İş Dünyası

Piliç'ten Sigorta'ya

Geçen hafta yazdığım "Pilicin ettiği başlıklı yazım ilgi görmüş. Farklı bakan, algılayan, farklı sonuçlara ulaşanlar, yazının anlatmak isteğininde kanıtı oldular.. Piliç hikayesi, cazip bir örnek oldu galiba. Birazda neşe getirip, bu sıkıntılı günlere ilaç oldu.
Bu hafta sizlere kendi mesleğim "Mühendislik ile ilgili iki örnek daha vererek hem tezi güçlendirmeyi ve hemde becerebilirsem, pek çok sorunla uğraştığınız günlük yaşamda, bir an içinde olsa gülümsetmeyi hedefliyorum.
--------------------------0-------------------------------
Fizikçi, matematikçi, kimyacı, jeolog ve antropologdan oluşan mühendisler heyeti, bir araştırma için arazide bulunmaktadır. Birden yağmur bastırır. Hemen yakındaki bir arazi evine sığınırlar. Ev sahibi "siz ısının, bende bir çay suyu koyayım diyerek dışarı çıkar.. Hepsinin dikkati, çevresine toplandıkları soba üzerinde toplanır. Soba yerden 60 cm. kadar yukarda, altına dizilmiş taşların üzerindedir. Sobanın niçin böyle kurulmuş olabileceğine dair bir tartışma başlar.
Kimyacı: Adam sobayı yükselterek aktivasyon enerjisini düşürmüş, böylece daha kolay yakmayı amaçlamış.
Fizikçi: Adam sobayı yükselterek konveksiyon yoluyla odanın daha kısa sürede ısınmasını sağlamak istemiş.
Jeolog: Burası tektonik hareketlilik bölgesi olduğundan herhangi bir deprem anında sobanın taşların üzerine yıkılmasını sağlayarak yangın olasılığını azaltmayı amaçlamış.
Matematikçi: Sobayı odanın geometrik merkezine kurmaya çalışmış, böylece de odanın düzgün bir şekilde ısınmasını sağlamış.
Antropolog: Adam ilkel topluluklarda görülen ateşe tapmanın daha hafif biçimi olan ateşe saygı nedeniyle sobayı yukarıya kurmuş.
Bu sırada ev sahibi, elinde çay bardakları, demlik, şeker ile içeri girmiş ve ona sobanın yukarda olmasının nedenini sormuşlar. Adam cevap vermiş: "Boru yetmedi..
-----------------------0-------------------------
Büyük bir şirketin üst düzey yöneticilerinden biri bir gün New York üzerinde balonla dolaşmaya çıkmış. Aksilik bu ya, pusulasını aşağıya düşürmüş ve kaybolmuş. İnmek için uygun bir yer ararken bir gökdelenin tepesinde sigara içen bir adam görmüş ve alçalmış. "Pardon. ben neredeyim acaba? diye sormuş. "Yerden 500 feet yükseklikte bir balonun içindesin demiş adam.
Yönetici sinirlenmiş: "Sen mühendissin değil mi? diye sormuş.
"Evet. demiş adam. "Nereden bildin? "Çünkü başım belada ve sana bir soru soruyorum. Verdiğin cevap yüzde 100 doğru fakat hiç bir işime yaramıyor.
"Sen de yöneticisin değil mi?
"Evet sen nereden bildin?
"Çünkü yerden 500 feet yükseklikte bir balonun içinde kaybolmuşsun. Pusulan yok, Berbat durumdasın. Fakat bu şimdi benim suçum oldu.
-----------------------0-------------------------
Pek çok farklı meslek, kültür, yada millet için üretilmiş bolca fıkra bilirsiniz, yada okursunuz. Aynı olayı, pekçok nedenle farklı yorumlama gerçeği, galiba güldürü sanatının da beslendiği önemli bir kaynak. Stres kaynaklı tüm hastalıklara karşı da antistres ilacı. Bu günlerde bir nevi sağlık sigortası. Şimdide Felsefe modundayız. Felsefe için "var olanı düşünerek geliştirme şeklinde tanım yapanlar var. Bizde Piliç le başlayıp, mühendis, yönetici, sağlık derken sigortaya kadar geldik. Biraz daha geliştirmeye kalkarsak nereye kadar gider bilmem..Çokta düşünmeye gelmez. Düşünen adam heykelini Bakırköy'deki hastanenin bahçesine koyanların bir mesajı olsa gerek

Sayı: 1239 - Sayı'nın Kapağı