Son yıllarda oldukça popüler hale gelen elektrikli otomobillere dev yatırımlar yapılıyor. Birçok marka, kendi elektrikli otomobilleri üzerinde çalışırken, rekabet de gittikçe artıyor.
Türkiye ise elektrikli otomobil satışlarında hala oldukça geride. Elektrikli arabalara Şubat 2021’de yapılan ÖTV düzenlemesinden sonra bu araçların fiyatları oldukça yükselmişti.
Her ne kadar fiyatlar yüksekse de ülkemizde satılan tamamen elektrikli araç modellerini bir hatırlayalım.
BMW i3 - Türkiye’de en uzun soluklu satılan elektrikli otomobillerden olan BMW i3, geçtiğimiz yıllarda makyajlanarak daha uzun menzil ve daha kısa zamanda şarj edilebilme özelliklerine kavuştu. Günlük kullanım koşullarında 260 km seviyesinde menzil sunan BMW i3, 325 km’ye kadar menzile ulaşabilmenize olanak sağlıyor.
BMW iX3 - Tam şarj ile 460 km’ye kadar menzil sağlayabilen BMW iX3, 150 kW’a kadar yüksek güçlü şarj edilebilme özelliğiyle dikkat çekiyor.
Jaguar I-Pace - Türkiye’de satılan elektrikli otomobiller arasında en fazla dikkat çekenlerden biri Jaguar tarafından üretiliyor. Bataryası tam dolu haldeyken 470 km menzil sunabiliyor.
Mercedes Benz EQC - Mercedes-Benz’in tamamen elektrikli ilk seri üretim modeli olan EQC, 2020’nin son aylarında Türkiye’ye gelmişti. Hızlı şarj istasyonlarında 40 dakikada yaklaşık 462 km menzile kadar şarj edilebilen EQC, 8 yıl boyunca 160.000 km’ye kadar batarya garantisi sunuyor.


MG ZS EV - Çin’deki üretiminin başlamasının ardından ZS EV modeli bu yılın başında ülkemize giriş yapmıştı. CATL marka su bazlı sıvı soğutmalı 44,5 kW batarya kapasitesi ile 335 km menzil sunabilen MG ZS EV, evinizdeki prizden 7 saat 45 dakikada tam şarja ulaşılabiliyor.
MINI Cooper SE - 184 HP güç sunan araç 7.3 saniyede 0-100 km/s hızlanmasını tamamlayabiliyor. Hızlı şarj istasyonlarında yarım saat içinde bataryalarını yüzde 80 doldurabilen MINI Cooper SE, tam batarya doluluğunda ise 232 km menzil sağlıyor.
Porsche Taycan - 2020’de Türkiye’nin en fazla satılan elektrikli otomobili olan Porsche Taycan, 400 km’nin üzerinde menzil sunabiliyor. Her elektrikli otomobilde olduğu gibi farklı şarj koşullarına göre dolum süresi değişen araç, hızlı şarj istasyonunda yaklaşık yarım saatte 100 km’lik menzil sağlanabilecek kadar bataryalarını doldurabiliyor.
Renault ZOE - Türkiye’de satın alabileceğiniz en uygun fiyatlı elektrikli arabalardan biri olan Renault Zoe, yakın zamanda güncellenmesiyle artık daha fazla menzil ve daha kısa şarj olabilme imkanlarına sahip. 395 km’ye kadar menzil sunabilen Renault Zoe, 22 kW’lık halka açık şarj istasyonunda 1 saatte 120 km sürüş menzili sunabilirken 50 kW’lık hızlı şarj istasyonundaysa yaklaşık yarım saate 150 km’lik menzil sağlayabiliyor.

XEV iEV7S - Çin’de üretilen XEV iEV7S, 0-100 km/s hızlanmasını 9.5 saniyede tamamlıyor, 320 km menzil sunuyor ve hızlı şarj istasyonlarında yaklaşık 1 saat içinde bataryalarının büyük bir kısmını doldurabiliyor.
Renault Twizy E-Tech - Renault Twizy’nin menzili 100 km ve 80 km/s hıza ulaşabiliyor. 474 kiloluk bir ağırlığa sahip bu iki kişilik araç yaklaşık 3,5 saatte tam şarj oluyor.

Not: Tüm okurlarımızın Kurban Bayramı’nı en içten dileklerimle kutlarım.