Davos 2022 pandemiye bağlı olarak mayıs ayına ertelenmişti. Geçtiğimiz hafta basında geniş yer alan Davos’ta iklim değişikliğinin önemli bir gündem maddesi olduğuna şahit olduk. Konuşmalar ve beya­natlarda iklim değişikliğine değinmeyen bir katılımcı neredeyse yoktu.

Dünya Ekonomik Forumu 2022’de bir başka önemli tartışma konusu dünyanın ihtiyacı olan güvenilir para birimiydi. Özellikle ekonomi alanında Foruma katılan­lar dünyanın sorununun gelinen noktada küresel dü­zeyde güvenilecek bir para biriminin ortaya çıkarılması olduğuna işaret etti.

Yirmi yılda basılarak ya da finansal enstrü­manlarla yaratılan pa­ralarla yaşanan çılgınlığın geldiği nokta budur. Kimsenin cebindeki paraya gü­venemediği ortamda varlık değerleriyse ta­biri caizse uzaya ulaşa­cak kadar artmıştır.

Emeğin ve çalışma­nın anlamının kalma­dığı bu süreçte merkez bankaları olu­şan ekonomik denge­sizliği bir şekilde savunmaktadır. 2000’li yıllardan günümüze yaratılan balonun sönmesi durumunda yaşanacak kriz ortamı­nın bedelini ödemekten korkan merkez bankaları yö­neticileri ateşe daha fazla odun atma kolaylığını tercih etmektedir. Piyasaların normalleşmeye çalışması nok­tasında dahi karşılıksız para yaratma refleksiyle cevap verilmektedir.

Bu süreçte kripto paralar bir alternatif olarak sunul­muştur. Ancak bu varlıkların fiyatının belirlenmesinde de merkez bankaların bastıkları para miktarının olması sorun oluşturmaktadır.

Yeniden başa dönülmektedir. Bir şeyin değerini pi­yasa belirlemektedir. Bu durumda aşırılıkların olması doğaldır. Para birimlerinde aşırılıkların olması üretim ve tüketim üzerinde önemli etkisinin olması şikayetin gerçek nedenidir.

Demek oluyor ki; dünyanın ihtiyacı olduğu söylenen para biriminin bir şeye bağlanarak, karşılığının olması gerekiyor. Karşılığı olmadan, sürekli basılan ve spekü­lasyon aracı olan mevcut parasal sistemin Davos’ ta arayış içinde olan paranın çok uzağında olduğu orta­dadır.

Arzu edilen para birimi temel kuralların uygulanma­sıyla oluşturulabileceği herkes tarafından bilinmektedir.