2008e merhaba derken (2)
Geçen hafta altını çizdiğim gibi, 2008 yılının yerel seçimlere yönelik etkinliklerle dopdolu geçeceği, sayın Hikmet Şahinin ilk beyanlarından da anlaşılıyor. "Bursaya 2008de de yatırım yağacak.
2008 yılı, sayın Başkanın dönemindeki son ve fakat yatırımların en hızlı, meyvelerinin toplandığı en etkin yılı olacak. Büyükşehir Belediyemizin 2008 yılı bütçesi 567 milyon 679 bin YTL, BUSKİnin ise 225 milyon YTL olmak üzere toplam 792 milyon 679 bin YTL olarak meclislerce onaylandı. Dönemin ilk yılını, Başkanın kente uyum yılı olarak düşünürsek, geri kalan 4 yılda Büyükşehirin, BUSKİ hariç, toplam 1798 milyon YTL bütçesinin ortalama yüzde 60ına tekabül eden 1079 milyon YTLnin yatırımlara ayrıldığı görülmektedir.
Bir an için YTL büyüklüklerine pek alışamadığımızı düşünerek rakamlara TL bazında bakarsak, sayın Şahin, döneminin son 4 yılında 1.8 katrilyon TL, 1.6 milyar dolar, tutarındaki harcamanın altına imzasını atmış, bu meblağın 1,08 katrilyon TLsini, 930 milyon dolarını, kendi deyimiyle, Bursayı dünya kenti yapma yolunda yatırımlara sarfetmiş olacak. Bu büyük boyutlu rakamlara bakarken, önce her zaman sorduğum soruyu tekrar etmek istiyorum. "Bu paralar nereden geliyor? Cevabı ise şöyle, büyük bölümü, yani yüzde 95inin üzeri, kent içinde ödenen vergilerin yüzde 5inden oluşuyor, yani bu kentteki tüm çalışanların aylıklarından kesilen vergilerin, küçük esnaftan holdinglere kadar tüm kurumların kazançları karşılığında ödediği vergilerin, kentte yaşayan herkesin tüm alışverişlerinden ödedikleri vergilerin yüzde 5i belediyemizin ana gelir kaynağını oluşturuyor. Diğer bir deyimle sayın Başkanın harcadığı tüm para, bu kentte yaşayanların parası, yani bizim paramız. İşte bu nedenle, kentte yaşayan herkesin, yapılanları irdelemesi, harcanan paraları sorgulaması, sayın Başkanın da bu bilinçle ve dikkatle, her kuruşu iyi hesap ederek, harcaması gereğine inananlardanım.
İşte bu bakış açısıyla yapılanları ve yapılacakları iki ana gruba ayırabiliriz. Bunlardan birincisi, yeni yerleşim alanlarının hazırlanması, yolların yapımı ve ulaşım sistemleri, kentsel dönüşüm, BUSKİnin altyapı çalışmaları gibi kent yaşamının temel taşlarını oluşturanlar, ikincisi ise kenti süsleyen, kent yaşamını kolaylaştıran, renklendiren ve zenginleştirenler, yeşil alanlar, yeni hal, Merinos Kongre ve Kültür Merkezi, Balibey Hanı ve benzerleri gibi.
Bu köşede ulaşımı çok yazdım, kent içinde özel araç kullanımını destekleyen "ulaştıran ulaşım stratejisi yerine kent içine özel araç girmesini azaltan "BursaRay iskeletli toplu taşım stratejisinin uygulanması gereğinin altını çok çizdim, ama ne yazık ki, Ankarada da çok tartışılan bir bat-çık hastalığı, yatırıma ayrılan paraların büyük bölümünü sardı. Umarım 2008 yılında bu büyük yanlıştan dönülür ve BursaRay Yıldırım hattının devreye girmesiyle büyüyecek toplu taşım sistemi kapasitesi, transfer istasyonları ve otobüs entegrasyonunun değişimi ile, vatandaşa yoğun kullanım imkanı ve rahatlığı sağlanır. Gene umarım Görükle hattına, beyan edildiği gibi yaz aylarında kazma vurulur. Bu arada dönemimde yaptığımız bir yanlışlığı, BursaRay hattını OSBde bitirme yanlışlığını, hattı 1300 metre uzatarak Emek kavşağını geçirip düzeltirlerse sevinirim. Aslında bu yanlışlığı, daha Korupark oluşumu gündemde bile yokken, sayın Başkana bir mektup göndererek açıklamıştım, kendisi bana telefon etme nezaketini göstererek bu önerimi dikkate alacağı sözünü vermişti. Bugün sadece Korupark değil, hızla büyüyen Emek ile Geçitte yeni oluşmakta olan yoğun yerleşimler, hızlı feribot ve BursaRayın geleceğinde sanayi servislerinin kaldırılması hedefi nedenleriyle anılan hat uzatmasının ve Renault fabrikası önünde Büyükşehir Belediyesine ait alanda bir transfer istasyonu yapmanın aciliyet kazandığını söylemek yanlış olmayacaktır.
Kentimizin şeklini değiştirecek ve belki de belediyelerimizin bu dönemine damgasını vuracak işlerden birinin de kentsel dönüşüm projeleri olduğunu düşünüyorum. Osmangazi Belediyemizin yıkımları tamamlayıp 2008de kazmayı vuracağı Doğanbey-Tayakadın, gene Osmangazi Belediyemizin planlamakta olduğu Yalova Yolu ve Büyükşehir Belediyemizin 2008de başlatacağını beyan ettiği Sıcaksu Bölgesi Kentsel Dönüşüm projelerinin desteklenmesi gereğine inanıyorum. Tabii bu projelerin uygulanmasında ve yenilerinin de alınmasında, belediyelerimizin hassasiyetinin, bu alanlardaki mülk sahiplerinin menfaatlerinin korunması üzerinde yoğunlaşması esastır.
Bu projelerin kentimizde yaratacağı artı değerlerin, öncelikle bu alanlarda yerleşmiş, yaşamış mülk sahiplerince, hakkaniyete uygun biçimde paylaşılması tartışılamaz.
BUSKİnin sürdüregeldiği, kent içindeki içme suyu kanalizasyon ve yağmur suyu yatırımlarının yanında, gene geçen dönemlerde başlatılan ve bu dönemde tamamlanan Doğu ve Batı Atıksu Arıtma Tesislerinden günde çıkan 500 ton tehlikeli çamurun kurutularak çevreye zararsız hale getirilmesine yönelik proje de, sağlıklı kent yaşamı açısından 2008in öne çıkan yatırımlarından biri olacaktır.
Sağlıklı kent yaşamı deyince, evlerde toplanan katı atıkların geri dönüştürülebilecek bölümünün ayrı toplanması işleminin tüm kente yaygın hale getirilmesini, Hamitler Katı Atık Depolama Alanından çıkıp, insan sağlığını ve iklim değişikliğini etkileyen metan gazını enerjiye dönüştürecek santralın kurulmasını hatırlatmadan geçemeyeceğim.
Ve 2008e merhaba derken, bu kentte yapılanların ve yapılacakların, hepimizin yaşam şartlarını sağlıklaştırma, güvenli ortamlara sokma ve rahatlatma hedeflerine yönelik olması ve fakat tüm bu işlerin bizim paralarımızla yapıldığının, yapılacağının bilinci içinde olunması gereğini tekrar hatırlatıyorum, doğru yapılanlar için başkanlarımıza teşekkür etmeyi, yanlışlar için de sorgulamayı öneriyorum.

Sayı: 609 - Sayı'nın Kapağı