Hızlı?
Hükümet iktidara gelir gelmez "hızlı tren" projesini gündeme almıştı. Mevcut tren ve rayları elden geçirerek, başkalarının düşünemediği mega projeyi hemen hayata geçirmişti.
Sonucu hepimiz biliyoruz, daha ilk seferlerinden birinde tam 37 vatandaşımız hayatını kaybetti. Yaralı 81 kişinin hayatını hangi şartlarda devam ettirdiği de bilinmiyor. Bu facia, dünyanın neresinde olursa olsun hükümeti düşürürdü. Bilimsellikten uzak, "tüccar kafasıyla" yapılan bu projeden sonra toplumda "hızlı" kelimesine şüpheyle bakılır oldu.
Bursa-İstanbul arasının deniz yoluyla bağlanmasına uzun zamandır çalışılıyor. Zamanında bu mesafenin karayoluyla 8,5 saatte alındığı günler hatırlıyoruz. Uzun ve yorucu kara yolculuğunu rahatlatmak için çok eskiden kızaklı tip deniz otobüsleri sefere konmuştu. Gemlik'ten sefere başlayan bu tekneler, Marmara'ya uygun olmamasından dolayı hizmet dışı kalmıştı. Dalan zamanında, Mudanya'ya modern anlamda deniz otobüsü seferlerini başlanmıştı. Kısa mesafeli yolculuklar için üretilmiş bu teknelerle özellikle kış aylarında seferlerde aksamalar oluyordu. Buna ek olarak, denizin çalkantılı olduğu günlerde yolculuğun konforsuz yapılması, Mudanya hattının tercih edilmemesine yol açıyordu.
Bundan önceki Büyükşehir yönetimi feribot alarak Yenikapı ve Mudanya'yı bileştirmek için kolları sıvamıştı. Feribot alımı için kredi bulunmuş, hattın devreye girebilmesi için her türlü altyapı işi programa alınmıştı. Ancak İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Yenikapı iskelesine yanaşma izni vermemesinden dolayı Bursa bu hizmetten mahrum kalmıştı. Yerel seçimler sonrasında ne olduysa, İstanbul Büyükşehir Belediyesi iskele için gerekli izni vermek bir yana 110 Milyon USD'lik feribot alımı için düğmeye bastı.
Bugüne gelindiğinde yaklaşık 40 Milyon YTL iskele inşaatına harcandı ve feribotlardan bir tanesi hizmete geçti.
75 dak. diye reklamı yapılan Yenikapı ve Mudanya hattı ilk birkaç seferinden sonra 1 saat 45 dak.'da seferi gerçekleştirmeye başladı. Daha önce deniz otobüsü seferlerinde olduğu gibi hız kesildi.
Yenikapı- Mudanya hattı Yenikapı-Yalova'ya göre nihai ulaşım bedeli olarak pahalı tutuldu. Bununla İstanbul'u Bursa'nın finanse etmesi mi hedeflendi bilemiyoruz?
Bu şartlar içinde dahi Bursalılar bu hizmet için sevindiler. Ancak yaklaşık 200 Milyon YTL'lik yatırım daha ilk seferlerinden birinde Mayıs poyrazına yenildi. Hemen sonrasında da bir feribot iskeleye çarparak arızalandı. Bu yazı kaleme alınırken en az bir hafta boyunca seferlerin yarısının iptal edilmişti.
Sonuç olarak, Yenikapı- Mudanya hattı çok kötü bir başlangıç yaptı.
Anlaşılacağı üzere iskele mühendislik bilgisinden uzak, "tüccar zihniyeti" ile yapılmıştır.

Sayı: 576 - Sayı'nın Kapağı