Enerji verimliliği yürürlüğe girdi
Enerji Verimliliği Kanunu nihayet yürürlüğe girdi. Yasa, özel enerji üretimiyle birlikte enerjinin
verimli kullanımını da destekliyor.
Enerji Verimliliği Kanunu, 2 Mayıs'ta yürürlüğe girdi. 5627 sayılı Yasanın amacı, enerjinin etkin kullanılması, israfının önlenmesi, enerji maliyetlerinin ekonomi üzerindeki yükünün hafifletilmesi, çevrenin korunması için enerji kaynaklarının ve enerjinin kullanımında verimliliğin artırılması olarak tanımlanıyor. Resmi Gazete'de yayımlanan Kanun, öncelikle etkin bir yürütme için Enerji Verimliliği Koordinasyon Kurulu kurulmasını öngörüyor. Elektrik İşleri Etüd İdaresi (E.İ.E.) koordinasyonunda faaliyet gösterecek kurul aracılığıyla, enerji verimliliği uygulama projeleri destekleniyor. Buna göre, Kurul tarafından onaylanan, geri ödeme süresi en fazla 5 yıl ve projesinde belirlenmiş bedelleri en fazla 500 bin YTL olan uygulama projeleri, en fazla yüzde 20 oranında destekleniyor. Üç yıl içinde enerji yoğunluğunu ortalama yüzde 10 azaltmayı taahhüt eden ve taahhüdünü yerine getiren gerçek veya tüzel kişilerin 100 bin YTL'yi geçmemek kaydıyla enerji giderinin yüzde 20si karşılanıyor. Ancak izleyen yıllarda enerji yoğunluğunu tekrar artıran firmalar bir daha destek alamıyor.
Enerji Verimliliği Kanununu değerlendiren BTSO Başkan Yardımcısı Mahmut Yılmaz, enerji üretiminde desteklerin başından beri var olduğunu anımsattı.
5 Euro/sent alım garantisi ile bir yenilik getirilmediğini anlatan Yılmaz, "Zaten bu civarda bir alım garantisi vardı. Bununla birlikte yasanın yürürlüğe girmiş olması uzun vadede üreticiye güç ve psikolojik bakımdan moral veren olumlu bir gelişme. Ancak bana göre, enerji üretiminin desteklenmesi için öncelikle bürokrasinin azaltılması lazım. Santral kurmak veya özelleştirme ile örneğin devletin bir hidroelektrik santralını almak isteyen bir girişimci, sadece mekanik işlerle ve üretimle uğraşmalı. Ne zaman kamulaştırılır, falanca izin çıkar mı çıkmaz mı?, diye düşünmemeli. Yatırımını yaptıktan sonra artık güven içinde sadece elektrik üretimi ile uğraşmalı, bütün düşüncesi üretmek olmalı, iş basitleştirilmeli. BTSO, birkaç yıldır enerji üretimine sıcak bakıyor. Rüzgar ve hidroelektrik santral yapımı da gündemde ve araştırılıyor. Yasa elbette tek başına yeterli değil ama olumlu bir adım dedi.

Sayı: 575 - Sayı'nın Kapağı