Rus alüminyum devi Rusal, Londra Metal Borsası’ndan (LME) düzenli olarak tüm metal stoklarının kaynağını açıklamasını istedi. LME, geçtiğimiz hafta Rus metalinin ticaretini ve sisteminde depolanmasını yasaklamayacağını, bunun ye­rine metali tanımlamayı önerdi.

Rusal, LME‘ye yazdığı mek­tupta, markalarını borsadan çıkarmama kararını memnu­niyetle karşıladıklarını belirte­rek Ocak ayından itibaren LME‘nin teminatlı Rus metali­nin yüzdesi hakkında aylık rapor yayınlamayı planladığını hatırlatarak “Doğal olarak böyle bir raporun yalnızca Rus metaliyle sınırlı olacağından endişe duyuyoruz” dedi.

Rus alüminyum üreticisi, ge­lecekteki raporların belirli bir kaynak veya üreticiyi ayırma­dan, yıllık yayınlara benzer şe­kilde tüm bölgelerden metal dağılımını içermesini istedi.

Londra’da da bakır fiyatları, küresel talep görünümüne ilişkin endişeler ve Fed yetki­lilerinin şahin açıklamalarının doları güçlendirmesiyle bu hafta düşüşe hazırlanıyor. Londra Metal Borsası’nda üç ay vadeli bakır, TSİ de %0,4 artışla 8.145,50 dolar/tondan işlem gördü.

Kontrat, geçen hafta Cuma günü beş ayın en yüksek seviyesinden geri çekilirken bu hafta şu ana kadar %4,1 civarında ge­riledi.

Shanghai Vadeli İşlemler Borsası’nda Aralık vadeli bakır, %0,7 düşüşle 65.880 yuan/tona (9.245 dolar) indi.

Çinli bir bakır boru üreti­cisi, yaptığı değerlendirmede alıcılardan gelen siparişlerin Eylül ayından bu yana ılımlı seyrettiğini belirterek mev­cut havanın zayıf olduğuna dikkat çekti.

Ulusal İstatistik Bürosu verile­rine göre Çin, Ekim ayında yıllık %10,9 artışla 953.000 ton rafine bakır üretti.

LME‘de çinko %1,1, alüminyum %0,4 arttı, kalay %1 düştü.