Türkiye otomotiv sanayisine yön veren 13 büyük üyesiyle sektörün en köklü kuruluşu olan OSD, 47’nci Olağan Genel Kurulu’nu gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, kamu temsilcileri ile sektörün paydaş sivil toplum kuruluşlarının başkanlarının da katıldığı genel kurulda, otomotivdeki dönüşümün Türkiye’ye yansımaları, bu yansımalar sonucu meydana gelen riskler ve fırsatlar ile sanayinin gelecek vizyonuna ilişkin mesajlar paylaşıldı.2022 olağan genel kurul toplantısında Haydar Yenigün, OSD Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı Cengiz Eroldu’ya devretti. OSD’nin yeni döneminde Başkan Vekili Süer Sülün, Başkan Yardımcıları Münür Yavuz, Erdoğan Şahin ve Aykut Özüner oldu.

“Başarılarla dolu bir yolculuk bekliyor”
Genel kurulda konuşan Haydar Yenigün, “Hayatımıza giren Covid-19 pandemisi sosyal hayattan iş yaşamına, eğitimden sağlık konusuna kadar pek çok alanı etkisi altına aldı. Otomotiv sektöründe de ezberler bozuldu. Devamında yaşanan tedarik sorunları, maliyet artışları, küresel ekonomik gelişmeler, iklim politikaları gibi tüm konuları yakından takip ettik. OSD olarak tüm bu kritik konularda alınması gereken önlemleri, izlenmesi gereken politikaları her zaman, her platformda dile getirdik. Dünya genelinde yaşanılan tüm sorunlara karşın sanayimizin geldiği noktayı son derece kıymetli buluyorum. Türkiye otomotiv sektörünü başarılarla dolu bir yolculuk bekliyor” değerlendirmesinde bulundu.

“Zorluklara rağmen sanayimizin gelişimini sürdüreceğiz”
Cengiz Eroldu ise “AB ile bütünleşik olarak gelişmiş olan Türk otomotiv sanayisi de önemli meydan okumalarla karşı karşıya. Değişen teknoloji nedeniyle yerlilik oranlarında azalma riski yaşıyoruz. Enerji fiyatları artarken, yeni ürünler, orta ve düşük gelirli insanlar için aşırı pahalı hale geliyor. Korumacı ekonomik politikalar kuvvetleniyor. Bu zorluklara rağmen sanayimizin gelişimini, büyümesini sürdürmek istiyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Başarı Ödülleri sahiplerini buldu
Öte yandan, genel kurulda, 1990’lı yıllardan bu yana düzenlenen ve geleneksel hale gelen OSD Başarı Ödülleri’nin sahipleri açıklandı. 2021 yılı performansları sonucunda sahipleri belirlenen ödülleri almaya hak kazanan firmalar şöyle:

Değer olarak en fazla ihracat yapan 3 OSD üyesi: 1. Ford Otomotiv Sanayii AŞ (5,9 milyar dolar ihracat), 2. Toyota Otomotiv San. Türkiye AŞ (3,9 milyar dolar ihracat), 3. Oyak Renault Otomobil Fabrikaları AŞ (2,8 milyar dolar İhracat).
İhracatını değer bazında en fazla artıran OSD üyesi: Anadolu Isuzu Otomotiv Sanayi ve Ticaret AŞ (yüzde 148 artış).

Teknoloji 
Başarı Ödülü: 

1. Ford Otomotiv (147 patent tescili), 2. Tofaş (56 patent tescili), 
3. Türk Traktör ve Ziraat Makineleri (47 patent tescili).
Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi Ödülü: Mercedes-Benz Türk-“EML’miz Geleceğin Yıldızı” Projesi.
Tedarik Sanayi Ödülü: Olgun Çelik, Coşkunöz Metal Form ve Turna Ahşap.
Teknoloji ve İyileşme Ödülü: Adastec Teknoloji AŞ “L4 Otonom Otobüs Yazılım Geliştirme” çalışmaları ile.

Sürdürülebilirliğe Katkı Ödülü: CMS Jant ve Makina San. AŞ ’Erişilebilir ve Temiz Enerji’’ ve ‘’Nitelikli Eğitim’’ kapsamındaki projeleri, Seçil Kauçuk San. ve Tic. AŞ ‘’Erişilebilir ve Temiz Enerji’’ kapsamındaki projesi ile.”