ne kadar yapılsa da tüm fiyatlar onun daha da üstünde arttığından gelir seviyesinin yükselmesi maalesef mümkün olmuyor. 2023 de hem asgari ücretin yüksek oranda artışı, hem seçim bizi belirsiz bir ortama doğru sürüklüyor. Kemerlerin sıkıldığı, büyüme hedeflerinde temkinli olunacağı bir sene olacağını düşünüyorum. Yeni yılın ülkemize ve vatandaşlara yeniliklerle, güzelliklerle, sağlık ve en önemli umutla gelmesini diliyorum.

Barış GÜL

Faveo Dan. Gen. Md.

Pandemi başta hayatımızdan, işlerimizden, sağlığımızdan ve daha birçok yaşamsal döngümüzden çok şey götürdü. Hepimize zor bir 2 yıl yaşattı. Artık bitsin dediğimiz bir yılı da savaşların ve ekonomik dalgalanmaların gölgesinde geçirdik. Umarım 2023 yılında her zaman dileklerimizin başında olan sağlığımızı yakalar akabinde ekonomisiyle, refah düzeyimizle, mutlu ve huzurlu yaşam seviyesine ulaşırız. Herkese umudu yüksek bir yıl dilerim.

Ömer KOCAKUŞAK

BTSO Tasarım Konseyi ve 55. Meslek Komitesi Başkanı

2022 yılı, pandeminin tsunamisi, Ukrayna Rusya savaşı, artan hammadde fiyatları, artan enerji fiyatları gibi ekonomiyi baskılayıcı pek çok faktörün gölgesinde geçti. Buna rağmen ülkemiz ihracat rakamlarında geldiği nokta, üretim kapasitesini arttırması ve alternatif pazar olma özelliği ile önemli bir yol kat etti. Dünyada ve ülkemizde pek çok sektör daralırken pek çok eski ve yeni sektör de büyüme trendi yakaladı. Tüm bunların ışığında 2023 yılının özellikle ikinci yarıdan itibaren büyüme hızının artması firmaların kapasitelerini yükseltmeleri ve istihdamın olumlu yönde seyretmesi faktörleri ile geçeceğini düşünüyorum. Firmalarımızın zor dönemlerde kilogram ihracatlarını artırmayı Eskiye göre çok daha fazla öğrendiklerini düşünüyorum. Verimli ve bol kazançlı bir yıl olması dileğiyle.

Türker DURAN

Türker Finansal Danışmalık YKB

Pandemi sonrası ticaretin hız kazandığı 2022 yılı sektörümüzü de olumlu etkiledi. İşlem hacmi olarak hedeflerimizi yakaladığımız 2022 yılında enflasyonist ekonomi modeline uyum sağlamak aslında pek kolay olmadı. Buna rağmen daha önceki yıllarda hedef müşteri kitlemiz daha çok KOBİ’lerken, 2022 yılında Orta Ölçekli KOBİ’ler ile büyük ölçekli işletmeler olmuştur. Bu da 2023 beklentilerimizi üst segmente taşımaktadır. 2023 yılının seçim yılı olmasından kaynaklı gerek siyasi gerekse iktisadi belirsizlik ticaret hayatını etkilese de beklentimiz yatırımlarına devam eden sanayicilerin ve ihracata önem veren; katma değer yaratan iş insanlarının varlığıdır.

Simge KAYA

Özbay Eğitim Kurumları YKÜ

2022 yılının ilk yarısı ekonomik anlamda belirsizliğin arttığı bir dönem oldu. Temel maliyet kalemlerimizde yaşanan fiyat istikrarsızlıkları nedeniyle önümüzü görmekte zorlandık. Yılın ikinci yarısının ilk yarıya oranla daha tedbirli ve verimli geçtiğini söyleyebiliriz. Özellikle pandemi sonrası yurt içi ve uluslararası ticarette önemi çok daha fazla anlaşılan lojistik sektöründeki nitelikli insan kaynağına olan ihtiyacın artması ile mesleki eğitimlere ve ağır vasıta sürücü eğitimlerine olan talebin artış gösterdiğini söylememiz mümkün. Önceki yıllarda eğitim düzeyi düşük kişilerin başvurduğu alanların bugün yerini daha eğitimli bireylere bıraktığını görüyoruz. Hem ekonomik koşulların gittikçe zorlaşması, hem de uluslararası çalışmanın daha cazip hale gelmesi ile taşımacılık sektörüne olan talebin arttığını görüyoruz. Bu noktada 2022 yılında sektörümüzün sıkıntısının eğitimlere olan talepten ziyade maliyet kalemlerimizdeki istikrarsız fiyat artışlarının olduğunu söyleyebiliriz. Bunun yanı sıra asgari ücret üzerindeki vergi yükünün artması, nitelikli personele ulaşmada yaşanan zorluklar da hedeflerimize ulaşmada engel teşkil etti. 2023 yılından ulusal manada beklentimiz elbette ki enflasyonun düşürülmesi, fiyat istikrarının sağlanması, alım gücümüzün artması ve güven ortamının tesis edilmesidir. Ayrıca daha fazla istihdam sağlamanın önünde ciddi bir engel oluşturan vergi yükünün azaltılmasının da ekonomiye ciddi ölçüde katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Sektörel manada beklentimiz ise; eğitim ve sınav araçlarımız için ÖTV muafiyeti ile eğitim ücretlerinde KDV indirimi. Yine her yıl ödediğimiz ruhsat harçlarının bir defaya mahsus ödenmesi ile ilgili talebimizi de yineliyoruz. 2023 yılından umutluyuz. Gerekli zamanda, doğru adımların atılmasıyla daha aydınlık günlere kavuşmamız mümkün. Bu vesileyle herkesin yeni yılını kutluyor, sağlıklı ve başarılı bir yıl geçirmelerini diliyorum.

Erdi ALTINTAŞ

ESA Lojistik YK Başkanı

Ekonomik ve sosyal olarak bir geçiş dönemindeyiz, pandeminin manevi etkilerini üzerimizden atmaya çalıştığımız, aynı zamanda işletmelerimizi ayakta tutmanın tedirginliğini yaşadığımız bir yıl geçirdik. 2023’ten her yeni yıl gibi sağlık, gerçek mutluluk ve huzur getirmesini temenni ediyorum.

Emrah ŞİMŞEK

Endüstriyel Gayrimenkul Uzmanı

2022 yılında özellikle Dünyada pandemi sonrası yaşanan yüksek enflasyon ile ülkemizde de bunun olumsuz etkilerinden dolayı büyük bir çoğunluk paralarını herhangi bir gayrimenkul yatırım alanlarına kaydırmasından dolayı, talep artışları ve kontrol dışı fiyat artışları ile karşı karşıya kalındı. Yatırım dışında kiralamalarda ise; özellikle de Endüstriyel Gayrimenkul kiralamalarında taleplerin artışından dolayı kiralık fabrika yeri bulmada zorlanıldığı ve bulunan fabrika yerlerinin rakamlarında kontrol dışında artışlar olduğu gözlenmektedir. Yüksek enflasyon etkilerinin azaltılmadığı sürece bu artışın devam edeceği görülmektedir. 2023 yılının ikinci yarısına kadar yani seçime kadar olan dönemde yatırım taleplerinin düşük olacağı, yatırımcıların yeni alım fırsatları için piyasaların daralmasını bekleyeceğini tahmin ediyorum. Ancak bir yandan da artan birim maliyetler ile birlikte fiyatların da artacağı öngörülmektedir. Bilinmeyenlerle dolu bir seçim öncesi ve sonrası dönemi doğru yönetmemiz için, alınan her kararın mümkün olduğu kadar iyi hesap ve analiz yapılarak doğru zamanda doğru yatırımın yapılmasının büyük önem taşımakta olduğunu düşünüyorum.