Önlem almak işin temel kısmı olmakla beraber, mavi gezegenimizde yaşanan ve adına şimdilik “iklim değişikliği” dediğimiz bu dönüşümün kök nedenlerini de görmezden gelmemeliyiz. Dünyada her birey tüketim ve yaşam alışkanlıklarını mutlak değiştirmelidir.
Son iki yıldır dünyada ve ülkemizde giderek artan doğal afetlerle karşılaşıyoruz. Doğal afeti öngöremez, gerekli önlemleri almazsanız ve yapmamanız gerekenleri yaparsanız, sonuç felaket oluyor. Gelişmiş ve zengin ülkelerde felaketlerin sayısı daha az oluyor, ancak az gelişmiş ve demokrasi ve adalet fakiri ülkelerde ise daha çok. Böyle olayların ve kayıpların ardından ülkemizde en çok duyduğum sözlerden birisi de “takdiri İlahi.” İlah hep mi fakir ülke halklarını takdir ediyor, can ve mal kayıpları neden hep geri kalmış ülkelerde yaşanıyor? Ben bu söylemi inancın dışında çok cahilce ve kaderci buluyorum; hem siyasiler hem de halkımız yapmadıklarını, yapamadıklarını ve yanlış yaptıklarını söyleyemiyorlar, başlarına geleni Allah’a havale ediyorlar. 
Bence; İlahın takdiri afet, insanın aymazlığı ise felakettir. Bu gidişi durdurmak zorundayız.
Önlem almak işin temel kısmı olmakla beraber, mavi gezegenimizde yaşanan ve adına şimdilik “iklim değişikliği” dediğimiz bu dönüşümün kök nedenlerini de görmezden gelmemeliyiz. Dünyada her birey tüketim ve yaşam alışkanlıklarını mutlak değiştirmelidir. Hoyratça tüketim iki temel soruna sebep oluyor;
1.    İklim değişikliği,
2.    Kaynakların hızla tükenmesi.
Gelişmiş ve zengin ülkeleri daha bilinçli yaşam kurmakla takdir ediyoruz ama gezegenimizin en çok kirlenmesine de yine dünyanın büyük ekonomileri sebep olmaktadırlar. Zengin ülkeler ve vatandaşları kontrolsüz ve aşırı üretimlerle doğayı, tüketimlerle de kaynakları yok ediyorlar. Dünya bir süredir korku tüneline girmiş gibi, bu yaşam tarzımızı sürdürmeye devam edersek, daha çok büyük afet ve felaketler yaşarız ve tünelin sonunda ışığı göremeyiz. Ama bana göre tünelin ucunda ışık var ve insanlık bu tünelde çok hırpalansa da çıkmayı başaracaktır.
Eğer insan gereğini yapmazsa; kendisiyle beraber birçok canlı türünün yok olmasına sebep olacaktır ama dünya kalanlarla güneş onu üzerinde yaşanmaz hale getirene kadar milyarlarca yıl üzerinde yaşamla dönmeye devam edecektir.
Peki bu değişimi yapacak; “SEN DEĞİLSEN KİM, BUGÜN DEĞİLSE NE ZAMAN” 
Saygılarımla.