Glencore‘un Peru‘daki Antapaccay bakır ma­denine bir grup insanın saldırdığı bildirildi.

Ülkedeki derinleşen siyasi krizde büyük madenci­lik bölgelerinin etrafında yaşanan protestolar sıra­sında madenlere saldırılar olduğu belirtildi. Antapa­cay madeninden yapılan açıkla­mada, düzenle­nen saldırıda iki şirket aracının ya­kıldığı ve işçilerin lojmanlarının et­rafındaki alanın da etkilendiği belirtildi.

Peru‘da enerji ve maden bakanı Oscar Vera dü­zenlediği basın toplantısında 2.000 işçinin bölge­den tahliye edildiğini söyledi.

Antapaccay madeni, dünyanın 2 numaralı bakır üreticisi olan Peru’daki en büyük madenler­den biri ve geçmişte yerel halkın yoğun protestoları ile baş etmek zorunda kal­mıştı.

Londra’da bakır fi­yatları Haziran’dan beri ilk kez 9.000 doların üzerine çıkan ralliden sonra borsa işlemcileri­nin nefes almasıyla gevşedi. Londra Metal Borsası‘nda üç ay vadeli bakır, TSİ de %0,2 düşüşle 9.107 dolar/tona gevşedi.

Shanghai Vadeli İşlemler Borsası’nda Mart vadeli bakır, %1,8 artışla 68.650 yuan/tona (10.155,33 dolar) yük­seldi.

Zayıf dolar ve Çin’in ekonomiye verdiği poli­tika desteği metal tale­bini iyileş­tirme iyimserliğini artırdı.

Bununla birlikte fiziki talep, gele­neksel ola­rak yoğun olmayan sezonda ve yaklaşan küresel ekonomik gerilemenin ortasında baskı altında kaldı.

Daha fazla faiz artırımı ve güçlü dolar beklentileri de metal fiyatları üzerinde baskı oluşturdu.

Yangshan bakır primi, Nisan 2022‘den bu yana en düşük seviyesi olan 32,50 dolar/tona gerileyerek Çin’e bakır ithal etme talebinin zayıfladığını gösteri­yor.

LME‘de alüminyum %1,4, kurşun %1,1, çinko %0,9 düştü.