Çok sıkça karşılaştığımız ve bence ticari bir faaliyet yürüten her kişi için büyük bir riskten bahsetmek istiyorum bu hafta. Özelikle yeni kurulan firmalara sözüm. 
Eski tarihlerde kurulmuş firmalar marka tescillerini başlangıç aşamasında almamışlarsa zaten ilerleyen süreçlerde bu konuyla ilgili sıkıntılar yaşadıkları için elbette bir çözümle yollarına devam etmişlerdir. Ama yeni kurulan firmaları sıkıntı yaşamadan uyarmak , önerilerde bulunmak artık görevim diye düşünüyorum.
Girişimciler yeni bir işletme kuracakları zaman önce şirket kuruluşu gerçekleştirirler. Burada da mali müşavirleriyle birlikte ticaret odalarında müsait olan firma ismini kullanırlar ve şirketlerini kurarlar. Sonra bu unvandaki markaya bir tasarım yaptırırlar, yapılan tasarımlarla kartlar basılır, internet sayfası açılır, tabelalar, ambalajlar tüm tanıtım materyalleri hazırlanır. Bununla ilgili pek çok maliyete de girilir. Sonra bir ara bu markayı tescil ettirmek için bir patent ofisine gidilir. Umarım ki marka başkası tarafından tescilli değildir ve tescil alınıp ticari hayata devam edilir. Fakat çoğu zaman bunun tam tersi ile karşılaşırız, yatırım yapıldıktan sonra yapılan marka araştırmasında marka başkası tarafından tescili ise ismi farklılaştırma yoluna gideriz. Bu da hem kurulan şirket ismini hem de yatırımları riske atmaktadır. İlk adım, kurulacak şirkete verilmek istenen markanın araştırılması olmalıdır. 
Bazı kişiler ticaret unvanlarını aldıklarında markalarının da tescil edildiğini, artık bu ismi başkası kullanamaz diye düşünürler. Oysaki marka tescili ile ticari unvan tescili birbirinden çok farklı şeylerdir. Koruma anlamında, kullanılan yerler anlamında farklı amaçlar için kullanılırlar. Aralarındaki farkları maddeler halinde belirtmek istiyorum. 
1- Şirket isimleri ticaret odalarından veya esnaf odalarından alınırlar. Marka tescilleri Ankara’da bulunan Türk Patent ve Marka Kurumundan alınır.
2- Marka tescili ile şirket unvanı birbirinden farklı şeylerdir. Marka tescili gibi şirket unvanları da aynı faaliyet alanındaki sadece bir firmaya verilir. Fakat küçük bir değişiklik ile birbirine çok benzer isimlerle yeni ticari işletmeler kurulabilir. Fakat marka tescillinde küçük değişiklikler markayı farklı saymaz.  Yazılış veya okunuş olarak birbirine benzer markalar tescili engeller. 
3- Ayrıca bazı resmi kurumlar(TSE, KOSGEB vb.), resmi işlemler için ticaret unvanını yeterli görmez marka tescil zorunluluğu koyarlar. 
4- com.tr uzantısı firmanın faaliyet belgesiyle verilebilir. Aynı alan adı tescili marka tesciliyle de yapılabilir. Burada marka tescilinin en önemli yanı eğer almak istediğiniz com.tr uzantısı ticari unvanınız değil ise marka başvuru belgesi bunu almak için kullanılabilir.
5- Ticaret unvan sorgulaması için ticaret odasına giderek sorgulama işlemi yapmak gerekir. Ve o an şirket isminin olup olamayacağıyla ilgili bilgi alınabilir. Bir marka tescil belgesinin alınması 6-7 ayı bulmaktadır. 
6- Ticari unvan mali müşavirler aracılığı ile yapılır, marka tescilleri marka vekiline sahip patent ofisleri aracılığı ile yapılır.
7- Ticari unvan ile markanız aynı olmak zorunda değildir. Yani istenilen bir şirket ismi ticaret odasında varsa farklı bir unvan alıp, marka olarak istenilen isim kullanılabilir.  Bir firmanın bir tek ticari unvanı olur, fakat pek çok marka tescili olabilir. 
8- Ticaret odasında faaliyet alanları belirlenirken aynı durum marka tescili için de geçerlidir. Marka tescilinde faaliyetler 45 sınıfa ayrılmıştır. Sınıf belirlenerek başvuru yapılır. İstenirse 45 sınıfın tamamı seçilerek marka tescil edilebilir. 
9- Daha önce kullanılmamış olması koşulu ile  türlü isim ticari unvan olarak kullanılabilir. Fakat marka tescili için pek çok koşul bulunmaktadır. Markanın daha önce başkası tarafından tescil alınmış olması dışında genel ibare olması, üstünlük ve vasıf belirtmesi, dini veya milli bir kelime barındırması vb sebeplerden dolayı her marka tescil edilmez. 
10- Şirketler belirli bir süre için kurulabilirler, İflas etmedikleri sürece isim baki kalır. Fakat marka tescili 10 yıllıktır. Yenilenmediği takdirde tescil düşer. Fakat 10 yılda bir yenilendiği sürece koruması bitmez.
11- Ticari unvan almak için bir işletme kurulması gerekir, marka tescili için bir işletme sahibi olunmasına gerek yoktur, çalışmayan herhangi biri bile TC kimlik numarası ile marka tescili alabilir. 
Bu maddelerden de anlaşılacağı üzere ticari unvan ve marka tescili hem amaç, hem kullanım yeri olarak birbirinden çok farklı ve çok bağımsızdır. Ama şu da unutulmamalıdır ki marka tescili her zaman ticari unvandan bir adım öndedir. Dava ile tescilli markaya dayanarak ticari unvan iptal edilebilmektedir. İyi haftalar dilerim